Veste, zakaj vam je določena pesem zelo všeč, potem pa se je naenkrat naveličate?

Foto. iStock

Zagotovo se vam je že zgodilo, da vam je bila določena pesem izredno všeč, nato pa ste se je čez noč naveličali. Razlog za to tiči v človeški potrebi, da odkrivamo in se učimo novih stvari. Vračanje na isto mesto pa povzroča, da za nove stvari nismo dovzetni. 

Ko najljubša glasbena skupina izda nov album, lahko pesem poslušamo brez prestanka. Spremlja nas vsepovsod, ne glede na to, ali smo doma ali v avtomobilu, nato pa se je naenkrat naveličamo. Business Insider razkriva, zakaj je temu tako.

Ob poslušanju glasbe se nanjo odzovejo tudi naši možgani. Še posebej so aktivni tisti deli, ki so zadolženi za gibanje, načrtovanje, pozornost in spomin. Ko pesem poslušamo naslednjič, jo možgani lažje prepoznajo.

Razlog za to, da se pesmi naveličamo, pa tiči v tem, da imajo možgani potrebo po tem, da odkrivajo in se učijo novih stvari. Zato imamo v sebi instinkt, ki nas prepriča, da ob pravem času odkrijemo in vzljubimo drugo glasbo.

N. K.

 • karpelec

  Ja, čudo naših možganov je neprecenljiva. Koliko procesov teče trenutno po njihovih poteh je nepredstavljivo. So kot nemirna hiša, v katero se stekajo in iztekajo različne informacije. Ene nas zaznamujejo bolj, druge manj. Njihova intenzivnost je raznolika.

 • Rožle

  Moraš jo hitro pozabit, da ti je potem zopet všeč….

 • Nata

  Ne samo , da odkrivamo…….se učimo !
  Glasba – kakršna koli pač – je izredna hrana za dušo . Počutimo se bolje …….bolj razpoloženi smo ……potolaži nas……odmakne od zoprne sedanjosti !
  Seveda pa ne moremo poslušati eno in isto kar naprej !!
  A , vsak pa ima nekaj svojih res priljubljenih , ki jih posluša večkrat !

 • radames

  Brez zveze. Potem bi morali biti Čajkovski, Mozart, Beethoven, Verdi, Chopin in vsi “klasiki” že zdavnaj pozabljeni. Nepozabne so prelepe arije mojstrov klasičnih oper.

  Glasba je mnogo več, kakor sodobna plastična, teflonska zabavna glasba.
  Ste kdaj pomislili, zakaj toliko agresije v današnjih časih? Kakšna je pop glasba? Štancanje! Kakšna je bila zabavna glasba takoj po 2. svetovni vojni. Lepe melodije, nepozabne, štrajh orkestri, klasični koncertni orkestri za spremljavo. Pa danes? Nabijanje bobnov, brez melodije. Pa če bi bili vsaj normalni bobni!!! Kako je lepo poslušati bobnarske sole v jazzu!!!
  Ljudje so imeli strahot vojne dovolj. In to so izrazili z lepo glasbo. Bolj je vojna stran, več nesmiselnega glasbenega nabijanja in neposlušljivega šundra je! Na dan buta agresija!

  Na velikem pohodu je DEGENERACIJA!

 • pokvarjeniSvet

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!