[Video] 5 živali, brez katerih človeštvo ne bi obstajalo

Vir: EPA

Človek je morda res najinteligentnejše bitje na zemlji, vendar mu vsa pamet tega sveta ne bi koristila veliko, če ne bi bilo teh 5 malih bitij. Verjetno ste vedeli, da je čebela izrednega pomena – kaj pa deževnik? Netopir?

V dobi modernih tehnologij se človeku pogosto izgubi občutek za povezanost z zemljo in ostalimi prebivalci tega planeta, čeprav ne bi smelo biti tako. Človek je v ekosistemu (okolju žive in nežive narave) povezan z drugimi živimi bitji v okviru prehrambene verige in pretoka energije, še posebej pomembna pa je povezava, ki jo imamo s spodnjimi živimi bitji.

Vir: Youtube

Vir: Youtube

Deževnik – kralj zemlje
Eno izmed pogosto pozabljenih bitij je deževnik, kralj prsti. Ustvarja kompleksno prepletene labirinte, vključno s prezračevalnimi zračniki, ki so ključni za preživetje ostalih nevretenčarjev, ki živijo v zemlji in korenin. Že sama prisotnost deževnikov izboljša biodiverziteto zemlje. Kjer so deževniki, so tudi bakterije in glive, ki ustvarjajo ugodno okolje za rast rastlin.

Vir: Youtube

Vir: Youtube

Mravlje prenašajo semena
Na zemlji živi 12000 različnih vrst mravelj. Mravlje, kot deževniki, pomagajo mešati zemljo, imajo pa tudi ostale pomembne naloge. Ena izmed njih je tudi zračenje zemlje, pri tem pa vplivajo tudi na kroženje hranil, da te lažje pridejo do rastlin, ki jih ljudje uživamo. Semena prenašajo na bolj rodovitna območja.

 

Znanstveno je dokazano, da mravlje vplivajo na večje donose pšeničnih in kavnih polj. Poleg vsega tega pa tudi uničujejo škodljivce.

Vir: Youtube

Vir: Youtube

Plankton ustvarja kisik!
Plankton so vse živali, ki živijo v vodi in se ne morejo premikati same od sebe. Pomembne so, saj lahko zaradi zaradi njih živimo. Plankton igra pomembno vlogo pri ustvarjanju in prenašanju kisika po svetu – odgovoren je kar za polovico vsega kisika na zemlji.

 

Poglejte izjemen video o najpomembnejših živalskih vrstah, ki “vzdržujejo” človeško vrsto:

Vir: Youtube

Vir: Youtube

Brez netopirjev bi bilo veliko več komarjev
Čeprav netopirji nekaterim na pogled niso ravno všeč, netopirji ne bodo nikoli napadli ljudi, če jim ne bomo poskušali škoditi. Glede na to, da na svetu obstaja okoli 200 vrst netopirjev, smo lahko pomirjeni, saj netopirji iztrebljajo škodljivce, ki lahko uničijo pridelek na poljih. To pomeni, da imamo manjše potrebe po nevarnih pesticidih, ki škodijo zdravju. Ne samo to – netopirji iztrebljajo tudi komarje, ki so nadležni in lahko prenašajo številne bolezni. Netopir lahko poje do tisoč komarjev na uro. Ob vsem tem pomagajo še čebelam pri opraševanju.

Vir: Youtube

Vir: Youtube

Einstein: Brez čebel nam ostanejo samo še 4 leta
Njihovi piki morda bolijo, ampak – ali ste vedeli, da bi človek brez njih zelo težko preživel? Na svetu je veliko različnih vrst čebel (v Sloveniji Kranjska sivka) in prav vse počnejo eno stvar, ki je za človeka izredno pomembna – proizvajajo hrano. Albert Einstein je nekoč izjavil, da če bi čebele jutri izginile z obličja zemlje, bi ljudem ostala samo še 4 leta življenja. Čeprav znanstveniki ne verjamejo več, da je prihodnost tako črna, so čebele prav gotovo ene najpomembnejših bitij na Zemlji. Čebele producirajo med, pomemben vir sladkorja, vendar še bolj pomembno – čebele so najpomembnejši opraševalec na zemlji. Čebele naj bi bile odgovorne za 80 odstotkov vseh oprašitev.

Ž. K.