Začetek letošnjega Oktoberfesta v znamenju poostrenih varnostnih ukrepov in dražjega piva

Foto: epa

V bavarski prestolnici München so v soboto opoldne uradno odprli 209. pivski festival Oktoberfest, ki je zaradi terorističnih napadov v Parizu, Bruslju in Nici pod strožjim varnostnim nadzorom. Prvič v zgodovini je celotno prizorišče ograjeno z varnostno ograjo. Festival je odprl münchenski župan Dieter Reiter, ki je uradno odprl tudi prvi sodček piva.

Po poročanju nemške tiskovne agencije DPA varnostni ukrepi in deževno vreme niso pokvarili vzdušja med obiskovalci, ki so v tradicionalnih bavarskih oblačilih v vrstah čakali že precej pred 5. uro, prvi šotori pa so se odprli ob 9. uri.

Ograja okoli celotnega prizorišča
Prireditelji so v sodelovanju s policijo sprejeli odločitev, da prvič v zgodovini ogradijo celotno prizorišče. S tem želijo preprečiti nenadzorovane vstope obiskovalcev. Ograja je prvotno namenjena zaščiti obiskovalcev, saj želijo na ta način preprečiti, da je na enem mestu preveč ljudi, hkrati pa bo policija lahko lažje izvajala preglede obiskovalcev.

Začetek letošnjega Oktoberfesta v znamenju poostrenih varnostnih ukrepov 2

Oktoberfest pod nadzorom
Na spletni strani festivala so zapisali, da bo na vrhuncu festivala za red in mir skrbelo 450 varnostnikov. Varnostne službe so zaradi strahu pred terorističnimi napadi povečale tudi število policistov in dodatnih varnostnikov na 600, ki so v stalni pripravljenosti. Vsa prizorišča Oktoberfesta so pod nadzorom varnostnih kamer.

Začetek letošnjega Oktoberfesta v znamenju poostrenih varnostnih ukrepov 7

Okrepljena varnost
Bavarski notranji minister Joachim Herrmann je za  Associated Press povedal: “V Nemčiji še vedno obstaja tveganje za ponovne teroristične napade.” Na Bavarskem so julija samo v enem tednu imeli kar tri teroristične napade. “Tudi mednarodno priznan festival, kot je Oktoberfest, bi lahko bil tarča napada, pa vendar ne vidim nobenega posebnega tveganja. Varnost je okrepljena,” je dodal.

Začetek letošnjega Oktoberfesta v znamenju poostrenih varnostnih ukrepov 9

Brez prtljage in nahrbtnikov
Med varnostnimi ukrepi je tudi prepoved nahrbtnikov in večjih torb na prizorišču, pregled drugih torb pred vhodom in spremenjen prihod do prizorišča s podzemne železnice Theresienwiese. Namestnik policijske uprave Werner Feiler je dejal: “Zagotavljamo, da z dodatno varnostjo in varnostnimi pregledi obiskovalcev ne bomo okrnili vzdušja Oktoberfesta.”

ZA OBJAVO Začetek letošnjega Oktoberfesta v znamenju poostrenih varnostnih ukrepov 1

Ko se park spremeni v največjo pivnico na svetu
Letos so postavili na prizorišču Theresienwiese kar štirinajst šotorov, od tega lahko samo v šestih šotorih postrežejo kar 12.000 obiskovalcev, v “manjših” šotorih pa sprejmejo od 8.500 do 10.000 ljubiteljev piva. Vsa prizorišča pod šotorskim platnom bodo ob prezasedenosti preprosto zaprli. Zanimivo je, da ima v določenih šotorih kar nekaj bavarskih družin že nekaj generacij “rezervirane” točno določene mize.

Začetek letošnjega Oktoberfesta v znamenju poostrenih varnostnih ukrepov 10

Čakalne vrste že ob “pol petih” zjutraj
Navkljub mokremu vremenu so bili obiskovalci v čakalnih vrstah že ob pol petih zjutraj. Otvoritev pa se prične z opoldanskim prisluškovanjem prvemu sodčku, ki ga tradicionalno opravi župan Münchna Dieter Reiter. Slovesnost se prične ob županovem vzkliku “Wiesn”, kot pravijo domačini krajše parku Theresienwiese, prizorišču Oktoberfesta.

Začetek letošnjega Oktoberfesta v znamenju poostrenih varnostnih ukrepov 8

Pričakujejo šest milijonov obiskovalcev
Lanski Oktoberfest je obiskalo 5,9 milijona obiskovalcev, kar je 400.000 manj kot leta 2014. Letos do 3. oktobra, ko bo konec prireditve, pričakujejo šest milijonov ljudi. Obiskovalci so lani popili tudi manj piva – 7,3 milijona litrov v primerjavi s 7,7 milijona litrov leta 2014.

Začetek letošnjega Oktoberfesta v znamenju poostrenih varnostnih ukrepov 5

Naslednji Oktoberfest bo 210. po vrsti
Prireditev, ki velja za enega od simbolov Nemčije, izvira z zabave ob poroki bavarskega kralja Ludvika I. 12. oktobra 1810. Kasneje so jo premaknili na zgodnejši čas, ko je vreme v bavarski prestolnici običajno lepše, ime pa je ostalo. Od leta 1810 Oktoberfesta niso pripravili le 24-krat. Odpovedali so ga v času obeh svetovnih vojn, med epidemijo kolere ter v obdobju hiperinflacije v 20-ih letih prejšnjega stoletja. Letošnji Oktoberfest je že 209., za naslednje leto pa obljubljajo okroglo obletnico.

Začetek letošnjega Oktoberfesta v znamenju poostrenih varnostnih ukrepov 4

Liter piva je 9 evrov
Cena za liter piva se giblje med 8 in 9 evrov, za vodo boste odšteli okoli 6 evrov, za brezalkoholne pijače pa približno 6 do 7 evrov. Letos bo le šest pivovarn zastopanih na Oktoberfestu  – Spaten, Augustiner, Paulaner, Hacker-Pschorr, Hofbräu in Löwenbräu.

Začetek letošnjega Oktoberfesta v znamenju poostrenih varnostnih ukrepov 6

S. S.