Zakaj je do industrijske revolucije prišlo ravno v Evropi?

Foto: Wikimedia Commons

V poznem osemnajstem stoletju so inovacije in izumi sprožili v Evropi industrijsko revolucijo, napredek, ki mu ni enakega v človeški zgodovini. Od leta 1800 vemo, kaj se je zgodilo, in bolj ali manj vemo, kako in kje se je zgodilo, a še vedno je velika skrivnost, na katero ni zanesljivega odgovora, zakaj se je zgodilo. Predvsem pa ni jasno, zakaj se je to zgodilo v Evropi (in se potem razširilo po celem svetu), ne pa na Kitajskem, v ZDA ali na Arabskem polotoku.

Na to skuša v svoji novi knjigi A Culture of Growth: The Origins of the Modern Economy odgovoriti profesor in raziskovalec zgodovine ekonomije Joel Mokyr. Njegova raziskovanja so ga pripeljala do politično nekorektnih ugotovitev (zato njenega branja na politično korektnih fakultetah najbrž  ne bodo priporočili): “Do kulture rasti je pripeljala edinstvena kombinacija politične razdrobljenosti in dovolj mobilne intelektualne skupnosti.”

Države so med seboj tekmovale
Mokyr razume politično razdrobljenost kot neizogibno konkurenco med suverenimi in svobodnimi državami. Države so med seboj tekmovale tudi v tem, katera bo na svoje univerze pritegnila največje znanstvenike in intelektualce tistega časa. To je pripeljalo do kulture odprte znanosti, ideje so bile razpršene.

Na tej točki je pomembna še ena selekcija – selekcija med znanstveniki in intelektualci. Ta je bila kruta in neusmiljena, a izluščili so se zares samo najboljši. Mokyr trdi, da je vse to lahko peljalo v le eno smer. V eksploziven tehnološki in gospodarski razvoj Evrope. Nasprotno od tega, kar je danes politično korektno govoriti, je, da lahko samo široke skupnosti (zveza držav), kot je denimo Evropska unija, privede do napredka.

Za Britance je ta knjiga, tako pravijo, v tem času zelo dobrodošla. Še posebej zdaj, ko levičarji svarijo, da bo šlo z državo po brexitu le še navzdol. A če sledimo Mokyrjevim mislim, bo Velika Britanija po brexitu postala le še močnejša. Čeprav tega izrecno ne napiše, se končna ugotovitev njegovega raziskovanja ponuja sama od sebe. Nova rast Evrope je možna le, če bodo v njej močne, samostojne, nacionalno in kulturno homogene ter suverene države.

Knjiga je vredna branja
Joel Mokyr sicer knjige izdaja na vsakih šest ali sedem let, kar pomeni, da vse zelo dobro premisli, preden objavi. Njegovo zadnje delo The Enlightened Economy (2009): An Economic History of Britain 1700–1850 se že delno dotika najnovejše knjige. V njej je namreč pojasnil vpliv razsvetljenstva na vzlet Evrope, v novi knjigi pa pojasnil, zakaj se je industrijska revolucija zgodila prav v Evropi, čeprav so imeli tudi denimo Kitajska, ZDA ali Bližnji vzhod dostop do enakega znanja kot Evropejci. Čeprav se z Mokyrjem mogoče ne bomo strinjali, je knjiga, vsaj po recenzijah sodeč, vredna branja. Predvsem pa premisleka.

Kavarna Hayek

 • AlojzZ

  Ob vsem navedenem je treba vzeti na znanje tudi dejstvo, da so bile to krščanske države.

  Sorči fani rdeče zvezde in prostozidarjev, ampak tako je!

  • tarantela

   Kaj pa Kitajci? Izumili so purfel, papir …

   • Olga

    Mogoče so jim pa komunisti pomagali!?

  • Mare

   Ja ker Rimokatoliška cerkev je zelo podpirala znanost. Galileo se obrača v grobu zle. Giordano Bruni, no njemu tut prav gotovo ni blo ušeč k so mu dobrih 400 let nazaj mal podkuril pod nogami…ubistvu so mu kr ornk! Če bi mel pa orožje k ga majo uni spranci tam dol, bi bili pa slika pred 400 leti v Evropi pa ona zj tam dol, kar podobni mislim. Temu se reče vera? Bruh

 • montyamp

  In zakaj se to ni zgodilo pri kamenobacačih ali pa v Srbiji ???
  Jajnkovići so ovira za napredek , kradejo in gradijo đamije , blesavi pastirji turških magarcev .

 • montyamp

  IQ , tu bo treba iskati .

 • Mihilus

  Zgodovinsko gledano je 95% izumov in napredka plod belih moških, 4% azijskih moških in 1% ženske in ostali narodi. Naš izobraževalni sistem rad pozabi omeniti, da je bila populacuha zgodnjih civilizacij v Egiptu in bližnjem vzhodu etnično mediterantski Evropejci, ki so bili šele naknadno potemnjeni. In ko so enkrat bili potemnjeni je tam nastala greznica tretjega sveta.

  • Anja M.

   Evropejski moški so konflikte reševali s tekmovanjem. Ženske in drugi narodi svoje konflikte rešujejo s pogajanji in dogovarjanjem. In kot ugotavlja raziskava je ta tekmovalnost gonilo napredka. Ima ta tekmovalnost tudi svoje grde plati, ki jih EU poskuša reševati. Žal pri temu deluje proti interesom in tudi proti naravi Evropejcev. Vedno intenzivnejša in odkrita opresija Evropejcev zopet prebuja naravni odziv Evropskega moškega – tekmovalnost.

   • tarantela

    Moški so se bali uspehov žensk, kot hudič križa, zato jih dolgo niso pripustili drugam, kot za štedilnik in v posteljo, kjer so jim štancali otroke, da niso imele niti časa niti volje, da bi počele še kaj drugega. Že v kali so jim bile zatrte vse želje. Danes, ko se je izkazalo, da so po znanju in sposobnosti povsem enakovredne moškim, bi jih pa nekateri spet radi stlačili tja, kjer so jih nekoč lahko ustrahovali s tem, da so bile finančno povsem odvisne od moških.

    • Mihilus

     No in kaj ste dosegle ženske? Merkelca? Bratuškova? Naše vrle ministrice? Refugees welcome so skoraj izključno ženske. Same pizdarije. Ženske ste evolucijsko, da ste se lahjko bolje prilagodile svojim moškim izjemno lahke za manipulirat. Sistem vas je uspel nategnit, da moških ne potrebujete in da imate za partnerja rajši kar državo. In potem s pomočjo države reketirate.

     So tudi izjeme, ki potrjujejo pravilo ampak v veliki večini so se ženske izkazale za povsem ne-enakovredne moškim kar se tiče planiranja in odločanja. Ženske imate nekatere odlične vrline in tudi moški imamo svoje hibe. Šele skupaj tvorimo vrhunsko ekipo.

 • Caetano

  Zelo zanimivo! Mislim pa da je bila zelo pomembna ideja tudi, da obstaja Stvarnik, ki je dolocil zakone po katerih stvari delujejo. To je del judovsko-krscanskega izrocila ni pa del islama in poganstva, kjer so stvari prepuscene muhasti naravi bozanstev.

  Pionirje evropske znanosti je takrat motiviralo raziskovanje naravnih zakonov, prek tega pa so tudi hoteli bolje spoznati Stvarnika.

  Res pa se je poprej morala omajati tudi evropska oblika teokracije in drzavnih cerkva, kar je sele omogocilo intelektualno svobodo.

  • avtohtoni neandartalec

   Darwin je dokazal, da ni vse ustvaril Bog, Voltaire je dokazal, da ima Bog smisel za humor, Freud pa je dokazal, da človek ni obseden z demoni.

  • Anonimni_Profesor

   Deizem, ki se je takrat razvil na zahodu ima tudi veliko vlogo. Ker Stvarnik je po tej filozofiji postavil naravne zakone in tudi zakon etike, potem pa vse prepustil toku. V dogajanje se ne vpleta. V tem se razlikuje od bogov in svetih spisov, ki temeljijo na razodetjih. Stvarnik se ne razodeva in samo na nas je, da odkrijemo njegove zakone in se nanje uglasimo. Tako smo zelo motivirani za raziskovanje narave.

   Dodajam svoje mnenje, da je tudi sicer verjetnost, da taka entiteta obstaja precej visoka. Ker se ukvarjam tudi s stanji zavesti, kot pripadnik britanske S.P.R. lahko z veliko gotovostjo povem, da gre za prave fenomene, ki precej jasno predpostavljajo inteligentno zamisel v ozadju.

 • tarantela

  Bistvo in vzrok uspeha oz. napredka tehnologije je ena sama čista lenoba. Ta misel ni čisto moj izum, ampak močno verjamem, da je to res. V začetku so bila vsa dela na ročni pogon, potem so se pa nekateri zleknili na koc in začeli razmišljati, kako bi se dalo kaj opraviti brez muk. Samo primer: žito so prej želi ročno, mlatili s cepci, kar je delalo veliko ljudi, veliko malic veliko mezd. Sedaj imamo velike stroje, ki jih upravlja en sam človek, ki požanje in omlati veliko hektarjev žita v enem dnevu. Sama na tem portalu mlatim še ročno, noben hudič mi nič ne plača, malico si moram pa sama priskrbeti.
  Ampak to, da je gonilo napredka lenoba, bo pa držalo!

  • avtohtoni neandartalec

   Če se ti ne ljubi pridelati kruh, jej pa potico.

   • tarantela

    He-he…

 • althar

  Po zapisanem sodeč gre le za ideološki pamflet, ki poskuša britanskemu izstopu podeliti nekaj intelektualne podlage za nazaj in nekaj tolažbe za naprej.

  Za razvoj kompleksnih sistemov (kot je industrializacija) rabiš veliko znanja, kapitala in virov, kar vse vsebujejo le dovolj veliki sistemi, zato se je industrializacija tudi začela v takratnih merkantilističnih monolitnih velesilah, Združenem kraljestvu in Franciji. V Nemčiji in Italiji, na primer, se je kljub izjemnemu intelektualnemu potencialu relevantni industrijski razvoj začel dogajati šele po združitvi mestnih državic v eno državo. Tudi danes ni nič drugače. Evropske države ločeno zaradi izjemne kompleksnosti niso uspele ustvariti konkurence ameriškima Boeingu in McDonell Douglasu, dokler se niso združile in utvarile Airbus (ki zdaj dosega 50% tržni delež v civilnem letalstvu).

  Kot v sakem ekosistemu, imajo tudi v ekonomskem sistemu svoj prostor in svojo izjemno pomembno vlogo na nišnih področjih tudi manjši igralci, o tem ni nobenega dvoma. A pripisovati zasluge za tako obsežno in kompleksno področje, kot je industrijska revolucija, “politični razdrobljenosti” je precej nizko. Še za UKIP.

  • Caetano

   Tekmovanje je zelo pomembno. Drzave lahko sodelujejo, a morajo tudi tekmovati.

   Ce imas v veliki politicni tvorbi razlicno razvite dezele pod enim plascem, je njihova ustvarjalnost kaj lahko zavrta.

   Druga stvar pa je, da je keynesianstvo tudi cepivo proti totalitarizmom. Ob tem naj spomnim na tisti rek: we are all kensyian in a fox hole-but who decides when society is in a fox hole?

   • althar

    Vse totalitarne države so keynesijanske, niso pa vse keynesijanske države totalitarne.

 • avtohtoni neandartalec

  Res dobro vprašanje, kaj je čakalo človeštvo par tisoč let, če vemo, da so poznali zmogljiva orodja že v starem Egiptu in da še danes uporabljamo tehnologije, ki so se razvile v starem Rimu. Od velike piramide do današnjih nebotičnikov je trajal razvoj več kot 5 tisoč let.
  Vsaj dve dejavnosti se mi zdita pomembni, eno je bil razvoj vojne, drugo pa religije, oboje je sililo ljudi, da so postali bolj organizirani in pametni. Pa ne samo na tehničnem in filozofskem področju, čeprav je kombinacija obeh privedla do današnje znanosti, človeške dejavnosti so same po sebi čudne, zakaj to in ne kaj drugega, kot je recimo predlagal Jezus ali kot je govoril Zaratustra. Religika je morala nekako osmisliti vojno, vojska pa je morala slediti politiki, že zato vojna ni naravno stanke človeštva, sicer bi najprej razvili super orožje in pobili z njim vse do zadnjega. Ideologija pa je stvari močno zakomplicirala in jih ob enem zabetonirala v etiki, vojna je postala družba, kker so cilji zelo kompleksni in odvisni od volje posameznikov, vendar je cela civilizacija odvisna od določenih okvirjev, ki si jih je postavila z razvojem, kot je na primer mesto. V kompliciranih skupnostih najlažke skrbimo za to kar vsi potrebujemo, se branimo in kar je tudi pomembno, v center se vračamo po pustolovščinah in osvajalskih pohodih, ki nam jih je namenil Bog. Mesta so zahtevala organizirano proizvodnjo dobrin, kar je prebivalcem omogočilo, da so se lahko začeli ukvarjati več s humanistiko, družba se je hitro širila in razpršila vitalne centre, tako sta se začeli deliti moč in vpliv nad prebivalci.
  Zanimivo je tudi zakaj so se lahko določena mesta povečala preko vseh slutenih razsežnosti, mogoče je prav to ključno vprašanje, ker ni zgolj tenkično temveč najbolj zadeva oblast, kaj so rekli veliki vladarji množicam, da so jih vsaj za silo ubogali in kaj jih je naredilo pametnejše od ostalih skupnosti, ki se nikoli niso uspele tako masovno povezati in organizirati.
  Plemenske skupnosti so se od mekdaj ločile na matrialno in duhovno sfero, pripadniki plemena so si izbrali močnega posameznika oziroma njegovo družino za vladarje, ki so se ukvrjali bolj s praktičnimi, vsakodnevnimi problemi, ti pa so poslušali bistre čudake, ki so tiščali ideje v svoje evangelije ter razmišljali o dolgoročnih ciljih, smislu in namenih. Za vladarja je bilo pomembno, da sledi tradiciji, ki so se je učili skozi celo življenje, na ta način so ohranjali skupnost povezano in oblast civilizirano, da se ni izrodila od sovraštva, bolečine in megalomanije. Cerkev je širila svoj evangelij dva tisoč let, ne glede na vsebino, to je bilo nekaj kar so vsi ljudje že nekje slišali in so končno lahko razumeli.
  Recimo, da so evangeliji in Biblija kompletna izmišljotina, bi to sploh karkoli spremenilo?
  Ljudje si včasih mislijo, zakaj niso vsi poslušali znanstveniki, namesto da so vejeli duhovnikom, šamanom in alkemistom, ker jih še ni bilo, najprej jih je morala cerkev ustvariti. Enako kot evangeliji, se je širilo tudi poglobljeno, analitično znanje, Bog je od človeka zahteval, da mora spoznati resnico, ki pa je v resnici neumnost. Močnekša kot ke postajala civilizacija, bolj so se najvišje cerkvene avtoritete tega dejstva začele zavedati, da včasih Bog ne meče kock ampak so stvari lahko še kako predvidljive. Zakaj bi Bog dopuščal orodju, da dela tudi slabo, kakšen Stvarnik je to, če lahko vzakdo spozna njegove skrivnosti in jih uporabi za slabo, kje je pa potem dobro in nagrada za svestobo? Inkvizicija so bili nacisti iz prazgodovine, ko govorimo o renesansi in razsvetljenstvu, se moramo zavedati, da so te stvari najprej par tisoč let preizkušali in raziskovali, vse so naredili človeku, ampak duše niso našli in tudi nihče ni prišel po smrti povedati nazaj, če je tam kaj lepega. V glavnem, na koncu je vse izpadlo že hudo absurdno im groteskno, ljudje so začeli resno razmišljati o potovanju v času in alternativnih dimenzijah, očitno se je svet zelo spremenil, človek je ostal pa isti, na neki točki se je filozofija znašla v slepi ulici in znanost je lahko pokazala kaj zmore strukturirana in arhaična misel.

  Danes se počutimo pametne, ker vse vemo, malokdo razume, da se že celo življenje v glavnem pifla in v resnici niti Kučana nismo videli in slišali na svoje oči, ne moremo vedeti, če sploh zares obstaja ali gre mogoče samo za predstavo in igralce. Ne moremo zanesljivo vedeti niti, če se je prejšnji teden res zgodil, preteklosti ni več v hipu, ko se tega zavemo, mogoče se nam samo sanja, ker so nas obsedli zli duhovi. To pomeni strukturirana misel, da o določenih dejstvih oač me dvomimo, verujemo v svoje osnovnošolsko znanje in vzgojo, počutimo se del edine inteligentne oblike življenja v znanem vesolju in nam je to tudi tako všeč, da še pomislimo ne, da vse skupaj morda sploh ni res. Enako kot premet vedno pade na tla, če ga vržemo v zrak, tudi vse tisto kar vsi ljudje verjmemo ne more niti tako daleč od prave resnice, kakršna koli že je, ker ene stvari so očitne in popolnoma enake, povsod in za vse. Ne zavedamo se, da smo samo živalska vrsta, ki od rojstva vzgaja otroke v svojo ideologijo im jih uči kompleksen sistem simbolov, s katerimi opisujemo vse kar vemo, da obstaja, vizualiziramo lahko tudi vse tisto, kar sanjamo in želimo drugim pokazati kako bi tisto zgledalo, kar obstaja edino v maši glavi. Se pač pretvarjamo. Danes lahko marsikaj zgradimo in preizkusimo še preden se nekdo loti dela, vendar vprašajmo se za hip, če je to življenje, ki ga živimo, res najboljša možnost od vseh ali pa smo kot živalska vrsta popolnoma zavozili, ne glede na moralno plat in kljub dejstvu, da smo povzročili šesto masovno izginotje vrst, dejansko živimo butasto in neorgansko. Ujeti smo v prazgodovinske kunstrukte, ki so ustvarili sistem jasnih pravil, iz katerega si ne znalo predstavljati alternative. Preveč smo učinkoviti, čedalje več ljudi živi za sistem, ustvarili smo goro delovnih mest in cele znanstvene panoge, namenjene predvsem mučenju im zariranju drugih, ker ne znamo ustvariti korist iz drugačnega načina življenja. Človek bi moral biti plačan na uro, od sekunde, ko se rodi, do smrti, bi za vsako uro življenja moral dobiti nek pavšal.

  • avtohtoni neandartalec

   Smrt fašizmu!

   • Adolf Hitler

    DRAGI MOI DEFENIRE FAŠIZMUS?

 • Iza Demos

  Zato, ker smo Evropejci najbolj razvajeni. In kot razvajen narod nas je groza neugodja. Neugodje pa zahteva od možgančkov globok razmislek…………………..in izum je tu.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!