Alpinist Štremfelj postal prvi Slovenec, ki bo prejel najprestižnejšo nagrado zlati cepin za življenjsko delo

Andrej Štemfelj (Foto: Fb)

Slovenski alpinist Andrej Štremfelj je dobitnik letošnje nagrade zlati cepin za življenjsko delo v alpinizmu. Kot so danes navedli na spletnih straneh Planinske zveze Slovenije, bodo 61-letnemu Kranjčanu najprestižnejše alpinistično priznanje izročili na slovesnosti septembra na Poljskem.

Zlati cepin (francosko Piolet d’Or) je alpinistična nagrada, ki jo podeljuje francoska alpinistična revija Montagnes in The Groupe de Haute Montagne od leta 1992 za najodmevnejše alpinistične dosežke preteklega leta.

Slovenski alpinisti so že sedemkrat prejeli mednarodno odličje za najvidnejši alpinistični vzpon. Slovenec Marko Prezelj ga je kot edini osvojil štirikrat. Štremfelj pa bo postal prvi Slovenec, ki bo prejel zlati cepin za življenjsko delo v alpinizmu, poroča STA.

Svoj prvi zlati cepin je prejel leta 1992, skupaj s Prezljem, za prvenstveni vzpon v alpskem slogu po južnem stebru Kangčendzenge (8.476 m) leta 1991. Štremfelj in Prezelj sta bila prva dobitnika zlatega cepina.

C. Š.

 • Zgornji

  Hja , fajn, … Ampak, Kaj če bi se tale ” majst’r ” Rajši prijel kakega K O R I S T N E G A DELA ??? !!! ???

  • dež

   Štremfelj se večinoma ukvarja z alpinizmom, ne z gorništvom. In poraba časa je zelo relativen pojem. Zjutraj gor – do noči dol, je čisto vseeno ali greš direktno po plezalni ali po ta lahki naokrog.

   • Zgornji

    Ne, Kajti plezanje je Prepočasno, in zato Preveč časa ++ Energije Izgubljajoče potovanje. Če pa ni potovanja v Gore, je pa itak Zablodelost v celotni Inkarnaciji , kajti Duhovni Napredek trpi. In Točno To je pri plezanju Problem. Ampak, kaj, ko pa slepi zaslepljeni in nepoučeni ali celo neumni folk o tem nima pojma . Žaaal.

 • Sonček

  Čestitke! Cepin v pravih rokah.

 • Hribouc

  Epohalno!

  Še nekaj Slovencev ga zasluži in morda pridejo še na vrsto, Šrauf pa Karo ,pa, pa Jeglič,vsi posmrtno – vse to so ekstremni ljudje v planetarnem pomenu – takih ni več, niti pri velikih nacijah.

 • bednick

  Zlati cepin- a ker je celo življenje mešal zrak.
  Jest bi mu dal en usran kramp pa u rudnik!

  • Like a smart person

   še dobro, da nobenega ne zanima, kaj si ti misliš

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!