Altruizem živali: Kit grbavec rešil znanstvenico pred napadom tigrastega morskega psa

vir: twitter

Biologinja Nan Hauser je svoje življenje posvetila preučevanju kitov grbavcev, a v njeni več kot 28-letni karieri ni izkusila ničesar podobnega. Ko se je prejšnji oktober potapljala s kiti grbavci jo je eden rešil pred napadom tigrastega morskega psa tako, da jo je s svojo plavutjo potisnil na krov raziskovalnega plovila. To naj bi bil končni pokazatelj, kako so kiti grbavci globoko altruistična bitja.

Ko se je Hauser oktobra potapljala s kiti grbavci se je bala za svoje življenje. Eden od kitov jo je naenkrat začel odrivati s svojo prsno plavutjo. Vedoč, da lahko en zamah kita ubije človeka, je pomislila, da bodo snemalci posneli njene zadnje trenutke, saj jo je kit grbavec vztrajno potiskal proti čolnu. To je po poročanju spletnega portala Index trajalo približno deset minut, nakar je Hauser opazila tigrastega morskega psa in spoznala kitov namen. Ta je namreč ni napadal, ampak svaril pred morskim plenilcem. Hauser je splavala na površje, od kjer jo je kit potisnil na krov raziskovalnega plovila. Nesebična pomoč kita grbavca jo je neizmerno prevzela in se je na mestu razjokala.

vir: Twitter

Po štirih dneh se je Hauser vrnila na isto mesto, kjer jo je na njeno neizmerno presenečenje pričakal njen rešitelj. Kit, ki ji je rešil življenje, jo je v vodi prepoznal, se ji približal in jo “objel”. Hauser je povedala, da navkljub bližnjemu srečanju s smrtjo ta trenutek ne bi menjala za nič na svetu, saj je doživela “nekaj neverjetno lepega in čarobnega”. To naj bi ji bil še dodaten navdih za njeno delo. Kiti grbavci drugače veljajo za ogroženo vrsto zaradi onesnaženosti, ribiških mrež in krivolova v državah, kot je Japonska. Kasneje je izvedela, da je medtem, ko jo je eden od kitov spravil pod svojo plavut, drugi kit grbavec oviral tigrastega morskega psa in ga zadrževal stran od nje.

vir: Twitter

“Zdi se mi, da moramo razmisliti o možnosti, da je lahko altruizem nenameren in nastane iz lastnih interesov,” je zgodbo za Live Science komentiral biolog Robert Pitman, ki je posvetil preučevanju kitov grbavcev več kot 60 let svojega življenja. V zgodovini je zabeleženo več primerov, kjer so kiti grbavci rešili druge živalske vrste pred nevarnostjo. To delovanje naj bi bilo pogojeno s starševskim instinktom, saj na enak način zavarujejo tudi lastne mladiče pred potencialnimi plenilci.

Ivan Šokić

 • Cucurbita Pepo

  Nekateri ljudje verjamejo da je altruizem plot vere ;)

  • šmentanamuha

   Ti so tudi en plot.

  • DJURO SUMAR

   Treba je le ugotoviti ali so kiti muslimani ali kristjani.

   • freedomfighter

    hahaha dobra

  • Bozz

   Geneza 1
   31 Bog je videl vse, kar je naredil, in glej, bilo je ZELO DOBRO. In bil je večer in bilo je jutro, šesti dan.

   Geneza 9
   1 Bog je blagoslovil Noeta in njegove sinove in jim rekel: »Bodite rodovitni in se množite ter napolnite zemljo.
   2 In strah pred vami in trepet pred vami bo nad vsemi živalmi zemlje in vsemi pticami neba. Tudi vse, kar se giblje po zemlji, in vse ribe morja, vse to bo v vaši oblasti.

   • Cucurbita Pepo

    Bog ne obstaja…

 • šmentanamuha

  Jaz vidim v tem dejanju tudi izredno visok nivo inteligence, ki je nam nerazumljiva. Ženska ni bila njihov mladič, vendar je kit prepoznal nevarnost zanjo preden je ona to dojela in jo rešil, Preko vibracij je zaznal njeno ljubečo naklonjenost do svoje vrste in jo “sprejel” za svojo.

  • DJURO SUMAR

   Še marsikaj ti je nerazumljivo.

  • ahnenpass

   In kako se po tvoje pretakajo signali med človekom in živaljo, za kakšne oblike energije gre in kako se žival tega zave? Mogoče gre za energijo praznega vakuma.
   Zakaj bi bili kiti inteligentni, kaj bi si pa lahko pomagali s pametjo, s plavutjo bodo težko pisali meditacije ter filozofske traktate, brez katerih se ne morejo pojaviti osnove nobene civilizacije.
   Se pa strinjam, da kiti niso neumni, potem ko se izležejo jajca in postanejo mlade ribe samostojne, mati preprosto odplava stran in pozabi, žival je vesela samo, da se počuti bolje in ne čuti več nobene navezanosti na tisto kar se je izleglo iz nje.

   • kokobily

    Meditacije in filozofski traktati napisani (domaca naloga, ki potrjuje visoko stopnjo inteligenca), sedaj pa pod norvesko (razviti sever Evrope) ali japonsko (visoko razviti vzhod) zastavo ost v top, ladja ful gas, mi pa po neinteligentne kitove zreske…

   • Ana Job

    Dragi ahnenpass, že pri psih sem dobila takrat občutek, da živali ne maraš in jih podcenjuješ. Zakaj jih nimaš rad in jih podcenjuješ, bolj zvesti prijatelji so, kot ljudje? Lep pozdrav.

    • Franc Vidrih

     Kdor ima v sebi sovraštvo, ne more razumeti dobrote. Na žalost.

     • Ana Job

      Žal mi je za take ljudi. Ko sem bila še mlajša sem fantom, ki so se vrteli okrog mene, ponavadi dala v naročje našega mačka ali pa na zmenek pripeljala hišnega psa, tisti ki ni maral mačka ali psa, ga tudi za prijatelja nisem sprejela.

     • Franc Vidrih

      Rad imam, pse, mačke,mucke, ptičke in vse dobre ljudi.

     • Ana Job

      Enako tudi jaz. Tisti ljudje, ki imajo radi živali, so načeloma tudi topli in sočutni ljudje, so pa tudi izjeme, tako, kot povsod. ;-)

   • etrusk

    Mogoče , se niti ne zavedamo , kako so živali pametne . Mi smo toliko neumni , da tega ne vidimo in ne razumemo.

   • Kiti?Jajca?Ribe???

 • ahnenpass

  Lepo, da ste mi zbrisali komentar, po vaše imajo torej tudi kiti dušo.
  Dajte si dopovedat, tudi živali se rade igrajo, sploh sesalci, to ni noben altruizem ampak samo zatišje pred nevihto, dokler se naenkrat ne počutijo ogrožene ali postanejo lačne.

 • Ana Job

  Kako neegoistične so živali. Včasih se mi zdijo boljše od ljudi. Ničkolikokrat so že reševala človeška življenja, pa jih še vedno ne spoštujemo.

  Celo kadar grem v gozd, se tam počutim, kot gost, spoštujem namreč, da je to dom nekoga drugega in ne moj. Sposodim si samo delček energije, ki je tam prisotna in uživam v miru. To jemljem, kot privilegij.

  • Marija

   Ana živali so boljše od ljudi. Povej katera živalska vrsta dela svoji vrsti to kar dela človek. Človek je pošast vsaj tisti kateri so ponoreli zaradi svojega izobilja.Zato me zelo moti ko te pošasti zmerjajo z živalmi.

   • ahnenpass

    Povej raje katera vrsta živali si pa ne želi biti kot človek?

  • indijanka

   Lepo, da si tu ❤. Kot Indijanki mi je povezava živali in ljudi razumljiva. Sporočilo kitov je prelepo. Sprejeli so biologinjo. Začutili njeno dobronamernost, čeprav je človek njihov naravni sovražnik. Ji nesebično pomagali in pri tem niso niti poškodovali morskega psa. Kako veličastna bitja so, ki spoštujejo druga.

   • Ana Job

    Hvala. Živali imajo čut, kdo je dober. Na žalost so včasih preveč zaupljive, kar plačajo z življenjem. Res jih imam rada.

    • indijanka

     Sama se jih trudim spoštovati in razumeti njihova sporočila. Tudi sporočilo morskega psa :). Rada imam pa posamezne, te štejem med prijatelje. Živali po naravi niso zaupljive. So pa nekatere odvisne in svojo odvisnost poravnavajo z življenjem. Kar ni prav

     • ahnenpass

      Žival ne razmišlja, ne uporabljajo simboličnega jezika, torej ne morejo tvoriti smiselnih stavkov v glavi. Njim vse to ne pomeni nič, ne rabijo nič vedeti, vse pomembno jim sporočajo nagoni. Sicer pa so ujete v isto začarano prehranjevalno verigo kot vse živo, prilagojene so biološkemu naravnemu okolju, ki je prilagojeno glede na njih. Da ni nihče lačen seveda, in pa da se nič ne meče stran.
      Njihovo sporočilo je zelo enostavno, če jim nisi nevarna ali okusna, bodi vsaj zanimiva.

    • ahnenpass

     Preprosto, če čudno zgleda, čudno diši in spušča čudne zvoke, zagotovo ne more biti dobro.

   • ahnenpass

    Kako to misliš, kit ni nikogar poškodoval?
    Verjetno se je že prej do sitega najedel planktona in se je hotel samo igrat.

  • ahnenpass

   Meni živali vsak dan rešujejo življenje, v obliki sendviča, ki ga potem poserjem.

  • 1000 in neskončni nick

   Posluš, Rdeča kapica. Bi lutala po šumi, če bi vedela, da te notri čaka hudi “volk”? Samo hipotetično vprašanje?

 • indijanka

  :) ko bi vsaj…. bi direktno napadli :) in vsi bi jih šteli med pošasti.

  • ahnenpass

   Prvič slišim, da tudi živali poznajo taharuš.
   Saj niso ljudje, kadar se samice gonijo, se same izpostavijo tropu, ki se nato stepe med sabo za priložnost, da ji lahko dvorijo. Ostali kandidati itak ležijo naokoli v mlakah krvi ali si v kakšni luknji ližejo rane.
   Ljudje take tekmovalnosti ne poznamo, ker smo socialna bitja in nam je že v krvi, da si radi delimo plen. Plen, plenilci, socializem, a štekaš to?

 • Valter BraniSlav

  Je tale kit grbavec clan zdruzene levice?

  • Jan Kovalski

   Ne, to je bil morski pes.

  • 1000 in neskončni nick

   Zagotovo ne! Oni ćobani take “intimne” občutke razvijejo samo v totalno vinjenemu stanju, ko pomagajo polenu na suho.

 • freedomfighter

  tisti ki pravi da živali nimajo duše je sam nima

  • ahnenpass

   Včasih so verjeli, da živali sploh ne čutijo bolečine, tudi najhujši smrtni krči so bili za njih zgolj biološka reakcija, ko bi zverine rade ugriznile, pa v nagonskem deliriju sploh niso opazile, da je njihova glava ločena od želodca. Iz tega so sklepali, da lahko samo človek razume pravo tragedijo in izkusi neizmerljivo grozo, ker je njegova duša pač grešna in obremenjena s težo spoznanj. Pa še to ne vsi. Tako je nastal znameniti rek, če ne veš, te ne boli.
   Ker smo tudi ljudje oblika živali, smo si ta izrek nekoliko prilagodili, če želiš butati z glavo ob skalo, potem ni treba biti preveč pameten, in zaradi udarcev v glavo tudi ne moreš biti, ampak je bolje, če si čim bolj zategel.
   Iz tega sledi logično spoznanje, ker človek nima duše, je tudi žival ne more imeti, kar je pravzaprav paradoks. Duša vendar ni nekaj stvarnega temveč zgolj eterična forma, ki jo lahko edino začutimo, ne moremo pa je materialno opaziti, niti opisati. Zato živali lažje začutijo svojo živo dušo kot racionalna in kompleksna bitja, ki uporabljajo um za izdelovanje mehanskega orodja in se trudijo čim bolj podrediti svoje tudi najbolj intimne občutke, predvsem nagone. Zato je tvoja trditev dejansko resnična, vendar v temeljih napačna, ker v istem stavku trdiš, da si na svojo misel prišel s pomočjo gole logike in racionalne empatije. Torej ti nimaš duše. Razumeš to logiko?

 • ahnenpass

  Kot moški, se sprašujem zakaj bi morski pes napadel mladenko v težavah?
  Verjetno si je mislil, da jo bo kit speštal s svojo ogromno plavutjo in je opazoval iz varne razdalje, če bi lahko pomagal mladenki pobegniti, nato pa z njo odplavati proti tropskemu toku.

  • Ana Job

   Kaj pa veš. Mogoče.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!