Arheologi odkrili posledice neverjetne krutosti Aztekov

Foto: Twitter

Človeške žrtve Aztekov, ene najbolj razvitih civilizacij predkolumbovske Amerike, so bile očitno veliko bolj razširjene in grozljive, kot je bilo sprva mišljeno, so razkrili arheologi. Leta 2015 so arheologi iz mehiškega Nacionalnega inštituta za antropologijo in zgodovino prišli do odkritja srhljivega stolpa s človeškimi trofejami blizu glavnega azteškega templja Templo Mayor v prestolnici Tenochtitlan, kjer je nastala mehiška prestolnica Ciudad de Mexico. Arheologi poudarjajo, da najdba predstavlja le vrh ledene gore.

Po besedah arheologov je namreč najdba z lobanjami predstavljala le majhen del masivnega stolpa lobanj, znanega kot Huey Tzompantli, v velikosti košarkarskega igrišča.

Nova raziskava počasi razkriva širok obseg človeških žrtev, ki so jih izvajali v čast bogov. Po navedbah nove raziskave v Science so ujetnike najprej odpeljali v glavni tempelj Templo Mayor, kjer jim je svečenik odstranil srce. Trupla so bila nato obglavljena, svečeniki pa so zatem z glav odstranili kožo in mišice. Ob straneh lobanj so izvrtali velike luknje, kar jim je omogočilo, da so jih nataknili na velik lesen drog. Ti drogovi so bili nato postavljeni na velikanski regal, postavljen pred Templo Mayor, piramido z dvema templjema na vrhu.

Foto: Twitter

Stolp sestavljalo kar 130 tisoč lobanj
Po mesecih in letih izpostavljenosti soncu in dežju bi pričele lobanje razpadati na koščke in izgubljati zobe in celo čeljusti. Na tej točki so lobanjo svečeniki zato odstranili z namenom oblikovanja maske za darovanje ali pa so jo uporabili kot “malto” za oblikovanje stolpa lobanj. Po ocenah naj bi stolp sestavljalo kar 130 tisoč lobanj, kar nedvomno priča o krutosti Aztekov.

Foto: Twitter

O obstoju zgradbe lobanj je v zgodovinskih virih govoril tudi Andres de Tapia, španski vojak, ki je spremljal konkvistadorja Hernána Cortesa pri osvojitvi Mehike leta 1521. Zapisal je, da je preštel več deset tisoč lobanj, ta objekt pa je nato postal znan kot Huey Tzompantli. Sicer pa so lobanje Azteki obravnavali kot semena, ki bi zagotovila nadaljnji obstoj človeštva, in kot znak življenja ter regeneracije, kot so prvi cvetovi pomladi, verjamejo arheologi.

N. Ž.

 • Anton

  Ah le kdo bi prekašal komuniste…..

 • Franc Šink

  Azteki so bili bolj pošteni kot komunisti. Oni so to delali javno.Za komuniste se pa tako ali drugače ve.

 • Anton

  ideja, kako lahko naredimo stolp iz migrantov

  sarkazem press

 • večni srb

  Človeška glava kot seme, no, to pa prvič slišim.
  Ampak dojenček je res ena sama velika buča, kot en tak kalček iz katerega poganja mali telešček. Glava tudi sliši in govori, vonja in okusi, nenazadnje občuti in razmišlja, kar ne zmore noben drug del telesa.

  Primitivna poganska plemena niso vodile strukturirane misli, zato tudi niso poznali razum, človeške občutke in vzgibe so si verjetno predstavljali kot mehaniko narave, isto kot velja tudi za rastline in živali, ki se ravnajo po naravnih ciklusih in drugih periodičnih pojavih. Biološki pogled na življenje je sila zanimiv, ko zreduciramo inteligentno žival na raven divje narave in jo skušamo primerjati z življenjem ostalih živih vrst hitro ugotovimo, da je vsak navaden gozdni travnik najhujša klavnica kar si jo sploh lahko zamislimo.

  • Volkhv

   Srbi, kot Albanci npr. še danes imajo primitivno tradicijo zob za zob,.

   • večni srb

    Zgleda vsi berejo isto Biblijo.

 • Jure kavčičeu

  Uff, še dobro da so potem prišli prijazni in civilizirani kristjani, ki so te barbare skoraj vse pobili in iztrebili.

  • Volkhv

   Eni kot drugi so v bistvu bili necivilizirani. Ti azteški morilci, ki so žrtvovali so bili v bistvu samo odklonske oz. deviantne osebe, katere sploh niso bile potrebne, poleg resnih astronomov, matematikov, ki so v resnici vodili cikluse celotne civilizacije, v senci…

  • Saj Špancem so izdatno pomagala druga plemena, ki so se hotela znebiti nadvlade Aztekov in brez katerih Špancem bi bilo zelo težko.

   • Tone

    Katere stripe pa ti bereš?

  • Bozz

   Bravo. Čestitam. Sedi 5 Jure. V iztrebljanju indijancev so sodelovali tudi in še posebej ateisti oz. Jakobinci, ki jih je tudi takratna ZDA, še posebej na severu, bila polna, kajti njim ni bilo težko izrebljati indijancev, saj v moralno kodo “ljubi svojega bližnjega kakor samega sebe niso verjeli”, ampak so se gnali samo za pridobljeno zemljo in dobičkom, kot še danes kažejo s svojimi dejanji pri nas. Raje si kaj preberi preden takole ignorantno na pamet govoriš:

   https://en.wikipedia.org/wiki/Gnadenhutten_massacre

   http://nativeamericannetroots.net/diary/1459

   Ja, kristjani še posebej protestanti so bili prijazni in civilizirani. Kupili so Pensilvanijo od indijancev in ostalo ozemlje, za vse so plačali. Z njimi so imeli sporazume in so se tolerirali. Imeli so tudi zahvalni dan, 50 let so živeli v miru in miroljubno pokristjanjevali indijance. Marsikateri indijanec se je miroljubno in brez prisile spreobrnil v krščanstvo in živeli so skupaj kot kristjani z evropskimi kristjani, natančneje protestanti, kot vidiš v linkih zgoraj. Obstajajo raziskave, ki tudi kažejo, da so indijanska plemena na vzhodni obali večinsko izumrla zaradi bolezni, še preden so prvi naseljenci prišli tja. Zato jih je na obali pričakal samo Squanto in je njegova vas bila prazna.

   Kasneje, ko pa so angleške kolonije bile že dobro zasidrane, pa so francozi nahujskali ostale indijance proti protestantskim angleškim kolonijam na vzhodni obali bodočih ZDA in nastopila je 7. letna vojna. Angleži in ostali protestanti so se seveda upravičeno branili pred agresijo v kateri so bili indijanci še posebej kruti, a angleži in ostali priseljenci so zmagali v svoji samoobrambi. Tudi vse kar se je kasneje dogajalo ni tako preprosto kot v tvoji s simplistično propagando polni glavi. Belec je kriv za vse, indijanci pa so romantizirane nedolžne ovčke, pravijo kulturni marksisti danes, a ne? Resnica je daleč od tega.

 • Volkhv

  Potem lahko rečemo, da so islam in judo-krščanstvo tudi poganske v svojih koreninah. Namreč, saj so njihovi voditelji poklali (žrtvovali) na milijone nedolžnih ljudi v imenu boga… Poleg vsega pa so primitivni v svoji izvorni naravi, saj so zaradi nepoznavanja astronomije, medicine morali ukrasti tradicijo in znanje “poganom” oz. “primitivnim” starodavnim modrecom, kateri so jih naučili tudi nekaj znanja o astronomiji, čeprav je bila “antična” znanost prepovedana, vse do renesanse in humanizma

  • Bozz

   Dobro si napumpan. Enačiš islam in judo-krščanstvo… Daj vzemi v roke islamske knjige, ki opisujejo Mohamedovo življenje in nauk in vzami v roke Novo zavezo in beri o Kristusovem življenju in nauku in mi povej, če sta identična? Sta si diametralno-nasprotna.

   Kar se tiče pa znanja in “antične” znanosti, astronomije in kdo je res zaslužen za razvoj znanosti, pa preberi tole:
   http://www.melaniephillips.com/secularism-and-religion-the-onslaught-against-the-wests-moral-codes/

   “The popular belief is that that the roots of science lie in ancient
   Greece. In fact, Greek thinking was inimical to a rational view of the
   universe. The Greeks, whose universe was an endless cycle of progress
   and decay and which transformed heavenly bodies into actual gods,
   explained the natural world by abstract general principles; Socrates
   thought empirical observation a waste of time, and Plato advised his
   students to “leave the starry heavens alone”.

   For the development of science, monotheism was essential. As the
   Oxford professor of mathematics John Lennox puts it: “At the heart of
   all science lies the conviction that the universe is orderly.” This
   absolutely fundamental insight came not from the Greeks but thousands of years previously in the Hebrew Bible, with its proposition that the
   universe was governed by a single God rather than the whims of many
   gods.

   Science grew from the novel idea that the universe was rational; and
   that belief was given to us by Genesis, which set out the revolutionary
   proposition that the Universe had a rational Creator. Without such a
   purposeful intelligence behind it, the universe could not have been
   rational; and so there would have been no place for reason in the world
   because there would have been no truths or natural laws for reason to
   uncover.

   Atheism, by contrast, holds that the world comes from a random and
   therefore irrational source so that reason is an accidental by-product.
   As the writer and Intelligent Design theorist Phillip Johnson has
   amusingly put it, to theists the concept of a supernatural mind in whose
   image we are created is the essential metaphysical basis for their
   confidence that the cosmos is rational. To a scientific naturalist, by
   contrast, the cosmos can be understood by a rational mind only if it was
   not created by a rational mind.

   It is atheism, therefore, that is innately hostile to reason. And it was religion, not secular thought, which propounded the view that nature was founded on deep rationality. The medieval Christian thinkers Anselm of Canterbury and Thomas Aquinas believed that, since God created the universe through divine wisdom, the universe must be supremely rational. Science was motivated from the start by the belief that there were comprehensible laws in nature — which could only have come from a rational Creator.

   This is why many scientists from the earliest times onwards have been Christians and Jews. It is why Francis Bacon said God had provided us with two books — the book of Nature and the Bible — and that to be properly educated one must study both. It is why Isaac Newton believed the Biblical account of creation had to be read and understood; why Descartes justified his search for natural “laws” on the grounds that they must exist because God was perfect and so “acts in a manner as constant and immutable as possible” except for the rare exception of miracles; why the German astronomer Johannes Kepler believed that the goal of science was to discover within the natural world “the rational order which has been imposed on it by God”; and why Galileo Galilei said that “the laws of nature are written by the hand of God in the language of mathematics”.”

   Reformacija je osvobodila ljudi, ki so potem med drugim tudi bili svobodni na področju inovacij.

 • Ales

  To so sigurno predniki komunistov in levakov a ne?? Res čudno, da se tega ni nihče tukaj napisal…presenečate, prvi članek, ki ni o komunistov ali beguncih…

  • Open mind

   So vsaj komentarji na to temo.

 • Mihilus

  “Avtohtoni” američani so potomci Aztekov. Ko so Evropejci prišli v Ameriko so v Severni Ameriki (ZDA, Kanada) etnično očistili tam živeče ljudi, Španci so na ozemlju mehike se pomešali z njim v talilnem loncu in v srednjo ameriko ni bilo neke konkretne imigracije.

  In posledice: ZDA & Kanada sta civilizirani državi prvega sveta. Mehika je s kriminalom in korupcijo prepletena država. Srednja Amerika nima funkcionalnih držav. Ali ste vedeli da med severno in južno Ameriko sploh ni cestne povezave? To so vam potomci Aztekov. Tolpa MS-13 izvira iz Hondurasa. Kdor hoče naj si pogoogla njihove “podvige”. Spominja na Azteke kajne…

  • Bozz

   Bolj natančneje, Severno Ameriko so kolonizirali protestanti, Južno pa katoliki oz. RKC. RKC je prevzela oz. asimilirala vse poganske tradicije na tem področju. Zato lahko podobno početje oz. “arhitekturo” “občuduješ” tudi v RKC, link zgoraj.

   Kasneje so vpliv v ZDA prevzeli katoliki in zato danes vidimo tudi uvoz teh divjakov iz Mehike, ki jih opisuješ, v ZDA. Zato imaš tudi v Kaliforniji že te tolpe. Sedaj se liberalni idioti in levičarji, ki so zasluženi za uničenje Kalifornije, zaradi teh tolp masovno izseljujejo v Teksas in ostale države t.i. Bible belta oz. Bibličnega pasu, da bodo uničili še te tradicionalne protestantske države s svojo topoglavostjo in “liberalnostjo”.

   Mimogrede, niso jih etnično očistili, vsaj ne vseh. Imaš članke z raziskavami, ki dokazujejo, da je indijance na vzhodni obali preden so prišli prvi settlerji, pokosila bolezen. Še preden so jim lahko Evropejci dali dekne z bakterijami in virusi na katere indijance niso bili odporni. Potem so recimo indijanci bili sprovocirani in nahujskani s strani Francozov, da napadejo prve Angleške kolonije na vzhodni obali bodoče ZDA, indijanci so bili v tem zelo kruti (danes pa se jih večinoma romantizira in za vse okrivlja belce na splošno). To je sprožilo 7. letno francosko-indijansko vojno. Angleški naseljenci so se branili, kar je bilo upravičeno, in zmagali.

   In še to, protestanti niso ukradli zemlje indijancem, kot je danes propaganda. Ampak so kupili od njih Pensilvanijo, itd. imeli sporazume, Moravijci recimo so živeli v miru z njimi in marsikateri indijanec se je miroljubno spreobrnil v krščanstvo, dokler niso sprožili Francozi proti njim prej omenjene vojne… to je seveda vse zamolčano danes, da se okrivi belca na splošno za vse in naredi razdor.

   • RATATA

    Prosim za podatek, od kod, iz katerih držav so bili protestanti, ki so prišli v dele Amerike?

 • Hun

  civilizacija in izprijenost…levicarstvo?

  • Tone

   Azteki so sigurno bili komunisti.

   • Open mind

    Baje, da jih je vodil kučan.

 • plamen100

  Ja no, kaj pa pravite na na usmrtitve islamske drzave kjer imate ogromno posnetkov na netu, ko usmrtitve izvajajo z nozi in strelnim orozjem 8,9 letni otroci ob spremstvu isisovih iztrebkov? Teh asteskih zrtev sigurno niso poklali otroci ampak asteski vojaki, sveceniki, torej kdo je bolj okruten, predvsem pa izprijen? In to so poceli v 12,13 stoletju, takrat smo evropejci poceli se hujse stvari, ta izmecarski isis pa je to pocel lani, letos, v tem kontekstu je potrebno gledati na to izprijenost. In seveda jasno kot beli dan da za te iztrebke ni sodisca ampak izkljucno metek, pa se tega je skoda za te lajajoce iztrebke!

 • Tone

  Kaj bi se zgražali, saj se članek tako lepo in poetično konča.

 • Bozz

  Takšna poganska “arhitektura” je preživela oz. jo najdemo tudi nekje drugje danes, kar seveda veliko pove tistim, ki vidijo:

  https://duckduckgo.com/?q=church+made+out+of+bones&bext=wcr&atb=v114-5&iax=images&ia=images

 • ney

  Če koga zanima indijanska zgodovina se lahko sprehodi skozi tale link: http://nmai.si.edu/environment/

 • Veritass

  Za krutost krščanstva ne rabimo arheologov.
  Samo če omenimoi kulturni sežig čarovnic, inkvizicijo in njenih grozodejstev, sodelovanje papeža (Vatikana) v drugi svetovni vojni in še in še. To je kultura in usmiljenje krščanske cerkve skozi stoletja. Kdor je brez greha naj prvi vrže kamen…
  Eno je osebna vera in verovanje, drugo pa pokvarjen cerkveni sistem.

 • dr Janez Sveti

  Kdor verjame, da so ta divja plemena zgradila piramide in Machu Picchu s kosi bakra, se naj vpraša o svojem mentalnem zdravju!
  https://www.youtube.com/watch?v=OBbCHAuts84

  DR Janez Sveti genij

  • Tone

   Jaz pa mislim, da bi moralo veljati ravno obratno.
   Kdor si izmišlja, da jih je zgradila civilizacija, ki ni zapustila nobenih sledov ali marsovci, bi se moral vprašati po svojem zdravju.
   Egipčani so svojo zgodovino pisali in trdijo, da so jih zgradili sami, omenjen je celo arhitekt Keopsove piramide..

   Zanikanje, da bi pred 4000 leti lahko zgradili kaj takega, je zgodovinski rasizem, ko imamo prednike za manj razumne in sposobne, kot smo sami. Kaj se da zgraditi brez sodobne tehnike ter sodobnega inženirskega znanja dokazujejo gotske katedrale, katerih gradnja je dobro dokumentirana.

 • tramal

  Morilci na lestvici takoj za komunisti.Po umorih še vedno prednjačijo komunisti ,daleč pred vsemi.

  • Tone

   In kako naj se jih rešimo? Vse pobiti ali kako?

   • tramal

    Sem kristjan in nisem za umore ,tako kot komunisti.Teh zabitih komunajzerjev in njihovih še bolj zabitih podrepnikov ,nas na žalost reši samo Bog,ali pa propad Slovenije da bodo bedaki občutili na lastni koži kako je v venezueli.

    • Tone

     Težko bo dohiteti Venezuelo, vse boljše nam gre.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!