Bi živeli na mega plavajočem otoku, ki bo osvobodil človeštvo od vsakdanjega življenja?

Foto: youtube

Pomembne inovacije danes spreminjajo svet in so ključ do uspeha, vendar je vedno več konkurentov z različnimi idejami, ki se le s težavo prebijajo na trg. Cilj inovacij mora biti znaten ali viden napredek v smeri trajnostnega razvoja z zmanjšanjem negativnih vplivov na okolje, boljšim odzivanjem na okoljske pritiske ali doseganjem učinkovitejše ali odgovornejše rabe naravnih virov. Vse to je bilo doseženo s projektom v francoski Polineziji, kjer skušajo ustvariti prvi plavajoči narod v upanju, da bodo “osvobodili človeštvo od politikov”.

Inštitut Seasteading je z letom 2020 napovedal prvi plavajoči narod v Tihem oceanu, ne daleč od otoka Tahiti. Ideja novega projekta je “osvoboditev človeštva od politikov”, zaradi česar bodo na vodi zgradili nekaj hotelov, domov, pisarn, restavracij in še več. Načrt vključuje ustanovitev neodvisnega naroda, ki bo plaval v mednarodnih vodah in deloval v skladu z lastnimi zakoni. Joe Quirk, predsednik inštituta Seasteading, je v enem od intervjujev dejal, da želi do leta 2050 videti na “tisoče” plavajočih mest, od kateri vsako mesto ponuja različen način upravljanja.

Foto: YouTube

Foto: YouTube

Načrte je januarja prvič potrdila francoska polinezijska vlada, ki zdaj ustvarja posebno gospodarsko cono, da lahko plavajoča država deluje v skladu z lastnimi trgovskimi zakoni. Razlog, da je francoska Polinezija zainteresirana za projekt, je naraščanje morske gladine, zaradi česar je območje ogroženo. Čeprav se zdi načrt ambiciozen, skupina meni, da bi bila neodvisna mesta idealna za preizkušanje novih načinov upravljanja in kmetijskih metod. Njihov namen je namreč ustvariti veliko raznolikost vlad za veliko raznolikost ljudi.

Kdo so Seasteadersi?
Seasteadersi so svetovna ekipa morskih biologov, navtičnih inženirjev, gojiteljev vodnih rastlin in živali, medicinskih raziskovalcev ter okoljevarstvenikov. Ekipa že več let načrtuje gradnjo plavajočih otokov, na katerih bodo akvakulturne kmetije, zdravstveno varstvo, trajnostni energetski centri in še in še. Inštitut je leta 2008 ustanovil ustanovitelj PayPala Peter Thiel in programski inženir ter politični gospodarski teoretik Patri Friedman, vnuk Nobelovega nagrajenca Miltona Friedmana. Zadnjih pet let so oblikovali modele za “stalne inovativne skupnosti, ki plujejo na morju”. Leta 2012 se je inštitutu pridružil Quirk in s Friedmanom napisal članek z naslovom: “Kako bodo plavajoči narodi obnovili okolje, obogatili revne, pozdravili bolne in osvobodili človečnost od politikov”.

Foto: YouTube

V dogovoru s francosko Polinezijo, ki je bil podpisan januarja, sta določena dva cilja, ki jih mora projekt dokazati, preden dobi zeleno luč: ali bo to koristilo območnemu gospodarstvu in če se bo izkazalo okolju prijazno. Tudi, ko oboje dokažejo, bo projekt morala potrditi še lokalna vlada in najverjetneje tudi Francija, ki ji ozemlje pripada.

Načrt je, da bo mesto plavalo samo na obali države gostiteljice, vendar bo imelo precejšnjo stopnjo politične neodvisnosti. Quirk verjame, da bo plavajoče mesto ustvarilo okolje, ki spodbuja inovacije, ne pa monopola vlade. “Ljudem bomo omogočili svobodno izbiro vlade in ne bodo obtičali z vlado, ki jo dobijo. Če se prebivalci z vlado ne bi strinjali, bi lahko kolonije šle v drugo mesto in na ta način bi vlado prisilili k prizadevanju za privabljanju državljanov,” je v intervjuju dodal Quirk.

Doroteja Šoštarič

 • xtc

  Ato komunizma?

 • xtc

  Stvar je sicer videti precej idealna,mislim pa da stvari niso tako enostavne.
  Vprašanje je ali ne gre za nove dačne oaze,vprašanje je upravljanje,vprašanje je državljanstvo in priznavanje teh con kot držav,vprašanje je varovanje,okolska sprejemljivost,samooskrba in še kar neka vprašanj je.

  • ahnenpass

   Piše, da bo vse zgrajeno iz odpadkov, najbolje bi jih bilo prestaviti na obale Indije, Kitajske in Albanije.

 • ahnenpass

  Če ga imaš res tako rada, boš njegove otroke doba zibala, kuhala, pospravljala in peglala, predvsem pa boš tiho, razen kadar boš odpirala usta za zadovoljevanje njegovih določenih potreb.

  • Ana Job

   Nisi najbolj dobre volje danes? Zadnjič si bil bolj prijazen do mene. Kaj te teži?

   P. S.
   Jaz nisem nikoli tiho.

 • ahnenpass

  S temi lebdečimi utopijami je en velik problem, vsaka kad ima nekje vgrajen čep za izpust vode.
  Ne gre to, anarhija ne deluje, ker se vedno najdejo posamezniki, ki se želijo poganjati z rolko v klanec. Obratno je res, v celoti sintetične utopije lahko obstajajo edino kot Polisi, to so tiste Platonove idealne države, kjer so vsi prebivalci ob enem tudi politiki in javni uslužbenci. Namesto anarhije, bodo bogati in bolje povezani prej ali kasneje vzpostavili nek fašizem, otoke pa tržili najboljšemu tujemu ponudniku, skupaj z otočani vred.
  Je pa ideja načelno dobra, ampak zakaj rabijo mednarodne vode, če bi radi kolonizirali tudi najbolj nepristopne dele planeta, je treba enostavno sprejeti univerzalne zakone in izbrisati mednarodne meje, ljudi pa narediti čim bolj neodvisne in samozadostne.

 • Rožle

  Kaj pa morska bolezen …?

 • dr Janez Sveti

  Nikamor ne greva ljuba moja.
  DR Janez Sveti zemljan

 • dr Janez Sveti

  Tvoj ljubi vendar..
  DR janez Sveti ljubi

 • indijanka

  :) danes je povšečkal hrepenenje. Ki sivino spremeni v barve ob pravem dotiku. Večna pesem. Mogoče igra harmoniko. Sliši pa violine…:) Si videla?

  • Ana Job

   Hrepenenje je nekaj lepega, če veš, da se uresniči. Dobrega srca je in ljudmi z dobrim srcem je treba čuvati, ker so redki. ❤️

   • indijanka

    Hrepenenje povzroča sanje. Najlepše je sanjati z odprtimi očmi.

 • indijanka

  ..ja , ko dvomi odapadejo..veš, da je to..to . Se strinjam. Jst tut. Ampak, ne v vesolje. V gozd. Proč od ljudi.

  • Ana Job

   Ljudje so te razočarali. Včasih so dvolični in prizadenejo, ampak običajno so taki ljudje ranjeni in si želijo samo ljubezni.

   • indijanka

    Kje si pa to slišala? Pajade. Niso me razoćarali ljudje…niti življenje. Želim natančno tako kot želim. Sem pa od jutra do večera obkrožena z ljudmi. Potrebovala bi pa več samote. Zato o njej sanjam. Mogoče mi pa sploh ne bo všeč :). Najlepše se počutim v gozdu…najboljše pa v Parizu :). Vsa svoja nasprotja imam rada .

    • Ana Job

     Vsak človek je edinstven, bistvo je, da sledimo svojim željam in verjamemo, da si zaslužimo ljubezen. Redki so ljudje, ki znajo prisluhniti srcem drugih. Ti to znaš.

 • dr Janez Sveti

  Tudi citre če boš želela..
  DR janez Sveti multipratik

 • Simon

  Začni služiti danes da boš lahko jutri užival poleg :)
  https://bitpomoc.wixsite.com/zasluzek

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!