Kako so levičarji na Škotskem poskrbeli za poneumljanje cele generacije učencev in uničili izobraževalni sistem

Učenci v osnovni šoli na Škotskem (vir: twitter)

Interdisciplinarnost, skupinsko delo, poudarek na zabavanju učencev pri učni uri ter utrjevanje vedno istega gradiva so vsem nam dobro znani simptomi šolskega sistema, ki je nekoč vrhunski šolski sistem na Škotskem spravil na kolena, ko se je levičarska Škotska nacionalna stranka (L) začela vtikati v šolski sistem z namenom, da bi ga naredili “boljšega”.

Na Škotskem se šolski sistem spopada z nadvse nenavadnim problemom, namreč vedno manj posameznikov, ki opravijo učiteljski izpit, si želi učiti. Razlog za to, naj bi po pisanju Spectatorja bil ravno šolski sistem, ki je vse od 2010, ko je prišel v roke SNP, postal veliki družbeni eksperiment, v katerem so želeli levičarji izpolniti svoje utopične blodnje.

Štiri cilji novega sistema, ki so ga predstavili v 2010 so bili: ustvariti “samozavestne posameznike”, “uspešne učence”, “odgovorne državljane” in “učinkovite doprinašalce”. Na žalost so pomen za temi krilaticami poznali samo tisti, ki so jih zapisali. Ostali učitelji, ki so dejansko vsak da bili v stiku z učenci, so bili prepuščeni sami sebi in novemu sistemu, ki je od njih zahteval vedno bolj nemogoče stvari. Številne so postale del obveznega kurikuluma tudi v Sloveniji.

Poudarek na novih nepreizkušenih pristopih
“Ideja poučevanja je bila postavljena na glavo. Namesto da bi se poučevalo en predmet – kot na primer angleščina ali kemija – smo jih morali združevati na podlagi bizarne formula, ki jo je ustvaril in razvil parlament,” je povedala Madeleine Kearns, ki je opravila učiteljski izpit. Namesto ur matematike je prišlo do interdisciplinarnega poučevanja, kamor so tlačili grafe in preglednice v ure o Shakespearju.

Da bi učitelj “aktivno poučeval” je moral poskrbeti, da so bili njegovi učenci stalno zabavani, zatem je prišlo na vrsto skupinsko delo, ki je sinonim za nedelo. Izpiti so bili ocenjevani na podlagi dela med urami, zaradi česar ocene več ne odražajo realnega znanja, temveč samo sposobnost učencev, da hlinijo zaposlenost. Pri poučevanju angleščine so se v učilnice prikradle grafične novele, medtem ko so književnost preprosto združili z informatiko.

SNP, ki ji predseduje škotska premeirka Nicola Sturgeon, je odgovorna za katastrofo v šolskem sistemu (vir: twitter)

Pri geografiji in zgodovini je zazevala ogromna luknja, saj so učenci vsako leto ponavljali eno in isto snov o drugi svetovni vojni in ničesar drugega, medtem ko se je število učencev, ki se učijo francosko ali nemško prepolovilo. Tako je med učitelji “kurikulum izvrstnosti” postal slaba šala, ki ji pravijo “kurikulum iztrebkov.”

40 odstotkov vseh novo kvalificiranih učiteljev na Škotskem, po opravljenem zadnjem izpitu nikoli več ne poučuje. Izkušnja je namreč popolno razočaranje. Poučevanje je postalo cirkus, kjer se učence poneumlja, namesto da bi se jih učilo. Na Škotskem tako po zadnjem štetju primanjkuje skoraj 700 učiteljev, kar pomeni, da 21 tisoč učencem manjka učitelj.

Ivan Šokić

 • Olga2345

  Pri nas bo prej zmanjkalo učencev, kot odlično plačanih, brezvestnih, šalabajzerskih “učiteljev”, ki se ukvarjajo sami s sabo!

 • Vlado77

  Očitno gre za svetovni proces. Povsod vsiljujejo kulturni marksizem

 • Anton

  tako bo tudi pri nas sledilo, se bojim. Imamo podobno ekipo idiotov v koaliciji.

  sarkazem press

 • Van Der Waals

  KOT DA PRI NAS NI BILO NČ DRGAČE!!! 2 SVETOVNA VONJNA JE BILA NAJ ŠIRŠE OBRAVNAVANA TEMA!!! SEVEDA POVDAREK DA SO KOMUNISTI JUNAKI TE VOJNE!!! BLAHH

  • freedomfighter

   To je pa taka laz da pece glava…o prvi in drugi svetovni vojni se uci eno leto srednje sole v osnovni soli pa izves samo kdo je bil na kateri strani in kdo je zmagal…najvec se pri zgodovini v osnovni in srednji soli ucis o anticnem svetu in srednjem veku…ne vem kje si ti obiskoval solo…mogoce v zda…take fake news podatke obdrzi zase ker izpades smesen saj smo vsi nekoc hodili v solo…kako je bilo v jugi me pa ne briga v samostojni sloveniji se v solah o 20.stoletju skoraj ne govori ker hitro pride do pritozb starsev ki jim ni vsec uradna razlaga zgodovine

   • Van Der Waals

    TI SI GNUS LEVO FAŠISTIČNI. JZ VEM KAJ SM DOBR SLIŠU V OSNOVNI ŠOLI IN SREDNJI ŠOLI !!!! POLEG TEGA KAKŠEN FAKE NEWS? DEBIL TO JE SAMO KOMENTAR!!!

    • freedomfighter

     Hahaha levo fasisticni hahaha in ne lazi poglej si ucbenike za zgodovino v osnovni in srednji soli pa bos videl koliko poglavji je namenjenih 20. stoletju…vsako sirjenje laznih podatkov in novic je fake news in to da je v slovenskih osnovnih solah pri zgodovini povdarek na drugo svetovno vojno in revolucijo je cista laz in fake news…pa ne vem kaj sploh debatirava tisti ki smo osnovno in srednjo solo obiskovali v samostojni sloveniji vemo da se skoraj nic ne govori o komunistih in revuciji ali drugi svetovni vojni…ne vem kje si to pobral

     • Van Der Waals

      TI SI ZREL ZA KAKO USTANOV!!!

     • freedomfighter

      Hahah kaj pa je v mojem komentarju takega…lepo sem ti napisal kako se lazes o tem da je pri zgodovini v sloveniji povdarek na drugo svetovno vojno…je pa lepo videti da ko ti nekdo dokaze laz hitro zaides na tisti klasicen primitiven desnicarski izpad…haha niti ne zanikas da si se lagal le mene si zacel zalit ceprav pomoje niti sam ne ves zakaj…kje sem te jaz vzalil…mogoce s tem da sem te dobil na lazi

 • freedomfighter

  Ok povsot pise da solski sistem poneumla otroke…zakaj niste dali kaksnega statisticnega podatka o znanju in uspehu otrok ker brez tega ste mi spet samo povedali svoje mnenje in pomanjkanje uciteljev zame ni ravno dober pokazatelj uspesnosti soljskega sistema…zanima me ali je recimo padel uspeh na mednarodnih tekmovanjih

 • sej se bodo lahko mali škotki kmalu v madrasah pri kulturnih bogatiteljih poučili o vsem, kar je relevantno…

 • Caesar

  Ampak nekaj bo res na tem, da zahodni šolski sistem vse bolj propada in poneumlja. Ruski učenci na raznovrstnih olimpijadah in tekmovanjih v znanju informatike, fizike, kemije, matematike,… zmagujejo kot za šalo. Zahodni učenci več kot očitno niso več konkurenca, kar pomeni, da se znanost in razvoj seli iz zahoda na vzhod.

 • tarantela

  Aja, Nova je merodajna za uveljavitev takega šolskega sistema na Škotskem, ki je njej všeč.

 • RATATA

  Ko jebe Škote. Whisky naj delajo.

  • Slehernik

   Jebiga, če se ne bodo pravilno izobraževali, tud viskija ne bo imel kdo delat

 • Grog

  A ta clanek je napisan zato , ker se skoti ne strinjajo z brexitom?

 • xtc

  Še dobr ,da imajo privatne šole.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!