Kitajska na poti k prepovedi bencinskih in dizelskih avtomobilov

Foto: iStock

Kitajska ima drzne načrte za prihodnost. Čeprav čas izvedbe še ni razkrit, se Kitajci pripravljajo na obdobje, ko bodo avtomobili z bencinskimi in dizelskimi motorji prepovedani. 

Namestnik kitajskega ministra za industrijo in informacijsko tehnologijo Šin Guobin je povedal, da se pripravlja časovnica za Kitajsko, ki jo pa že imajo v Franciji in Veliki Britaniji. Meni, da bodo ti ukrepi spodbujali temeljite spremembe v okolju  in dali zagon razvoju kitajske avtomobilske industrije. Kitajsko nacionalno avtomobilsko združenje je ocenilo, da bo šlo za dolgoročen proces, saj bo težko prekiniti proizvodnjo tradicionalnih vozil v prihodnjem desetletju ali dveh.

Kitajska je lani proizvedla in prodala več kot 28 milijonov vozil. Od tega je bilo “vozil nove energije” pol milijona, kar je na letni ravni pomenilo zvišanje za več kot 50 odstotkov. Z junijskim osnutkom zakonodaje pa je vlada še dodatno spodbudila proizvajalce k proizvodnji električnih avtomobilov prek zapletenega sistema kvot.

Novica že dvignila delnice proizvajalcev električnih vozil
Volvo bo tako prvi 100-odstotno električni avtomobil na Kitajskem predstavil leta 2019, Ford bo leta 2018 v avtomobilske salone poslal svojega prvega hibrida. Ob tem računa, da bo 70 odstotkov vseh Fordovih avtomobilov, ki bodo na voljo na Kitajskem, do leta 2025 imelo tudi električno različico. Volkswagen naj bi prvi električni avtomobil začel proizvajati prihodnje leto, medtem ko jih je Renault začel proizvajati že lani.

Električna Tesla (foto: epa)

Prve uradne izjave v tej smeri so močno podražile delnice proizvajalcev električnih avtomobilov in baterij. Delnice BYD, ki velja za pionirja na trgu električnih vozil na Kitajskem, so se v Šanghaju povzpele za več kot štiri odstotke.

D. Š., STA

 • Olga

  Pravilno! Upam, da bodo tudi v Evropi kmalu dostopni električni avtomobili vsem. Arabcev se je treba znebiti za vsako ceno, saj z denarjem od nafte financirajo terorizem in uničujejo svet!

  • dež

   Severni Korejec Kim je berač napram Arabcem, pa trenutno zgleda precej večji problem.
   Preberi si kakšen članek o reciklaži akumulatorjev in njihovem polnjenju. Si zamišljaš kakšna bi bila poraba elektrike na Fužinah npr., ko bi ponoči vsi naenkrat polnili akumulatorje, katere so izpraznili podnevi ? Potrebuješ ustrezno EE omrežje za takšno tehnologijo (na parkiriščih v Fužinah), to ni domača garaža, kjer vštekaš v 220 V.
   Hibridi da, čista elektrika ne, če mene vprašaš (javni prevoz je druga zgodba). Da na ceno elektrike sploh ne pomislim, če bi vsi imeli električne avtomobile, bi nas olupili do golega.

   • Olga

    Idealen primer sta Danska in Norveška. Na Danskem ob vetru pridobivajo električno energijo iz veteranih elektrarn, visek energije pošiljajo po podvodnih kablih na Norveško. Tam s pomočjo te energije polnijo višje ležeča akumulacijska jezera. Ob pomanjkanju elektrike vodo spustijo skozi hidroelektrarno in tako dobijo elektriko, ko jo najbolj rabijo! To je lep primer simbioze.

    • Lokomotivführer

     Po moje je prihodnost v gorivnih celicah. Direktna pretvorba vodika v elektriko, vodik lahko pridobivajo povsod, tudi revne države brez rudno-naftnega bogastva.

  • dež

   Tule http://siol.net/avtomoto/zgodbe/zgled-so-lahko-korejci-razdrejo-bmw-in-v-enem-letu-naredijo-boljsi-avto-435110 ti pripenjam še en odličen članek na to temo, kjer Andrej Pečjak sicer bolj pritrjuje tvojemu razmišljanju kot mojemu, a nič zato, se ga splača prebrati.

   • Lokomotivführer

    Po moje je prihodnost v gorivnih celicah. Direktna pretvorba vodika v
    elektriko, vodik lahko pridobivajo povsod.

 • xtc

  Kdor je prebral izvrsten pogovor z Martinom Česnom mu je jasno zakaj električni avtomobili niso prevozna sredstva prihodnosti,verjetno še zelo dolgo časa ne,če sploh,vsaj taki kot so sedaj ne.
  Električne avtomobile tiščijo določeni lobiji,čeprav imajo trenutno več minusov kot plusov in kot tudi praviČesenj so verjetno kot taki slepo črevo,kot je bil down seizing-nateg tisočletja.
  Slabosti električnih avtomobilov je kup,od,ogromne mrtve teže,težkih baterij,dolgega polnenja-če čas skrajšajo se baterije oz.celice zelo hitro deformirajo in baterija je zanič,dragi baterijski bloki,zelo zmanjšan doseg ob vključenju vseh porabnikov,ogromni problemi z reciklažo baterij8ogromen problem sta Litij inCadnij-in ostale snovi,ki so večinoma karcenogene9,zelo omejene količine Litija in nenazadnje,kako proizvesti tako velikoelektrične Energije ekološko?
  Skratka zopet zidava energijskih objektov na fosilna goriva,ki so že sedaj vsaj30x večji onesnaževalci okolja kot avtomobili,ki predstavljajo komaj 12-15% vsega onasneževanja.
  In nenazadnje-električni avtomobil stane izdelovalca med tretjino in četrino fosilnega je pa vsaj po razreo skoraj 1005 ali več dražji.
  Prihodnost so verjetnoRange extanderji in hibridi,vendar pa so vozila na fosilni pogon še dolgo časa realnost,seveda pa so tukaj šeFCell in mnogo alternativ.

 • McBobo

  So še druge variante pogonskih sredstev. Eno takih je zrak. Nekaj časa so ekspirimetiralni pri MDI: https://www.youtube.com/watch?v=uRpxhlX4Ga0 . Kje so pa zdaj z inovacijami pa ne vem, ker ne spremljam dogajanja.

  • Nata

   Pospravili so jih globoko v predale !!

 • Ana Job

  Tudi v Evropi bi morali pričeti o tem razmišljati.

  • xtc

   Morali nhati razmišljati o tem na idiotski način.

   • Ana Job

    Saj vidiš kaj nam delajo iz Evrope. Naši vrli Evroposlanci pa se tam dolgočasijo in kimajo, da moramo prevzet še več migrantov. Ko enkrat pridejo v Evropo so kontaminirani in je konec z njimi! Postanejo popolnoma nekoristni. Ne znajo se pogajati, ker Evropa takoj zagrozi, da bo pipo zaprla, pa se userjejo.

    • moon

     Vidis, tukaj nimas cisto prav. Nasi poslanci so kontaminirani s socializmom, se preden gredo v EU parlament. A mislis, da 70 let poneumljanja nima nobene posledice?
     Pa se tole, povezano s temo zgoraj. Glede na to, da prave alternative fosilnim gorivom ni, je edini namen drzav (beri totalitaristicnih vlad vseh barv) da omejijo pretok ljudi.

     • hle

      Naši poslanci so tako kot večina drugih čisto navadni kruhoborci tudi kandidatke za predsednico ne bi izvzel in socializem z tem nima nobene veze so samo dobro plačan glasovalni stroj njihovo mnenje pa se oblikuje drugje

     • Ana Job

      Komunizem predolgo traja in kako je živeti brez komunizma, vedo samo tisti, ki so šli čez mejo.

  • Hun

   Evropa bi morala bit prva v prepovedi ne pa Kitajska…dokler bodo lobisti naftarjev polnil zepe EU politikom..bo tko k je..prevec mamljive vsote se obracajo v nafti..da vsa morala o cistem okolju, podleze “zelencem”

   • Ana Job

    Da je Merklova podlegla Arabcem že ptiči čivkajo na vejah. Arabci so si Evropo kupili za drobiž.

  • Pezde

   Edino pravilno bi bilo! Eni že svarijo pred kolapsom ekonomije, jaz pa mislim, da bi s takim ukrepom nehali financirati lene riti, ki živijo le od ropanja naravnih bogastev in od preprodaje. Adijo naftni lobij, adijo bogati šejki, ki ne vedo, kam bi z denarjem in adijo afriške države, ki živijo samo od nafte. Bo treba kaj narediti, ne samo lenariti. Kdor ne dela, naj ne je in se ne množi! Najlažje je živeti na tuj račun, če pa doma zagusti, gredo v Evropo, kjer se cedita med in mleko in živijo na sociali na naš račun. Mrš!

   • Ana Job

    Krasno si to povedal! Morali bi jih malo zašponati, saj še naš narod nima dela. Banda hudičeva!

 • cosmosjasnovidec

  Sedaj mi je jasno zakaj jim avstrijci niso mogli podtakniti MAGNE.
  Še kitajci katerih je masovno število niso bedaki,da bi jih nekdo za pest denarja in podkupnin ubijal z strupenimi plini in škodljivimi hlapi.

 • garfi

  menjamo avtomobil in še leta baterijski ne bodo dostopni in dovolj zmogljivi
  zanimiv bo pogled na muslimanske države, ki jim polnimo denarnice na bencinskih črpalkah
  čez kakšnih 15 let

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!