Madžarska vlada pomagala obnoviti kar 5.500 cerkva v Panonski nižini

Bazilika Sv. Štefana, Budimpešta (vir: twitter)

Cerkev na Madžarskem igra vedno pomembnejšo vlogo v družbenem življenju. Tako naj bi se po navedbah ministra Soltesza število šol, socialnih institucij ter centrov za zaščito otrok pod okriljem Katoliške cerkve stalno povečevalo. Madžarska vlada je v zadnjih sedmih letih in pol pomagala obnoviti kar 5.500 cerkvenih objektov.

Rimokatoliška cerkev na Madžarskem igra vedno večjo vlogo v družbenem življenju. Madžarski minister za cerkev, narodnost in civilno družbo Miklos Soltesz je v nedavnem pogovoru za radio Kossuth povedal, da je madžarska vlada v sedmih letih pomagala obnoviti kar 5.500 cerkva v Panonski nižini.

V svojem pogovoru je minister Soltesz povedal, da je madžarska vlada s Cerkvijo sklenila zavezništvo, ki je prineslo velike spremembe v javni upravi ter dobrodelnem udejstvovanju. Posledice je čutiti tudi preko madžarske meje, saj so Madžari po poročanju Voice of Europe v celotni Panonski nižini obnovili kar 5.500 cerkva in ostalih sakralnih objektov.

Vpliv Cerkve na Madžarskem raste
Soltesz je poudaril, kako pomembna je pripravljenost dobrodelnih organizacij, in izpostavil, da je šest dobrodelnih organizacij in tri zunanje organizacije v zadnjih letih s strani države prejelo denarno podporo v vrednosti 14 in pol milijonov evrov za razvoj infrastrukture. Število šol, socialnih institucij ter centrov za zaščito otrok pod okriljem Cerkve na Madžarskem se konstantno povečuje, z njimi pa tudi vloga Cerkve.

Ivan Šokić

 • devote

  po dekadentni, moralno propadli Nemčiji pa bordeli po cerkvah… to je novi krasni svet satanista sorosa in njegove dekle merklce

  • ahnenpass

   Kdo pa dela modne revije v nemških cerkvah, mogoče naši župniki, ki so postali preveliki za Slovenijo in so jih deportirali v Berlin, kjer lahko pomagajo neprimerno več revežem, ubogim na duhu.

   • Asterix in Obelix

    Nič ni narobe, če je v cerkvi modna revija. Bolj narobe je, če skrivaj jahajo bača dečke. Zato je tudi vedno manj ministrantov in morajo v makaronarskem karitasu novačiti muslimane, ker samo tako bodo imeli dovolj bača dečkov. Packi nemrani, bolje bi bilo, da bi se poročili, kot da se valjajo s konkubinami in ministranti.

 • ahnenpass

  Tretjerazredne madžarske reveže v gulage, cerkev pa polna zlata, bravo Orban, edini preostali fevdalist v moderni Evropi.

 • Hun

  otroci se podo nazrl pozlacenih kelihov

 • DJURO SUMAR

  Vse cerkve se najbolj trudijo za zaščito otrok. Ogabno.Ubog mađarski folk, ko bodo spregledali (ČE) bo itak prepozno za vse “zaščitene” otroke.

 • Asterix in Obelix

  https://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/svarilo-metropolita-hilariona-zahodu
  Orban hoče takšne župnike, škofe in papeže, ne pa takšne kot jih ima v Italiji
  http://reporter.si/clanek/svet/karitas-bo-ilegalne-migrante-integriral-z-ucenjem-boksa-608790
  Takšne, ki jih brada varuje pred homoseksualnostjo in pred pederastijo.

 • Jure kavčičeu

  Uff kako lepo. Vidim da ločitev cerkve in države na Madžarskem deluje odlično. Kaj je naslednji korak? Nekaj bolj blagega za začetek, kot je uvedba obveznega verouka v šole? Ali kaj bolj ekstremnega, npr. izgon nekristjanov, koncentracijska taborišča za homoseksualce? Kako naj vemo, kje se Orbanov klerofašizem umiri in si preneha nadevati vse bolj totalitarno podobo? Mar res ne vidite vedno bolj stalinističnih prijemov vašega “heroja”, ki se ironično razglaša za antikomunista? Ali pa boj proti ideološkemu nasprotniku Sorosu s pomočjo odvratne lažnive propagande, katere ste tudi tu vešči? Le kje se je že dogajalo nekaj takega, hmmm…

  • Olga_10

   Mislite Kučana in Sorosa in “novo” svetovno ureditev, ki jo obljublja Janković? Si vi tako zamišljate in podtikate svoje ideje drugim? Je to revolucija mladega foruma ZL in SD?
   To so ljudje že doživeli od komunistov in nacistov! 240 MILJONOV žrtev je rezultat! V Sloveniji skoraj 700 morišč!

   • Jure kavčičeu

    Vsakič, ko se pogovarjamo o čemerkoli ubistvu, na dan privlečete te megalomanske cifre, ki jih vsakič povečate še za kakih 10 milijonov. Ko boste spoznali, kako nepovezana je današnja lavica s temi žrtvami, bomo lahko imeli normalen diskurs o takih stvareh. Dokler pa vidite leve poslance v parlamentu s krvavimi rokami, se nimamo o ničemer za pogovarjat. Če ne začnejo vsakega govora z deset minutnim kesanjem za poboje, ki so jih storili njihovi “predhodniki” še ne pomeni, da imajo karkoli za opravit s tem ali pa celo podpirajo tako ravnanje.

    • ahnenpass

     Oprosti, ampak to enostavno ni res, današnja levica obstaja zaradi tistih žrtev, vse kar imajo v življenju so dobili na ta način.
     Olga nabija kar na pamet, kakšnih 700 morišč, saj to ni bila samo še ena vojna ampak nacistični genocid, ki mu je sledila ustrezna kazen, v obliki masovnih linčev. Ne vemo koga in koliko ljudi je pri nas po vojni ubila država, v tem je problem, ker borci molčijo kot grobovi, pa so še živi in očitno dovolj zdravi da lahko nakladajo na tistih patetičnih partizanskih proslavah, iz katerih se danes vsi samo še norca delajo Nihče jim ničesar ne očita, potomcev domačih izdajalcev je tako malo, da so nepomembni, zakaj potem molčijo in lažejo, zakaj enostavno ne razložijo kako je bilo, to je pravo vprašanje.

     • Jure kavčičeu

      Čisto pretiravanje. Levica bi obstajala z ali brez žrtev po vojni. Socialistične stranke so obstajale pred vojno, med vojno in po vojni in enako je v vseh Evropskih državah, z poboji ali brez, z avtoritarnim sistemom ali brez. Je pa res, da se te poboje pometa pod preprogo ali celo opravičuje do določene mere. Ampak predvsem želim povedat tole: za politiko današnjega časa, so dejanja partizanov in domobrancev irelevantna. Gre se za ideologijo, ki so jo ti ljudje vsaj uradno zagovarjali. O tem bi se morali danes pogovarjat v parlamentu, ne o dejanjih teh ljudi. Če ti citiram Lukšiča “bitka med “fašisti, nacisti” in “komunisti” nam danes na Slovenskem ne pojasnjuje pozicij posameznikov, strank, skupin in politik, temveč samo zamegljuje kristalizacijo konflikta in primitivizra njegovo upravljanje”. Torej ideologija, desna ali leva bi se morala v tem prostoru že desetletja graditi onstran tega konflikta, ne pa s stalnim navezovanjem nanj. In to hočem, da bi ljudje razumeli.

     • Jakob Kovač

      Kaj te brigajo borci kvizling.ti kar časti Dučeja InHitlerja svoja gospodarja!

   • ahnenpass

    Sestanke NWO pri nas organizira Pahor, ne razumem zakaj ga vedno namerno ignoriraš, če očitno stoji za vsem. Se vidi kdo ga je izvolil.

  • ahnenpass

   Naj grejo malo pogledat gulage po madžarskih rovtah in vprašajo tretjerazredne madžare, pod posebno zaščito Orbanove države, kako so kaj oni zadovoljni z dosmrtnim vodjo in njegovim nacional socializmom, s človeškim obrazom.

   • tramal

    Vi komunajzerji ki ste podrasa ,pa res ne morete drugim pamet soliti.

 • Janez

  Boge otroke izročati pedofilskim farom je največji kriminal.

 • Olga_10

  Čestitke Madžari! Evropa je krščanska!

  • ahnenpass

   Več kot 40 verskih skupnosti pri nas ti ugovarja in te postavljajo na laž, niti Slovenija ni krščanska, kaj šele Evropa in svet.

 • if

  Madžari so se rešili komunizma, sedaj v navezi s Poljsko rešujejo EU pred norci, ki trdijo, da Evropa ni kršččanska.
  Demokrati Madžarske se zavedajo, da padec krščanstva pomeni konec Madžarske in Evrope.

 • Anton

  To pa je boleče za naše komuniste. Ne pri nas tega ne bodo dopustili. Raje še kakšnega ahmana zrihtajo…..

  • Jakob Kovač

   Pri nas je cerkev bolj bogata kot država pa naj obnavlja cerkve namesto da pošilja denar v Vatikan,doma pa fehtari za denar kot je navajena!

 • dr Janez Sveti

  Prej so financirali komuniste, zdaj pa Cerkev. Grozljivo.
  DR Janez SVeti vesoljc

 • Get2 Business

  super.
  krščanstvo je na madžarskem dokaj pisano,
  saj je 40% katolikov, 25% je protestantov ter 15% kalvinistov.

 • Lepo. Bo treba it na dopust na Madžarsko in si ogledat te obnovljene lepote.

  • Cucurbita Pepo

   Na poti si poglejte še deforestacijo

   • V katerm delu madžarske pa je to najbolj vidno?

 • Slo hunter

  Bravo Madžari……spoštujem jih….

 • Boris_j

  Tudi jaz grem rad v kako staro cerkev, še posebej če ni maše in si jo v miru ogledam. A cerkve od mirnih samotnih ogledov pač ne živijo in temu niso namenjene.

  Ne bodimo naivni otroci, Orban dobro ve kaj je prastari opij množic, zato na veliko gradi in prenavlja infrastrukturo tega opija. Tako se pač vlada v današnjem Višegradu. Delilci tega opija obiskovalcem vedno brez dlake na jeziku povedo za koga naj bodo na volilni dan, pa tudi prej.

  • tramal

   Vam komunajzerskim volilcem so vbili v glavo da je vera opij za ljudstvo .V Sloveniji je opij za ljudstvo komunizem katerega se nikakor ne moremo rešiti.

 • FRANC3

  Kaj pa Slo vlada?
  Če bi levaki dobili še več moči, bi cerkvene inventarje pokradli in prodali, cerkve pa spremenili v skladišča, taborišča ali v filmske studije (že videno po letu 1945)!

 • tramal

  Žalosto.Vse države ki mejijo na slovenijo so večinsko krščanske,Slovenija pa je otok komunajzerjev in bedakov.

  • Cucurbita Pepo

   Očitno smo majn nagnjeni k verjetju brez dokazov.

 • Se prav trudijo, da bi bili čim bolj podobni njihovim naravnim sovražnikom Romunom

  https://images-cdn.9gag.com/photo/aX9V099_700b_v1.jpg

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!