Na Kitajskem odkrili 4.300 let staro piramido v izgubljenem mestu, ki je bilo nekoč eno največjih na svetu

Kitajska piramida v izgubljenem mestu Shimao (vir: twitter)

Na Kitajskem so v 4.300 let starem izgubljenem mestu, v katerem so pogosto opravljali človeška žrtvovanja, našli ogromno piramido. Mesto naj bi bilo nekoč največje na svetu.

Osupljiva najdba je bila podrobno dokumentirana v zadnji izdaji publikacije Antiquity, kjer so raziskovalci po poročanju RT razkrili, da je novoizkopana piramida visoka najmanj 70 metrov in obsega preko 9,71 hektarja.

V članku, ki ga je napisala skupina profesorjev z univerz na Kitajskem in Kalifornije, so povedali, da je mesto, ki so ga poimenovali Shimao, pet stoletij uspevalo na površini štirih kvadratnih kilometrov, kar je primerljivo z velikostjo današnje občine Škofja Loka. Mesto je bilo v svojem času eno največjih na svetu.

Obredno človeško žrtvovanje
Ogromna piramida je okrašena s simboli očes in figurami, ki so pol živali, pol ljudje, zaradi česar med raziskovalci vlada prepričanje, da je bila piramida v očeh prebivalcev Shimaa simbol verske moči. Tako mesto kot samo piramido obkroža vrsta sofisticiranih kamenih obrambnih zidov z jaški in vrati, kar nakazuje, da je bil dostop do kompleksa strogo omejen. Ravno tako so odkrili kupe obglavljenih človeških glav, kar nakazuje, da je bilo obredno žrtvovanje ljudi del njihove kulture. “Samo v zunanjem delu obzidja smo našli šest jam, ki so vsebovale obglavljene človeške glave,” so zapisali raziskovalci.

Lobanje ljudi, ki so končali kot človeške žrtve v Shimau. (Vir: Facebook)

Piramida je imela tudi prostore, namenjene vladajoči eliti; ti prostori so med drugim vsebovali ogromen rezervoar za vodo, zgrajeni pa so bili iz lesa, stlačene zemlje ter strešnikov.

Ivan Šokić

 • Soave

  + + + + + + +
  Skozi vso zgodovino je v različnih kulturah potekalo žrtvovanje ljudi.
  Najbolj pogosto otrok – Maji, Azteki.-
  Še danes najdemo primere v Afriki.
  Zanimiv članek
  http://www.rtvslo.si/kultura/drugo/arheologi-v-peruju-odkrili-najbolj-mnozicno-zrtvovanje-otrok/453415

  • stajerc5

   Saj sem vedel! Vse svinjarije pridejo iz Kitajske, od pred in po Mao-Tce-Tungu…

   • freedomfighter

    Ja tako kot polovica izumov ki jih danes uporabljamo

  • Nšo-či

   Žalosten članek je. Vesela sem, da so okrutni narodi izginili.

   • Matt von Glanz

    Kaj so izginili … Cist isto je se vedno.

   • Andrej

    Narodi bogatega sveta uzakonjajo splav in evtanazijo. Tudi to je okrutno. Zato pa izginjamo. Človek ne bo nikoli nehal biti okruten.

 • Goran Hvala

  ne morem mimo obglavljenih glav. . :-) :-). . a mi lahko en razlozi kak je glava lahko obglavljena? :-)

  • freedomfighter

   Hahahaha dobra

  • Matt von Glanz

   Tako kot je roka lahko odročena :)))

 • freedomfighter

  To je neumnost le bela rasa je sposobna narediti take zgradbe…kako bodo rumenci kaj naredili brez nadzora evropejcev

  • šmentanamuha

   Spet edn s kolektivno krivdo. Nikoli ni bilo rečeno, da so Egipčanske piramide bile narejene z nadzorom Evropejcev ali na primer Južnoameriške. Do odkritja Bosanskih piramid o piramidah v Evropi sploh ni bilo govora, zdaj pa smo začeli ugotavljati, da so takšne zgradbe delali tudi po Evropi, tudi na slovenskih tleh in Balkanu, skratka po celem svetu. Ključno vprašanje je, čemu točno so služile. Prav usmiljenja vreden si s svojo patetiko.

   • freedomfighter

    Vidis ker ne poznas zgodovine najbrz za great zimbabwe se nisi slisal…no po odkritju te velicastne zgradbe so evropski zgodovinarji se 50 let trdili da je nemogoce da bi bili crnokozci v svoji primitivnosti in zaostalosti kadarkoli zgraditi take zgradbe…ali pa nubiski faraoni o katerih se sme govoriti sele zadnjih nekaj let ker prej nihce ni hotel vrjeti da je bila ena dinastija faraonov crna…a vidis preden komentiras moj sarkazem se pozanimaj o zgodovini…drugace pa jaz nimam nobene kolektivne krivde meni je vseeno za bele crne rumene in vse ostale obozujem pa zgodovino ampak ne take kot jo poznas ti v kateri je vse belo super drugo pa drek in kjer je bela rasa vse pocela v dobro zemljanov hahah…hvala in lahko noc

    • šmentanamuha

     Ne vem, kje sem zapisala , kaj takega, kot navajaš, saj se tudi sama veliko ukvarjam z zgodovino. Tvoja patetika pač nima z zgodovino nič skupnega. Dejansko je 90 odstotkov zgodovine, ki jo “poznamo” lažne, prirejene, spremenjene ali skonstruirane za politične cilje. Zato ne bodi preveč pameten.

     • freedomfighter

      Moj sarkazem je letel na povprecen rasisticen komentar nove 24…glede lazne zgodovine sem ti pa lepo dva primera napisal in se strinjam da dobis realno sliko o zgodovini si je portrebno pogledati vse strani nekwga dogodka potem pa skupek vseh informacij oblikovati v resnico…za to je potrebna seveda dolocena stopnja inteligence…ne vem pa kaj je tako pateticnega ce se delam norca iz rasistov saj sem dal dva dobra primera kako se je rasisticno razmisljanje vmesavalo v objektivno raziskovanje zgodovine…pa nocem biti zaljiv ampak ce ne razumes sarkazma potem je tudi bolje da ga ne komentiras in moj sarkazem je za ta portal in temo clanka povsem na mestu…ubistvu sploh ne vem kaj te je v mojem.komentarju tako zmotilo

 • Nšo-či

  Kljub radovednosti, bi ljudje morali spoštovati mir žrtvovanih.

 • Franc Šink

  Spominja me na sodobno Slovenijo.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!