Opazovanje medvedov v naravnem okolju vse bolj priljubljeno: Bi za to odšteli skoraj 100 evrov?

Foto: iStock

Opazovanje rjavih medvedov – največjih zveri v slovenskih gozdovih – postaja vse bolj priljubljena turistična aktivnost na Notranjskem in Kočevskem, povečuje se tudi število ponudnikov. Najprimernejši čas za opazovanje medveda sta poletje in zgodnja jesen, za opazovanje pa se večinoma zanimajo le tujci, ki prihajajo predvsem iz evropskih držav.

Najprimernejši čas za opazovanje medveda je pozno popoldne, a preden pade mrak. Takrat obiskovalci v popolni tišini sedijo na preži in čakajo, da se kosmatinec odpravi mimo njih, opazovanje medveda opisujejo v Notranjskem regijskem parku. Cena za eno osebo je postavljena pri 90 evrih, za dve pri 120 evrih, za tri osebe pa pri 150 evrih.

Kot je za STA pojasnil Miha Jernejčič iz parka, ima velik vpliv na opazovanje tudi vreme, ki se mu živali prilagodijo – če je zima kratka in mila, se medvedi iz “zimskega spanja” prebudijo prej in jih je tudi prej mogoče opazovati. Čeprav medvedi iščejo hrano že spomladi, to ni najprimernejši čas za opazovanje, ker so takrat dnevi krajši, ko se stemni, pa je medved slabše viden.

Fotografija je simbolična. (Foto: iStock)

“Poletje je primernejši čas zato, ker so dnevi takrat daljši, tako da se medved odpravi na iskanje hrane že pred mrakom, hkrati pa je njegova dnevna rutina že precej dobro določljiva. Še vedno pa so tu nepredvidljivi dejavniki, na primer delo v gozdu,” je pojasnil Miha Jernejčič.

Opazovanje medveda je varno
Ogled je po njihovih zagotovilih varen za obiskovalce, ki jih na poti skozi gozd od avta do opazovalnice in nazaj spremlja lovec s puško. “Preža je okrog štiri metre nad tlemi in zaprta, tako da ni možnosti, da bi medved med opazovanjem prišel tja. Če medved človeka zazna, se umakne,” je dodal.

Ob opazovalnici je avtomatska krmilnica na sončno energijo, ki hrano raztrosi nepovezano s človekovo prisotnostjo. Na ta način lovci poskrbijo, da medved hrane ne poveže s človekom. Medved se tako človeka izogiba, spontana srečanja so redka.

Fotografija je simbolična. (Foto: iStock)

Lani je bilo po informacijah Notranjskega regijskega parka uspešnih okrog 90 odstotkov vseh ogledov. To pripisujejo tudi poštenemu odnosu ponudnikov, ki stalno spremljajo, kje se medvedi nahajajo in kakšne so njihove navade. Če medveda na določeni lokaciji že dolgo ni bilo, raje rečejo, da skoraj ni možnosti, da bo opazovanje uspešno. Ob tem so dodali, da jim je v spominu ostal starejši par, “ko je mož po koncu neuspešnega opazovanja rekel, da medveda sicer ni bilo, a je bilo dočakati to, da je bila žena štiri ure tiho, nepozabno”.

Od leta 2015 je ogled medveda v naravi možen tudi v Loškem potoku, kjer so v okoliških gozdovih medvedje stalni gostje. Lovci obiskovalce popeljejo na opazovalnico, ki sprejme do šest oseb. Ob tem pa, kot navajajo na spletni strani Kulturno-turističnega centra Loški potok, vsi njihovi programi nosijo oznako ‘Medvedu prijazno’ in temeljijo na načelih sobivanja človeka z rjavim medvedom.

Turistično društvo Kočevje pa obiskovalcem ponuja, da občutijo, kako je biti “zaščiten kot kočevski medved”. Na medvedji lov se obiskovalci namesto s puško podajo s fotoaparatom ali kamero v roki, ob tem pa jim ponujajo še druge aktivnosti. “Na medvedov teritorij se boste v treh dneh podali šestkrat; trikrat ob zori in trikrat v večernih urah. Vmesni čas pa lahko izkoristite za zajtrk v naravi, kolesarjenje po gozdnih poteh ali sprehod po robu gozda.”

D. Č.

 • Res ne vem zakaj bi plačeval 100€ za nekaj kar lahko zastonj vidim v neposredni bližini Ljubljane (barje) če imam pa srečo pa kar v centru Ljubljane (Rožnik)? Si pa sržno želim, da bi kadaj kakšen medved (ki je mrhovinar) zavohal tiste smrduhe v parlamentu in prišel tja mal na malco …. tisti ‘Rožnik’ takrat pred par leti je bil že zelo blizu :-))

 • Waltter

  Za tele nove prisleke ste ze orgizirali integracijski tecaj z avtohtonimi slovenskimi zvermi, saj se morajo tega tudi navadit, mogoce so pa uporabni za varovanje objektov in kmetov pred volkovi in medvedi? Mislim da bi se kar ok obnesli?

  • Cucurbita Pepo

   Rabimo nekoga, ki bo varoval velike zveri v Sloveniji.

 • šmentanamuha

  Če že toliko napora in denarja dajemo v integracijo s tujerodnimi invazivci, ki se nikoli ne bodo vklopili v našo družbo, zakaj ne bi toliko napora vložili še v sobivanje z medvedom!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!