Vkorakal v štajersko prestolnico, razorožil Nemce in utrdil slovensko oblast v Mariboru

Rudolf Maister (Wikimedia)

Mineva 99 let, odkar je Rudolf Maister leta 1918 s svojimi borci v samostojni vojaški akciji razorožil nemško vojsko, prevzel vojaško oblast in utrdil slovensko politično oblast v Mariboru.

Maistrov dan praznujemo v spomin na dogodke ob koncu prve svetovne vojne, ko je tedanji mariborski mestni svet razglasil priključitev Maribora k Republiki nemški Avstriji. S tem se ni strinjal general Maister, ki je na svojem območju ustanovil slovensko vojsko z okoli 4000 vojaki in 200 častniki. Ta je v noči na 23. november 1918 pod Maistrovim poveljstvom razorožila zaščitno stražo oziroma t. i. zeleno gardo mariborskih Nemcev in osvobodila Maribor.

Maister in njegovi soborci so nato novembra in decembra zasedli celotno narodnostno mejno območje na Štajerskem in tako preprečili, da bi Maribor in štajersko Podravje priključili Nemški Avstriji. Po razglasitvi priključitve Maribora in okolice k Avstriji konec oktobra 1918 je takrat še major Rudolf Maister protestiral z drznimi besedami: “Ne priznavam teh točk. Maribor razglašam za posest Države Slovencev, Hrvatov in Srbov in prevzemam v imenu svoje vlade vojaško poveljstvo nad mestom in vso Spodnjo Štajersko!”

Tako je potekal boj za severno mejo:

30. oktobra 1918 je mariborski nemški občinski svet razglasil Maribor z okolico za del Nemške Avstrije. 1. novembra 1918 je major Rudolf Maister v vojašnici 26. strelskega polka v Melju pred mestnim poveljnikom podpolkovnikom Antonom Holikom in zbranimi častniki odločno izjavil: »Ne priznavam teh točk. Maribor razglašam za posest Države Slovencev, Hrvatov in Srbov in prevzemam v imenu svoje vlade vojaško poveljstvo nad mestom in vso Spodnjo Štajersko.« Po sestanku je zbranim slovenskim vojakom in častnikom razložil, da je prevzel vrhovno poveljstvo v mestu, in jih prosil, naj ostanejo z njim, ker jih nova država potrebuje. Še tisti dan so bile vse vojašnice in drugi pomembni objekti ter mesto Maribor pod Maistrovo vojaško oblastjo.

Upravo na slovenskem Štajerskem je prevzel Narodni svet, majorju Rudolfu Maistru pa je podelil naziv general. Presenečeni Nemci so si kmalu opomogli in so od Narodnega sveta ter generala Maistra izsilili ustanovitev varnostne straže. 3. novembra 1918 je nastala zelena garda ali t. i. Schutzwehr. General Maister se je odločil za vojaški ukrep. 9. novembra 1918 je razglasil mobilizacijo. Temu so nasprotovali Nemci, pa tudi Narodna vlada v Ljubljani. Slovenski fantje so se odzvali klicu generala Maistra, zelo veliko jih je prišlo iz Slovenskih goric. V nekaj tednih je Maister zbral vojsko približno 4000 mož.

20. novembra 1918 so ustanovili mariborski pešpolk. Z njim je nastala prva redna slovenska vojska s slovenskimi častniki in slovenskim poveljstvom. 23. novembra 1918 je ob 4. uri zjutraj Maister prehitel Nemce in razorožil zeleno gardo. 27. novembra 1918 so Maistrove enote zasedle Špilje, nato pa še Radgono, Cmurek, Lučane, Radlje (Marenberg) in Muto. Malgajeva skupina iz Celja je zasedla Mežiško dolino, nato pa Pliberk in Velikovec. Enota iz Ljubljane je zasedla Dravograd, Labot in Šentpavel. Vojaška akcija je potekala skladno s pogodbo, ki sta jo 27. novembra 1918 podpisala polkovnik Rudolf Passy in general Rudolf Maister. Ta je določala, da lahko slovenske čete zasedejo kraje ob narodnostni meji, od Radgone do Šmohorja v Ziljski dolini na Koroškem. Te pogodbe nista priznali deželni vladi Štajerske in Koroške, pa tudi Narodna vlada v Ljubljani ne. 14. januarja 1919 je prišlo do bojev štajerskega obmejnega poveljstva pri Lučanah, 4. februarja 1919 pa v Radgoni. 13. februarja je bilo podpisano premirje.

C. Š.

 • Steiermark

  Kdor se zaveda katastrofalnih posledic okupacije Štajerske, s strani maistra ter pregona nemške narodnosti – pravih in avtohtonih Štajercev, raje nebo razpredal o njegovem “herojskem dejanju”, ki še nas danes tolče po glavi, pa ne samo Štajerce, nemškega izvora, kar celo Slovenijo, ker je on bil tisti, ki si je “zaželel” igračko – sužnje, nam odvzel pravice avtohtonega nemškega štajerskega naroda ter nas nato, zaradi svoje balkanske privrženosti predal v kremplje srbakom, ki še nas danes izkoriščajo in obvladujejo in katerim moramo mi, zasužnjeni polniti žepe, kot opankaroiću in ostalemu srbsko komunističnemu ološu!

  • ahnenpass

   Ti bi verjetno vse dal bratom hrvatom.

   • Steiermark

    Jaz, za razliko o tebe, “nebi dala” niti hrvatom, niti srbom ampak si želim, da bi lahko živela v miru in blaginji, v svoji matični domovini, Avstriji in ne pod turško drhaljo, ki nam jo je uvedel in jo spustil v naše kraje, sam, maister!

    • ahnenpass

     Saj sem vedel, da je s teboj nekaj narobe.
     Kakšni avstrijci neki, kdo sta bila tvoj dedek in babica, povej, si Slovenc al nisi!?

     • Steiermark

      S tabo ni nič narobe, ker dobro zastopaš svojo zblojeno opičjo okupatorsko raso! Če pa sem Slovenka ali ne, naj ti bo dovolj dejstvo, da so bili moji predniki, tako opa , kot oma, vsi nemškega rodu, in to preverljivo, za vse rodove, do 1600 leta, ko se je začela uvajati cerkvena evidenca rojenih in umrlih, po nalogu Marije Terezije! Ti pa verjetno lahko preverjaš svoj izvor, v kakšnih turških arhivih….

     • ahnenpass

      Hej, jajca so ti odpadla, a nisi bil prej moški?

     • Steiermark

      Ne, jaz za razliko od tebe, sem se rodila ženska in nimam namena, kot ti pripadnik mavrici, spreminjati spola, se dobro počutim to kar sem – ženska! Jajca pa so odpadla tebi oz. žlaprtki so ti odpadli, da še opazil nisi, saj so bili od vedno neuporabni….

     • Hun

      pa si rodila otroke?

     • Jovo Jamnica

      Ime mu je Marko Ajer. Drugač se men tut Majster ekstra nea dopade. Svojemi sini je dau ime Hrvoje in v rit je lejzo srpskemi generali, keri mu je komandero. Pravi slovenski soldat je biu jegof kamerad Malgaj, keri je tut pesmi piso. Drugač ma pa Marko dugo lajtngo. To je orginal po slovensko štajersko… Franjo Malgaj je spado v za Slovence slavni 87. celski pešpolk, keri je natero laške črne srajce tam v bitki za Škabrijel. Dobo je tut medaljo, ker je s par soldati osvojo vrh Monte Zebio v severozahodni Benečiji.

     • Steiermark

      jovico, zakaj te pa moti, da je maister dal svojemu sinu ime hrvoje, ko pa ti sam nosiš srbsko ime?

     • Jovo Jamnica

      Hepjeni ajeršpajz. Za tebe je to itak fse fkup kao Jovo na novo…

     • Steiermark

      kdo je hepjen in ajeršpajz, je razvidno iz tvojih hepjenih ajeršpajzerskih komentarjev, ki jih podpisuješ s imenom turškega hlapca jovice i jamnice!

     • Hun

      dej ne laz prasica grda…1600let nazaj pa kdo ti bo verjel

     • Steiermark

      prašič in to balkanski, si ti, pa še grd in smrdljiv, kot vsi balkanci, ki “jedva čekate subote, da se okupate”….. Zanima me, kdaj boš se naturiziral, ko že maš slovensko državljanstvo, ki si ga ne zaslužiš! Verjetno si potomec kakšnega balkanskega izrodka, ki je padel dol s konja, ko se je podil, po naših, Evropskih logih…….Nisi sposoben niti enega stavka, zapisanega v slovenščini, razumet, “razumeš” (razumevanje je zate, španska vas) po balkansko!

     • Hun

      balkanci so porazl Avstrijo kot za salo

     • Steiermark

      ja res je, kot za šalo, ste “porazii” tudi Slovenijo 1991 in zato tako hrumeli na ladje v Kopru, ki so vas pnesle nazaj, na vaš smrdljivi turški balkan!

     • Hun

      krkovic je sestrelu helikopter pa se to Slovenca v njem..dobr da so jim slovenski policaji postrigl peruti kvazi samooklicanim osamosvojiteljem k niso mel pojma o vojskovanju…cepci taki kot si ti pa vrjames v pravljice…JNA in kasnej miloseviceve paravojaske jedince kriminalcev niso imel nobenga skupnega imenovalca..dva razlicna pojma

    • lili pili

     Tebe bi dal maister vsaj dvakrat ubit za vsevkar si napisal, zakaj pa se bandit nemskutarski ne izselis, ker teconi tam gor nocejo za njih si se vedno cifur ne glede z kaksnim klobukom se pokrijes izdajalec slo. Naroda mars v kocooo

     • Steiermark

      opiljeni debil, kdo je pa tebe kaj vprašal. Ti, ki še logičnega razmišljanja nisi sposoben in kar nekam tja v tri dni pisuniš in pljuvaš po nas, avtohtonih (če ne veš, kaj ta beseda pomeni, si poišči razlago na googlu, idiot) in bi nas, kot miloševičevo tele, preganjal z našega ozemlja, kjer domujemo že več tisoč let in ne tako kot ti, ki so te turki zgubili, verjetno po zadnji vojni, 1991 leta, ko so morali bežati nazaj na balkan, z ladjami iz Kopra….. in za nameček izgleda, da te je še tisti konj v glavo brcnil, zato pa imaš takšne hude, nepopravljive , posledice!

     • lili pili

      Avto…., kolko let saj neves ali bi bil nemec ali slovenec, si pa poseben psihicni bolnik, ne vem zakaj si na odprtem oddelku, dolfi je take na zacetku vojne popucal, povej kako ti je uspelo preziveti, si bil se v jajcih….

    • Goran Hvala

     Pa prav taki kot si ti ne zelijo mira…ze po komentarjih se vidi…ce si nemka pol v nemcijo..mas avtocesto direkt…pa baje da je vse top v nemciji…ne vem kaj se isces v tisti luknji balkanski..jamras…tipicno slovensko…pardon nemsko…

     • Hun

      ona bi ukazovala kot sposobna visja castnica …umiral bi drugi pod njenim ukazom

     • Steiermark

      kreten gorane, preberi si odgovor , zgoraj in če ga ne razumeš, me povpraša za podrobnejšo obrazložitev, rada bom pomagala srbskemu debilu, do razumevanja (???), če bo le mogoče….

     • Goran Hvala

      No dej razloz….stajerskskih cespl nism nikol zastopil…

     • Steiermark

      No, kaj naj ti razložim in kako, ko pa je evidentno, da si blizu – po pameti, miličnikom, ki umrejo od smeha, šele čez 4 dni, ker toliko rabijo, da ga zastopijo….. Na Štajerskem nimamo češpl, imamo slive! Pa ne trudi se preveč, ker ti sicer zgodi prezgodnja smrt……..ko boš razumel…

     • Goran Hvala

      Sej se ne trudim…verjemi….nemske slive mi ne disijo…en in isti okus..brez veze…imam rajs tropske sadeze…

     • Steiermark

      seveda ti ne, ker tvoja “ugotovitev” o tem katere, razen bosanskih sliv, ti dišijo, je podkrepljena z dejstvom, da jih ne “dosežeš” potem pa govoriš, kot lisica, ki ni dosegla grozdja in je potem rekla, da ga ne mara, ker je prekislo….. Toliko o tvoji pripadnosti tudi “tropskim sadežem”, ki jih verjetno “užiavaš” ker so avtohtoni v okolju, od koder ti izhajaš in kamele…..

     • Goran Hvala

      Mas prou….hvala dzizusu da ima slovenija osebke kot si ti…sam ne stekam zakaj je stajerska pol tak u pizdi ce premore take struckote kot si ti…mi ne gre v glavo…ce izvzamemo to da vas se zmeri tito pa stalin ovirata pri napredku…
      Fovsija pa veretn prej iz tebe buta kot mene…jaz se ne pritozujem…komentiram sam vas bolj kot ne…glede na to da si med najvecjimi jokicami verjamem da ti ne gre najbolje…;-)…ocitno bos mogla probat se kej druzga mesat kot vase stajerske slive…se mi zdi…

    • Hun

     stajerke ne avstrijke so turkom odrezale en jajc pa staknile eno oko in jih pustile zaznamovane pr zivlen..ampak to so pogumne stajerke iz Babnga klanca ne avstrijke kot si ti

     • Lilika

      Super ideja. Zato jaz mislim, da bi morali imeti zdaj domobranke in ne domobrancev, ker samo domobranke bi bile kos izzivom, ki prihajajo.

     • Hun

      njihove moske so Turki poklal

     • Steiermark

      In koga bi naj, po tvoje, “domobranke” branile, balkance, brez jajc, ki so korajžni samo ko so oni oboroženi in se izživljajo nad nemočnimi ljudmi, čemur smo bili priča po 45 letu, ko so koljači, po nalogu blazneža tita, klali in posiljevali po Sloveniji isto, kot danes počnejo širom po Evropi , srbski bratranci, isis-ovci iz BV?

    • AlternativaZaSlovenijo

     Glej, ne bi začel morije, ki se ji reče I in II. svetovna vojna.

     • Steiermark

      plenico si zamenjaj, ker ti vsebina že zamračuje um….

  • Goran Hvala

   Jokica pa si…ti bi sam jamrala pa stokala…v nemcijo pejt pol…a ni tam tvoja dezela…pa nemcov cel kup…al pa v avstrijo…pa avstricev cel kup…pa v obeh drzavah te cakajo odprtih rok…se cedita med in mleko…ti pa kr vztrajas nekje na balkanu zraven pa se tulis da se naj vsi izselijo zarad tebe….hahahaha..kere ideje…

   • Steiermark

    balkansko teslo, ki ne ve niti, kje se nahaja, da tukaj ni balkana, ste pa vi balkanci! In zakaj bi naj jaz šla v Nemčijo ali Avstrijo, če sem pa avtohtona prebivalka na Štajerskem in nemškega izvora, kot vsi pravi Štajerci! Gobzdaš kot tvoje srbsko bratsko tele miloševič, ki je ob osamosvajanju in razpadu jugovine rekel: Saj vas nihče ne drži v jugoslaviji, pojdite v Avstrijo! Idioti nepismeni – turški konjušari, tako se vam meša v vaši želji po ponovni okupaciji drugih ozemelj, da kar pozabljate, da ste tako vi, kot vaši rodžaci iz islamskih dežel, nezaželjeni tujci na našem ozemlju!

    • RATATA

     Tega gorana hvalo stalno okurcam zaradi nebuloz in izzivalskih komunajzrskihi neumnosti.
     Tukaj si pa neumnost napisala ti z navajanjem da so avtohtoni prebivalci Štajerske nemškega izvora! To je pa res blazna in sproducirana – lažnjiva neumnost!

    • Goran Hvala

     Ti pa si nacitana….jest bi te kr ozenu….

  • Hun

   a ti nis bla tok sposobna k tvoj star ata in zivis kot ugledna oseba v Avstriji?

   • Steiermark

    ….kretenćiću huniću, jaz še vedno, kot tudi moji predniki, od katerih izhajam, živim, v svoji deželi Štajerski, čeprav pod Slovenijo oz. balkanijo!

  • AlternativaZaSlovenijo

   Kaj so pa naredili Nemci s koroškimi Slovenci pred,med in tudi po II. svetovni vojni? Za Avstroogrsko monarhijo je na vseh frontah umrlo ogromno Slovencev, komu na čast neki? Velikemu Francu?? My ass pa njegovo veličanstvo in njegovo cesarstvo. Aja pa koliko Slovencev je bilo prisilno mobiliziranih v nemško vojsko in poslano na vzhodno in zahodno fronto?

   • Steiermark

    jugoreten, ki piše jugozgodovino, ki je sam ne razume, ali si sorodnik repovža ali kakega drugega jugozgodovinarja?

    • RATATA

     Sprva se je v skoraj celotni današnji Avstriji govorilo predvsem slovensko.
     Ulrik Liechtensteinski v svoji pesnitvi »Frauendienst« (1255), omenja, da se je na Koroškem uporabljal slovenski jezik.
     Sam deželni vojvod Bernard Španhajm, je s spremstvom več kot stotih vitezov, pozdravil njega in njegove ob prihodu iz Italije, v Vratih ob vstopu v Zilsko dolino, v slovenskem jeziku z besedami »buge waz primi gralva Venus«, ali bog vas prejmi kraljeva (kraljica) Venus.

     Tudi tirolski pesnik Oswald Wolkenstein (1367-1445), ki je deloval že stopetdeset let pred Primožem Trubarjem, je slovenski jezik uvrstil med najpomembnejše evropske jezike tistega časa. V njegovih dveh večjezičnih pesnitvah, je slovenščina (windisch) našla prostor ob latinščini, nemščini, italijanščini, francoščini, madžarščini in flamščini.
     Ti dve Wolkensteinovi pesnitvi pomenita prve znane zapisane in objavljene slovenske ljubezenske stihe. Ena izmed večjezičnih ljubezenskih tožb se začenja prav s slovenskim pozdravom: Bog te primi. Zraven teh besed so zapisane tudi jaz sem toj (tvoj), najdobriši služba, kaku moreš, jaz sem djal, te prošo, pomagi mene, v zelenem logu in nate strojo.

  • RATATA

   Maistra se lahko pljuva zato, da je rinil na Koroško na čelu s srbskimi vojnimi ujetniki, ki so po par let gnilu v zaporu (npr. Kamnik…) in bili jezni na švabe!!! Oni so delali sranje in zaradi njih je tudi slovenski narod v pkebiscitnem območju glasoval proti južnjaškim ciganom!!

 • Steiermark

  Te “novice” ki so stare 99 let, imnujete “sveže”?

 • xtc

  Maister je eden največjih sovražnikov Štajercev zaheblal jih je na polno-kljub njegovim dobrim namenom.

  • Steiermark

   Tako je, čeprav o njegovih “dobrih namnih” nisem prepričana!
   ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

   • Hun

    a ti si zenska…ne morm vrjet

    • Steiermark

     jeli ti bolane, nemožeš vjerovati…..Koga pa misliš da zanima, kaj si ti sposoben verjet in dojet?

 • ahnenpass

  Če bi na štajerskem takrat res živelo toliko nemcev, kot se rado govori, Maistru ne bi nikol uspelo okupirati Maribora. S 4.000 borci zagotovo ne, mogoče bi porinil par ulic. Tako pa so se mariborčani uprli in avstrijska gospoda se je lahko samo še pobrala čez alpe, nazaj domov. Kdo je potem izglasoval aneksijo maribora v Avstrijo, samo to mi še ni jasno.

  • Steiermark

   Zatelebanim jugosom je škoda kakorkoli oporekati, ker itak ne razumete, četudi bi zvedeli pravo resnico! Če pa pomisliš, da še je v samem Mariboru, tudi 46 leta bilo ca. 60 % štajercev nemškega rodu, in še vedno ne verjameš v avtohtone štajerce, nemškega rodu, potem ti pa ni več pomoči! Malo se poskusi seznaniti z resničnimi zgodovinskimi dejstvi in o zgodovinski krivici, ki se je zgodila nam Štajercem, 1918 leta, ko smo bili okupirani od tega “heroja”, ki nas je kasneje predal srbskemu ološu! Najbrž tudi o “Marburger Blutsonntag” nič ne veš, ko so se zgodaj spomladi, 1919 štajerci zbrali, 10..000, na trgu pred kavarno Astorija in na miren način, s transparenti, zahtevali takojšen izgon srbskih žandarjev ter vrnitev k matični domovini, Avstriji. Nakar so jih pobesneli psi jugoturškega izvora, pod poveljstvom maistra, 16 pobili, več kot 60 pa hudo ranili! No to ti je tvoja pripadnost jugosom in maistru, ki je bil srbofil, se poročil z srbsko čobanko in otroke poimenoval po srbsko! Naj še te opozorim na dejstvo, da je tistega leta, 1919 v Mariboru živelo 10.000 ljudi, torej so protestniki prišli kar iz vse Štajerske!

   • ahnenpass

    Lepo, da hvališ srbe, nisem vedel, da so toliko pomagali Slovenskemu narodu. Ker večina Slovencev bo to razumela kot nekaj, kar je bilo dobro za slovenstvo, tako da ti kar nabijaj še naprej.
    Kar se tistih 60% tujcev tiče, ne verjam, če bi jih bilko zgolj 20%, bi lahko s pomočjo močne avstrije branili vsaj Maribor tudi večno, to bi bilo precej več vojakov kot jih je zbral pod sabo Maister. Tudi po Maistrovi zmagi se še ne bi končalo, ker bi avstrijska gverila zganjala samo štalo,ampak kot vidiš, so bili mariborčani v glavnem Slovenci in veseli, da so se rešili goničev sužnjev in alpskih ciganov.

    • Steiermark

     Glej, danes zasedate okupirano Štajerssko, ravno vi jugocigani, ki jih je navlekel, najprej maister, za njim pa tvoj pederast tito! Kretenko, naj te spomnim, da je maister takoj po okupaciji 1918 začel izganjati nemški živelj, jim pobiral premoženje, takoj je ukinil nemške šole in uvedel srbščino z hieroglifi, kot “službeni jezik”, pometal je iz državnih služb, vse štajerske intelektualce , tudi mojega starega očeta, ki je bil že v Avstriji na visoki pozicij in jih zamenjal z srbskimi čobani in čiči katerih potomec si ti in tako v maniri tita tudi “napravil to deželo za srbsko”! Tepec zagamani, zato nehaj gobezdati o slovenstvu na Štajerskem, če ne priznavaš naše, nemške pripadnosti avtohtonega štajerskega naroda! “Štalo” pa zganjate vi, jugodebili, in ste jo tudi prej……

     • ahnenpass

      A alspki cigani so se pa kar pustili, se niso nič branili ali kaj? Lepo te prosim, menda je jasno od kod so prišli avstrijci v Maribor, verjetno ne iz Srbije, Hrvaške ali Italije, iz Madžarske mogoče, ampak ne verjamem. Smo kar slovenci, se boš moral sprijazniti, da si ti tudi potomec balkanskih opičnjakov, torej bi nemci tudi tebi dali ahnenpass.
      Prvič slišim, da so mariborčani pisali v cirilici, to mi pa pokaži, nujno hočem slišati štajersko špraho, s srbohrvaškim naglasom, hehe…

     • Steiermark

      srbski potomec opičjakov in podalpski cigan si ti, kar tudi dokazuješ s svojimi neumnostmi in trosenjem idiotarij na tem portalu! Kranjci so Slovenci in ne Štajerci! Tudi z nepoznavanjem pripadnosti narodov v Sloveniji kažeš, da nisi niti Kranjec, še manj pa Štajerc ampak navaden jugoignorant! Ahnenpas pa so izdajali Nemci, pod Nemčijo, vsem državljanom Nemčije in iz katerega je bilo razvidno, za 5 generacij nazaj, kakšne narodnosti si! Ti ga res, najbrž nimaš, ker po Nemčijo ni bilo tvojih prednikov tukaj ampk so še pasli in klali ovce po balkanu, kar so zamenjali šele pozno , pozimi, 45 leta, ko so prihrumeli v Slovenijo, reezat vratove poštenim ljudem, namesto da bi pasli naprej ovce, to kar je njihova edina sposobnost, razen klanja!
      Nekaj od tega “službenega” srbskega jezika (poglej si vse uradne zadeve iz tistega časa, so bile zapisane srbsko), je ponovno “zaživelo” pod pederajzlom titom, ki je ponovno uvedel srbski sužbeni jezik in celo označil mesta in kraje, žel. postaje itd. z hieroglifi – srbščino – cirilico! Ali tudi tega nisi slišal, če nisi, pomeni, da so se tvoji pritepli v Slovenijo oz. na Štajersko šele, v poznih 60 letih!

     • Goran Hvala

      Tvoji so rezal vratove kar po celi evropi pa se kje drugje ne sam na stajerskem ce je ze tako…2x zakuhal vojno pa se kar glasni…bvahahahaha

     • Steiermark

      Tukaj opisuješ “dejavnosti” srbov in tita, po 1945, v Sloveniji, ki nikoli ni bila vaša in nikoli nebo, pa naj si še nastvite toliko opankarjev na županska mesta ali v vlado!

     • ahnenpass

      Veliko si upaš, za ustaša. V Sloveniji ste pač lahko glasni, doma si ne upate, ker cel svcvet takoj pokaže s prstom na vas, ko gnojite pa tukaj, vsi mislijo, da ste slovenci, pa seveda nisi. Jaz pa sem.
      Niti slučajno niso popisali samo svbojim ustaši so naredili popolnoma isto kot nacisti, velika verjetnost obstaja, da so tudi tvoji predniki dobili ahnenpass. Morda pa vi ne, mogoče se zato dereš, da si arijska k*, ker si res.
      Predlagal sem ti, če lahko napopaš kakšno mariborščino v cirilici, ker tega res še svj živi dan nisem videl, mogoče je obstajalo, ampak jaz za to ne vem. Tudi, če bi res kaj takega počeli, odkar jaz živim, nisem videl cirilice v Maribori, pa sem rojen Slovenec.
      Maribor ni bil nikoli srbski, edini, ki stegujete danes tam tace, ste ustaši. Kako popularni ste pri nas, se je najbolje prepričal Tompson. A ni to malo čudno, hrvati ste vendar zapriseženi sovražniki srbov, razne Kučana in žlahte, pri nas nimate praktično nobenih prijateljev. Srbe smo nagnali, vendar vas vseeno sovražimo še bolj kot njih, če ti to kaj pove.

     • AlternativaZaSlovenijo

      Mah, naklada brez osnove.

     • Steiermark

      tepcem je pač nerzumljivo ….

     • Goran Hvala

      Nimas kaj….pol ste usjal 2x ne sam enkrat…pa tolk glasni….

     • Hun

      od moje stare mame, brata 18 in 20let stara takrat, sta se danes pogresana na ruski fronti kot nemscnika…str ata je kot nemscnik dezertiral k partizanom v Franciji in bil poslan v Egipt…od tam pa na Vis in pod komunisticno zvezdo spet poslan v prvo bojno linijo…tok da mi je jasno, ce si bil ze takrat posten si vedno najebal pa ni vazno pod kerim gospodarjem si se boril

     • Steiermark

      vrni se k “nemščnikom” na balkan in tam tuli naprej, v luno

    • AlternativaZaSlovenijo

     Iz vse gnojnice, ki se zliva navzdol lahko samo tole povem: Slovenec Slovencu volk. Pa dejmo se že enkrat med sabo nehat ozmerjat.

     • Steiermark

      Pozabil si navesti, da je “slovenec štajercu volk” – posebaj v obliki maistra, ki nas je okupiral – ugrabil in iztrgal iz naše matične domovine! Srbi se pa nehajte vmešavati v naše, predvsem v štajerske zadeve, ker itak ničesar ne razumete s svojo zatelebanostjo: sve je naše – slovenija je naša itd.

   • Hun

    res so dobr zivel kasneje stajerci-slovenci spet pod Avstrijo, ko je Hitler vse mobilizirane slovenske fante, kot specialne vojake poslal na prvo bojno crto umirat predvsem na rusko fronto

    • Steiermark

     kretenčič, on je “mobiliziral” samo svoje ljudi, pripadnike nemški rasi. S cigani, katerim spadaš ti, se ni družil, njih je pošiljal na kakšen “lepši kraj”, k vašemu gospodarju satanu!

 • ahnenpass

  Zlato solnce se je odpeljalo na zahod tuje mogočne narode obiskat. K nam pa je prišla noč in trudna se vlegla tiho v zemeljsko hladno zibel.
  Rimska cesta se ni blestela z neba. Temni oblaki, kakor silovite črne vojske so hiteli po njej. Le tu in tam je žarela migljaje bleda zvezda nalik kažipot pretečim zračnim duhovom v neprodirni temini.
  Vetrovi so divjali brez cilja in vikali med zamolklo bobnenje groma, kakor bi dajali povelja zračnim vojnikom.
  Tuintam so se zatresla tla. Potem so začele padati debele kaplje na polje in strehe.
  Zvon se je oglasil iz line, zvon, ki znani hudo uro.
  Zunaj mesta, kjer huhajo tovarniški dimniki dušeče oblake v nebo, so stale nizke hišice — stanovanja lakote in bede.
  Tiho je bilo v malih stanicah. Lačnemu delavcu ni treba večerne zabave, niti opojne pijače, da zatisne v spanje mrkle, trudne oči.

  V podzemski sobici so stali resni možje. Razmršeni lasje so jim silili v čelo in črez ušesa. Višnjeve, od parostrojnega olja in dima zamazane platnene srajce so jim odevale poraščene prsi in žilaste roke. Noge so jim bile obute v teške, podkovane črevlje.
  Pogled pa jim je bil svetel, kakor nabrušen nož ali omažena pištola. Z obraza se je možem čitalo: »aut — aut!«
  To so bili delavci. Voditelji stokajočih sotrpinov.
  — Parola za danes je … smrt!
  — In orožje?
  — Pušk je dovelj, streljiva tudi.
  — Ob treh zjutraj mora biti vse pripravljeno!
  — Torej začnimo! —

  Nikomu teh silnih mož se ni ganila mišica v obrazu, ko so sklenili, da pomore in pobijejo vse, kar jim pride pod palce.
  Ha! To se je šlo za kruh, in kadar je človek lačen − bogme! …. To ni igrača!
  Zarjavel stroj v kotu je začel škripati in pisati črno sodbo na rudeč papir.
  Take sodbe še ni bilo na papirju.
  Jutri, ko bode zasvetilo mlado solnce v staro noč, ne bode se več čulo tovarniškega ropotanja. Delavci bodo imeli svoj dolgo zaželjeni praznik prostosti in maščevanja, pa pokopavali bodo, »Hosiano« pojoč, one, kateri hočejo sedaj nje pokopati v koščeni grob bede in lakote.
  Njihovo vročo kri bodo pili … Dan odrešenja! … Hosiana! …
  —Dinamita imam tu precejšen zaboj …
  — To bo mrtvecev, to jih bo …
  — Jaz zahtevam, da se moj oče, ki ga je danes raztrgal parni kotel, prej pokoplje kakor mrtvi bogatini!
  — Za oderuhe imamo dósti vran na polju.
  Potem so pili žganje, da se navdušijo za delo.
  Iz stolpa je med tem udarjal zvon sile. Dež in toča sta razbijala po oknih. Hud veter je lomil drevesa. Skozi temne, teške oblake so prodirali omamljajoči bliski. Grmelo je, da so se tresle hiše. Opeka je padala raz strehe.

  Možje v podzemski sobici so začutili nestrpno trkanje na vrata. Zagrabili so za puške.
  — Odprite, odprite!
  — Kdo trka?
  In zopet se je začulo razbijanje po vratih.
  — Hitro odprite, mudi se! Pomoč, pomoč! …
  Zapah na vratih je zahreščal, in vrata so se odmaknila škripaje.
  Na pragu so stali orožniki.
  Huhu! Hujhuj!
  Prvi delavec ustreli. Potem pa so zagrmele puške, in vsi delavci so pali.
  Vroča, črnorudeča kri jim je kadeči se bruhala iz prsij in pobarvala višnjeve delavske srajce in prašna tla.

  Vojanov, Slovenski narod, 13. april 1901

  • Steiermark

   tole bi moralo nositi datum zapisa, 1. april!

   • ahnenpass

    Preberi, sploh ni slabo, Maister je pisal tudi dobro poezijo.

    • Steiermark

     Bedak, tudi mi Štajerci smo imeli izvrstne pesnike, pisatelje, glasbenike, ki ste jih pa jugosi iz 1. in 2. gnile jugoslavije, izbrisali, ker so bili na svetovnem nivoju in predvsem, ker so pripadali naši, nemški štajerski rasi in kulturi!

     • Hun

      sam nosim prlesko kri pa se ne pocutim nit mal nemca…,bedak svabski hlapcevski

     • AlternativaZaSlovenijo

      Ah, on nima niti malo nemške krvi.

     • Steiermark

      Res je, nisem je pila nikomu, tako kot vi!

     • Matija

      Ma marš pezde švabuharsko zagovedano. Tuki v Sloveniji ste namškuterki naciji naredil prekleto veliko gorja in niste dobrodošli niti zaželeni. Svetujem ti, da resno razmisliš o selitvi v tebi ljube švabuharske kraje in nehaš packat po naši Sloveniji.

     • Steiermark

      matija, verjetno si potomec klavca matije, ki je znan po svoji krvoločnosti, kot se za vse balkanske koljače spodobi. Ti, kot podtaknjenec, tako v Sloveniji, kot verjetno tudi na Štajerskem, ti lahko podiš v “svoje kraje” sebe in vso jugodrhal okrog sebe. Jaz sem avtohtona Štajerka, nemškega rodu, kot večina pravih štajercev in živim na našem, štajerskem in ne jugosrbskem ozemlju, torej me ti kameltreiberski jahač nemoreš preganjati v moje kraje, ker sem že tukaj, od rojstva oz. od ustanovitve te dežele, s strani mojih prednikov! Ti tele, krvoločno, si se pa privleklo k nam!

     • Steiermark

      Kaj si kri prlekom pil? Zakaj bi se pa naj počutil nemca, saj je tito in čobanska koljaška drhal tudi pila slovensko kri, pa se zato vseeno ni počutila slovence in ostali ste turški hlapci!

     • Hun

      pila si jo svojmu mozu da je crknu pred tabo….cvandra jodlarska

     • Steiermark

      Moj mož je še vedno živ in zdrav ter po letih tudi mlajši od tebe, jugotele opankarsko!

     • Hun

      zakaj govoris Slovensko ce nis Slovenec…kaj delas na domoljubnem portalu ce se imas za Avstrijca…ne razumem te

     • Steiermark

      Idiot nemore razumeti, da nekdo govori tudi slovensko, razen drugih jezikov! ker ste pač vi balkanci tako zagovedni, da četudi v Sloveniji živite več kot 50 let, še vedno ne obvladate slovenskega jezika!

     • Hun

      a se se kj fukas al si ze stara krava pa te noben ne jebe…al se se v rt pokas…prasica svabska

     • Steiermark

      primitivni jugoidiot se pač izraža v maniri, kot se je naučil , s svojo skromno od jugoprednikov podedovano “pametjo”, ki je na nivoju plazilcev, niti opic ne! Lepo, da si povedal, kakšno je tvoje seksualno življenje, jugosrbski pohabljenec….

     • Schemva Miro

      To se pa strinjam s tabo.

     • Schemva Miro

      Izgleda,da si slovenec,ki je izdal lastni narod,največji poden kar jih obstaja,poberi se k svojim gospodarjem,hlapec nemški.

     • Steiermark

      turški gnoj, od kdaj si pa ppooblaščen preganjati nas avtohtone iz naše, ne vaše balkanske, dežele? spelji se s svojo bračo in pojdi čistiti hleve turkom, saj ti je tvoj brača borat to, nazorno, pokazal, kako se tej reči streže. Za pomočnika si pa vzami huna in gorana – dva pemenita zastopnika balkanske imenitne družbe……

     • Schemva Miro

      Malo si se zmotil,nisem jaz noben turek,niti jih ne maram,moji predniki so prišli iz nemčije pred 460 leti(dokumentiran rodovnik),dva moja prednika sta bila generala avstroogrske vojske,eden izmed njih celo načelnik generalštaba,imela sta se pa za Slovenca,tako kot jaz,pa tudi balkancev ne maram kaj preveč,toliko v vednost,pa lep pozdrav.

     • sprehajalec

      lepo pravljico si napletel Shemva, verjetno imaš v mislih Blaža Žemvo.

     • Schemva Miro

      In zakaj je to za tebe pravljica,razloži mi?

     • sprehajalec

      Da si se prištel k potomcem Blaža Žemve. Njegovi potomci so učeni ljudje.

     • Schemva Miro

      Nisem jaz rekel,da sem potomec Blaža Žemve,za njimi se je izgubila sled v Avstriji,oče bratov žemva in moj prapraded pa sta bila brata,rojena v Krnici pri Zgornjih Gorjah.Jasno?

     • sprehajalec

      Gorjanci so pametni ljudje Miro, ne moreš si kar tako pripisovati prednikov iz Wikipedije….

     • Jovo Jamnica

      Saj sn prej nekaj napiso, pa so me banali… Si ti admin???
      ——————
      Jovo Jamnica > Schemva Miro 7 minutes ago
      Detected as spam This isn’t spam »

      Jasno je edino to, da bo naš “fsevet” zaj najbrš napiso tvojo rodbinsko drevo na novo.

      Jovo Jamnica > Schemva Miro 10 minutes ago
      Detected as spam This isn’t spam »

      Ja. Vindišar…

     • sprehajalec

      Poslušaj, piši lepo in čisto, brez spema, pa bo šlo skozi. nekaj se ti valja na telefonu, zato te Disqus in ne Nova prepozna kot spem.

     • Jovo Jamnica

      Saj ti se hecaš, neda??? Eno ko drugo sn napiso isto prek diskosa. kak je pa te diskos toti isti zapis drugič spregledo???

     • Schemva Miro

      Pa ti veš,kaj ta beseda pomeni?

     • Jovo Jamnica

      Odvisno. Ti Martin Wutte pomeni kaj?

     • Schemva Miro

      Avstrijski zgodovinar in nacionalist,zanikal obstoj Slovenskega etničnega ozemlja na Avstrijskem Koroškem,zagovornik germanizacije tega ozemlja,lahko bi rekli predhodnik Haiderja.In zakaj naj bi bil jaz Vindišar?

     • Jovo Jamnica

      Moja replika se je nanašala na tvojo repliko “Ajer Marku”…
      ——————–
      Schemva Miro > Steiermark • 2 dni nazaj

      Izgleda,da si slovenec,ki je izdal lastni narod,največji poden kar jih obstaja,poberi se k svojim gospodarjem,hlapec nemški.
      ——————–
      Ker so me je vmes “admin”portala Nova – banal, je prišlo do najinega nesporazuma, saj sem nasilno izločena posta objavil pozneje še enkrat in rdeča nit se je izgubila.

     • Schemva Miro

      Ali mogoče,ti vseved,veš kdo sem jaz in od kod sem,da me obtožuješ prepisovanja iz Wikipedije?

     • sprehajalec

      Prava linija se je pisala Schemua, fejk linija pa Schemva.

     • Schemva Miro

      Kdo pa je rekel,da se pišem Schemva,ali se mogoče tvoja rodbina piše sprehajalec?

     • Hun

      z budalam se ne prevec obremenjevat na tem portalu, kot je šetać in podobni, ker visijo cel dan pred comp. in so brez zivlenja…komaj cakajo, da potegnejo kakega na svoj nivo, da si krajsajo cas in ti nadpametujejo…

     • Steiermark

      Ja, potem sta pa bila res prava “germana”……ha ha ha, samo v nebesni strani svoje domovine, ki leži nekje v bizancu, sta se zmotila…..

     • Steiermark

      ja mirči, tvoji so takorekoč “prišli” na Štajersko in to iz Nemčije, moji predniki in jaz smo pa od “pamti veka” tukaj, na Štajerskem in smo avtohtoni Štajerci in ne pribeglice – izdajalci, kot tvoji, ter za razliko od tebe, ki , kot s svojim komentarji kažeš, si dodobra pomešan s turškimi hlapci in imaš njihovo mentaliteto, za razliko od moje, ki pa je “echte Steirisch” in germanska!

     • Schemva Miro

      Moji niso prišli na Štajersko,ampak na Gorenjsko in ne kot pribeglice,(pred kom in čim le)ampak kot priseljenci in se pomešali z avtohtonimi prebivalci.V moji rodbini pa v vseh stoletjih ni bilo nobenega s turškim imenom in priimkom,niti z balkanskim,kdaj pa so bili Slovenci v zgodovini turški hlapci,kar pa za germane zadnje čase ne bi mogel reči,vaša frau jih pridno uvaža,pa ne samo iz Turčije,par desetletij pa bodo Nemci,na račun njihove rodnosti manjšina v svoji državi.Pa lep pozdrav,ne da se mi več ukvarjati s tabo

     • sloven

      Ha ha echte sit Na stajerskem ni nemcev so le ponemceni slovencev in Kakšni bucmani ki si zelijo biti nemci

     • Steiermark

      Trenutno, žal, ste res na štajerskem, v večini “sloveni” – balkanci, ki o zgodovini pojma nimate! In vi, si lahko želite, kolikor hočete, Nemci, pa to nikoli neboste, kot tudi Slovenci niste in nemorete postati. Za pripadnost je potrebna genska pripadnost!

     • sloven

      Ha ha kdo pa si zeli biti nemec stajerska je bila del karantanije katere nasledniki so slovenci seveda so Na stajerskem tudi nemci ki pa so se tja priselili ,emigrirali se pravi isto kot kasneje balkanci nikakor niso avtohtoni

     • Steiermark

      ja, verjetno si želiš ti, ki pa nikakor , kot potomec balkancev in slovanov, nemoreš biti….. in “emigriral” si ti s svojimi predniki, z balkana, na Štajersko!

     • sloven

      Seveda ti si sigurno potomec tistih asimiliranih slovencev ki so zdaj bolj nemci kot tisti pravi se pravi izdajalec nad izdajalci

     • Steiermark

      Kakšen bebec si, dokazuješ s tem zadnjim “komentarjem”, kjer trdiš, da sem sigurno potomka tistih asimiliranih slovencev, ki so zdaj bolj nemci kto tisti prave se pravi izdajalci….. bebček, s tem dokazuješ avtohtonost štajercev, nemškega porekla, ker drugače, “v kaj bi se pa naj asimilirali Slovenci, če ne v nemške, avtohtone štajerce. Torej priznavaš avtohtonost nemškega štajerskega prebivalstva. Bebči, da te pa moti moja “avtohtona” pripadnost Štajercem nemškega rodu, to je pa samo tvoja zavist, česar ti, kot balkanski sloven, nikoli neboš dosegel…..ker se doseči ne da ampak se takšen rodiš, z geni svojih prednikov!

     • sloven

      Ha ha res nisi sama kriva da imas kokosje gene tezko je komunicirati z nekom ki nima pojma o zgodovini asimilirajo se v glavnem pripadniki avtohtonih narodov teh primerov je v evropi nesteto namesto da si priznas da si karantanka slovenka govoris neumnosti

     • Steiermark

      No, ja, ubogi kurji iztrebek, svojo podobo bi rad zrcalno prenašal na druge – mene! Bebček, zaradi svoje balkansko slovanske pripadnosti hočeš posiljevati druge, da postanejo isto kot ti – kar je pa nemogoče – vsakdo ima gene svojih prednikov in si nemore poljubno, niti politično, izbirati svoje pripadnosti – ti si se rodil kot bebec in boš umrl kot bebec in to, slovanski!

     • sloven

      Res se verjetno motim o tebi glede Na nivo komunikacije sigurno nimas slovenskih genov ampak siptarske in res je ne mores izbirati to ti je dano

     • Steiermark

      Jaz sem o svojih prednikih – genih, povedala svoje, ti se pa raje zase pozanimaj, ker očitno te motijo balkanski geni in zato odrekaš pripadnost svojim genom, ker ti niso balkanski, kot tvoji! Žal, spoprijazniti se boš moral, da na srečo , vsi na Štajerskem nimamo takšnih genov kot vi balkanci, ter da naši pripadajo avtohtonim štajercem, nemškega izvora in ne balkansko slovanskega, morda tudi šipratrskega , kot to imenuješ ti……. čeprav mene nihče ne moti zaradi genov – pa naj bodo ti šiptarski, srbski ali katerikoli drugi, ampak zaradi svoje nekulturnosti in nezmožnosti integracije v našo, srednjeevropsko kulturo!

     • sloven

      Ti imas samo gene kokosi in bodi ponosna Na to ter veselo civkaj svetu svojo sramoto

     • Steiermark

      jugo slovanski bedak, kakšne gene pa imaš ti? Zakaj kar naprej kažeš svojo agresivno naravo in posiljuješ druge s svojo pripadnostjo jugo slavanski genski zasnovi? Kaj te briga, kaj je kdo po narodnosti oz. genski pripadnosti, pa prav tebe, jugo slovenra da pa sam nimaš niti kurje pameti, pa dokazuješ s svojo kamelalarsko nasilnostjo – tudi , čeprav samo verbalno!

     • sloven

      Medtem ko zobas koruzo vzemi se kak tablet da te spomni da ti nonstop kokodakas o nekih genih,ja jaZ sem karantanski sloven oz. Slovenec Na kar sem ponosen ti si pa lahko samo nek izdajalec,kapo Ali ostalo brez vezno bitje vidim pa da imas polno flustracij svoj narod zanikas drugi te pa ne zelijo predlagam da zapustis sveto slovensko zemljo in migreras v obarvano nemcijo pa alah novi nemski bog naj ti da pameti

     • Steiermark

      z nasilnim balkancem ne želim debatirat, ker si brez osnovne kulture in brez spoštovanja do drugih! Torej če si brez spoštovanja do drugih, predvsem tistih, kamor si se pritepel, sedaj pa jim odrekaš njihovo avtohtonost, si tudi sam ne zaslužiš nobenega spoštovanja!

     • sloven

      Ha ha neki svabski migrant je pameten

     • Steiermark

      kako radi se turški potomci – hlapci “dičite” s tujim perjem….. Svoj “rodovnik” pa imaš najbrž pri kinološkem društvu…… to dokazuješ s svojim lajanjem in tuljenjem proti vsem, ki niso tvoje baže in to nočejo niti biti….

     • ahnenpass

      Jaz sem rojen Slovenec, ti se pa še hvališ, da si po poreklu iz nemčije in ustaške, po kakšni logiki se zdaj dereš na mene, in to pri nas?
      Štajerska je pokrajina, ne rasa, nemci so narod, ustaši so največji gnoj kar jih je kdaj rilo po zemlji, arijci pa kretenska izmišljotina. Odloči se že enkrat kdo si in kaj si.

     • Steiermark

      A Štajerci nismo rasa? Kaj si pa potem ti, jugobalkanc, ki se Kranjcem podtikaš? Ali Kranjci niso rasa? Poleg tega, da si tako zabit, da niti enega stavka v slovenščini ne razumeš, naj te popravim v tvojih fantazijskih podtikanjih in nakladanjih, ki ji ven mečeš tukaj, idiot! Nikoli nisem trdila, da sem iz “nemčije” po poreklu, vedno in do smrti bom Štajerka – po poreklu! In kje si ti doma? Pravgotovo ne na Štajerskem, ker si preveč debilen, da bi naša , štajerska zemlja lahko brez škode prenašala zmene tvoje vrste – usmrajevalca štajerske dežele!

     • ogledalo

      Nemški štajerski! Je to kakšna nova pasja zmešanica? Križanec pa tak!

     • Ana Job

      Štajerci so po njenem Nemci. Bolano!

     • Steiermark

      polupismeni bizantinski špegl, niti ponoviti ne znaš, za mano! Jaz sem vedno zapisal, da pripadam Štajercem, nemškega rodu – ostalo so bili kranjci na štajerskem!

    • Ana Job

     Zelo lepo, da si to objavil. Hvala.

   • Jovo Jamnica

    Rubrika Sproščeno… LOL

   • Valter BraniSlav

    Jalovka, si si zamenjala plenicke ali zaudarjas po dreku?
    Hudo tebi tvoj oce pederajz te je zlorabljal mati pa izdala…

    • Ana Job

     Mentalne probleme ima, nemški hlapec je!

 • stajerc5

  Zakaj mislite, da je proslava in povelicevanje prvega cefurja prav v Velenju!? Zato, ker si taksne svinjarije ne upajo vec narediti v Mariboru in ker spada cefurska proslava v najvecje cefursko mesto na Stajerskem!!!

 • Franjo Trojner

  Ni kaj slaviti, nekoč mogočna Štajerska je danes razdeljenja in daleč od sijaja, ki jo je nekoč krasil. Tedanja oblast v Ljubljani je ustavila neodločnega Maistra in tako je velik del ozemlja z velemestom Gradec in Slovenci vred ostalo onkraj meja Slovenije. Oblast, pllitiki v Ljubljani so žrtvovali velik del Štajerske , Prekmurja, Koroške in Primorske, da so lahko uveljavili svoje ozke politične interese in se začeli bratiti z balkanci. Vstop Slovencev v kraljevino SHS in bratenje z balkanci je največja in najbolj tragična napaka, ki so jo storili naši voditelji v vsej naši dolgi in bogati zgodovini. Šele z odcepitvjo od Balkana in postavitvjo prve samostojne demokratične države leta 1991 smo se Slovenci vrnili nazaj domov v srednjo Evropo, kateri del smo vedno bili. Da je bila balkanska skupnost za Slovenijo zeli usodna se vidi tudi po tem, da so balkanci, Tito in njegovi komunisti tudi po drugi svetovni vojni znova žrtvovali del našega ozemlja, enako se nam je zgodilo, ko smo iz te skupnosti odšli. Dejstvo je, da se Slovenija po Avstroogrski nikoli več ni s takšnim hitrim tempom razvijala, vse ostale skupnosti so Slovenijo samo še siromašile in je kulturno in gospodarsko samo še nazadovala. Žal tudi razvoj v samostojni državi ne gre po začrtanih tirnicah ob osamosvojitvi, za kar so krivi nelustriranci in vsi tisti, ki so še danes bolj lojalni Balkanu, kot samostojni SLOVENSKI DRŽAVi, to je preklestvo, ki nas vleče dol že od leta 1918. Danes v Evropi nastajajo nove povezeve, morda bomo SLOVENCI znova našli svoj mir in varnost v neki novi politični skupnosti srednje evropskih krščanskih držav Avstrije, Poljske, Madžarske, Češke in Slovaške. Lahko rečemo, da se SLOVENCI znova vračamo domov v neko novo AVSTROOGERSKO, kamor kulturno in civilizacijsko od vedno tudi pripadamo. Cankar je že vedel zakaj se ni dobro bratiti x balkanci, danes vidimo, da je imel še kako prav in ga je na kincu žal stalo živlenja.

  • Hun

   hahahaha…sami generali po bitki ste desnicarji

  • Steiermark

   Trojner, v glavnem se strinjam s tabo, vendar glede narodne pripadnosti štajercev moraš upoštevati, čase po končani Karantaniji – oz v Avstroogarski, ko je bil, vsaj na štajerskem, večinski živelj (med 85 do 95 %) nemškega rodu. Vendar ostalih pripadnikov ne nemških štajercev, nihče ni preganjal, niti kulturno, niti fizično – kot gobezdajo sedaj nekateri jugobalkanci, na tem portalu, ko enostavno povzemajo miloševičeva “priporočila”, da Slovenci lahko grejo ven iz jugoslavije, in sicer, kar v Avstrijo…… Ko je Maria Terezija uvedla obvezno šolanje, je omogočila vsem narodnostnim skupinam, tudi šolanje, v njihovem jeziku! In to, da so imeli vsi enake pravice, je trajalo, vse do konca velike AO! Potem pa itak vemo, kako se je zadeva razvila, predvsem v Sloveniji, ko gledamo kakšno “kulturno” sestavo tvorijo poslanci v DZ, ter drugje po oblastniških mestih – niti pravilno slovensko se ne znajo izražati, poleg tega da so duševno omejeni, kot vsi balkanci in komunistični hlapci!

   • Jovo Jamnica

    Hahahahahaaaaaaaaa, koji historičar… čase po končani Karantaniji – oz v Avstroogarski,.
    Her zu Dummkopf… Karantanija… 658 do nekje 1150, AO… 1867 do 1918. Kaj pa je te blo zmes??? Met Koroško (Carinthia) in AO???

    • Steiermark

     dumopf si ti turški hlapec, ki ne poznaš zgodovine, da je od 1150 bila pa Avstrija – Oestereich…. dum dum kopf………vzhodni reich…..jugohistoričar jovica…..

     • Jovo Jamnica

      Ajde tumeaugust… ne seri
      ——————–
      Andere Deutungen des Namens Österreich sind auszuschließen, so z.B. Otto KRONSTEINERs16 slawische Herleitung als “Spitzberg” wie beispielsweise slowenisch Ostrovica (Burg Hochosterwitz in Kärnten). Diese scheitert sowohl am Fehlen spitzer Berge im Ursprungsgebiet des Namens als auch an lautgeschichtlichen Erwägungen.
      ——————–
      http://wwwg.uni-klu.ac.at/spw/oenf/name2.htm

     • Steiermark

      joviću jamnica, kje si “naštudiral ” tole “zgodovinsko dejstvo”, v Kumrovci ali v kakšni drugi ustanovi, specializirani za potvarjanje zgodovine in dejstev. kjer se po vsej sili trudite, da bi prikazali vse okrog vas, za slovansko ali celo balkansko? Tvoja braća hrvati nam ponujajo svojo razlago, glede “podalpskih hrvatov, ti se trudiš, po svoji skromni moči, da nas prikažeš za svoje – balkance itd. Saj te nihče ne preganja, zakaj se potem počutiš preganjanega v naši Štajerski deželi, večinsko nemški? Glede na tvojo pohabljeno jugosrbsko pamet, si pa lahko kar gotov, da te nebo nihče izgnal z našega ozemlja, saj smo vendar sočutni s takšnimi reveži, ki si za svojo prirojeno revščino niso sami krivi – kriva je rasa, iz katere izhajaš…..

     • RATATA

      Te bom kar jaz potolažil, da je bil materni jezik očeta komentatorja ki se podpisuje kot Jovo Jamnica nemščina!

     • Steiermark

      Me sploh ne zanima jezik njegove matere, ki je kot izgleda rodila izdajalca , delno, svojega naroda….. Poleg tega, kaj pa pomeni, da je bil jezik njegove matere nemščina on pa negira pravico do “materinega ” jezika drugim! Tudi moja mati in oče, oba sta imela materin jezik Nemščino in ne samo to, tudi kultura je bila takšna in ne balkanska kot od jovića! In zakaj si nadeva turško ime, če ni turčin?

     • RATATA

      Dobro, jaz sem ga zmerjal kakšno leto in pol nazaj ko prasca ravno zaradi tega kar sedaj moti tebe.
      Vedeti je treba nekaj:
      Karantanija, kot državna oblikovna tvorba je osnova tako Avstrije kot Slovenije. Jedro karantanije pa je Slovensko, kamor pa so se priključili nemški “Avstrijci” z doseljevanjem.
      Spari oče Rudolfa Maistra je bil tudi doseljen nemec btw. (pa Peter Kozler je tudi iz nemškega gnezda). Imamu pa ju za Deželane!
      Da povdarim nekaj: Balkancev ne maram!!!, komunistov pa sploh ne!!!!!

     • Steiermark

      Me sploh ne zanima “zgodovina doseljencev”, jaz govorim o avtohtonih Štajercih, ki pa niiso bili doseljeni ampak za časa maistra preganjani in zdesetkani ter osiromašeni, ko jim je ta zmene pobiral premoženje in jih metal iz državnih služb, samo zato ker so bili nemškega izvora ter jih nadomeščal z neukimi čiči in srbi! To je tudi zgodovina mojega starega očeta…….

     • RATATA

      Ma ne govori o avtohtonosti nemcev v letu 1918, niti v letu 1600. Avtohtonost je vse kaj drugega kot to!
      Npr. Pred rimljani.
      Razloži pa prosim grb Štajerske v katerem je Panter, ki si ga lahko lastimo edino mi, ki se nam danes in že zelo dolgo reče Slovenci (Sklabenoi, Vindish, Veneti…).
      Zmotilo me je, ko omenjaš avtohtonost nemcev na Štajerskem.
      Niste avtohtoni niti na Koroškem! Dežele z vso suverenostjo in ozemljem ter prebivalci je bila privojevana. Včeraj sem ti kronološko opisal potek dogodkov.
      Nastavljali so pa nemce na upravne položaje ves čas ne le po 1867 pač pa že prej in jih doseljevali.
      Uvidi prosim, da pa smo ta moment popolnoma na isti strani proti čefurskim levuharskim balkancem!

     • Steiermark

      in , kaj potem? Če je bil “materni jezik očeta komentatorja” nemški, še to nič ne pomeni, verjetno pa je bil materni jezik matere komentatorja turški – ko izhaja iz komentarjev “komentatorja”!

     • RATATA

      A veš kdo je bil prvi škof na Dunaju?

     • Ana Job

      Jurij Slatkonja, (nemško Georg von Slatkonia, tudi Jurij Chrysippus), slovenski škof, zborovodja in skladatelj.

     • RATATA

      Po smrti Karla Velikega (814) je vojvodina Ka­rantanija postala – danes bi rekli konstitutivni – del Vzhodnofrankovskega kraljestva (Francia Orien­talis, 828, pridružitveni sporazum uradno potrjen 843). Vojaško je bilo njeno ozemlje podrejeno po­veljstvu Vzhodne krajine, ki je obsegala tudi Pano­nijo in Slavonijo. V devetem stoletju je bil najslav­nejši karantanski vladar Arnulf Koroški, ki je postal tudi Rimski cesar. Bil je karantanskega porekla, kakor tudi njegovi nasledniki Luitpoldinci s svojo bavarsko in karantansko vejo.

      Kralj Oton I. Veliki je leta 952 ustanovil Veliko vojvodino Karantanijo, ki je obsegala vojvodino Koroško in krajine, ki so pozneje tudi postale vojvodine: Furlanija 1077, Verona in Štajerska 1180, Kranjska 1364. Njegov brat Henrik Bavarski je bil po karantanskem pravu (slavica lex) kot Ka­rantanec upravičen do vojvodstva.

      Za Otoni so bili vojvode iz družine Salijcev. Iz te dinastije je bilo več cesarjev, kraljev in papežev, zato je bila tisti čas Karantanija v samem središču dogajanja v Srednji Evropi.

      Do leta 1282, ko je Rudolf Habsburški kot Rim­ski cesar pridobil za svojo rodovino karantanske dežele, so se na oblasti zvrstili Otokarji, Baben­beržani, Andechs-Meranci in drugi. Tisti čas se je v upravnih zadevah v deželi vse bolj uveljavljal nemški jezik, kar pa ni povezano z nekakšno “germanizacijo” marveč z vplivom fevdalnega sistema v skupnem kraljestvu, ki je imelo jedro na nemškem ozemlju. Tudi nemška imena med pripadniki karantanskega plemstva ne pričajo o njihovem nemškem poreklu, temveč so zgolj znamenje novih časov. Dajali so jim jih njihovi bavarski krstni botri. Udomačila so se podobno, kot krščansko judovska krstna imena in nihče ni videl v njih znamenja kakšnega nemškega jarma.
      S Habsburžani je Karantanija dokončno ponik­nila v njihovih “dednih deželah”, državno pravno pa je obstajala še naprej in je bila do konca habs­urškc vladavine tudi temelj njene legitimitete.

      Če na kratko premislimo dogajanje v zvezi s Slovenci v zadnjem stoletju drugega tisočletja – propad Avstrije, slovenski Narodni odbor in Vlada, država Slovencev, Hrvatov in Srbov, kraljevina SHS, kara­džordževičevska Jugoslavija, federativna Jugoslavija in ustavno opredeljena država Republika Slovenija v njej, ter končno suverena država Republika Slove­nija od leta 1991 naprej, potem je mogoče brez posebnega napora skleniti, da je Republika Slovenija tudi formalnopravno naslednica davne Karantanije.

   • RATATA

    Razloži prosim, zakaj je potekalo ustoličevanje v slovenskem jeziku.
    Razloži, zakaj so morali uporabiti karantansko pravo, če je hotela dedovati ženska.
    Nikar ne govori o nemškosti Štajerske v procentih, saj so nemci s svojim delovanjem proti Slovencem zelo podobni delovanju italjanom proti Slovencem, madžarom proti Slovencem in hrvatom proti Slovencem(!) to delovanje je pa raznarodovalno in genocidno v vseh primerih!

    • Steiermark

     Ratata, žal mi je zate, vendar tukaj brcaš mimo! Tudi jaz sem prebrala kakšno knjigo o zgodovini, zraven tistih, izdelkov pod komunizmom, sem prebrala tudi razlago Germanov…… In kaj imamo Štajerci, kot rasa z karantanci? In še to, ustoličevanje knezov, ki niso bili vedno “karantanski slovenci” ampak velikokrat Germani, je potekalo v obeh jezikih – ker je moral vladar , tako kot vsi Avstrijski cesarji, jezik svoji ljudi….. Tako , kot vemo, je tudi Franz Josef govoril s vsakom narodom v njihovem jeziku, njegova Sisi, ki je bila cesarica na Madžarskem, je morala govoriti madžarsko in hrvaško! Glej , ne da se mi več razpravljat in braniti se, kot čistokrvni Štajerki, germanskega porekla (kot je bila večina na Štajerskem, vse do 1918 leta, ko se je začelo raznarodovanje in odvzem pravic avtohtonim Štajercem ter se jih “poslovaniti”, v Mariboru 85 %, Ptuj 95 % , Celje 85 %……) , verjetno ti procenti nekaj povejo! Seveda samo nekomu, ki ima kapaciteto, razmišljanja in sposobnost spoznaja in priznanja, da se tudi kdaj zmoti, zaradi predhodne indoktrinacije in sovražnega razpoloženja do vseh, ki niso Slovani, pa naj bodo ti na svoji zemlji ali pa vi na njihovi! O pravi zgodovini Štajerske se ne da povedati vsega , niti najpomembnejšega, v nekaj stavkih in tukaj na portalu! Jaz poznam pravo zgodovino Štajercev, nemškega porekla in Štajerske nasploh, odnose, ki so bili na štajerskem, iz prve roke, od ljudi, ki so se rodili pred prvo sv. v. itd. Lepo se mej še naprej in dalje razpredaj sa jovićem, čistim turkom, na Štajerskem!

     • RATATA

      Karkoli je poimenovano po Koroškem in po Štajerskem (tudi drugod po Slovenskih deželah) je poimenoval avtohtoni prebivalec v svojem jeziku, ki se mu zdaj reče slovenski jezik. Karkoli v naravi in naslploh!
      Tisto, kar so v svojem času govorili Slovenci v prid nemštvu, so se naučili na nemških univerzah na Dunaju in v Gradcu. Kdo so bili ljudje, ki so živeli v deželah ve izpričati jezik molitev v cerkvah po prekrščevanju.
      Občudujem tvoj ponos, ki je zelo podoben jakosti mojega ponosa toda prej kot slej boš morala priznati, da ste priseljenci v Slovenske dežele, jaz pa že sedaj priznam, da ti nisi kriva, da so se naše dežele na račun tvojih daljnih prednikov zmanjšale.

    • Ana Job

     vem samo tisto, kar smo se učili iz avstrijske zgodovine, nastanek. Tam smo imeli tudi različne interpretacije in formulacije Karantanije. Detaile sem vedela, pa jih vem samo deloma. Vem da je potekalo ustoličevanje v starem slovenskem jeziku, ker so imeli pravico do vladanja samo slovenski svobodnjaki – kmetje. Verjetno bo izhajalo iz tega.

     Kar se žensk tiče… saj veš, z žensko se je ime rodbine izgubilo. Tega pa so se bali, kot hudič križa!

     • RATATA

      Toda karantansko pravo je priznavalo dedovanje tudi po ženski!!!! Tega so uporabili tudi nemci. Slavica LEX! To je bil unikuum v tistem obdobju. Na to, tudi na to smo lahko Slovenci ponosni, čeprav je bilo zlorabljeno kasneje, pa tudi zamolčano s strani nemcev in srbov, hrvati pa itak nočejo slišati o tem nič!

 • Hun

  za slovensko-desnicarske srbomrzce ne bo Rudolf nikol legenda….pa ceprav so bili tedanji srbi- kraljevi vojaki(cetniki) kasnej najvecji borci prot komunistom

  • Goran Hvala

   Pst..ne govor tega na glas…te lohk se ker desnicar slis…pa ves da se ne bo strinjal…ker pac nimas prav…zdej bi pa ze lohk vedu kdo ima veeno prav..;-);-)

   • Hun

    nasi desnicarji so nadrasno oplemeniteni kr svetjo se od lepote in modrosti

    • Steiermark

     tudi ti se “svetiš” , zaradi zabitosti in lezenja v titovo r……

  • Steiermark

   huniču, nevem ali ti nagajajo hlapi alkohola ali si tako prizadet že od rojstva, kot pripadnik balkancem? Tvoji divjaki četniki, niso bili borci proti komunistom ampak so bili navadni koljači, ki so se izživljali , po naročilu tita, nad poštenimi Slovenci!

   • Hun

    SVE SU STRAŽE ĐENERALA DRAŽE!!!

    • Steiermark

     si si že izbral svojo jamo, kamor te bodo zaprli in te zazidali za 10 zidov to kar so počele te zveri, po 45 v Sloveniji in ne srbiji, kot jim je ukazal pederajzl tito?

  • Steiermark

   bumbar, ti si svoje čobansko kraljeve vojake nekam zatakni! Kakšno zvezo pa imamo v Sloveniji, z njimi oz. z vami čobani, ki si kar lastite našo deželo in avtohtone prebivalce že odkrito pozivate k izseljevanju – čisto po vzoru tvojega pedofilskega jugosrbiča tita!

 • Olga_10

  Rudolf Maister je bil velik človek in domoljub! Kljub nevarnosti je ob pravem trenutku opravil pravo stvar!
  Zame je tak človek Janez Janša! Kljub temu, da je nosil glavo v torbi, je ostal pokončen in s svojimi sodelavci Slovencem priboril samostojnost!
  Oba bosta v slovensko zgodovino zapisana z zlatimi črkami!

  • Caetano

   Zelo dobro povedano!

  • Hun

   Rudolf je bil na bojiscu, Janez je bil pa v zakloniscu…res primerjava

   • Olga_10

    Ste ga videli z rešpetlinom iz avstrijskega hotela?

    • Hun

     v stab v vilo pri Preddvoru je nesel respetin

   • Steiermark

    Kaj je bil pri vas, v srbiji, na bojišču? On je bil navaden nesposobni prevarant, ki je uničil avtohtone Štajerce in nas porinil v kremplje srbom! Je pa bil res na “bojišču” 1919 leta, ko so v Mariboru potekale velike demonstracije, s transparenti, izvedli so jih pa avtohtoni Štajerci, nemškega rodu – 10.000 ljudi, ki je od maistra zahtevalo, da se Štajerska vrne pod okrilje matične domovine Avstrije ter da se nemudoma izžene srbe – žandare in vojake, ki so klali po Štajerskem (tako, kot pred tem po Koroški, zaradi česar so jih Avstrijci nagnali in iz istega razloga je plebiscit na koroškem uspel, ker so ljudje pravočasno spoznali, da z bolanimi balkanskimi divjaki nočejo imeti opravka. Nam, Štajercem pa plebiscit ni bil dovoljen, ker so nam ga srbi prepovedali!), in takrat se je maister res “boril”, ko je ukazal srbakom streljati na goloroke oz. z transparenti oborožene Štajerce, jih pri tem 16 ubili in 60 hudo ranili! No, to je bil tvoj balkanski maister, ki se je tudi spečal s srbjanko in otrokom dal srbska imena!

    • Hun

     pravi komunist tale Rudolf

  • AlternativaZaSlovenijo

   Koliko metkov je pa izstrelil :-) ? Sam vprašam. Nedvomno je pa nosil levji delež pri osamosvojitvi. Tu pa ni dileme.

   • Olga_10

    Eisenhower? Montgomery? Žukov? Koliko metkov so izstrelili, da so uničili nacizem iz fašizem?

    • Steiermark

     Olga, če so tile nepridipravi, “uničili nacizem”, so nam pa v zameno pripeljali rdeči fašizem – komunizem, ki je bil veliko bolj uničujoč kot pa sam nacizem!

   • Olga_10

    Eisenhower? Montgomery? Žukov? Koliko metkov so izstrelili, da so uničili nacizem oz fašizem?

    • AlternativaZaSlovenijo

     Ah dej no. A tisti, ki so šli umirat na fronto, a tisti pa ne štejejo. Ti vrli generli so imeli direkten stik z smrtjo, a ne?

  • FORT WORTH

   Ce bi kucan vedel s kaksnimi crkami bo on zapisan v zgodovino bi se pogreznil v zemljo. Ampak tako dalec mu ne nese.
   Sicer je poizkusal opetnajstiti zgodovino z repetovo biblijo pa so mu jo vsi popljuvali.
   Biblijo in njegovo prilagojeno zgodovino.

  • Steiermark

   Olga, tukaj se pa s tabo nemorem strinjat! Kar se tiče JJ, je res naš osamosvojitelj, dočim pa je okupatorski maister, z zasedbo oz. okupacijo Štajerske , dosegel izbris avtohtonih Štajercev, nemškega rodu, ki pa so bili večina, na štajerskem! Potem pa zaradi svoje nesposobnosti in preveč lezenja v riti srbom, dosegel tudi to, da avtonomije nikoli ni bilo, ampak so nam od 1918 ukazovali srbi!

 • AlternativaZaSlovenijo

  Eno napako je naredil, moral bi vkorakat še v takratno Ljubljano, pa tistim takratnim ljubljanskim tepcem vzet vsa pooblastila za priključitev k srboslaviji.

 • Rudolf Majster – ne povedo tega da je vzel k sebi srbske vojne ujetnike, ki so delali sranje po Koroškem, da so se zaradi tega naši Korošci obrnili stran od Sloveniji. vprašajte v Velikovcu, kjer je tudi spomenik temu času. Šlo je za ropanje Slovencev in posiljevanje žena pred očmi otrok in mož… V glavnem veliko svinjarij, ki so skrbno zamolčane.

  • Steiermark

   ja, res je, ampak jugoteleta tega nemorejo razumeti, kdo in kaj so bili njihovi predniki: posiljevalci, plenilci in morilci, ki jih je maister najprej gostil in jim dovolil izvajanje genocida nad avtohtonimi Štajerci nemškega rodu, dokler ta svojat ni opravila tudi z njim in ga pospravila!

   • RATATA

    Ne govori o nemškosti Štajerske toliko, raje si preberi kak odlomek iz Švabskega ogledala, v katerem je kronist iz 13. stoletja pisal o starodavnih demokratičnih (nenemških) običajih, ki so že takrat bile stoletja stara tradicija.

    • Ana Job

     Izvirni karantanski obliki je bil najbližji obred, kot ga opisuje prispevek v nemški pravni knjigi Švabsko zrcalo iz 13. stoletja. Predloga za prispevek naj bi nastala v 11. stoletju. Po smrti starega vojvode so kosezi na koseških zborih ali večah, izbrali svoje zaupnike ali »poslance«. Zaupniki so nato izvolili sodnika dežele, pod čigar vodstvom so sklepali o sprejemu novega vojvode.

     Vojvodu so oblast izročili pri Knežjem kamnu v bližini Krnskega gradu. Jaz imam tudi znak knežjega kamna in sem ga dobila od meni zelo pomembne osebe.

     • RATATA

      Ta oseba, ki ti je kaj takega dala te ima zagotovo rada!

  • RATATA

   Res je Branko kar praviš. RM je ljubil Srbe. Svoja pisanja je podpisoval s psevdonimom Vuk Slavić.

 • Slovenec 33

  Osvoboditelj velikega dela slovenskih dežel se zagotovo obrača v grobu, ko vidi
  – kako so največji veleizdajalci slovesnkega naroda omogočili nadaljevanje okupacije slovenskih dežel po drugi svetovni vojni in so zato morali kot verski blazneži izvesti genocid nad slovenskimi rodoljubi, ki ležijo zdaj v več kot 600 moriščih po slovenskih deželah.
  – kako danes okupatorsko izdajalska oblast vabi v slovenske dežele nove okupatorje in
  – kako okupatorsko izdajalska oblast zatira in ropa slovenski narod
  deložacije policajev in veteranov iz stanovanj, v katera bodo naselili dezerterje iz islamskega sveta,
  kraje slovenskih otork starim staršen, ki jih potem dajeno v rejo LGBTQ izrodkom.
  Ogabni podleži in zločinci proti slovenskemu narodu delajo to.

 • Ana Job

  Bil je VELIK ČLOVEK in zaveden Slovenec. In samo vprašamo se lahko, zakaj partizani po njem niso imenovali niti enega samega odreda, bataljona…

  • Matija

   Tudi danes ni po njem imenovan niti en odred, bataljon,… slovenske vojske

   • Ana Job

    Seveda, ker državo že 72 let rajdajo komunisti. Itak je pa slovenska vojska v poraznem stanju.

    • Steiermark

     Saj takšna tudi mora biti, če hočejo Slovenijo spremeniti v srbsko provinco!

     • Ana Job

      Tudi s Hrvati se preveč pajdašimo. Saj veš kakšnen je Hrvat. Sladko se ti smeji, za hrbtom pa stiska nož.

     • Steiermark

      sedaj si pa opisala srbske hinavsko agresivne hijene, tipa janković…….Glej, mene nobeden, niti srb, niti hrvat, niti šiptar ne moti, v kolikor ostaja v svoji ogradi, doma in tam po balansko komandira, svojim in ne da ves ta ološ, poskuša gospodovati in tlačiti ljudi, ki z njim nimajo nič skupnega, še manj pa smo jim dolžni sužnjevati, to kar smo po zaslugi, že maistra in tita prisiljeni početi…..

     • Ana Job

      Zaenkrat s Srbi nisem imela slabih izkušenj, pogodbe sklepajo na zaupanje, v kolikor te Slovenec ali Hrvat ogoljufa in je pokvarjen, tako da imam najraje srbske poslovne partnerje, novodobni slovenski tajkuni pa imajo katastrofalno, lopovske manire.

     • Jovo Jamnica

      Genau. Zato grema z mojo drago na dopust vedno f Črno goro. Nikol se nama ni zgodlo, da bi nas hoto tam keri okol prnest. Fse smo se ustno zmenli, za ceno in vedno je pol na konci štimalo, tak ko smo se zmenli… No, to sicer ni neki opasni biznis, anpak pove pa fseeno dosti o navadnemu folku. Kroboti so me pa skoro vedno hotli na šajbo metat, ki se je le dalo… LOL

     • Ana Job

      No, Srb navadno drži besedo – hrvat pa nikoli. Hrvat je prasec od glave do pet, kar se je fino pokazalo tudi s slovensko mejo. Krasno zaslombo je Hrvatom pridobil tudi vojni zločinec Ante Pavelić, ki je v Vatikan vlačil naropane dragocenosti in bi moral odgovarjat, v Jugoslaviji je bil to drugi Hitler. Pljunem takim v ksiht, ki se pajdašijo s to sodrgo in na slovenskih tleh govorijo hrvaško s Hrvatom. Tukaj se govori slovensko, ko pa mi pridemo k njim se pa govori srbo-hrvaško. Vsi niso v istem košu z roparskim Opankarjem.

     • Jovo Jamnica

      Ja. Mi doli govorimo srbo-krobocko. Anpak, če rečeš Krobotu f pekari… “pola kile hleba, molim… si pečena. Reko ti bo… “nemamo”, magari je okol tebe fse puno kruha. Pri Srbah totih primerof ni. Spomnim se enkrat f Črni gori, ko sn natakaru naročo tursku kafu za mojo drago. Pa mi mladenič reče: “Izvinite, kod nas se ne kaže turska kafa, nego crna kafa, jer bi se moglo netko da uvredi”. To je razlika met Krobotom in drugimi “plemeni” na tleh bifše Juge.
      P.S.
      Pazi se, da neboš v iberture prišla… :-)

     • Steiermark

      Pravi evropejci ne pijemo turške kave, jo pijete samo vi balkanci….

     • RATATA

      Ah no!

     • Hun

      ti si turjaski ROZamundl

     • Ana Job

      Jaz pijem turško kavo vsak dan in tudi okrog obrnem in v zoc pogledam za hec. ;-)

     • Hun

      jst sm kavo pil samo v braziliji..drgac me ne prtegne

     • Ana Job

      Si bil v Braziliji? Kako je tam?

     • Hun

      po svetu dojames kaksn biser je Slovenija…Brazilija je vroca, umazana, zanimiva, raznolika, neskoncna, temperamentna, bogatstvo in revscina skupaj zivita kot najboljsa prijatelja…neverjetn prevec hitr rastoca mesta…v Šau paulu ne vids sonca nad sabo zard smoga…cel tedn sm mel cmok umazanije v grlu…odplaknu mi ga je sele black label(johnny walker)…

     • Ana Job

      Wishy ti je pomagal potem. Res vsi turisti, ki pridejo v Slovenijo vedno rečejo, kakšen biser imamo tukaj. Samo vidiš, ne znamo se tržti, v smeri razvoja turizma nič ne naredimo, pa bi lahko že od tega super živeli. Na javni upravi je kup prisklednikov, ki cuzajo denar in skrbijo za posle svojih sorodnikov, v turističnem sektorju javne uprave, imajo pa zaposlene babe, ki o tem nimajo niti najmanjšega pojma in so tja prilezle z ritjo.

     • Hun

      prevec turizma tud skodi..to sm letos dojel predvsem v Bohinju k je ratal k Bled

     • Ana Job

      Ne morem verjet, da hoteli pri polni zasedenosti lahko na Bledu ali v Bohinju poslujejo z minusem in pri tem še kakšen propade, kot se je zgodilo v Bohinju, tukaj se vidi, da denar odteka v neznano. Obala se pa ne uredi, pa bi bilo lahko tistih nekaj km, že davno urejenih.

     • Hun

      privat apartmaji so v visokem plusu….vecne pijavke v drzavnih hotelih pa sj se ve

     • Ana Job

      Privatniki vedno dobro delajo, če greš nad Bled, npr. v Gorje pogledat, boš videl pred vsako staro hišo bodo parkirani nemški avtomobili. Privatnik je priden in dela, medtem ko se v družbah še vedno krade ali pa denar daje v politične namene. Sava hoteli npr., tukaj je politika omočena in denar odteka 100 na uro. V kuhinjah pa delajo Moldavci in ljudje iz vseh vetrov.

     • Hun

      sj ti ki okradejo drzavne firme..potem s svojim mega privat apartmaji odlicno poslujejo..heh

     • Ana Job

      Vile ob jezeru, so si res vse prilastili slovenski tajkuni in jih dajejo v najem. Poznam pa nekaj ljudi, ki so se zapufali in tudi nekaj ustvarili iz lastnega žepa, samo v turizmu ni težko delat, denar skupaj leti, če ga znaš loviti.

     • Steiermark

      seveda, pri srbih dobiš “hleb” in ne kruh, ker je hleb prav srbski izraz, ki so ga vsilili prav oni, v “srbohrvaški ali hrvaško srbski jezik”, ki pa v realnosti nikoli ni obstajal! Kar se pa tiče turske kafe, je pa stvar okusa in zopet pripadnosti evropejcem – srednje evropejcem, ki tega sranja sploh ne pijemo…..

     • Steiermark

      poglej Ana job, mislila sem, da si malo bolj objektivna v svojih komentarji, sedaj pa vidim, da reagiraš čisto na način indoktrinirancev, ki nikoli niso razmišljali, o znanju, ki so ga pridobili v komunističnih šolah, od jugokomunističnih srbov! Zakaj bi pa naj bil Hrvat slabši od Srba in zakaj bi naj bil Hrvat bolj zloben od srba, ko pa iz zgodovine poznamo dejstva, da so srbi vedno bili in so še najnevarnejši za vse okrog sebe….. Naj ti povem, da ko se je moj oče vračal iz ruskega ujetništva in so ga prepeljali v Srbijo in ga šele potem spustili domov, je vedel povedati, kako so takrat (to je bilo nov. 45) srbski vojaki (titovi komunistični četniki) govorili , kako bodo prišli kmalu v Slovenijo in takrat bo tekla slovenska kri, v potokih! To so zveri tudi uresničile, ko so v Sloveniji klale in poklale več kot 200.000 poštenih , največkrat premožnih Slovencev in njihovih otrok …. za Hrvate mi ni poznano, da bi s pedofilsko pošastjo, titom, hodili oz. prišli v Slovenijo in takšne obljube dajali ali jih celo izpolnili ter so tudi sami bili ! Sem se pa v Avstriji, pred leti tam, kamor hodim na dopust, kjer se počutim doma, govorila s staro gospo, imela je malo manj kot 100 let in mi pripovedovala, kaj vse so počeli jugokomunisti – srbi, po Avstriji, od posilstev, do klanja in kako so ubili tudi njenega brata, – srbski banditi!

     • RATATA

      Srbe in hrvate je združil boljševizem.
      Ustaši so se takoj, ko so ugotovili, da bodo zavezniki zmagali v ww2 prelevili v titove partizane (Hebrang).
      Srbi in hrvati so smrtni sovražniki, v obdobju komunistične jugoslavije pa bratje.
      Slovencem so sovražni srbi in hrvati.
      So pa srbi zelo dobro sodelovali z avstrijo in z italijo!
      Vse na škodo Slovencev.
      Tisto, kar se je po 19454. dogajalo po avstriji (Velikovec…) je plod udbovskega pokvarjenega sranja. Dogovori o meji na Karavankah so bili med avsrtrijskimi nemc in jugosi srbi že davno prej zaključeni, vse na škodo Slovencev.
      Grofje Celski so se tudi pajdašili s srbi in hrvati torej z istimi, ki oporekajo slovenskost grofov celjskih (Dr. Šanda to, da so Slovenci to dokaže) z nemci nikoli! Zaklal je pa celskega srbijanec! Ogrožal je srbe in nemce. Barbara in Ana Celska sta bili iber, celo kraljici in cesarica!!!!
      Omalovaževati Slovenske zgodovine in jo ponarejati ne dovolim! Zato, ker so dejstva popolnoma drugačna, kot jo je prikazovalo nemško in srbsko (tudi zlagano hrvatsko) zgodovinopisje!!!

     • Steiermark

      “Celjski grofje” so bili mešanica med srbi in kranjci , nikoli pa nemci, ki se niso pajdašili s takšnim ološem……Razmnoževai so se izključno s srbskimi čobankami, ki so bile del kraljeve sodrge, zmešane s turki! Divjaki pač in celjski grofje so si poiskali sebi primerne….
      Kar se pa tiče “omalovaževanja in poniževanja slovenske zgodovine”, pa te moram spomniti, da ti širiš neresnično zgodvino, v katri avtohtoni Štajerci, predvsem nemškega rodu, ne obstojajo in v kateri ste kranjci prevzeli oblast nad Štajerci in namesto da bi vaša “zedinjena Slovenija” bila to, kar bi smela biti, v glavnem sestavljena iz kranjskih dežel: gorenjska, dolenjska, primorska (z trstom vred), notranjska in istra, do mirne in morda še koroška! Štajerska v tej povezavi, razen, da je bila okupirana od terorista maistra, ni imela kaj za iskati! Pa še glede “časti” terorista maistra, ki je zaigral oz. zaplesal na srbsko muziko, ko so ga srbi izkoristili, da jim je naredil prosto pot na Štajersko in Kranjsko, ko je izsilil od Avstrijcev, da so mu pustili Maribor – z Štajersko (katera se pa konča na reki Savi – npr.. Brežice, preko save so Kranjci, do Save pa Štajerci in se še danes tako med sabo “zmerjajo”…. Maister, pa če ti ni poznano, je miniral mariborski železniški most, kjer je stala oz. bila blokirana kompozicija vlaka, z 2000 ranjenci , ki so jih Avstrijci vozili v Graz, na zdravljenje ter zagrozil Avstrijcem, če mu ne prepustijo Maribora in ostale Štajerske, da jih bo spustil v luft in tako po teroristično pobil 2000 nedolžnih ljudi…… To so vedeli povedati razgledani, načitani in stari ljudje, ki so v tistih časih sami to doživljali! Kar se pa “priključitve Prekmurja” tiče, pa verjetno tudi ne veš, da to ni bila nobena priključitev, ker je maister, s svojo teroristično mentaliteto zagrozil oz. dal Prekmurcem ultimat, da če se ne predajo in pustijo okupirati, da jih bo napadel z vojstko. V obeh primerih je pametni (Avstrijci in Prekmurci), popustil – ker ni hotel še več človeških žrtev……Tudi tega verjetno ne poznaš, kako so še do pred kratkim Prekmurci zmerjali druge – s kranjskimi opicami…… In to je edina resnica, pa če ti je všeč ali ne. Ko sem bila majhna, sem takšnih pripovedi, tudi iz ust starih Štajercev in Prekmurcev, slišala in si jih dobro zapomnila! Resnico pa se da prebrati tudi v tujih literaturah, ki so pri nas tabu, tako kot pod titom. Spoprijazni se, da ste Slovenci vi Kranjci, mi Štajerci pa smo nemškega rodu! Z bebastim teroristom maistrom je seveda Štajerska postala zasužnjena zlata jama, tako za “slovenske roparje”, kot za srbske lenuhe, ki jih, po njegovi zaslugi moramo danes, prenašati, kar na “slovenski” oblasti!

     • Jovo Jamnica

      Spoprijazni se, da ste Slovenci vi Kranjci, mi Štajerci pa smo nemškega rodu!…

      ……………..

      Da si neoš kaj naredo, ko lapaš o autohtonosti. Poglej si enkrat na gugle map, če znaš… ki je toti Šladmink
      —————-

      Augenfällig tritt der karantanisch-bairische Siedlungscharakter des oberen Ennstales in dessen Ortsnamen hervor. Zahlreiche ing-Namen, wie Mandling, Gleiming, Gröbming und Schladming sind aus dem Slawischen übernommen und umgeformt worden: (6) Schladming, 1180 Slaeuenich, aus altslow. *Zlaebnik (Schluchtberg), was mit dem Durchbruch des Talbaches von Süden in das Ennstal zusammenpasst; auch *Zlab(i)nika (Schluchtbach) ist möglich. (7) Neben und zwischen Ortsnamen slawischen Ursprungs, so genannten „unechten” ing-Namen, finden sich „echte” der bairischen Besiedlung wie Ruperting, Ennsling.

      http://mapire.eu/oesterreichischer-staedteatlas/schladming/#OV_50_3_1

     • Steiermark

      lapaš pa edino ti, jugosrbski podtaknjenec v Sloveniji. Blebetaj še naprej in si domišljaj, da si Štajerc – avtohtoni, potem, ko vsi vemo, da te je izgubil neki turk, na pohodu na Dunaj…..

     • Hun

      najlepse zenske na svetu so na S….Slovenke in Srbkinje

     • Ana Job

      Hrvati so izvedli pokol Srbov in tega jim niso Srbi nikdar odpustili. Kot človek z oprano glavo verjetno nimaš pojma, kako je nastala pesem đurđ*evdan. Kaj je rekel Ante Starčević? “Muslimani so cvijet Hrvata.” To dovolj pove o njih in tudi o ljudeh, ki jih ljubijo.

      Oglejte si »Kako je nastala pesma Djurdjevdan« v YouTubu
      https://youtu.be/gkt5ZjT5194

     • Hun

      ustasica al ustas? vemo da si..opredel se se glede spola

     • Ana Job

      Mogoče gre za bisexualnega ustaša.

     • indijanka

      Tudi meni je všeč njihovo morje. Raznoliko je. Meni je del, kjer planine odsevajo v morju izjemen.

     • Steiermark

      Braća se med sabo vse dogovori…… Ubogi zblojeni folk, ki še drugega, kot hrvaškega morja – socialnega ali črnogorskega, na tem svetu ni videl in ne ve, da obstajajo, v naši Evropi, tudi druge destinacije, kjer pa imajo evropsko kulturo in ne balkansko, z nadmudravanjem…..kjer se človek počuti človeka, neglede na pripadnost narodu, seveda, pod pogojem, da imaš njihovo kulturo – civilizacijo!

     • Jovo Jamnica

      Ka ti je dugi cajt??? Čuj, jas sn že v Jugi (1984) hodo z eroplanom na morje v Lloret de Mar f Španiji, pa pol tut Turčija, na Črnomorski obali in celi jug do Mersina… Ciper, Bolgarija, Rimini, Tenerife, Romunija Costanca, Atlantic City na fshodi USA… Tunizija…Grčija Krf… Dalje nebom piso, ker mi itak neboš verjo. F Črno goro se pa vozima z mojo drago zdaj, na stara leta.

     • Steiermark

      Pač nemoreš iz “juge”, ki je, kot izgleda, tvoja zelo oz. najbolj intimna opcija…… “Doma” (kjer se počutiš) je pač najlepše…….

     • Hun

      srb kupi fruktal in vse stima, hinavski hrvat kupi merkator gre vse v maloro

     • Ana Job

      Točno! Srbi so dobri za posel, držijo besedo, s Hrvati noče nihče poslovati, ker vse nategujejo, dobri so samo zase. Veliko ljudi mi pove, da je Srb poštenjak, odpre kovček in ima denar, drugače se posla ne gre.

     • Dokaz je Zokijević ;)

     • Ana Job

      Ne posluješ vidim. Zokijević ima mamo Slovenko, ki je bila zaradi goljufij zaprta v arestu. On ni srbski poslovnež.

     • Je baštard ? Ti so najhujši.

     • Ana Job

      Pravijo, da od Titota pankrt, sin lopovske Slovenke in Hrvata. Boljšega ne more bit, kar je.

     • Ana Job

      Veš, kdo ve veliko o župankoviču? Janez iz Komende, knjižničar. Ga vprašam in prilepim.

     • Hun

      kaj si ti slovenc al stajerska avstrijka…opredel se ze kdo in kak si dvospolnik v dvonacijonalnosti…

     • Steiermark

      Samo en zabiti nacionalistični balkanec, srbskega rodu, v Sloveniji, lahko takšne bolane trosi! Dvospolniki ste vi, dvonacionalnost pa ne obstaja! Ali si ti morda dvospolnik in dvonacionanosti, ker pripadaš srbom in živš v Sloveniji ter se imaš za Slovenca? Še vedno, pa naj živiš v Sloveniji, kolikor časa hočeš, še nisi sprejel dejstva, da se s pripadnostjo rasi rodiš in je ne spreminjaš, poljubno – ker jo imaš v genih in teh ti tudi s transfuzijo slovenske krvi, nemorejo spremeniti! Primitivnost in ignoranca pri vas balkancih nima meja……….In zakaj bi nekdo, ki je Štajerc po nacionalnosti, moral biti štajerski avstrijc (kvečjemu, tako kot je bilo do 1918, pred okupacijo maistra, avstrijski štajerci), ko smo pa ,kot vsi pravi štajerci, germanskega porekla, le da nam je pravico do opredelitve najprej odvzel maister, nato pa vi čobani, s titom! Čisto po srbsko! Ali si ti, ko smo še živeli pod jugoslavijo, bil jugoslovanske narodnosti , ki je , kot naije, nikoli ni bilo oz. ni obstajala? Seveda, kaj sploh sprašujem, saj vi srbi ste bili edini, ki ste zahtevali jugoslavijo, na naš račun ter se opredeljevali po narodnosti za jugoslovane (ha ha ha…..ta rasa nikoli ni obstajala), ker ste v tem videli vašo veliko srbijo, ki še je kljubvsemu niste “pozabili” in še vedno s kratkonogim podtaknjencem v Sloveniji, “negujete” vašo najbolj intimno željo, po njej! Pozabi, za vedno ste izgubili boj za okupacijo drugih, 1990 in postali ste, namesto željene in vsiljene velike srbije, prav majhna srbija, ki se še bo pa zmanjšala, saj kot vemo, Vojvodina ni nikoli pripadala, niti narodnostno niti kulturno, vam!

     • Hun

      avstrijski smrdlivi naci bo pametoval o Sloveniji…hahahahaha ti nis Slovenc sj sam to razlagas..zmedenc pokvarjen raus iz Slovenije

     • Steiermark

      Kameltreiber oz. turški hlapec huniću, koga bi pa ti naganjal, kot miloševic, iz “Slovenije” in to po nemško? Mi, Štajerci, smo bili okupirani od maistra in posledično “priključeni” Sloveniji, vendar zaradi tega nismo spremenili nacionalne pripadnosti – isto velja zate, ki si se skotil balkancem in ostaneš balkanec, ki grozi avtohtonim v Sloveniji! Duhovna in duševna mizerija pa takšna, da se je sploh ne sramuješ….

  • Steiermark

   Ana Job, žal je bil maister, predhodnik čobanskih jugopartizanov, ki so zatirali avtohtoni narod in nas poseljevali in posiljevali s svojim srbskimi izrodki! To občutimo še danes, ko imamo na vodilnih in vladnih mestih, v parlamentu in drugje, take “sfukatorsko tepihovalske” kretene in zločince!

   • Ana Job

    Mene osebno precej moti ustaška banda, ki prireja pri nas koncerte in pajdašenje slovenskih politikov s Hrvati, pa govorjenje ministrov na naših tleh s Hrvati v hrvaškem jeziku. Ante Pavelić je V*atikanu dal ogromno naropanih dragocenosti, zato je Vati*kan skoz pomagal Hrvatom. Bil je pa Ante Pavelić na ravni zločinca Hitlerja, mogoče še hujši. Resnično se mi hrvaška nacija GRAVŽA.

    • Steiermark

     Kaj pa lizanje r…..ti srbom in pajdašenje z njimi, to te pa ne moti – pa ponovno poskušanje uživljanja razpadlega trupla mrliča jugoslavije in lezenje nekam rusom ter bratenje z njimi, posledično pa predajanje in prodajanje vsega kar ima kakršnokoli vrednost in je pomembno za Slovenijo in Slovence, v kremplje rusov? Z a mene so oboji, tako kot so vedno bili, tujci in z diametralnim nasprotjem kulture in mentalitet, kot je naša , srednjeevropska in krščanska! Na tvojem mestu bi se bolj bala takšnih podtaknjencev, ki že iz DZ grozijo z okupacijo, “sfukavanjem in tepihovanjem” ter ustanavljanjem “narodnostnih” (beri: srbskih) manjšin, ki si bodo razdelile našo Slovenijo, katere del je tudi Štajerska, kjer pa nikoli niti hrvati niti srbi, niso bili in nemorejo biti narodnostna manjšina ampak , če že, potem so to “radnici na privremenom radu” v Sloveniji…… Sicer pa vsa ta kamelarsko turška drhal se naj ozre, kaj so jim Nemci, v Nemčiji povedali, ko je eden “zelo bogati” srbin, v Nemčiji (denar je bil pravgotovo slovenski), hotel ustvariti kar svojo, srbssko pokrajino, sredi Nemčije, kjer je bil lastnik velikega dela zemljišč! Dobili so brco v svojo turško rit in se pomirili ob grožnji, da jih bodo pa v tem primeru primorani deportirati nazaj, k njim, na balkan!

     • Ana Job

      Ne mešaj Srbov z muslimani ali še slabše Turki. Srbi niso sprejemali beguncev tako, kot ta slovenska banda, ki jo je izvolil, predragi slovenski narod. Poleg tega pa so zelo slaba mešanica s Turki ravno barbarski Hrvati, ki niti niso nacija, ampak genocidna tvorba, ki je nastala s pobijanjem, med drugim tudi pravoslavcev na tem območju. V Križevcih na Hrvaškem je tipičen opomin, kako si je katoliška cerkev nasilno prisvojila pravoslavno cerkev in kjer se tamkajšnji rimsko katoliški fokolarji norčujejo iz ostanka srbskih vaščanov, da si niti v cerkev ne upajo stopiti. Ti vse preveč omenjaš tega Opankarja, jaz z mafijo njegovega kova nimam opravka, poznam pa ljudi, ki so se zapletli v njegove lovke in nastradal i, ampak ljudje nastradajo tudi od Slovencev, še več pa od prekletih ustašev , samo dol imajo vsi fine vikende in gobec držijo.

      Nacionalnost je res neumnost in zelo razdvaja, nas vse.
      O tem se ni dobro niti pogovarjati.
      Etnija nikoli ne sme prevladati v medčloveških odnosih, ker je skrajno nepomembno.
      Bistvo je Dežela – z deželo se je treba identificirat in Slovenija bi morala te dežele obnoviti oziroma jih upoštevati takšne kot so. Komunistični režim in sistem pa je vse postavil na glavo.
      S Slovenijo se marsikdo tudi od Slovencev ne more identificirati, sploh pa tujci ne, čeprav so lojalni in “normalni”. Z deželami bi se pa lahko enostavno identificirali, tako kot je bilo prej v banovinah.

     • Steiermark

      Kolikor mi je poznano, so srbi in hrvati ista rasa, ločijo se samo po veri! In zato takšno sovraštvo med njimi…..Srbi naj se držijo svojega balkana in naj ne hodijo v Evropo, posebaj k nam in si naj tudi odpeljejo vse svoje čarapane, ki nam vladajo z vseh mogočih pozicij, sodijo in obsodijo , v Sloveniji, potem pa še obljubljajo “sfukavanje in tepihovanje”! Tudi to so vaši srbi! Za Hrvate, ki so itak del srbov, še kaj podobnega ni bilo slišati”
      Kdaj ti bo jasno, da srbi so in še vedno sanjajo o veliki srbiji – jugoslaviji…..Tisto si pa vsi oboževalci prvega krivca, za njen nastanek in naše suženjstvo, lahko zataknete nekam….

     • Ana Job

      Zgodovina : nezadostno, poln cvek!!!

     • Ana Job

      Blokirana si, baba neumna, nemškutarska. Taki ne spadajo v Slovenijo mešanci med ustaši in nemškutarji. Se še izražati ne znaš.

     • RATATA

      O avtohtonosti nemcev v Deželi Štajerski je nespodobno govoriti.
      Prav tako je nespodobno in žaljivo govoriti o tem, da vsi Slovenci želimo kaj imeti s srbijanci in hrvatarji ker to nikakor ne drži!
      Maribor, pa tudi Celje, pa Ptuj in še kje … je imel nemško večino ampak v centru. Tisto, kar je črni pri tarči. Vse okrog so pa avtohtoni Slovenci.
      Poznam zlagane popise prebivalstva po Koroškem in po Štajerskem. Popise so vodili nemci in nemškutarji. Neradi so zapisali k imenu – Vindiš in mnogokrat niso tega napisali.
      Vse gore, vse reke, značilnosti in pojave so na območjih, kjer so bivali, v svojem jeziku iz katerega je razvita današnja slovenščina poimenovali naši predniki in mi se že zelo dolgo imenujemo Slovenci.
      Ti Slovenec-Slovenka ne boš nikdar, si pa odličen Štajerc-Štajerka.
      Toda: vse starodavne slovenske dežele (Koroška, Primorska z Istro in otoki, Krajnska, Štajerska in Prekmurje z Medmurjem) naj bi sestavljale Zedinjeno Slovenijo. Skupno državo sestavljeno iz posameznih zgodovinskih držav – dežel, ki niso nikdar bile ukinjene. In tako bi bila ti, deželanka Štajerske – Štajerka (etnija t.j. matrni jezik ni pomemben) in državljanka skupne države – Zvezne države Slovenije.
      Maister je ljubil srbe. Objavljal je pod psevdonimom Vuk Slavić. Bil je za južne slovane, kamor je prišteval tudi Slovence. Tudi svoja sinova Boruta in Hrvoja je tako vzgojil in bila sta na strani za Kraljevino Jugoslavijo in sodelovala z VB obveščevalno v dobro napadene skupne Kraljevine in proti boljševikom.

     • Steiermark

      Nimam se namena prepirati s tabo, tukaj in za oslovo senco, še posebaj pa ne mislim razpravljati in se upravičevati, zakaj sem ena izmed avtohtonih Štajercev, ki pa smo nemškega porekla! Kdo je živel na deželi ali v mestu, sploh ni pomembno! Lahko si tudi malo ogledaš imena in priimke, iz tistih časov, ki so na štajerskem, večinoma bili nemški in ne kot po okupaciji in še kasneje po josifu pederastu, ki jih je kar spreminjal, “poslovenil” tako imena kot priimke! Tudi meni, so v šoli kar po slovenački zapisovali ime in priimek – mi ga nasilno spremenili, tudi v spričevalih, v zdravstveni knjižici, ki sem jo imela po očetu…..Seveda tale primerek ni “ukinil” dežel, kot je štajerska ampak je po vzoru sovjetov, hotel ustvariti nove državljane, brez identitete! Tudi to, da materni jezik ni pomemben – ta mi je pa nova……je čudna trditev. Šele sedaj razumem, zakaj je ta južni slovan takoj, ko je okupiral našo Štajersko, odstranil “materni jezik” iz šol (zato, da mu ni bilo potrebno priznati pravic avtohtonega naroda in njegovih kulturnih navad…..Zato so tudi zasmehovali ljudi, ki so pa vseeno kaj dali na svojo kulturno pripadnost, se oblačli kot prej, pred okupacijo – ženske v dirndle, moški v leder hose…..izgnal je tudi vse intelektualce nemškega rodu, jim odvzel delovna mesta ter jih stlačil v kot – brez službe, brez možnosti za preživetje, na njihova mesta pa pripeljal neuke čiče in nepismene srbe….. tudi mojemu staremu očetu, ki je bil pravnik, in je študij opravil v Grazu, se je to zgodilo…..) Pa saj se ne splača razlagati nekomu, ki noče razumeti in sprevideti, da je v zmoti in da je bila Štajerska in Štajerci, leta 1918 okupirana od nekega divjaka, srbskega oboževalca……Naredili so nam, nam Štajercem, hudo zgodovinsko krivico, ki nas tepe še danes ter nas je prikrajšala za našo domovino Avstrijo! Vsi, ki se pa tako prizadete počutite ob navajanjih resničnih dejstev , se pa isto obnašate, kot današnji prišleki, muslijevski mudzahejdini, ki se počutijo lastnike Evrope in pričakujejo od nas, da se jim bomo uklonili, d bodo oni lahko v miru uživali to, kar smo mi ustvarili in medtem, ko za nas primanjkuje, je za njih v obilju! Glej, mi Štajerci nismo prišli nikoli zavojevati dežele Kranjske, vi pa pravtako nimate nobene moralne pravice do naše dežele – Štajerske…in še in še – pa se mi ne da več…

     • RATATA

      Saj ni nič treba. Le vprašati dva, tri kolena nazaj preveriti ” od kod je prišel stari oče starega očeta – nemec” v deželo Slovencev Štajersko.
      Ravno tako, kot je prišel stari oče Rudolfa Maistra ali pred štiristo leti 5kratni stari oče Petra Kozlerja,
      Doseljeni so bili. Vsi pa so postali deželani Slovenske dežele Štajerske ali Krajnske, ki jo imate radi tudi potomci. Ampak dežela je še vedno Slovenska.
      Balkanski gnusneži so pa uspeli prepričat večino deželanov, da bo boljše v španoviji z balkanskimi primitivci. To pa tudi meni ni prav!

     • Steiermark

      Glede preverjanja svojih korenin, bo lažje zate in ostale kranjce ali pa kar srbe, ki boste po “odkrivanju” sledi svojih prednikov ugotovili, da se nahajate na našem teritoriju morda, eno ali dve generaciji in še v tem času niste uspeli “osvojiti” naše kulture in zgodovine. Jaz sem za svojo rodbino že zdavnaj, tudi uradno, odkrila in naredila družinsko drevo, ki sega, vse do 1600 – prvih zapisov oz. evidenci o rojstvu ljudi – za nazaj je pa res, s tvoje strani “nedostojno” govoriti o prisotnosti na teritoriju in pripadnosti rasi, ker zapisi ne obstojajo! Res pa je, da so vse cerkvene knjige, v tistih časih bile napisane večinoma v nemščini – v jeziku naroda ali pa cerkvenem jeziku, latinščini! Če si pa ogledaš imena in priimke navedenih v teh knjigah, pa so bili večinoma nemški…..
      Ko se žetako “prdušaš” na pravo zgodovino o prebivalcih Štajerske, te naj spomnim, da se je tisti gnus, ki je Štajerce podredil balkanskim primitivcem in divjakom, bil ravno maister! Na Štajerskem namreč, ni bilo dovoljeno izvesti plebiscita, ker se je ološ zavedal katastrofalnega rezultata za njih, če bi pelebiscit dovolili, tako kot na Koroškem….. Tako srečni so bili samo Korošci, ki so se po pameti in vsled slabih izkušenj, z divjaki srbi, ki so posiljevali in klali na Koroškem, tudi odločili za matično domovino Avstrijo!
      Mi, Štajerci smo bili enostavno OKUPIRANI!

     • Ana Job

      Ratata in Novotny sta zate DOKTORJA ZGODOVINE!!!

     • Steiermark

      Ratata motiš se, štajerci nikoli nismo bili kranjci, tako kot ste vsi ostali “slovenci”! Nam avtohtonim štajercem se pretaka štajerska in ne slovenska kri, po žilah. Jaz sem že napisala, da sem preverjeno nemškega rodu, kar mi je potrdila izvedba družinskega drevesa – po katerem je razvidno, da so od 1600, odkar se nahaja v pisni obliki, tudi naši podatki in naših prednikov, vsi nemškega rodu.
      In kdo ti lahko potrdi, razen onih sanjačev, ki insistirajo v svojih variantah, da je vse slovensko, kžbenamor je slovenec položil nogo – te to morda spominja na kaj? Zakaj pa ne dopustiš, da so v teh krajih prišli sočasn, tako nemci, kot veneti in torej, kdo je bolj avtohton, tisti, ki so imeli vedno samo ca 15 % svojega življa ali oni , Štajerci nemškega rodu, ki so jih zastopali v 85 – 95 % (kot Mb, Ptuj, Celje itd.) ? Dežela nikoli ni bila slovenska ….. Pod AO, so pa imeli vsi, obstoječi narodi, enake pravice, tudi do lastnega jezika, šol itd., kar je pa ravno idiot maister spremenil in s svojo nesposobnostjo in srbskemu vritolizništvu, dosegel, da je postal, tudi v teh deželah “službeni jezik” srbski – v hieroglifih, česar se sama spominjam, smo imeli zapisane še celo oznake za kraje – predvsem na žel. postajah! In vse to še v poznih 60 letih! Pod Avstrijo, se kaj takega ni nikoli dogajalo, ni se jemalo avtohtonosti, niti kranjcem, ki so se naselili po štajerski!

     • RATATA

      Možnosti, da bi prišli istočasno ni!
      V 8. stol. se je slovenska država Karantanija v času, ki je bil Slovencem zelo nenaklonjen, povezala v državno skupnost Vzhodno Frankovske države.
      Glavni razlog, ki je karantanske Slovence pahnil v to skupnost so bili nomadski Obri azijatskega izvora.
      Glavna posledica tega pa sprejem krščanstva in fevdalizma, ki ju kot kaže razvoj dogodkov v celotni Evropi, itak ni bilo mogoče zaustaviti.
      Kar pa je usodno vplivalo na slovenstvo vzhodnih Alp, je bila vključitev slovenske Karantanije v skupnost sicer enakopravnih držav Saške, Frankovske, Švabske in Bavarske, katerih plemstvo je bilo večinoma protonemško.
      To je razlog, da je nemščina postala državni jezik in iz najvišjega državnega nivoja polagoma vplivala na širjenje nemščine med plemstvom.
      Sprva je bilo karantansko plemstvo predvsem slovensko, po pravilih fevdalnega (gospodarskega) in državnega (političnega) sistema pa so polagoma prevzemali slovenska posestva tudi tuji fevdalci in pa cerkev.

      V 16. stol. plemiči in deželni zastopniki vseh treh dežel močno, tudi finančno podpirali tisk in širjenje slovenskih protestantskih knjig. Ali bi podpirali širjenje slovenskih knjig, če bi bila takrat Štajerska že večinoma nemška dežela?

      V okolici Gradca je vse polno slovenskih osebnih in drugih imen, kar posredno kaže, da je bila času 16. stol., ko so se šele začeli zapisovati priimki v upravne knjige, okolica Gradca še pretežno slovenska, še neponemčena.

      “Nemški” priimki (priimki na splošno), ki so se začeli uvajati šele po koncu 16. stoletja – Tridentinski koncil), ko je bilo že dosti Slovencev ponemčenih ne povedo nič realnega. Še pomembneje pa je, da so se do 19. stol. imena in priimki zapisovali izključno v nemščini. Kar se je dalo prevesti, so pisarji tudi vestno prevajali, npr. Mlinar > Müller, Volk > Wolf, Mežnar > Messner, itd. Kar pa se imen tiče, ki so se zapisovala že od vsega začetka je iz virov razvidno, da so Slovenci že v 11. stol. začeli sprejemati nemška imena. (tudi imena Celskega plemstva so nemška, pa so bili Slovenci!)

      Na Štajerskem in na Koroškem današnje Avstrije je bila slovenščina večinski jezik še vse do načrtnega ponemčevanja z razvojem mest, predvsem pa z uvedbo obveznega šolstva. Glede na dinamika širjenja ponemčevanja gre za načrtno voden genocid!

      Bodi le Štajerka!!! Intimno pa svojo nemškost poveličuj kolikor te je volja vendar ne jezikaj naokrog! Sploh pa ne kaži s takšno anduhtjo sovraštva do Slovencev, ker te mam res že poln QRAC!!!

     • Steiermark

      bla bla bla – ne znam prevesti po srbsko – pa saj glede na to, da že toliko časa živiš na našem – štajerskem, boš tudi razumel , tako!

     • Ana Job

      Pusti bolnika n*acističnega. Ima moderatorske pravice na Nova in ni ženska, ampak moški, več o njem ti povem na zasebno. Nova se spreminja v fa*šistični kanal na katerem imajo moderatorske pravice n*acisti, kot vidiš. Bolniki, res!

     • Steiermark

      Res si “občutljiv” za odkrianje “bolnikov”, in to počneš tako prepričljivo, da te moram vprašat, v kateri ustanovi skrbijo za tvoje duševno stanje, da ne postaneš, kot psihopat , nevaren za okolico?

     • Angel of warriors

      Jebi se prasica nacistična! Tolk fuknjenega pedra kot si ti še živ dan nisem videla. Odjebi na BLOCKED si!

     • Ana Job

      Mogoče bi bilo krasno, da bi se speljala v svojo rodno Nemčijo in zapustila “slovanski narod” ki ti reže po ranah in vsak dan bolj te bo rezal, dokler ne boš en dan končala v umobolnici.

      Veš zakaj sem te vprašala kdo je general Johan Mickl? Očitno ti zgodovina le ne leži tako dobro, dragica.

      zakaj je to pomembno? Ker hrčki so bili med drugo sv. vojno na strani Hitlerja, skoraj vsi po vrsti.. ampak glej ga zlomka! Za nagrado po drugi svetovni vojni dobijo še slovenska ozemlja… Problem pa je danes! Ker se opeva ND*H s strani Hrvatov, ki je takrat okupiral Slovenkska ozemlja okrog Brežic.. ne veliko, okrog 20km2 – AMPAK OKUPIRAL.
      Torej, če slovenci lezemo v rit Hrčkom, si sami grob kopljemo – in smo prodane riti. Plan Hrčkov je bil že takrat zasedba celotnega slovenskega ozemlja do TRSTA. Pa je to sreči stric od moje mame takrat preprečil. Toliko o tem! Mickl je bil pol slovenec/pol avstrijec.. pomeni Slovenec – zame Avstrijca ni!! To so v 80% ponemčeni Slovenci. Pa naj reče kdor hoče, kar če. No ta stric, je vodil operacije v NDH proti partizanom. Zakaj, ker se usranci ustaški niso bili sposobni borit proti ničemur!

     • Steiermark

      ana job, res si revica! Zakaj pa naj bi jaz izginila iz mojega področja, ko sem pa tako kot pravi Štajerici avtohtona? A ne poznaš pomena besede avtohton? Sicer pa si tiste hrvate in komuniste pri nas, kar sama nekam zatlači….. na takšen način ne mislim razpravljati z duševno omejenimi lljudmi, niste vredni mojega časa in energije. Pa še to, zmešalo se je že tebi, meni se nebo, ker sem še vedno sposobna narediti, v nasprotju s tabo, red na svojem podstrešju – brez fantazij in brez zganjanja hudobije proti drugačnim od mene!

     • Ana Job

      Ti si pa bolnica in to duševna. Izgubi se v Nemčijo! No, tisto kar si pisal včeraj, je bilo tudi zame naravnost šokantno in mi nekako ne gre še danes iz glave. Razmišljat tako superiorno o nadvladi določene krvi nad drugo, hkrati pa tako potvarjati zgodovino. Kri ne naredi človeka, ampak njegova kultura in sposobnost dojemanja in sprejemanja. Tale osebek, tebe mislim si padel na vseh teh točkah.
      .. sploh pa. Imaš se za germansko kri v Sloveniji. V SLO je bila prava nemška kri edino v Kočevju. Zato ni uspelo Heiderju takrat, ko je na vsak način hotel dokazovati nemško manjšino v SLO in je štel štajersko populacijo v to kvoto. Štajerc je lahko govoril nemško, ni pa zaboga german, morda samo nemškutar

     • Ana Job

      Nič nisi avtohtona! Ti NISI SLOVENKA IN PIKA. PO RODBINI ŽE NE! NEMČURJI STE! Čist navadni nemčurji, nezavedni in to je za vašo vrsto, ki se je privlekla od drugod značilno! Prava sramota za Slovence!

     • RATATA

      A veš, da sem jaz Štajerc!

     • Steiermark

      Ni ti videt……bolj izgledaš kot pripadnik srbov….

     • Steiermark

      ti ni videti, bolj izgledaš, kranjec, ki jih je maister privlekel na štajersko – prej jih ni bilo kaj prida med nami! Takrat se je začelo zasmehovati in preganjati avtohtone, predvsem, nemškega izvora, štajerce! Danes pa lahko z žalostjo ugotavljamo, da je na štajerskem več srbov in bosancev ter šiptarjev, kot pa Štajercev!

     • RATATA

      Kranjec te je naredu!
      Sama sebe poneumljaš s svojim sovraštvom do Slovencev, ki so ti ga vcepili tvoji nemški, v naše kraje pritepeni predniki, za katere praviš, da so avtohtoni na štajerskem. Kaj pomeni izraz biti nekje avtohton ti niti slučajno ni jasno!

      Vir: DOMOVINA štev.17, Lj. 24.maj 1918.
      Naše statistične žrtve.
      Na Gornjem Štajerskem se izgubi na tisoče naših ljudi v tamošnjih rudokopih, premogovnikih in tovarnah.
      Ne glede na to, da so tam naši ljudje potujčijo, nam krči še uradna statistika naše vrste.
      Tako so našteli leta 1910. Slovencev v Grobningu 23, v resnici jih je 375,
      v Lieznti niso našteli nobenega, res pa živi tam 819 Slovencev,
      v Muravu so našteli 18, živi jih pa tam 767,
      v Judenburgu so našteli 397, živi jih pa tam 4021,
      v Leobnu so našteli 199, živi jih pa tam 7540,
      v Brucku so našteli 144, živi jih pa tam 2530,
      v Murzzuschlagu so našteli 39, živi jih pa tam 2157 Slovencev.
      Na Srednjem Štajerskem so razmere še žalostnejše.
      Tam so našteli leta 1910 v okrajih Gradec mesto uradno 1140 Slovencev, v resnici jih pa je 20.290,
      Voitsberg uradno 204 Slovencev, v resnici jih pa je 3496,
      Gradec okolica uradno 309 Slovencev, v resnici jih pa je 9190,
      Weiz uradno 140 Slovencev, v resnici jih je pa 1147,
      Hartberg 1 Slovenca, v resnici jih pa je 317,
      Feldbach 6 Slovencev, v resnici jih je pa 1205,
      Lonč 269 Slovencev, v resnici jih je pa 4183,
      Lipnica 3525 Slovencev, v resnici jih je pa 6690,
      Radgona 3290 Slovencev, v resnici jih je pa 6349.
      Skupaj 8964 uradnih, a 52.867 pravih Slovencev.
      Tako nam je zadnje ljudsko štetje požrlo na Zgornjem in Srednjem Štajerskem 61.292 Slovencev.

     • Steiermark

      Ratata, potem ko sem prebrala to zadnje javkanje in

      žaljenje vseh, ki se ne počutimo kranjce ali celo srbe, si me prepričal, da niti kranjec nisi ampak kakšen srbin – njihovo potomec. Obnašaš se že tako, čisto podobno kot drugi slaboumni huni in srbski hlapci, v Sloveniji!
      Zakaj je potrebno žaljenje mene, ki se počutim to, kar sem, in kar je bila večinsko štajerska – štajerko, nemškega porekla, čeprav so nam srbi in kranjci odvzeli 1918 pravico do materinega jezika in naše kulture, ki je zamolčana, še danes! Kaj pa sploh zate pomeni beseda avtohton? Ali ne veš, da smo vsi, tako kranjci – slovenci iz časov predantičnih venetov, kot mi germani, se selili , preseljevali, zasedli ozemlja, ki pred tem niso bila naseljena…… Kaj ti tu ni jasno? Ali morda misliš, da je vas kranjce oz. štajerske slovence (?????) Bog direktno na to območje poslal? S tvojim sovražnim obnašanjem samo dokazuješ, da je tvoja kultura identična okupatorskim balkancem – jugosrbom! Žal mi je zate, prej sem te vedno cenila zaradi tvojih komentiranj, ki so mi bila blizu in sprejemljiva! Sedaj si pa pokazal svojo pravo kulturo – od brače srbina…..primitivnost in vulgarnost, nad drugačnimi od tebe in srbinov, tukaj, pri nas!

     • indijanka

      Huda rodbinska izkušnja. Tudi delček mojega rodbinskega debla je nemški in izvira iz Bele Krajine. Ampak, pred vojno so živeli dobro in poznavanje nemškega jezika in izobrazba sta jim prinašala prednost.

     • Steiermark

      Draga Indijanka, četudi delček tvoje rodbine izvira iz kočevskih nemcev, se verjetno zavedaš, da oni niso bili avtohtoni na kočevskem ampak so se priselili iz osrednje Nemčije (ne Bavarske), v te kraje, kjer so pognali korenine in prinesli napredek, kar so pa titoisti oz. komunisti dodobra “očistili” sled za njimi in njihovo kulturo. Tudi njihov jezik je eden izmed nemških dialektov, ki se je v tistih krajih govoril pred več kot 700 leti, takrat, ko so oni odpotovali in ga tudi ohranjali iz roda v rod!

     • indijanka

      Nikoli še nisem razmišljala o tem. Zaradi raznolikosti kapljic krvi, je moja rodbina trpela. Sem pa hčeri napisala dve pravljici o mojih dveh pogumnih prababicah, primorki in tej, o kateri govoriva in se je celo dvakrat poročila s potomcem Nemcev. V drugo z botrom svoje hčere, kar mi govori o tem, da so bilo zelo povezani. Izjemni ljudje. Brat očima moje babice, torej tudi nemške krvi, se je preselil v Belo Krajino in ta rodbina nas je vzela popolnoma za svoje. Čudoviti ljudje s širokim srcem.

     • Ana Job

      Na lizanje r…
      o kateri govoriš, se očitno zelo dobro spoznaš. Taki izrazi o tebi veliko povedo.

    • Steiermark

     In kdaj je “ustaška banda” priredila zadnji koncert v Sloveniji, razen tistega z “strašnim ustašem Thomsonom”? Jaz sploh ne hodim na takšne, katerekoli balkanske koncerte, ker niso moja “najintimnejša opcija”, njihova muzika in ostalo!
     Kolikor sem pa obveščena, so pa v deželi čaraparja, nje nje, priredili, pred kratkim četniški koncert, kjer so vas zmerjali z bečkimi konjušari, pa ne ustaši, četniki! Opevali so tudi tisto poznano zadevo, kako so koljači rezali vratove, predvsem Slovencem….itd. Pa še tista cipa od cece je takoj, po prepovedi izvajanja domoljbnih hrvaških pesmi , meketala po ljubljaniii, med svojimi zemljaci…. A to te pa ne moti? Meni gre ob takem očitnem navijanju za blazne srbake, ter ustvarjanje nove srboslavije, na kozlanje! Ali so predpisi in prepovedi samo za ene in sicer, tiste, “ne naše”?

     • Ana Job

      No, no, no.. Hrvati spadajo med Slovenske okupatorje. In tvoja zgodbica ni ravno realna… Ali si sploh že slišala za generala Johann Mickla??? Predvidevam, da si Hrvatica. Auuuuuč

     • Steiermark

      Jaz sem to kar sem – čistokrvna Štajerka, nemškega porekla in se ne mislim opravičevati pred tabo, zakaj in kako – kar se lahko preveri po rodovniku! Kar se pa tiče pripadnosti Hrvatom, me pa sploh nemore prizadeti, ker nisem rasist, kot ti, ki obsojaš in sovražiš Hrvate, srbov, ki so pa po 45 letu poklali več kot 200.000 poštenih in zavednih Slovencev, tisoče njihovih otrok – majhnih……pa ne, sicer me pa en drek briga, kaj si kdo misli o Hrvatih in Srbih! Vem pa iz vsakodnevnih izkušenj, da imajo (te) tisti, ki ste srbskega porekla, veliko povedati o zločinih Hrvatov in Šiptarjev………

     • Nowotny

      Berem tole kolobocijo Nova24, pa sem že 100x rekel, da se v to norišnico ne mislim mešat, ker se me ne tiče, ker nekako nisem dela tega. Ampak, tukaj pa se nisem mogel zadržat. Čeprav sem se izpisal, mi je bila vredna ponovna registracija.

      Spoštovana gospodična, gospa.. karkoli.. nad vašimi žaljivimi mnenji sem razočaran. Živim in delam v domovini, za katero trdite, da ste jo bili prikrajšani. Po rodu in krvi zagotovo lahko trdim, da sem več gremanskega porekla, kot ste jo vi kdajkoli imeli v sebi. Sem pa Slovenec. Sem tudi šolan v Grazu in doštudiral iz zgodovine umetnosti, predvsem tiste, ki vi trdite, da ji pripadate. Meni pri vaših pomešanih pojmih zgodovine nekaj ni jasno – se smatrate za Slovenca ali Avstrijca. Slovenec je namreč narodnost, avstrijec pa ni – Avstrija je tvorba narodov, tudi Slovencev in je situacija iz ure v uro bolj mešana. Tako, da takoj na začetku razčistiva in pravih germanov je malo, zalo malo. Namški jezik je pač uradni jezik že doollgoo. Kaj drugega pa z germanstvom nima povezave – vsaj, ko govorimo o Štajerski. Štajerska je bila vedno Slovenska pokrajina, Tako kot Koroška. Žal tisti, ki se izdajate za germanske Štajerce ste samo germanizirani ali pa ste prišli od kod drugod. Dokazov, da je temu tako, boste našli na Avstrijskem Štajerskem, povsod polno. Predvsem v imenih vasi visoko severno od slovenske meje. Enako usodo deli tudi Koroška. Mimogrede, Klagenfurt je spadal pod ljubljansko škofijo do pred kratkim :) Mariborska škofija je bila prenešena iz današnje Avstrije v Maribor z namenom, da v eni škofiji združi vse slovenske Štajerce – tudi graške. Torej, govoriti in zavajati z dejstvi, koliko avrohtonih germanskih Štajercev je živelo od nekdaj na slovenskih tleh je milorečeno smešno. Na tem področju je živel slovenski človek že od nekdaj, ostalo pa kot navaja in pravilno ugotavlja Ratata so živeli nemškogovoreči priseljenci v strogih upravnih središčih. Pač, takrat je bilo to cesarstvo in je bilo to normalno. Pa Štajerci bili vedno bolj na udaru in izpostavljeni migracijam, kot pa Kranjci, z izjemo južnih Kranjskih dežel, ki so trpele zaradi turških vpadov. Štajerci so celo mešani z “turško” krvjo, saj se ve kam je cesar naselil vojne ujetnike, po zadnji bitki z turki. Tako, da govoriti o avtohtonem Štajercu, je tako smešno, kot govoriti o avtohtonem Avstrijcu. Kultura na severu ali pa v Sloveniji je zelo podobna in npr. nam je avstrijski profesor v Grazu, ki nam je lepo podajal snov tudi povedal, da poveličevati germanizem v Avstriji spodbija dejstvo, da se Nemci že stoletja norčujejo iz Avstrijcev, da niso germanskega rodu. Ni iz trte izvito. Ravno tako je bil ta stari gospod velik poznavalec Štajerskih narečij – nemških in je znal povedati marsikatero pikro na račun svojih germaniziranih štajerskih duš – mimogrede, ste že slišali, da nekateri germanski dialekt iz Avstrijske Štajerske ima celo za nemščino nenavadno obliko dvojine povzeto iz Slovenščine? Torej celotno štajersko pokrajino, predstavlja narodnosto mešana mentaliteta, jezik pa ni merilo, da bi lahko trdili, da gre v tem primeru za prave germane. Celo Heider, ki je v zadnjem času (dokler ga Avstrijci niso sami pospravili) na vsak način hotel prikazati nemško manjšino v Sloveniji. Pa jo s podatki iz starega popisa na slovenkih tleh ni mogel. V Sloveniji je obstajala samo ena prava in stara nemška manjšina – Kočevski nemci. Ostalo pa pozabite :)

      Zanimiv pa mi je pojav, za katerim se boleha tudi v Sloveniji. Kakor se znajo pohvaliti ljudje, ki živijo po Avstrijskem Štajerskem, da imajo družinske vezi z slovenskim delom, da izhajajo celotne rodbine iz Slovenije, se pojavljajo tudi posamezniki, ki se ne znajo identificirati s svojim pravim poreklom, bi bili radi nekaj več, ker imajo baje tisto “ta pravo” kri. Vendar je samo eno. Kri ne naredi človeka, človeka naredijo njegova kultura, dejanja in dojemanje in sprejemanje sveta okrog njega. Torej vašega krvnega ponosa o avtohtonem nekaj.. pozabite. Lepo pa, da govorite nemščino. Če imate tako očitne korenine v Avstriji, vas povabim, da si uredite tudi avstrijsko državljanstvo. Vam po dedni plati pripada. Samo tukaj ljudi z mišlenjem, kot ga imate tudi nekako ne obrajtajo. Prej imajo raje tiste, ki so povezovalni. Še takšna trda politika ne spremeni dejstva, da ko se zaljubita Gerhard in Špelca, lahko to zaveže samo župnik in takšno stanje traja že odkar obstaja križ v teh koncih. Vse ostalo je pa irelevantno.

      Torej, če povzamem vas, kaj bodo moji otroci in moji vnuki? Bodo tisto v kar so rojeni! Imeli bodo nemško kri, govorijo in bodo govorili tudi lepo slovenščino, poleg nemščine. Kako se bodo pa identificirali.. je pa njihov problem :) Mi pa dobro uspeva. Brez skrbi :)

      Pa lep pozdrav iz precej bolj severnih krajev z dobrim nasvetom, da svojo zavedenost postvite malce na stran in pogledate svet še it druge plati.

     • Ana Job

      Bla bla bla. Pa kaj še? Navaden mešanec med ustašem in nemčurjem si!

   • RATATA

    Napak si predstavljaš maistrovo delovanje! Vojna je bila končana, v karlovem manifestu je zabeležena sprostitev narodov, ki so sestavljali AO.
    Maister je zasedel ozemlja do tedanjega roba jezikovne meje, ki se je formirala po večstoletnim prodiranju nemcev proti Jadranu!
    Nekdaj je bila meja Slovencev in Bavarcev npr. pri izviru reke Drave (poišči).
    Na zemljevidih iz 2.stoletja je Bodensko jezero označeno kot LACUS VENETUS! Zalaj le?
    Bodimo deželani svojih Dežel in državljani Republike Slovenije in se skupaj borimo proti pokomunistični drhali.

    • Steiermark

     fantazije…..

     • 80% nemške krvi izvira iz slovesnkih genov

     • Steiermark

      Kaj si bil krvodajalec? Sedaj šele razumem, zakaj so Jehove priče, proti transfuziji – že vejo, kaj vse ti lahko “krvodajalec” prenese, razen bolezni!

 • Steiermark

  Maistra so vrgli med “sproščeno”, kot Donaldove pomiloščene purane!

 • milanček

  kje je danes veliko ime , Maister, da vkoraka v Ljubljano in pospravi kučanovo leglo ter vso jugo mafijo!

 • Jovo Jamnica

  Normalno. kar se pa trgovine z orožjem tiče, sem pa jaz bol bos. Nemrem ti dodat dobene pripombe. Mogoče bo to Baldi prečito al pa tzt…

 • Jovo Jamnica

  Ovi P.S. sn komaj na “notifications” prečito. Ja. Sam to ni lojalna konkorenca… LOL

 • Jovo Jamnica

  Hvala enako. Jas tut gren. Se čitamo…

 • RATATA

  To pa tudi jaz odobravam, saj imamo Slovenci na marsikaj biti ponosni. Le nekaj časa bo moralo preteči in mnogo truda bo potrebno vložiti, da se bo ta ponos dvignil na primerno raven pri večini zatrtih Slovencev, ki zaenkrat sklonjenih glav nejeverno životarijo. Ne obupavam. Še.

  • Ana Job

   Slovenca je zgodovina naredila zelo zajebanega, ker se je moral boriti za svoj obstanek in še danes se bori, ko ga poskušajo levi fašisti zmešati z drekom iz vseh vetrov.

   • RATATA

    Slovenec zelo pozno dojame, da je ogrožen od nečesa. To je slabost.
    O narodnih buditeljev ta moment ni ne duha in ne sluha. Morda je moja neučakanost pretirana želja, dejstvo pa je, da smo zelo ogroženi!
    Ne več od nemcev, niti od madžarov ali italjanov temveč od t.i. ilircev, kar pomeni balkancev, ki jih pokomunisti (kaviar socialisti) združeni v sd, smc, desus + zl čislajo in jim omogočajo priti za lastnike firm, za odločevalce na položajih v js, v medijih in povsod na pomembnih mestih, tudi profesorskih…

    • Ana Job

     In zelo hudo je, da je desnica tako zelo naklonjena ustašem, kar je razvidno iz tekstov sokomentatorjev tukaj, medtem, ko Srbe enačijo s Turki, ustaški narod poveličujejo, čeprav so nastali iz roparjev in to so še danes. Hrvati so dejansko Turki.

     • RATATA

      No, to poskušam razumeti, ker so v blagi osnovi iste, rimokatoliške vere, čeprav prevladujoči jezuiti, ki niso glih nežni.

    • Ana Job

     Zato, da bi imeli boljše razumevanje o zgodovini nevarnih sosedov bi se mogoče gospa “Die Steirerin” malo izobrazila, ker Srbi so bili tisoč let pod Turki in imajo proti njim razvit izjemno močen obrambni sistem, kar se pa tiče Hrvatov pa dejansko so Turki.

     Ti si itak strokovnjak za zgodovino, kar za gospo “Die Steirerin” žal ne morem trditi in bom prilepila tale link, k nastanku Hrvatov.

     Prvi del : https://www.youtube.com/watch?v=O8HMUkBUZuA

     Drugi del :https://www.youtube.com/watch?v=BnEEeXa2T9Q

     P. S.
     Mogoče bo še koga drugega zanimalo kakšna golazen je južno od Kolpe.

 • Steiermark

  Zgodovina pravi, da so srbi potomci turkov, saj so do 20 stoletja bili turški hlapci, turki so jih “zaplojevali” in tako ustvarjali turško raso, katere matere se niso hotele spreobrniti v islam – nekako tako, kot obljubljajo razni porići, Slovencem!
  Ja rusi so pa res pametni, nobenega “imigranta! niso sprejeli, so jih pa na stotisoče pospremili čez rusijo, iz bližine turčije, pa vse do Finske…….Res so pametni in pošteni! Rusi so pa tudi tvoji rodžaci, če si ti srbijanka! Očitno tebi nobena “možganska telovadba” nemore več pomagati -altzheimer na delu!

  • Ana Job

   Ti si pa potomec usranih ustašev, neposrednih potomcev Turkov, kar je še mnogo slabše in se lažeš da si nemškutar, zaveži že enkrat! Kar prileti ven iz tvojih ust je laž! Samo lažeš!

  • RATATA

   Nikar tako!
   Nemško raznarodovalno tisočletno nasilje je privedlo do tega, da so se Slovenci v Slovenskih starodavnih deželah živeči od nekdaj, saj smo avtohtoni odločili, da se spajsašijo s srbi in hrvati.
   To mojim prednikom zamerim tudi sam!
   Z južnjaki nimamo nič skupnega!
   Z nemci pa tudi ne!
   Osvajalci iz Švice, Habsburžani so z vojsko osvojili Dežele Slovencev.
   Na glavo se lahko postaviš in še vedno bodo reke, gore in pojavi po Slovensko poimenovani.
   Noben dokaz ne govori v prid nemcu, o avtohtonosti nas Slovencev pa vse(!) zato nikar ne začni razpredati o avtohtonosti, ker bom moral postati nesramen in predložiti dejstva, ki ti ne bodo v ponos.

   • Ana Job

    Ratata, greva raje nekaj popit, kot da se ukvarjava z ljudmi, ki tuhtajo kot nemčurji. Taki naj gredo živet v Avstrijo, ampak takih tudi tam nočejo, kar ji je lepo razložil za njo GOSPOD Novotny.

    • RATATA

     Na zdravje!

   • Ana Job

    Logično! Slovenijo je zarad lastnih interesov potrebno potisniti v naročje Hrvatom, v neko ohlapno zvezo. Seveda, ni posebej potrebno poudarjat, da nas bodo Hrvatje potem okupirali. Enako težnjo ima tudi Slovenska cerkev.

    • RATATA

     Crkva hrvatska piše kot nora o vseh zadevah, tudi tistih, ki se jih prav nič ne tičejo.
     Naša pa molči.
     https://www.glas-koncila.hr/kako-se-nositi-s-odlukom-arbitraznoga-suda/

     • Ana Job

      Ni mi všeč, da je tako slovenska levica, kot desnica naklonjena hrvaški. Ne znamo se zaščititi, ker imamo popolne bebce v vladi.

      Dela se za lastne interese in ne za nacionalne interese. Slovenija je ujetnik političnih norcev. Tole se ne bo dobro končalo. Kot smo postali samostojni, tako bomo to zapravili.

  • Ana Job

   Raus nemčurka! Spokaj se že enkrat v Avstrijo! Slovenka sem z italijanskimi koreninami in germanskimi s tem, da je moj temperament nekoliko bolj južen.

  • Hun

   Srbi, Makedonci, Crnogorci so najvecji in najači branitelji krsta na balkannu…pravi spartanci..!!!

   • Ana Job

    Točno! ++++++++

 • Steiermark

  tudi njegov rek, si spremenila, taako kot to delajo komunisti! On je rekel, naj mu “to deželo” ponovno vrnejo za nemško ! Ker se je zavedal, kakšen ološ je med Štajerce pripeljal maister, po predhodnem izgonu pravih Štajercev!

  • Ana Job

   Bla bla bla nemškutar, polno pizdo te imam! Verjetno si iz kakega bloka in imaš noge na mizi in nič pametnega za delat. Čas je denar in nimam se časa s teboj ukvarjat!

  • RATATA

   Zdej ga pa že res fukaš čez vse paragrafe!
   Maribor, Ptuj, Celje .. in ostala upravna središča niso Dežela Štajerska, so pa njen sestavni del!
   Nemcem je z večstoletno raznarodovalno politiko genocida valptov in biričev s švabskega uspelo doseči to, da je ponižan avtohtoni slovenski rod bil v svoji Slovenski Deželi ponižan! Da je hitler res rekel ponovno je bil razlog v temu, ker je bilo nastavljanje švabov na odločevalske pozicije s prisilo totalno izven vseh neja razsodnosti.
   Vidiš tu je tudi tlrazlog povezovanja Slovencev z pofukanimi balkanci!

   • Ana Job

    Čudovito si napisal! Živel Ratata!

    • RATATA

     Tudi moji stari mami bi se fajn zdelo. Rada je uporabila in slišala žmohtne besede, ki v naših krajih povedo bistvo.

 • Steiermark

  Lepo sanjaj in fantaziraj naprej!

  • Ana Job

   Za tvojim nickom je čist navaden nemškutarski dec. To mi je pa povedal prijatelj, ki te dobro pozna še iz nekje drugje.

 • Valter BraniSlav

  Iz zaupnih virov sem izvedel da je bil Rudolf Maister istospolen…

 • Nowotny

  Evo, gremo takole Steiermark. Če hitro pocahnaš, kot spam bom pa to še ene 500x objavil. Mogoče potem ne boš pocahnala kot spam.
  ——————————————–
  Nowotny – Steiermark 36 minutes ago

  Berem tole kolobocijo Nova24, pa sem že 100x rekel, da se v to norišnico ne mislim mešat, ker se me ne tiče, ker nekako nisem dela tega. Ampak, tukaj pa se nisem mogel zadržat. Čeprav sem se izpisal, mi je bila vredna ponovna registracija.

  Spoštovana gospodična, gospa.. karkoli.. nad vašimi žaljivimi mnenji sem razočaran. Živim in delam v domovini, za katero trdite, da ste jo bili prikrajšani. Po rodu in krvi zagotovo lahko trdim, da sem več gremanskega porekla, kot ste jo vi kdajkoli imeli v sebi. Sem pa Slovenec. Sem tudi šolan v Grazu in doštudiral iz zgodovine umetnosti, predvsem tiste, ki vi trdite, da ji pripadate. Meni pri vaših pomešanih pojmih zgodovine nekaj ni jasno – se smatrate za Slovenca ali Avstrijca. Slovenec je namreč narodnost, avstrijec pa ni – Avstrija je tvorba narodov, tudi Slovencev in je situacija iz ure v uro bolj mešana. Tako, da takoj na začetku razčistiva in pravih germanov je malo, zalo malo. Namški jezik je pač uradni jezik že doollgoo. Kaj drugega pa z germanstvom nima povezave – vsaj, ko govorimo o Štajerski. Štajerska je bila vedno Slovenska pokrajina, Tako kot Koroška. Žal tisti, ki se izdajate za germanske Štajerce ste samo germanizirani ali pa ste prišli od kod drugod. Dokazov, da je temu tako, boste našli na Avstrijskem Štajerskem, povsod polno. Predvsem v imenih vasi visoko severno od slovenske meje. Enako usodo deli tudi Koroška. Mimogrede, Klagenfurt je spadal pod ljubljansko škofijo do pred kratkim :) Mariborska škofija je bila prenešena iz današnje Avstrije v Maribor z namenom, da v eni škofiji združi vse slovenske Štajerce – tudi graške. Torej, govoriti in zavajati z dejstvi, koliko avrohtonih germanskih Štajercev je živelo od nekdaj na slovenskih tleh je milorečeno smešno. Na tem področju je živel slovenski človek že od nekdaj, ostalo pa kot navaja in pravilno ugotavlja Ratata so živeli nemškogovoreči priseljenci v strogih upravnih središčih. Pač, takrat je bilo to cesarstvo in je bilo to normalno. Pa Štajerci bili vedno bolj na udaru in izpostavljeni migracijam, kot pa Kranjci, z izjemo južnih Kranjskih dežel, ki so trpele zaradi turških vpadov. Štajerci so celo mešani z “turško” krvjo, saj se ve kam je cesar naselil vojne ujetnike, po zadnji bitki z turki. Tako, da govoriti o avtohtonem Štajercu, je tako smešno, kot govoriti o avtohtonem Avstrijcu. Kultura na severu ali pa v Sloveniji je zelo podobna in npr. nam je avstrijski profesor v Grazu, ki nam je lepo podajal snov tudi povedal, da poveličevati germanizem v Avstriji spodbija dejstvo, da se Nemci že stoletja norčujejo iz Avstrijcev, da niso germanskega rodu. Ni iz trte izvito. Ravno tako je bil ta stari gospod velik poznavalec Štajerskih narečij – nemških in je znal povedati marsikatero pikro na račun svojih germaniziranih štajerskih duš – mimogrede, ste že slišali, da nekateri germanski dialekt iz Avstrijske Štajerske ima celo za nemščino nenavadno obliko dvojine povzeto iz Slovenščine? Torej celotno štajersko pokrajino, predstavlja narodnosto mešana mentaliteta, jezik pa ni merilo, da bi lahko trdili, da gre v tem primeru za prave germane. Celo Heider, ki je v zadnjem času (dokler ga Avstrijci niso sami pospravili) na vsak način hotel prikazati nemško manjšino v Sloveniji. Pa jo s podatki iz starega popisa na slovenkih tleh ni mogel. V Sloveniji je obstajala samo ena prava in stara nemška manjšina – Kočevski nemci. Ostalo pa pozabite :)

  Zanimiv pa mi je pojav, za katerim se boleha tudi v Sloveniji. Kakor se znajo pohvaliti ljudje, ki živijo po Avstrijskem Štajerskem, da imajo družinske vezi z slovenskim delom, da izhajajo celotne rodbine iz Slovenije, se pojavljajo tudi posamezniki, ki se ne znajo identificirati s svojim pravim poreklom, bi bili radi nekaj več, ker imajo baje tisto “ta pravo” kri. Vendar je samo eno. Kri ne naredi človeka, človeka naredijo njegova kultura, dejanja in dojemanje in sprejemanje sveta okrog njega. Torej vašega krvnega ponosa o avtohtonem nekaj.. pozabite. Lepo pa, da govorite nemščino. Če imate tako očitne korenine v Avstriji, vas povabim, da si uredite tudi avstrijsko državljanstvo. Vam po dedni plati pripada. Samo tukaj ljudi z mišlenjem, kot ga imate tudi nekako ne obrajtajo. Prej imajo raje tiste, ki so povezovalni. Še takšna trda politika ne spremeni dejstva, da ko se zaljubita Gerhard in Špelca, lahko to zaveže samo župnik in takšno stanje traja že odkar obstaja križ v teh koncih. Vse ostalo je pa irelevantno.

  Torej, če povzamem vas, kaj bodo moji otroci in moji vnuki? Bodo tisto v kar so rojeni! Imeli bodo nemško kri, govorijo in bodo govorili tudi lepo slovenščino, poleg nemščine. Kako se bodo pa identificirali.. je pa njihov problem :) Mi pa dobro uspeva. Brez skrbi :)

  Pa lep pozdrav iz precej bolj severnih krajev z dobrim nasvetom, da svojo zavedenost postavite malce na stran in pogledate svet še it druge plati.

 • Nowotny

  Nowotny – Steiermark 36 minutes ago

  Berem tole kolobocijo Nova24, pa sem že 100x rekel, da se v to norišnico ne mislim mešat, ker se me ne tiče, ker nekako nisem dela tega. Ampak, tukaj pa se nisem mogel zadržat. Čeprav sem se izpisal, mi je bila vredna ponovna registracija.

  Spoštovana gospodična, gospa.. karkoli.. nad vašimi žaljivimi mnenji sem razočaran. Živim in delam v domovini, za katero trdite, da ste jo bili prikrajšani. Po rodu in krvi zagotovo lahko trdim, da sem več gremanskega porekla, kot ste jo vi kdajkoli imeli v sebi. Sem pa Slovenec. Sem tudi šolan v Grazu in doštudiral iz zgodovine umetnosti, predvsem tiste, ki vi trdite, da ji pripadate. Meni pri vaših pomešanih pojmih zgodovine nekaj ni jasno – se smatrate za Slovenca ali Avstrijca. Slovenec je namreč narodnost, avstrijec pa ni – Avstrija je tvorba narodov, tudi Slovencev in je situacija iz ure v uro bolj mešana. Tako, da takoj na začetku razčistiva in pravih germanov je malo, zalo malo. Namški jezik je pač uradni jezik že doollgoo. Kaj drugega pa z germanstvom nima povezave – vsaj, ko govorimo o Štajerski. Štajerska je bila vedno Slovenska pokrajina, Tako kot Koroška. Žal tisti, ki se izdajate za germanske Štajerce ste samo germanizirani ali pa ste prišli od kod drugod. Dokazov, da je temu tako, boste našli na Avstrijskem Štajerskem, povsod polno. Predvsem v imenih vasi visoko severno od slovenske meje. Enako usodo deli tudi Koroška. Mimogrede, Klagenfurt je spadal pod ljubljansko škofijo do pred kratkim :) Mariborska škofija je bila prenešena iz današnje Avstrije v Maribor z namenom, da v eni škofiji združi vse slovenske Štajerce – tudi graške. Torej, govoriti in zavajati z dejstvi, koliko avrohtonih germanskih Štajercev je živelo od nekdaj na slovenskih tleh je milorečeno smešno. Na tem področju je živel slovenski človek že od nekdaj, ostalo pa kot navaja in pravilno ugotavlja Ratata so živeli nemškogovoreči priseljenci v strogih upravnih središčih. Pač, takrat je bilo to cesarstvo in je bilo to normalno. Pa Štajerci bili vedno bolj na udaru in izpostavljeni migracijam, kot pa Kranjci, z izjemo južnih Kranjskih dežel, ki so trpele zaradi turških vpadov. Štajerci so celo mešani z ‘turško’ krvjo, saj se ve kam je cesar naselil vojne ujetnike, po zadnji bitki z turki. Tako, da govoriti o avtohtonem Štajercu, je tako smešno, kot govoriti o avtohtonem Avstrijcu. Kultura na severu ali pa v Sloveniji je zelo podobna in npr. nam je avstrijski profesor v Grazu, ki nam je lepo podajal snov tudi povedal, da poveličevati germanizem v Avstriji spodbija dejstvo, da se Nemci že stoletja norčujejo iz Avstrijcev, da niso germanskega rodu. Ni iz trte izvito. Ravno tako je bil ta stari gospod velik poznavalec Štajerskih narečij – nemških in je znal povedati marsikatero pikro na račun svojih germaniziranih štajerskih duš – mimogrede, ste že slišali, da nekateri germanski dialekt iz Avstrijske Štajerske ima celo za nemščino nenavadno obliko dvojine povzeto iz Slovenščine? Torej celotno štajersko pokrajino, predstavlja narodnosto mešana mentaliteta, jezik pa ni merilo, da bi lahko trdili, da gre v tem primeru za prave germane. Celo Heider, ki je v zadnjem času (dokler ga Avstrijci niso sami pospravili) na vsak način hotel prikazati nemško manjšino v Sloveniji. Pa jo s podatki iz starega popisa na slovenkih tleh ni mogel. V Sloveniji je obstajala samo ena prava in stara nemška manjšina – Kočevski nemci. Ostalo pa pozabite :)

  Zanimiv pa mi je pojav, za katerim se boleha tudi v Sloveniji. Kakor se znajo pohvaliti ljudje, ki živijo po Avstrijskem Štajerskem, da imajo družinske vezi z slovenskim delom, da izhajajo celotne rodbine iz Slovenije, se pojavljajo tudi posamezniki, ki se ne znajo identificirati s svojim pravim poreklom, bi bili radi nekaj več, ker imajo baje tisto ‘ta pravo’ kri. Vendar je samo eno. Kri ne naredi človeka, človeka naredijo njegova kultura, dejanja in dojemanje in sprejemanje sveta okrog njega. Torej vašega krvnega ponosa o avtohtonem nekaj.. pozabite. Lepo pa, da govorite nemščino. Če imate tako očitne korenine v Avstriji, vas povabim, da si uredite tudi avstrijsko državljanstvo. Vam po dedni plati pripada. Samo tukaj ljudi z mišlenjem, kot ga imate tudi nekako ne obrajtajo. Prej imajo raje tiste, ki so povezovalni. Še takšna trda politika ne spremeni dejstva, da ko se zaljubita Gerhard in Špelca, lahko to zaveže samo župnik in takšno stanje traja že odkar obstaja križ v teh koncih. Vse ostalo je pa irelevantno.

  Torej, če povzamem vas, kaj bodo moji otroci in moji vnuki? Bodo tisto v kar so rojeni! Imeli bodo nemško kri, govorijo in bodo govorili tudi lepo slovenščino, poleg nemščine. Kako se bodo pa identificirali.. je pa njihov problem :) Mi pa dobro uspeva. Brez skrbi :)

  Pa lep pozdrav iz precej bolj severnih krajev z dobrim nasvetom, da svojo zavedenost postavite malce na stran in pogledate svet še it druge plati.

  • indijanka

   Če bomo želeli preživeti, bomo iz roda v rod morali prenašati pogum in ne žalosti.

   • Nowotny

    Povej to Ga. Steiermark, ne meni :) Spodaj ima precej močne izjave. Žal. Tega nam res ni potrebno, da se sortiramo še na kri. Že politična pripadnost je že dovolj zmešala. Kri je pri vseh ista – je v rdečih odtenkih.

    • indijanka

     Prebrala sem njen komentar o družinski žalosti. Zdi se mi lepo, da ga je delila z nami. Njeno mnenje sem vzela samo kot mnenje. O vsem imam svoje. Del počitnice sem preživljala v Celovcu, kjer se je šolala moja najboljša mladostna prijateljica.
     Zelo rada imam ognjevito Ano. Samo tudi Steimark bi zaradi njene žalosti objela.

     • Nowotny

      Joj, ne me razumet narobe, da mislim nekoga opredelit, kot slabega človeka. Jaz sem komentiral samo njeno razmišlanje in moj pogled pri tem vprašanju.. za katerega pač trdim, da je napačno. V ostale stvari se ne spuščam, posebno v tiste pod določenim nivojem kulture. Vidim samo, da jo moje mnenje moti in ga pošilja v spam. Tudi tako je uredu :) Povedal sem, kar se mimel, več pa nima smisla. Sploh pa ne na tem forumu. Gledat je treba naprej ne pa cepetati nekje v preteklosti. Preteklost se nam dogaja sedaj, pa že prej se nismo nič naučili. Zato tudi prihodnost ne bo rožnata. Pa lep večer.

     • indijanka

      Prav je, da si povedal svoje mnenje o deželi kjer živiš in jo čutiš in poznaš. Zanimivo je, prebrala sem ga in upam, da se ne bo preoblikoval v spam. Na “bojevanja” na portalu imam pa svoj pogled. Zadnjič sem nekomu tu na portalu prvič v življenju rekla BUTL. Nasmejalo me je. Take sama sebe nisem poznala. Ne poglabljam se v druge ljudi ampak skozi komentiranje spoznavam sebe. Zato z lahkoto povšečkam komentarje svojih prijateljev, tudi če drugače razmišljajo kot razmišljam sama. Le večer ti želim.

    • Ana Job

     Steinmark je defektno fuknjena po domače in predlagam, da se jo samo blokira, ker ne neha nabijat.

 • ogledalo

  Še dobro, da takrat ni bilo domosrancev, ki bi Nemcem v rit lezli. Bi Maistra danes križali njihovi zagovorniki.

 • RATATA

  To pa vem.

 • Steiermark

  ana job, tudi ti “razmišljaš”….. S čem pa? Sama se tudi ne izražaš pravilno slovensko, pa čeprav, kot praviš, z njimi v Sloveniji “govoriš slovensko”, izgleda, da si en z drugim s svojim pokvečenim izražanjem pomagate, da “se bolje razumijete”, brača med sabo! Srbi in ostala jugogamad v Sloveniji ima okvarjen gen , kateri bi naj omogočal učenje tujih jezikov, predvsem slovenskega – ker se pač v Sloveniji počutijo gospodarje, največkrat zaradi takšnih “pokončnih slovenaca”, kot si ti, ki se jim udinjate in jih poveličujete, na naši zemlji! Prav avtohtonim štajercem pa odrekaš pravico do avtohtonosti in do materinega jezika, kot čoban maister, ki je srbom tako lezel v tazadnjo, da se je notri kar izgubil in dokončno posrbil – prevzel njihove manire in izvedel genocid nad avtohtonimi štajerci – nemškega rodu! Privlekel pa je te čobane in ostale, nepismene in nekultivirane primerke čičov, čobanov in ostalih degeenerirancev, ki ne pripadajo civiliziranemu narodu, kot smo Štajerci!
  Tukaj gobcaš o starih, grdih in debelih ženskah, verjetno se oziraš po “ženskah” čobanskega rodu. V naši evropski kulturi se ne govori tako in se ne zaničuje, niti “starih”, niti “debelih in grdih , ker pač to ne spada med civilizacijske norme, takšno primitivno obnašanje – izražanje je nesprejemljivo za kultiviranega človeka….. Morda pa tako govoriš, ker se takrat, ko imaš te izbruhe, ogleduješ v ogledalu in gledaš svoj EMŠO….
  Ko si v enem izmed tvojih “razsvetljevalskih – po srbsko”, mene zmerjala z staro in neumno, te naj spomnim, da je to tipično izražanje in omalovaževanje nas avtohtonih, s strani jugosrbov – balkancev! O tem sem se lahko prepričala na slovenskem primorskem, kjer jih je kar 80 %, “jugosrbov”, ki so uspeli okupirati, po maistrovo, našo, slovensko deželo!

  • Ana Job

   Okvarjen gen imaš edino ti, ki imaš Štajerce za čistokrvne Nemce, spelji se v Nemčijo, baba v glavi bolana. Za bruhat si! Stara, grda, brez otrok si. Jaz sem pa lepa in mlada, neobremenjena in polovico teh komentarjev poznam osebno in smiliš se jim.

 • Ana Job

  Steinmark ima velikega idola, Adolfa in Slovenci smo zanjo čistokrvne nemška rasa, precej bolna oseba, res!

 • Jovo Jamnica

  :-) Ja, jas baje mam nekaj nemške krvi. Anpak to je tut fse, kaj vem o moji krvi. Nimam pa dobenga podatka, da bi se gdaj moja kri mešala z balkansko krvjo. Anpak tut tega nemrem zanikat, saj so moji predniki, na kere se sklicujem, živeli nekoč tut na ozemlu današne Albanije. Glih zadnič sn našo na gugle map Kamnik, Bistrico in Cirkovce v Albaniji. :-)

  https://www.google.si/maps/place/Bistrica,+Albanien/@39.9055635,20.1296246,13z/data=!4m5!3m4!1s0x135b11de87b7b263:0x3145a3ad1fbc42d5!8m2!3d39.9174387!4d20.1357937

 • Jovo Jamnica
 • Jovo Jamnica

  Oni kraj v Austiji pa se je prvotno imenoval Vucchingen. Tut mi mamo
  Fokovce. Slovenci bi lahko to tut imevali nekoč tudi Vučinje, ki so ga
  Bavarci pač po svoje zapisali.

  • Jovo Jamnica

   Ja, Romunija… Tam so bli tut Vlahi doma. Po eni ot teorij so tut
   Veneti bli vlaško ljutstvo. Pr nas mamo Laško in še nekaj toponimof,
   keri spominjajo na Vlahe, saj smo jim Slovenci pravli Lahi. Srbi so nas
   imenovali Sloveni, Vlahe pa Vlasi (Vlasotince). Tut v Grčiji recimo,
   lahko greš na izlet v Atene, če si doma v Vlasiosu in se pelaš prek
   Livade, kera leži pot hribom Grbavica… poglej na gugl maps… :-)

 • Jovo Jamnica

  Ja, Romunija… Tam so bli tut Vlahi doma. Po eni ot teorij so tut
  Veneti bli vlaško ljutstvo. Pr nas mamo Laško in še nekaj toponimof,
  keri spominjajo na Vlahe, saj smo jim Slovenci pravli Lahi. Srbi so nas
  imenovali Sloveni, Vlahe pa Vlasi (Vlasotince). Tut v Grčiji recimo,
  lahko greš na izlet v Atene, če si doma v Vlasiosu in se pelaš prek
  Livade, kera leži pot hribom Grbavica… poglej na gugl maps… :-)

  https://www.google.com/maps/place/Livadia+321+00,+Greece/@38.4388875,22.7909236,12z/data=!4m5!3m4!1s0x14a08eec330e4a49:0xcec2b8c4e53cf240!8m2!3d38.4387082!4d22.8753993

 • Jovo Jamnica

  To je špekulacija, ki pa pri meni naleti na zanimanje. Poglej, recimo, da nekdo pride v neke nove kraje in sreča tam domorodce, ki sebi pravijo, da so Vlahi. Recimo, da se je to nam Slovencem zgodilo, ko smo nekje v 5. stoletju prišli v današnjo Slovenijo. Prvič smo se tukaj srečali z Vlahi v kraju Laško. Potlej smo nadaljevali in prišli do Benečije, kjer so prebivali Veneti. Ob stiku so nam Veneti prav tako rekli, da so Vlahi. In potem smo pač vse, kar je bilo živega za Sočo, imenovali pač Lahi, ker nas Langobardi niso spustili dalje.

 • Jovo Jamnica

  Na žalost, moje mnenje je, da smo skrajno miroljubni. Ko gre zares in, če smo dobro vodeni, pa smo srčni in hrabri bojevniki. Eni najbolših. (Pohorski bataljon, boj do zadnega moža brez predaje!)

  • Ana Job

   Ja, Jovo. Slovenci smo krasni in čudoviti ljudje. Smo pa res miroljubni in strpni, toliko, da smo postali ujetniki političnih norcev in ne kaže še kmalu kakšne bistvene izboljšave.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!