Panika: Opazili podgane v velikosti mačk!

Foto: Twitter

Prebivalcem v delu Sundsvalla na severnem delu Švedske je bilo naloženo, da naj imajo zaprta vrata, šolarji pa naj se med odmori zadržujejo v notranjih prostorih, potem ko so v okolici opazili nenavadno velike podgane. 

“Ne gre za normalne podgane, ki jih lahko vidiš v gozdu. Velike so kot mačke,” je za TT povedal Benny Sagmo iz mestnega urada za načrtovanje.

Občina je opozorila prebivalce območja, da naj imajo zaprta vrata in okna zato, da podganam preprečijo vstop v svoje domove in dostop do hrane. Prav tako pa so jim priporočili uporabo varnih zabojnikov za kompost in jih pozvali, naj po piknikih ne puščajo hrane za sabo, da ta ne bi dodatno privabljala podgan.

“Mi naslavljamo vsakogar,” je povedal občinski okoljski koordinator Kristin Eriksson. Predšolskim otrokom iz Trädeta je bilo začasno prepovedano prehranjevanje na prostem in dremanje. “Odločila sem se, da bodo otroci spali znotraj, ker ne moremo tvegati, da bi podgane skočile v otroški voziček,” je povedala Mia Löfgren za SVT Västernorrland.

Foto: iStock

Preselitev zasebnega centra za reciklažo kot najbolj verjeten razlog
Domnevajo, da razlog za “boom” glodavcev tiči v zasebnem centru za reciklažo. Glede na to, da je center v procesu selitve, to pomeni, da so podgane izgubile svoj življenjski habitat. Nekatere živali pa verjetno prihajajo tudi iz občinskega centra za recikliranje, ki se nahaja na istem območju Johannedala.

Iz tega razloga so bile v sredo postavljeni pasti, saj se lokalne oblasti na vsak način želijo znebiti podgan. “Če ne bomo zaustavili trenda, bodo te postajale vedno večje. Ampak vem, da nam jih bo uspelo ustaviti, ne glede na ceno,” je povedal Sagmo.

N. Ž.

 • Anton

  Tam so tudi večje podgane.

  • Burek Burecki

   Ni jih vecjih od podgan v slovenskem parlamentu…

 • Jovo Jamnica

  Kaj ovi N.Ž. na Nova portali oporabla zadno verzijo gugl translejtora???

 • Steiermark

  Migranti?

  • Walter

   Smo nekoč imeli Štajersko, vendar tega ne želijo, nekoč že bivši enopartijski sistem, ki še vedno vlada v ozadju….

 • Walter

  Pa kaj je ta Golobič normalen ? Ali Slovenija nima že več kot 80 političnih strank in list ? Pa dajte se malo spametovati Golobič ? Slovenija potrebuje novi zakon o političnih strankah! Za Slovenijo sta samo dve možnosti, da imamo približno tako kot v ZDA ? Republikance in Demokrate ! To je edina rešitev.Politične stranke,ki so kot LDS ki so že vladale in obvladale in skratka vse prodale,kar je bilo pridobljeno na račun delavskega razreda . Pozabite g. Golubič in pričnite graditi na to kar sem predlagal…

 • Walter

  Slovenija je daleč preveč centralizirana in povzroča še večjo revščino kot jo že imamo !Slovenijo moramo nujno decentralizirati in ponovno uvesti deželno ureditev tako kot smo že imeli nekoč ? Tri dežele v Sloveniji. Glavno mesto ostane Ljubljana. Nastali bi trije deželni parlamenti z sedežem v Kranju,Maribor in Koper. V Ljubljani bi bil podobno kot imamo sedaj,samo,da bi se imenoval Deželni zbori RS. Državni svet ne potrebujemo.To bi bila edina rešitev,saj bi na ta način pridobili enakomeren razvoj na vseh področjih v Sloveniji. Ekonomsko,gospodarsko neodvisni od Ljubljane. V Ljubljani je danes zaposlenih cca. 135.000 ljudi ? V večini se delavci vozijo iz raznih krajev Slovenije v Ljubljano ? Avstrija,Italija in Nemčija imajo deželno ureditev že deset letja. Zakaj tega ne moremo organizirati v Sloveniji ? Ja, ker to v Sloveniji nekaterim ne odgovarja ? Govorimo pa venomer o Štajerski, Krajnski in Primorski ? Zakaj je danes zaposlenih več kot 45.000 mladih v sosednjih državah ? S tem je tudi manjša pokojninska blagajna itd..O tem pri nas nobeden ne razmišlja….

  • Steiermark

   Štajerska do prihoda bedaka maistra, ni bila slovenska dežela, tudi po Avstrijo ne, ki je sama priznala slovenske dežele, kot je Kranjska in delno Koroška, kateri je dala pravico do uporabe slovenskega jezika! Seveda, naša, nekoč matična domovina Avstrija je bila, čeprav “absolutistična” , zelo napredna in demokratična ter socialna, kar nam je maister odrekel in nas stišal s svojmi idiotskimi slovanskimi sanjami pod balkance , kar so mu pa izdatno pomagali debilni politiki, kot je bil illuminat korošec…..Štajerska je vedno veljala za nemško deželo in ne za slovansko, ker so bili slovensko govoreči, v veliki manjšini, čeprav so imeli tudi svoje šole, v slovenskem jeziku…..45.000 mladih in manj mladih Štajercev, v glavnem visoko izobraženih pa je večinoma v Avstriji, torej v svoji ex matični domovini, kjer se tudi počutijo doma in dobro, le da v kolikor imajo tudi stalno bivališče v Sloveniji, pa imajo probleme zaraddi jugokomunističnih spak, ki nam vladajo in od njih pobirajo, neupravičeno (zato da polnijo svoje žepe), dodatne davke oz. davke, ki tem jugosom niso nikoli dovolj visoki…..

 • Walter

  V kolikor bi danes imeli v Sloveniji Deželno ureditev,tako kot smo že imeli, bi ne bilo problema glede zaščite proti toči ? In danes morajo odločati najprej v Ljubljani in nato pri 240 občinah v Sloveniji ? A zaradi tega pa doživljamo na področju sadjarstva,vinogradništva katastrofo ? Dežela Štajerske v Avstriji tega problema nima. Problem je le v tem, da od tam prihaja zadnje čase tudi k nam v Slovenijo oz. Štajersko,Krajnsko in Primorsko :…

 • Striker

  “Če ne bomo zaustavili trenda, bodo te PODGANE postajale vedno večje. Ampak vem, da nam jih bo uspelo ustaviti, ne glede na ceno,” je povedal Sagmo.

  A majo tam tudi begunski center???

 • cosmosjasnovidec

  Naj z temi podganami futrajo kamelotrajbarsko muslimansko golazen.
  Podgane se tako ali tako baje žrejo med sabo.
  ————————————————————————
  Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
  DR.Cosmosjasnovidec

 • JestSmPaEn…

  Na sliki so nutrije, ampak dobr.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!