Postojnska jama podira rekorde! Prenovljeni kompleksi presegajo pričakovanja, uvedli so številne novosti

Postojnska jama Vivarij Proteus (Foto: Iztok Medja, arhiv Postojnska jama)

Sredi avgusta je minilo sedem let, odkar je vodenje podjetja Postojnska jama prevzel Marjan Batagelj, določil nove smernice razvoja, zastavil visoke cilje in s tem postavil nove temelje ne samo postojnskemu, ampak tudi slovenskemu turizmu. V vseh teh letih so razvoj turizma ustvarjali tako s pomočjo promocijsko-prodajnih aktivnosti, kot tudi z razvojem produktov, višanjem kakovosti storitev in ne nazadnje z vlaganjem v infrastrukturo, tako, da so bili na sezone, ki so prihajale, pripravljeni. Uspehi so zgolj posledice skrbnega načrtovanja in pravočasnega zaznavanja potreb sodobnega gosta.

V Parku postojnske jame v letošnjem letu beležijo fenomenalno dober obisk in lahko govorimo o najboljši sezoni zadnjih treh desetletij in eni najboljših nasploh, saj rekordi padajo kot po tekočem traku. Izjemne rezultate tako beležijo po številu obiskovalcev v vseh znamenitostih parka, zasedenosti nočitvenih kapacitet, pa tudi prometu v gostinstvu in trgovini. Rekordni dan po številu obiskovalcev v enem dnevu je bila sobota, 19. avgust, ko si je Postojnsko jamo ogledalo 6730 gostov, Predjamski grad 2892, ostale znamenitosti pa še nadaljnjih 3000 obiskovalcev. Tako so v enem dnevu zabeležili okrog 12.500 obiskov, kar je več kot primerljivo z leti, ko je Postojnsko jamo obiskalo največje število gostov. Še vedno največ obiskovalcev prihaja iz tradicionalnih trgov: Italija, Nemčija, Madžarska, Velika Britanija, Poljska in druge evropske države, med prvimi desetimi po številu pa so tudi gostje iz Južne Koreje, Japonske, ZDA in Izraela. Delež domačih obidkovalcev je v poletnih mesecih kot ponavadi manjši od letnega povprečja in se giblje okrog 8 odstotkov.

Predjamski grad (Foto: Iztok Medja, arhiv Postojnska jama)

Letos si je znamenitosti v kompleksu ogledalo že več kot 900 tisoč obiskovalcev, poslovno leto pa želijo končati s 25 milijonov evrov prometa
Sicer pa vse znamenitosti v upravljanju podjetja Postojnska jama v primerjavi z lanskim letom beležijo porast števila obiskovalcev. V primerjavi z lanskoletnim se odstotek povečanja giblje od 12 do 23, odvisno od znamenitosti, skupno število obiskov pa je v primerjavi z lanskim letom večje za skoraj 15 odstotkov, kolikor znaša tudi porast števila obiskovalcev Postojnske jame. Slednjo si je od začetka leta do konca avgusta ogledalo 560 tisoč gostov, vse znamenitosti v upravljanju podjetja pa že 900 tisoč. Tako še pred koncem leta pričakujejo tudi skupno 38-milijontega obiskovalca Postojnske jame, čeprav je bilo to načrtovano šele v naslednjem letu, ko bodo praznovali 200. obletnico odkritja notranjih delov jame. Čeprav vsa turistična Slovenija šteje prihode in število gostov (približno 15-odstotni porast), so sami najbolj ponosni na finančne kazalce Slovensko povprečje porasta prometa turističnih akterjev je 5,6 odstotka, kar še vedno kaže na “cenenost” slovenskega turizma. V Postojnski jami so prihodki v prvih osmih mesecih porasli za 20 odstotkov, zato lahko opravičeno pričakujejo, da bodo poslovno leto končali s 25 milijonov evrov prometa v primerjavi z lanskimi 20 milijoni in kar s 7 milijoni čistega dobička (lani 5 milijonov). To jim omogoča nove investicije in prevzeme, ki jih, kot navajajo, financirajo izključno z lastnimi sredstvi.

Dodajajo, da pri tem ne pozabljajo na zadovoljstvo zaposlenih in v času rekordov tudi mesečno dodatno nagrajujejo njihov trud. To jim omogoča visoka dodana vrednost na zaposlenega, ki bo letos presegla 70 tisoč evrov. Dodajajo, da se držijo načela: ”Delaj in deli”.

Park Postojnska jama (Foto: arhiv Postojnska jama)

Prenovljen hotel Jama s svojim poslovanjem presega vsa pričakovanja
Za odlično poslovno potezo se je izkazala tudi prenova hotela Jama, ki je v dobrem letu ponovnega poslovanja postal eden najbolje ocenjenih hotelov v Sloveniji. Hotel v neposredni bližini vhoda v Postojnsko jamo, a še vedno sredi neokrnjene narave, beleži izjemen obisk, saj je v poletnih mesecih vsak dan praktično v celoti zaseden, zato že razmišljajo o prenovi še drugega dela z dodatnimi 80 sobami. Tudi po glavni poletni sezoni hotel ne zapira svojih vrat, spremenila se bo le struktura obiskovalcev – pretežno pare in družine, ki bivajo pri njih v poletnem času, bodo zamenjali poslovni in skupinski gostje. Razveseljiv je tudi podatek, da gostje, ki prenočujejo v hotelu Jama, zadovoljstvo s storitvami in svoje navdušenje delijo tako prek javnih družbenih omrežij – odločevalcev nakupa, kot prek svojih, kar je najboljša pohvala in tudi reklama. Dokazali so, da tudi trditve, da hotel potrebuje tri leta, da postane uspešen, ne držijo. Res pa je, da so njihovi pristopi v hotelirstvu popolnoma drugačni od običajni in utečenih v slovenskem prostoru.

Zunanja terasa hotela Jama (Foto: Iztok Medja, arhiv Postojnska jama)

Tudi letos nudijo številne novosti: Sodobna restavracija, brezplačen avtobus ter pesjaki, viteški tabori in še kaj
Tudi letos izpostavljajo nekaj novosti v ponudbi, ki so zadnja leta pri Postojnski jami stalnica. V Parku Postojnske jame so gostinsko ponudbo dopolnili z novo restavracijo, ki so jo poimenovali ”Magdalena food & fun”. Gre za kombinacijo sodobne “street food” ponudbe in domačih dobrot. Sicer pa se ponudba parka prilagaja povpraševanju obiskovalcev, še posebej v gostinstvu, namestitvah in prodaji spominkov. Obdržati in nadgraditi želijo tudi kakovost vseh svojih storitev. Tako med Postojnsko jamo in Predjamskim gradom tudi letos vozi brezplačen avtobus, pri Postojnski jami so še vedno na voljo brezplačni varovani pesjaki, kjer lahko gostje pustijo svoje domače ljubljenčke med svojim obiskom jame, njihovo kapaciteto pa so morali zaradi povpraševanja še povečati. Poleg tega v Predjamskem gradu uvajajo fotografiranje v viteških oklepih, viteške tabore s ponudbo streljanja s samostreli in loki ter nočni ogled gradu z zvočno interpretacijo.

Restavracija Magdalena (Foto: Iztok Medja, arhiv Postojnska jama)

Obnovljen Vivarij Proteus prikazuje celo razmnoževanje človeške ribice
Daleč najpomembnejše pa so novosti pri interpretaciji Postojnske jame, Predjamskega gradu, Proteusove jame Vivarijana in razstavnega Paviljona EXPO, saj na takšen način postane doživetje izjemno in nepozabno. Obiskovalcem je letos na voljo prenovljeni Vivarij Proteus, ki je posvečen izredno bogatemu živalskemu svetu Postojnske jame, dopolnjen je tudi s prikazom lanskoletnega zgodovinskega dogajanja za Postojnsko jamo – razmnoževanja človeške ribice. Vivarij ima posebno izobraževalno vlogo, zato jih je ob idejnih zasnovah prenove vodila tudi želja po tem, da bi obiskovalcem, predvsem otrokom, živali ostale čim bolj v spominu. Tako je nastal Svet junakove teme, saj prilagoditve živali spominjajo na posebne sposobnosti, kakršne imajo samo super junaki. V prenovljenem Vivariju bomo vsi na duhovit in preprost način spoznavali zanimive in prikupne živali, ki živijo v najbolj raznolikem živalskem jamskem habitatu na svetu.

Predjamski grad (Foto: Valter Leban, arhiv Postojnska jama)

Trudijo se, da je obisk atrakcij Parka Postojnske jame doživetje in, da oblikovalce spreminjajo v občudovalce. To potrjuje tudi dejstvo, da so že nekaj let zapored prav vse atrakcije in tudi namestitve prejele certifikat odločnosti (certificate of excellence), ki ga na podlagi ocen obiskovalcev podeljuje največji turistični spletni portal na svetu Tripadvisor, saj povsod dosegamo oceno najmanj 4,5 od 5 možnih.

A. L.

 • Hun

  Bagatel ma vizijo…najbl sm se nasmejal, ko ga Cerknicanski primitivni vascani nocejo, ker hoce kupit smzčišče…glupost naroda ne pozna meja…nedavno so vascani hotl fizicno odstrant lopovsko vodstvo hotela Cerkno…vodstvo je takrat placalo iz drzavne kase hotela, da jih osebno varuje security BBR iz lublane…da so jim varnostniki resl lopovske guzice…
  danes pa glupi vaščani odganjajo Batagelja…in pol se clovk prasa..sj je slovenski narod sadomazo da mu pase da ga tlacjo in guzijo…

 • Janez

  Batagelja za predsednika države,pa bomo videli,,kaj se bo zgodilo s Slovenijo.

  • beno

   Ha, ha, ha, …..ali ti misliš, da je nor, da bo služil po btto 5 000 na mesec…… potem, ko je od države prejel koncesijo za Jamo, od Alenke še za Predjamski grad in………….

 • princeska

  Sramota, da en posameznik lahko služi z našimi skupnimi naravnimi lepotami!
  Ker država ni mogla, ni ne znala in ne hotela, ugotavljam, da so načrtovali, da bo s Postojnsko jamo služil en naših. To je en od načinov razprodaje državnega premoženja. Narod pa kot da je butast in mutast!

  • dr Janez Sveti

   O poslih pa ne veš veliko a ne? Kako si služiš za preživetje? Majhna plača? Vsi so krivi, da ti gre slabo a ne?
   DR Janez Sveti kapitalist

   • princeska

    Ej, kameleon, sem slišala, da živiš zelo skromno od pokojnine in sem pa tja komu pomagaš menda na zdravstvenem področju. Sama ti že ne bi zaupala. O kapitalizmu se ti pa sanja ne. Povej mi ime samo ene države, ki svoje naravne lepote da posamezniku, da jih trži in bogati od njih. Ne boš je našel, to je možno samo v komunističnem kupleraju, ki ga podpiraš.

    • dr Janez Sveti

     Nimam pokojnine in je ne maram, ker živim od popolnoma drugačnih dohodkov. Nikomu ne znam in ne pomagam na zdravstvene poodročju, kar pomeni, da nisem oseba za katero me imaš.
     Koncesije so po celem sveti in po celem (svobodnem-demokratičnem) svetu so popolnoma normalna stvar. Verjetno si otrok socializma, kjer je vse “naše” pa nič ni naše. Tako tudi neumni verniki mislijo, da so cerkve njihove, jaz pa dobro vem, kdo je vpisan v zemljiško knjigo kot lastnik!
     DR Janez Sveti genij

     • Adolf Hitler

      dokler bo svet demokratičen nebo nikol svoboden!

     • dr Janez Sveti

      O tem je veliko debat in teorij :)
      DR Janez Sveti vesoljc

  • Hun

   kaj bi bila ti zdj kapitalistka s socialnokomunisticnim pridihom…spet eno od onih ki bi se rada [email protected] al da ji ne uđe

  • Adolf Hitler

   kaka džava država je volk in ne te komunaiserske buzerantčine!

 • dr Janez Sveti

  Čestitam!
  Upam, da o uspel tudi najnovejši prevzem!
  DR Janez Sveti kapitalist

 • samsara

  Takole po občutku domnevam, da je bila slavna udbovska prisluškovalnica telekomunikacijam širše primorske regije pozicionirana, nekje na levi strani prikazanega hotela, zgrajenega v 70 letih, zdaj prenovljenega, pod drugo etažo balkonov, kjer objekt nalega na hrib. Tam je nekakšna ‘siva cona’.
  Sicer pa je prav to tisti hotel, v katerem so udbovci prisluškovali.

 • Ana Job

  Čestitke Postojni! Takšno ekipo bi nujno potreboval Bled, ki se ne razvija in je postal samo še destinacija za radikalne islamiste iz Bosne, ki sprehajajo svoje pokrite ženske po 5 skupaj. Elitni turizem pa se seli na Vrbsko jezero in ga na Bledu že desetletja ni več,zahvaljujoč komunistom, ki so vse uničili.

 • Hribouc

  To in podobne novice si všečkajo Jerkoti Čehovini in udbaška elita, ki bo prerezala trakec ob otvoritvi
  novoodkrite prisluškovalne sobice – muzeja – v hotelu Jama z izhodom v samo jamo.
  Prihodek bo šel za vzdrževanje udbaških spominov na herojska krvava leta kardeljanskega eksperimenta nad slovenskim narodom.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!