Pred 170 leti je domoljub Toman prvič izobesil slovensko zastavo

Slovenska zastava.

Na današnji dan mineva 170 let, odkar je slovenski domoljub Lovro Toman na Wolfovi 8 v Ljubljani prvič izobesil slovensko zastavo. V spomin na ta dogodek danes obeležujemo dan zastave. Zaznamovali ga bodo na nedeljski proslavi v zemljepisnem središču Slovenije v Spodnji Slivni pri Vačah. Slavnostni govornik bo predsednik združenja VSO Aleš Hojs.

Društvo Heraldica Slovenica je slovesnost v Spodnji Slivni prvič priredilo leta 1998, ob 150. obletnici prvega izobešanja slovenske zastave. Vse od takrat slovesnost pripravijo vsako prvo nedeljo po 7. aprilu. Letošnja bo tako potekala v nedeljo. Na proslavi vsako leto sodelujejo pesniki, pisatelji, zgodovinarji, etnologi, poslanci vseh političnih opcij, predstavniki verskih skupnosti, županje in župani slovenskih občin, Slovenska vojska in veterani vojne za Slovenijo, so zapisali v društvu.

Tudi letos bo po paradnem sprevodu državnih in občinskih zastav ter društvenih praporov gardna enota Slovenske vojske z vsemi častmi dvignila štirimetrsko zastavo Slovenije. Zbrane bodo med drugim nagovorili litijski župan Franci Rokavec, predsednik društva Heraldica Slovenica Aleksander Hribovšek in predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve Aleš Hojs.

Številni še vedno ne znajo pravilno izobesiti zastave
Društvo je sicer nedavno izdelalo in objavilo tudi informativno spletno stran izobesi-zastavo.si, ki je posvečena slovenski zastavi in spodbuja njeno zgledno državljansko uporabo. Obsega navodila za pravilno rokovanje z najvidnejšim državnim simbolom, ima kompletno pravno podlago in spodbuja redno izobešanje. Kot je razvidno s spletne strani, morajo biti barve, če je zastava izobešena na drogu, razporejene od zgoraj navzdol po temle vrstnem redu: bela, modra, rdeča. Grb mora biti, gledano od spredaj, na levi strani zastave v levem zgornjem delu.

Zdajšnjo slovensko zastavo in grb je slovenska skupščina razglasila 24. junija 1991 s sprejemom dopolnila k ustavi takratne Socialistične republike Slovenije iz leta 1974. Določbe je povzela tudi nova slovenska ustava, ki jo je slovenska skupščina sprejela 23. decembra 1991, poroča STA.

C. Š.

 

 • RATATA

  Res upam, da bo imela Spodnja Slivna pri Vačah vedno samo protikomunistične župane.

  • tohuvabohu

   Spodnja Slivna ni občina.
   Geoss je pa neumnost. Če bo uveljavljena arbitraža, se bo “središče” Slovenije premaknilo proti severozahodu za kak kilometer.

   • tohuvabohu

    Če bi Hrvatje šli računat svoje “središče”, bi z grozo ugotovili, da leži v Bosni, in sicer v srbskem delu.

   • RATATA

    Kaj ko bi ne jemal vsega tako resno?
    Kaj pa tudi jaz vem, kot naprimer to, da so Bloke središče Dežele Krajnske.
    O arbitraži, veleizdaji in osamosvojeni socialistični Respubliki Sloveniji sem pa tako ali drugače že vse povedal.

    • tohuvabohu

     Saj ti nič nočem. Moti me edino ta brezzvezna evforija okoli tega “središča”.

     • RATATA

      Zdaj je tako, da je ta kraj postal nekakšen tradicionalni.
      Bolj je kriva najdena situla tam pri Vačah, da je en nepoznavalec stanja stvari in dejstev začel to razglašati za center.
      Ko jebe center, meje so važne, s tem kaj bodo in česa ne bodo zahtevali so se pa zedinili predstavniki prav vseh partij v tihi sobi parlamenta misleč, da mi navadni ne bomo izvedeli za njihovo veleizdajo!

     • tohuvabohu

      O katerem dogodku govoriš?

     • RATATA

      Povedal sem, da so se takrat, ko so odločali kaj in do kje bo zahtevano kot ozemlje RS (katere listine in dokumenti bodo vloženi v memorandum k sporazumu o arbitraži za določitev poteka meje med RS in RH), predstavniki prav vseh strani odšli izraziti svoje strinjanje, da smo s tem morali oddati ogromno ozemlja dežele Primorske, pa tudi Medmurje, ki po trianonskem sporazumu pripada Prekmurju.

   • Soave

    Ne , no ?? Potem bo pa Slovenijo še bolj ” zanašalo ” ?

 • Soave

  Jaz pa upam, da bo enkrat na Ljubljenskem gradu le zaplapolala ta prava zastava !!
  https://si.aleteia.org/2018/04/07/ko-je-slovencem-prekipelo-ker-na-ljubljanskem-gradu-ni-plapolala-slovenska-zastava/

 • tohuvabohu

  Mene pa najbolj muči, kako je Toman vedel, kakšna je slovenska zastava?

  • hermannn

   Prav to sem hotel tudi sam reči (zgoraj).

 • pesjanar

  Ta zastava ni nič drugega kot ruska cota z našim grbom,čas bi že bil da imamo svojo zastavo z grbom ki ustreza slovenski zgodovini,potem si lahko razne P.nagrajenke izrezujejo luknje kamor jih bo volja Kontič lahko potem iz takšne ruske cote zašijeTiteku nove gate…..Štefi iz murgl pa novi “furtuh”….

  • hermannn

   Nekje sem prebral, da rdeča modra bela ni bila nikoli ruska zastava. Potem pa so se po demokratični revoluciji l. 91 odločili zanjo. Slovenska partijska politika pa je, kot se nekateri spomnimo, z registracijo zavlačevala toliko časa, da so nas Rusi prehiteli, mi pa smo potem morali vstaviti tisti ponesrečeni trikotnik vanjo. Ne razumem pa nečesa: kako to, da je Kranjski Janez dvignil zastavo, ki je bila rdeče bela plava. Sicer pa Čehi prav te dni delajo korekture na svoji himni in bil bi res že čas, da tudi mi naredimo nekaj s to našo ‘cunjo’. Morda bi jo potem bolj spoštovali, ker danes človeku, ki izobesi to cunjo vsakič pride na misel, da obeša bodisi rusko ali pa srbsko zastavo.

   • zoro

    res je imaš, prav, a povem ti, da če ne bi bila srbsko ruska se komiji z njo ne bi nikoli strinjali, saj komiji niso slovenci in zato nimajo domoljubnih čustev

    • freedomfighter

     Ti pa ne spostujes drzavnih simbolov…tolko o patriotih in domoljubih se simbole drzave sovrazite zato ker niso germanski ali ne vem kaj

   • freedomfighter

    Nikoli nobenih sprememb pri drzavnih simbolov imamo najbolso himno in najlepso zastavo

  • zoro

   tako je in tudi grb je tako, tako – vsi narodi, ki imajo radi domovino in rod segajo s svojo zastavo kar se da daleč v zgodovino, ker so nanjo ponosni – pri nas pa slovenci očitno ne smemo biti ponosni na svojo domovino in njeno zgodovino – očitno levisti ločijo čas pred poboji slovencev (tega želijo izbrisati, kot, da ni bilo pred levizmom ničesar) in čas po pobojih lastnega naroda, na kar so očitno ponosni

   • freedomfighter

    Ti bi imel najbrs raje nemsko ali pa avstrijsko…fuj izdajalci slovanov

 • ptr

  Lovro Toman je bil res domoljub od glave do peta in je naredil še vrsto pomembnejših dejanj od zgolj izobešanja zastave, npr. ustanovil je Slovensko matico. Seveda je nekaj časa imel ulico v samem središču Ljubljane. Enkrat v zač. 50. let so komunisti izvedli veliki masaker nad uličnimi imeni in Tomanovo ulico je dobil Prežihov Voranc (po njem se imenuje še danes), ki se je, žalibog, še bolj kot pisatelj proslavil kot komunist, ki je ovajal svoje stanovske kolege. Na zač. 90 let je prišlo do novega spreminjanja uličnih imen, ampak na Tomana so uspeli nekako pozabiti, zato pa je ostalo kar nekaj ulic, ki se še danes imenujejo po nekoliko manj razvpitih komunistih, vosovcih ipd.

  No, lani so se mestni očetje odločili, da bodo že prastaro “mrtvo” gradbeno jamo pri avtobusni postaji vsaj začasno zasuli in na njej uredili manjši Tomanov park. Še celo pri orto komi Dnevniku so jih pohvalili, da so se spomnili na domoljuba Lovra Tomana. Pa je že naslednji dan prišel besen odgovor, da se park ne imenuje po Lovru pač pa nekem kamnoseku Tomanu, ki s prvim nima nobene zveze.

  No, če že tako ihtavo sovražijo Lovra, pa ima tam za NLB svojo ulico vsaj njegova žena Josipina Turnograjska, pa čeprav se sploh ni utegnila proslaviti kot pisateljica, ker je nesrečno umrla že pri 20 letih.

 • lado

  EJ GOLAZENRDEČA !!!!!!!!!!!!!OBLJUBIM , DA BOM VSAKEKA KI GA BOM PREPOZNAL POLOMU KO KOMUNAJZERJA , KER SI TO ŽELIJO , SAMO TO NI MUSLIMANSKIH 70 KURBLVEL!!!ČASTITE ME POL PA NA DOBU OK???!!!SEM DAL ZJUTRAJ ZASTAVO NA HIŠO !!!!!!!!!!!!!!!!!

  • ekolus

   haha keri pacient

 • Anton

  mene zanima zakaj slovenska vlada/ parlament ne zahteva od Ljubljanskega župana Jankovića izobesitev slovenske zastave. Toliko o naših politikih in njihovem nacionalnem čutu, zanima me zakaj nobena stranka v predvolilnem obdobju ne izstavi te problematike.Tega nisem slišal ne od “levice”, pričakoval sem vsaj nek bežno omembo pri “desnici”, celo pri strankah, ki se opredeljujejo kot nacio, npr. SNS tega nisem zasledil.To mene,kot zavednega Slovenca iskreno boli pri srcu!

  sarkazem press

  • totex39

   Ne bo zahtevala, ker je on nad našim parlamentom in vlado, vendar se malo ve o tem.

  • freedomfighter

   Ti se vedno ne razumes da.je politika sluzba za te ljudi in briga njih za drzavo…ponavadi ljudje ki imajo radi svojo drzavo ne vstopajo v politiko

 • lado

  DOBRO si se spomnil!!!! Tudi meni ni jasno ZAKAJ NI NA GRADU SLO ZASTAVE!!!???kako si srbin dovoli,ja ker mu noben ne polomi kosti,pa v rotovžu VSE VEN ZMETAT!!!!! Za vse kar se po ljubljani dela da v žep provizijo,nam pa PUFE,ztujim po koprivah ni problem!! ampak ĆEFUR ŽUPAN ,DRUGJE ČRNC….HALO to južnjaki na balkanu ne poznajo!!!!! pa koliko se njihove glazbe predvaja po radijih!!!!!!! z zakonom prepovedat RAUS

  • zoro

   tooooooo++++++++++++++++ – bojim se, da še malo pa bo visela srbska, če ne kar isissova

 • zoro

  in kako je zastava, ki jo je izobesil Toman izgledala?

 • freedomfighter

  Ampak ta pa ni bil proti srbom ampak proti avstrijcem ki jih imate nekateri tako radi

 • Olga_10

  Vse spoštovanje! Srečno Slovenija!

 • Ivan Tomaslavic

  Zasebne finance
  Pozdravljeni vsi. Lahko vam pomagam pri financiranju,
  Če vas zanima, prosimo, odgovorite za več podrobnosti.
  prosim kontaktirajte me po: mail: [email protected]
  whatsapp: +33756850359
  viber: +22995608568

 • Ivan Tomaslavic

  2392/5000
  Hello my amazing friends but true.

  For all your loan and investment requests, I advise you to go to Mr. Ivan Tomaslavic. Get a loan with this Mr. Ivan Tomaslavic from € 5,000 to € 10,000,000 in less than 72 hours after having followed all the steps to the letter. Serious offer and very reliable with more security. If you are interested contact this gentleman. please contact me by: mail: [email protected]
  viber: +22995608568
  whatsapp: +33756850359

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!