Prvič od leta 1945 valentinovo pade na pepelnično sredo; cerkveni voditelji opozarjajo, da izjeme pri postenju ne pridejo v poštev!

Foto: iStock

Čokolada in šampanjec ali pepel in postenje? S tem dvomom se bodo v sredo srečali mnogi kristjani. Namreč, pepelnična sreda, ki predstavlja uvod v postni čas, v katerem naj bi se verniki odrekli grehu, sovpada z valentinovim, praznikom ljubezni, ki so ga v Sloveniji mnogi že posvojili.

S pepelnično sredo se začenja 40-dnevni post, ki za kristjane predstavlja pripravo na veliko noč. Prvič od leta 1945 se bo dogodilo, da se post začenja na valentinovo.

Izjeme ne bodo dopuščene
Irsko-ameriške škofije v ZDA večkrat vernikom dopuščajo, da takrat, ko dan svetega Patrika pade na veliki petek, lahko jedo tradicionalno osoljeno govedino z zeljem. So pa cerkveni voditelji že najavili, da takšne izjeme na valentinovo ne pridejo v poštev. “Pepelnična sreda in veliki petek sta edina dva dneva v letu, ko je post obvezen,” je izpostavil ameriški škof Richard Malone v video sporočilu vernikom in svetoval vsem tistim, ki praznujejo valentinovo, da praznik praznujejo dan prej.

Foto: iStock

Podobno prekrivanje se bo sicer zgodilo čez nekaj tednov, namreč dan velike noči bo napočil 1. aprila, torej na dan norcev oziroma norčavosti.

N. Ž.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!