Se v času dopusta povežete na hotelski WiFi? Po teh razkritjih si boste zagotovo premislili!

Foto: iStock

Turisti so bili šokirani, s kakšno lahkoto so vdrli v njihove telefone; medtem ko so se sproščali in uživali, so hekerji kradli. Nove raziskave so pokazale, kako zlahka je vdreti nekomu v mobilni telefon in ukrasti podatke o kreditnih karticah. To pa so storili tako, da so v hotelih ustvarili lažni WiFi.

Raziskovalni novinar Jeff Rossen je najel strokovnjaka za varnost in mu naročil, naj ustvari lažno dostopno točko (WiFi) v izbranem hotelu v mehiškem Cancunu. Vse so naredili tako, da izgleda podobno kot uradni hotelski WiFi, piše hrvaški Večernji list.

Ko so se turisti prijavili na WiFi, so jih lahko spremljali, videli so, kaj kupujejo, podrobnosti o letu in podatke o banki. Potem so turistom odkrili, kakšen je bil njihov namen, in jih opozorili, naj bodo v prihodnje previdnejši.

Foto: iStock

“Žrtve” niso mogle verjeti, kako hitro lahko nekdo vdre v njihove telefone, Rossen pa jim je dal nekaj nasvetov, da bi bili bolj varni na internetu tudi v času počitnic:

 1. Izklopite javni WiFi, kadar kupujete preko interneta. Za to raje uporabite mobilne podatke – res je dražja, vendar varnejša možnost.
 2. Izberite možnost ”pozabi to omrežje”, ko greste iz mesta, kjer ste, da s tem preprečite samodejno povezovanje.
 3. Prekinite samodejno povezovanje na WiFi.
 4. Preverite, ali je WiFi resnično od hotela tako, da najprej vnesete napačno geslo. Če se vam vseeno poveže, boste vedeli, da je prevara.

A. G.

 • Soave

  Pišuka ?? Dobro, da nič nimam na računu. Posledica je, da tudi kreditnih kartic nimam.
  No, dobra posledica. Koristna !!

  • Rožle

   Še dobro, da nimam računa …. :)

   • Soave

    Ja, ta je pa še najboljša.
    Le glej, da te kdo za kravateljc ne prime.

 • večni srb

  Par milimetrov velika kamera stane tam nekje 25 evrov, pri kitajcu, boljše snemajo tudi v mraku in pošiljajo signal preko skritega wifija. Poleg tega, se danes nameščajo tudi druge vrste detektorjev, od preprostih detektorjev kovin in termalnih kamer, do kompliciranih in za zdravje izjemno nevarnih žarkov, ki sevajo skozi telo opazovane osebe. Kot, da ne bi obstajali več nobeni etični standardi, celo ali predvsem državne službe lahko delajo kar hočejo, pod izgovorom lažne varnosti in lažnega boja proti terorizmu. Enostavno zakoni sploh ne obstajajo, zgleda živimo v neki totalni vojni, kjer je povsod bojišče, vsi so vojaki in vse je lahko orožje. Korupcije in kriminala je pa več kot kdajkoli prej v zgodovini, če mi zna kdo pojasniti te paradokse.
  Aja, wifi itak, saj tako je narejena tehnologija, da lahko en računalnik uporablja vse priklopljene naprave. Dejansko obstajajo med nami ljudje, ki zapravijo celo življenje s tem, da opazujejo ostale. To deluje kot droga za sadistične psihopate, ne morejo nehat opazovati druge,svoje življenje se jim naravnost gnusi, ker ga niso nikoli živeli, in takih se vsak dan vse več rekrutira v razne bolj ali manj zasebne agencije, tudi brez kakršnega koli preverjanja vsaj psihičnega stanja. Potem so tu še večno zaskrbljene mamice in avtoritarni očetje, pa ljubosumni družinski pari, nezaupljivi prijatelji… ponekod so kontaminirane kar cele vaške skupnosti.
  Lepo vas prosim, celo Grims pove, da uradno obstaja pri nas najmanj več sto strogo opazovanih oseb, nad katerimi komisija nima praktično nobenega, razen mogoče administrativni nadzor. S tem verjetno ščitijo njega, ker noče biti vmešan v to kar se v resnici pri nas preizkuša.
  Treba je omeniti še posebno skupino žrtev sodobnega totalitarizma, psihopati se najraje izživljajo nad takimi, ki jih je sistem že ustrezno pripravil in dehumaniziral, zato se nikakor ne morejo več braniti. Vendar niso vsi tako pametni, ne pridejo si takoj gor, da jih nadzirajo hudi duševni bolniki in sadisti, ogromno jih najprej pomisli na marsovce, pa kakšne skrivnostne mračne sile, mogoče tudi skrivnostne vladne programe, zaradi katerih se počutijo celo posebni (Stockholmški sindrom). Taki se seveda nikoli ne pritožujejo in samo še trpijo, pobere jih pa rak, zaradi prevelikih količin sevanja in izpostavljenosti različni snovi.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!