Svetovni dan živali: Mitja za njih teče iz Kopra do Ljubljane

Foto: NGU

 4. oktober se obeležuje kot svetovni dan živali in Mitja Lukša Florjančič je dve veliki ljubezni, živali in šport, združil v eno. Že včeraj se s svojo psičko Belo in spremljevalno ekipo odpravil na ultramaratonsko preizkušnjo Koraki za tačke iz Kopra do Ljubljane. Zaključek akcije je predviden v Tacnu, danes ob 17. uri na stadionu pri policijski šoli v Tacnu.

Živali so tista bitja, ki nas kaj hitro dobijo na svojo stran, ker so iskrena in pokažejo naklonjenost le tistim, za katere presodijo, da so tega vredni. Tudi ta bitja si torej zaslužijo, da z njimi ravnamo spoštljivo in prav to je namen omenjene akcije. Mitja bo 120 kilometrov zagotovo premagal brez večjih težav, saj mu vsake toliko ob strani stoji tudi psička Bela. Vzporedno s tekom poteka tudi zbiranje hrane za živali in sredstev, ki so bodo razdelila med društva za zaščito živali, ki sodijo pod okrilje fundacije Naš kuža.

Ustanovitelj fundacije je glasbenik Rok Terkaj, ki je hkrati tudi ambasador dobrodelnega projekta Koraki za tačke. Za tem projektom pa se seveda skriva športno humanitarno društvo Never give up, ki vsako leto postaja vse bolj prepoznavno, predvsem po projektih 10 krogov za 10 nasmehov in Srce Sloveniji. Takrat je bil glavni akter Matej Markovič, ki ga je Mitja ves čas akcije Srce Sloveniji masiral, mogoče pa bosta sedaj vlogi obrnila.

Mitja v vlogi maserja (Foto: NGU)

Mitja v vlogi maserja
(Foto: NGU)

Na t. i. priključitvenih točkah poteka tudi zbiranje hrane za živali, dobrodošla pa so tudi finančna sredstva, ki jih lahko nakažete z SMS (geslo TACKE ali TACKE5) na 1919.  

Ve, da je to lahko težka preizkušnja, a je vseeno vredna vsega truda
Kot športni maser in dober prijatelj Mateja Markoviča zagotovo ve kaj lahko pričakuje. Pripravljal se je kolikor se je lahko. Glede na mnoge obveznosti je včasih lahko to kar težko izvedljivo. Kljub vsemu verjame vase in dobroto ljudi, ki se mu bodo na trasi pridružili in tistih, ki bodo darovali hrano ali denarna sredstva za štirinožne prijatelje, ki jim življenje ni namenilo udobja.

Foto: NGU

Foto: NGU

Pred nakupom živali dobro razmislite
Žival ni plišasta igrača, ki jo postavite v kot, ko se je naveličate. Tega bitja si res morate želeti in predvsem prevzeti odgovornost zanjo. Živali se torej nikoli ne kupuje za darilo, ker to ni nekaj kar odviješ, ti je všeč in čez nekaj dni nič več.

Opozarja se na številne težave na podrožju ravnanja z živalmi
Zelo problematično je nastavljanje pasti ali izživljanje nad živalmi. Rok Terkaj opozarja, da se ne sme opuščati sterilizacije in kastracije psov ali mačk, ker to lahko vodi v čezmerno razmnoževanje živali, večina njih pa pristane v zavetiščih za živali. Zelo aktualne in vse bolj krute so tudi pasje borbe, kjer lastniki svoje pse izkoriščajo zaradi zaslužka. Prav nič prijetne pa niso niti razstave, ki so postale že prava modna industrija.

Kako lahko pomagate projektu Koraki za tačke:

  • akcijo lahko podprete z donacijo pakirane pasje hrane v kakršnikoli obliki (briketi, konzerve, prigrizki) in jo dostavite na priključitvene točke,
    ali
  • s kratkim sporočilom (SMS) z geslom TACKE ali TACKE5 na številko 1919in tako darujete en oziroma pet evrov.

 

B.P.