To je najgloblja luknja, ki jo je kdajkoli izvrtal človek

Najgloblja umetna luknja, ki jo je kdajkoli izvrtal človek, je na ruskem polotoku Kola in je globoka kar 12.262 metrov. Prvotni načrt je bil priti do globine 15 kilometrov, a so v teh globinah temperature previsoke, da bi strojna oprema še normalno delovala.

Projekt vrtanja najgloblje luknje na svetu so Rusi začeli leta 1970 na polotoku Kola in ga končali 1989 zaradi previsokih temperatur v notranjosti zemlje, ki so preprečevale, da bi vrtalni stroj še normalno deloval. Njena širina meri na površini zgolj 92 centimetrov, v najbolj globokem delu pa vsega 21,5 centimetra.

Ruski znanstveniki so projektom začeli zaradi raziskovanja pogojev v enormnih globinah zemlje, kemične sestave tal, fizične oblike ter temperature, pri vrtanju pa jih je presenetilo odkritje vode, ki je najverjetneje posledica stiskanja atomov vodika in kisika iz zemeljskih slojev. Prav tako so našli tudi dve milijardi let star plankton.

Vsa raziskovanja v najgloblji luknji na svetu so bila končana leta 1994, Japonci pa zdaj pripravljajo nov projekt, s katerim bi premagali Ruse. Dela bodo začeli predvidoma leta 2030, poroča Večernji list.

C. Š.

 

 • lokec

  Nikoli ne bodo prevrtali zemlje, pa sanjajo o nekem drugem osončju

 • dr Janez Sveti

  Zelo stara zgodba, kipa seveda zna bit zanimiva, če bi jo vsaj napisali zanimivo.
  DR janez Sveti kritik

 • Jure kavčičeu

  Nivo vašega novinarstva in neprofesionalnosti, pa je še za pol metra nižje, kot je dno te luknje.

 • denacifikacija

  Nak, ta ni več najbolj globoka luknja na svetu,naftarji so kopali še par sto metrov bolj globoko,vendar pod morsko gladino, zato ostaja Kola rekorder med vrtanji pod trdno površino, ne pa globine kot take, v smislu oddaljenosti od gravitacijskega centra Zemlje.
  Dejansko bomo zgleda prej raziskali osončje kot izvedeli kaj se dogaja v središču planeta, na katerem živimo, temperature in pritiski so taki, kot bi vrtali skozi sonce.
  Lahko pa bi poskusili izkoristiti razmere pod trdno skorjo, če bi lahko skozi luknjo spustili par raziskovalnih sond,ki bi jih potem podzemni tokovi raztrosili kamor jih pač lahko odnese, če bi sodelovale vse države, bi mogoče pridobili ogromno dragocenih podatkov, iz katerih bi se dalo marsikaj sklepati.

  S takimi tehničnimi idejami so se ukvarjali že pisci znanstvene fantastike in seveda Hollywood, nekaj idej se mi zdi povsem uporabnih, res škoda, da svetovna znanstvena skupnost ne sodeluje bolj vsaj pri redkih raziskavah, ki so v dobrobit celotnega človeštva.
  Z raziskavami tekoče sredice zemlje, bi se odprle številne nove možnosti, če naravno oscilira, bi lahko kroglo mogoče uporabili za hitrejši internet. Kroglo bi lahko obsevali s kakšnimi valovi, ki bi na nasprotni strani sprožili nek merljiv odziv, pa bi imeli vsi enako hitro povezavo.

  Kako varno in pametno je drezati v nekaj tako močnega,to pa ne vem, po mojem ne najbolj, sredica zemlje je namreč ogromna atomska bomba, ki lahko raznese cel planet, če bi bil kdo preveč pameten. Bi bila pa to dobra cerkev, dejansko je to najbolj peklenski stroj kar jih poznamo, če je sredico mogoče manipulirati in bomo nekoč vsi povezani skozi njo, potem bo postala nekaj, s čimer bomo morali živeti in nas lahko vse v hipu pogubi, odvisno kakšne misli bi si izmenjavali skozi tisti medij.

 • Bozz

  “pri vrtanju pa jih je presenetilo odkritje vode, ki je najverjetneje posledica stiskanja atomov vodika in kisika iz zemeljskih slojev.”

  Spodaj je voda, to vam pove že Sveto pismo, nepristranska znanost pa vedno potrdi kot v tem primeru. To voda je privrela na plano v Noetovem potopu.

  “Prav tako so našli tudi dve milijardi let star plankton.”

  Hahahaah, 2 milijardi, pravljice za bumbarje.

  • denacifikacija

   Če so res našli 2 milijardi let star DNK, potem ta hip odkrivajo naravne zakonitosti, ki so omogočile nastanek prvih mikroorganizmov.
   Čeprav je pojav življenja še par milijard let starejši, so se vmes zgodila številna izumrtja vrst, vendar se je življenjska sila vedno znova nekako regenerirala in utrdila.
   Vprašanje pa je, če je ta sila danes še vedno tako močna in prisotna, v primeru novega vesoljnega potopa, bi novo površino kontinentov morda zalila voda iz podzemeljskih globin, polna izjemno reaktivnega in prilagodljivega planktona, da bi se evolucija življenja lahko začela znova. V tem primeru, bi lahko sklepali, da je življenje nastalo nekje proti središču planeta in ne v oceanih, na gladini, mogoče je za njegov nastanek v celoti odgovorna zemeljska sredica, ki oddaja več kot dovolj radiacije ter drugih energetskih sevanj, ki smo jih doslej pripisovali atmosferi planeta.
   To bi pojasnilo tudi zlobno naravo človeka, bolj za preživetje močnejšega in bolje prilagojenega Hudiča, lol :)

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!