To je najhladnejša vasica na planetu: prebivalcem se življenje tam ne zdi nič posebnega

Foto: Instagram

Ruska vas Ojmjakon, ki leži v Sibiriji, je uradno najhladnejši stalno naseljeni kraj na Zemlji. Kljub skrajno nizkim temperaturam, ki dosegajo tudi do –62 stopinj Celzija, prebivalci živijo svoj vsakdan. Pri tem pa je treba omeniti, da se živo srebro lahko pomakne tudi nižje,  Siberian Times namreč poroča, da je mestni digitalni termometer nehal delovati, ko je dosegel to vrednost na termometru. 

Čeprav v vasi vladajo temperaturni ekstremi, pa ti niso izgovor za zadrževanje v notranjih prostorih. Otroci, ki obiskujejo lokalno šolo, kljub –50 stopinjam Celzija v novembru niso smeli ostati doma, doma lahko namreč ostanejo šele po tem, ko  temperature padejo pod –53 stopinj Celzija. Kot lahko vidimo, gre za okolje, kjer ni prostora za izgovore.
Tudi trepalnice zamrznejo  
Na družbenem omrežju Instagram je zaokrožila fotografija 24-letne uporabnice Nastye, na kateri je mogoče videti, da so ji zamrznile trepalnice, ob tem pa je zapisala, da se naravna maskara na trepalnicah pojavi po 15- do 20-minutni hoji na –47 stopinjah Celzija.

Foto: Instagram

Na spodnjem videoposnetku je mogoče videti, kako devetletni fantič z zadka konja čisti sneg in ga krtači. Semyon Vinokurov, ki je video posnel, je povedal, da so tako nizke temperature za prebivalce vasice, ki je najhladnejše mesto na Zemlji, nekaj povsem vsakdanjega. Vsem novinarjem, ki ga sprašujejo, kako je živeti tukaj, odgovarja, naj se sami prepričajo in to izkusijo na lastni koži.

Vasica se je zapisala v Guinnessovo knjigo rekordov
Leta 1933, ko so temperature v vasici padle celo na –69 stopinj Celzija, se je zapisala v Guinnessovo knjigo rekordov kot najhladnejši naseljeni prostor na Zemlji, saj se le na Antarktiki lahko temperature spustijo še nižje.
N. Ž.

 

 • Hribouc

  Rdeči Kučanov Slovenistan najzahodnejša nekdanja in prihodnja sovjetska respublika je sibirski zelo sorodna.
  Na Babnem polju zlahka dosežemo -34 stp.C in na Mali Komni -49 stp.C.
  Če bo CK Zveze Udbokučanistof Murgeldorf zahteval od nas, bomo temperature pognali še nižje!

  Tovariši iz CK ZUM, mi samo željno čakamo, da izpolnimo vaše ukaze!
  Pošljemo vam Mraz ali Vročino, vi samo izdajte direktive!

  Smrt toplovodarjem, svoboda ljuctvu !
  Za Domovino, s Kučanom nazaj u Maloro!

  • karlina

   +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 • Osti jarej

  …….bi morali tja al gora poslati…idiota,ki laže o globalnem segrevanju….da bi zmrznil

  • Sašo

   Več jih je, poplava jih je že . Sicer pa oni trdijo da globalno segrevanje prinaša tudi globalno ohlajanje . Ko je lani bilo -10 stopinj so nam zatrjevali da je to posledica globalnega segrevanja, hehe. Kot da je nenavadno da je pozimi – 10 . Pa ravno danes sem slišal da je leta 1985 maja bil sneg v Sloveniji :) . Če se bo to letos zgodilo nam bodo eko in bio mafijozoti novi davek nakopali na glave .

 • karlina

  Ljudje so se enostavno prilagodili mrazu, sicer pa-sem tudi sama že opazila, kako so bili oktobra ljudje na morju že v bundah, mi, iz notranjosti države pa še vedno v kratkih rokavih.

 • Slo hunter

  Pri nas pa rdeči alarmi če je malo bolj pod minus….pa nimajo svinjske, ptičje gripe, pa razna cepljenja itd

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!