To je najnovejši izum ameriške vojske, ki bo pomagal vojakom

"Tretja roka" (vir: twitter)

Ameriška vojska za potrebe pehote razvija tretjo mehanično roko, ki naj bi vojakom pomagala pri nošenju fizičnega bremena, kar bi posledično lahko zmanjšalo utrujenost in pripomoglo k zmanjšanju števila smrtnih žrtev v primeru strelskih spopadov zaradi večje spočitosti vojakov.

Vojaški raziskovalni laboratorij je uspešno razvil tako imenovano “Tretjo roko”, ki naj bi vojakom v prvih bojnih vrstah pomagala pri nošenju opreme, ne da bi utrujala njihove roke, kar je pogosto razlog smrti v boju.

S prenosom teže iz vojakovih rok na njegov trup s pomočjo dodatnega mehaničnega uda bi se, po poročanju Breitbarta, zmanjšala vojakova izmučenost, ki povzroča manjšo natančnost in vzdržljivost v ključnih trenutkih, ki odločajo o življenju in smrti.

Manj utrujenost, več učinkovitosti
“Povečanje učinkovitosti, udobja in stabilnosti orožja bi se lahko prevedlo v manj žrtev in bolj učinkovite misije.” Prihodnje različice enake tehnologije bi lahko vojakom celo omogočile, da nosijo orožje, ki bi bilo drugače preveč okorno za visoko mobilne spopade. “37-kilogramska strojnica M2 kalibra .50 je brutalno učinkovito orožje celo proti helikopterju, ampak ni nekaj, s čimer bi lahko tekel naokoli.” Pomoč pri premikanju in pozicioniranju, ki jo ponuja mehanična roka, bi lahko to spremenila.

Tak način bojevanja bi posledično pomenil, da bi bili vojaki bolje pripravljeni na še širši nabor možnih scenarijev. Čeprav se vojna počasi seli za računalniške monitorje, pa so v samih spopadih v številnih primerih še vedno ključni vojaki na samem bojišču. Izumi, kot je mehanična roka, naj bi pripomogli k ohranjanju njihove varnosti, saj so sami najbolj izpostavljeni nevarnosti.

Ivan Šokić

 • Burek Burecki

  Naj raje povedo, da so si izmislili to stojalo za pisalnisko luc zaradi tega, ker se vpisujejo na vojasko urjenje sami softici. Kar 70% kandidatov ni fizicno sposobnih opraviti osnovno urjenje…

  • skorpijon93

   s sodobno tehnologijo bo softičev in mehkužnih lulekov še več , nič dobrega ne obeta

   • Burek Burecki

    Za njih ne. Za nas to ne igra vloge. Po vecini so slovenski vojaki hrusti in krpani…

 • skorpijon93

  oslarija, mi smo slovenija ne amerika in hvalabogu da je tako

 • tzt

  Ameriški testi uvrščajo Slovensko RexZero 9mm poštolo iz Šentjerneja takoj za Avstrijskim Glock-om:

  https://www.personaldefenseworld.com/2017/12/arex-rex-zero-1s-pistol

 • Silka

  Ni meja in ne pameti za človeka ubit.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!