To so živali, ki živijo najdlje

Foto: iStock

Živali, ki živijo v naravnem okolju, po navadi nikoli ne dosežejo maksimalne starosti, kot bi jo lahko. Visoka smrtnost je namreč prisotna zaradi številnih bolezni, poškodb, plenilcev, slabega vremena, uničevanja življenjskega prostora ter borbe za hrano in zavetje, veliko pa jih pogine že takoj, ko se skotijo, izvalijo ali kako drugače ugledajo luč tega sveta …

Tukaj navajamo deset živali, ki bi imele v idealnih okoliščinah najdaljšo življenjsko dobo:

10. Afriški slon
Največje kopenske živali imajo povprečno življenjsko dobo 70 let, nedavna študija v Zimbabveju pa je pokazala, da lahko afriške slonice ostanejo plodne vse do svoje smrti.

Foto: iStock

9. Papiga ara
Are lahko živijo od 60 do 80 let, medtem ko se njihova starost v ujetništvu giblje med 30 in 35 leti. Žal je večina teh papig v naravnem okolju ogrožena. Zaradi omejevanja habitata in nezakonite trgovine s hišnimi živalmi so na robu izumrtja.

Foto: iStock

8. Jegulja
Na Japonskem in v Avstraliji jegulje pogosto živijo do 60 let. Rekorderka med temi živalmi je sicer doživela kar 106 let. Podobno kot grenlandski morski psi tudi jegulje rastejo zelo počasi, zato lahko dosežejo visoko starost.

7. Galapaška želva
Največja vrsta želv lahko doživi mnogo več kot 100 let – najstarejša zabeležena je doživela 152 let. Najbolj znana galapaška želva je Osamljeni George – star je bil 100 let, vendar je še vedno veljal za “mlado odraslo žival”, piše One Kind Planet. Osamljeni George je dolgo časa veljal za zadnjega predstavnika podvrste galapaških želv z otoka Pinta, vendar so pozneje odkrili še 17 želv iste podvrste. Te želve so bile sicer navdih za evolucijsko teorijo Charlesa Darwina.

Foto: iStock

6. Grenlandski kit
Grenlandski kiti imajo povprečno življenjsko dobo 200 let in so drugi največji sesalci, takoj za sinjim kitom. Kako dolgo lahko živijo, so odkrili, ko so našli živega grenlandskega kita s harpuno, za katero so ugotovili, da se je kitu zarila v kožo več kot 100 let nazaj!

5. Škrlatno rdeč morski ježek
Mnogi so prepričani, da so škrlatno rdeči morski ježki tako rekoč nesmrtni. Najdemo jih v plitkih vodah Tihega oceana ob zahodni obali Severne Amerike. Ta majhna bodeča bitja lahko živijo kar 200 let!

Foto: iStock

4. Grenlandski morski pes
Ti morski psi lahko dosežejo starost 200 let, čeprav so našli enega grenlandskega morskega psa, ki je bil star celo 400 let, zaradi česar si je prislužil naziv “najstarejši vretenčar na svetu”. Tako dolgo živijo, ker rastejo zelo počasi – le okrog 1 centimeter na leto. Zrelo starost dosežejo, ko imajo okrog 100 let, kar pomeni, da imajo zelo dolgo otroštvo!

3. Koi krap (japonski krap)
Koi krapi povprečno živijo med 25 in 30 let, vendar obstajajo poročila o teh ribah, ki so živele več kot 200 let! Ena od takih, ki je na Japonskem prava zvezda, se imenuje Hanaki, umrla pa je leta 1977; “obdukcija” ribe je razkrila, da je doživela kar častitljivih 226 let. Bila je celo starejša od Združenih držav Amerike!

Foto: iStock

2. Oceanske školjke Quahog
Za nekatere izmed teh školjk je bilo ugotovljeno, da so stare več kot 400 let. Te živali spadajo med najstarejše prebivalke Zemlje, še posebej častitljivo starost pa je dosegla školjka, ki so jo poimenovali Ming. Stara naj bi bila kar 507 let, ime Ming pa je dobila, ker naj bi se “rodila” že v času kitajske dinastije Ming.

Foto: iStock

Nesmrtna meduza
Nesmrtna meduza je povsem edinstvena živalska vrsta, saj se lahko vrne v svoje prejšnje stanje, kadar je izpostavljena stresu ali poškodbam. Čeprav to pomeni, da je biološko nesmrtna, v resnici ne živi večno. Prav tako je tarča plenilcev ali žrtev poškodb kot druge živali.

M. S.

  • Steiermark

    Pozabili ste dodati “hobotnco”, ki ravno pri nas v Sloveniji dokazuje, da je trdoživa in dolgega veka – od 45 leta dalje, medtem je že krepno njihov komunizem, oni, hobotničarji pa še kar naprej stegujejo lovke, sedaj po samostojni Sloveniji in tem živalim še ni videti konca, čeprav je njihov sistem , kao, nehal delovati že pred 27 leti….

  • Cucurbita Pepo

    “Nesmrtna meduza je povsem edinstvena živalska vrsta, saj se lahko vrne v svoje prejšnje stanje”- to je mišljen prehod nazaj v polipno generacijo?

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!