Umrl norveški heroj druge svetovne vojne, ki je razblinil sanje Nemcev o jedrskem orožju

Joachim Roenneberg (Foto: Twitter)

Umrl je 99-letni Joachim Roenneberg, heroj druge svetovne vojne z Norveške, ki si ga je svet zapomnil po tem, da je razblinil sanje Nemcev o jedrskem orožju in s tem po vsej verjetnosti spremenil tok zgodovine!

Pri starosti 99 let je umrl Norvežan Joachim Roenneberg, heroj druge svetovne vojne. Roenneberg je leta 1940 ob invaziji Nemčije na Norveško pobegnil v Veliko Britanijo, od koder pa se je po usposabljanju vrnil na več misij na Norveško. Kot poroča Daily Mail, je v okviru operacije Gunnerside sesul obrat Norsk Hydro, ki je proizvajal težko vodo oziroma devterijev oksid, ki se uporablja kot moderator v jedrskih reaktorjih, ta substanca pa je ključna tudi za proizvodnjo jedrskih bomb. Joachim Roenneberg je bil takrat star 23 let in tako najmlajši član te operacije. Operacijo so člani sicer dojemali kot samomorilsko misijo, saj je bilo v prejšnjem poskusu uničenja obrata Norsk Hydro ujetih več deset napadalcev. Ekipa Gunnerside se je šele kasneje zavedala, kakšno vlogo v drugi svetovni vojni je imela njihova operacija.

Pobeg je bil naravnost spektakularen
S kraja dogodka so udeleženci te misije pobegnili v takrat nevtralno Švedsko in to kar na lesenih smučeh, s katerimi so uspeli presmučati prek 300 kilometrov v notranjost države. Po osvoboditvi Norveške leta 1945 je Roenneberg postaj radijski poročevalec, vendar je le redko govoril o svojih dosežkih med vojno. Pozneje v življenju je sicer predaval in se pojavljal kot govornik, v svojih govorih pa je poudarjal destruktivno moč totalitarizma. Norveška predsednica vlade Erna Solberg je v nedeljo hvalila Roenneberga za njegove dosežke med in po vojni, opisala pa ga je kot “enega večjih herojev našega časa”.

J. Ž.

 • xtc

  To so pravi heroji ne tukajšnji NOB skrivači.

  • Goran Hvala

   se zmeri so vas z krompirjem obmetaval pa se ste zgubil.. ja tezk je lajf ce si na strani zgub…:-)..

   • freedomfighter

    Victory and glory for the winers and eternal shame for traterous losers…tako gleda svet na to…

 • Antonius

  Zadnji heroj slovenske eNOBe je bil major Mitja Ribičič. Dreser in jahač slovenskih političnih *lipicancev*.
  V zasliševlski kleti na Beethovnovi 3, nasproti Ustavnega sodišča je partizanarski posrane, imel svoj parkur, da se je lahko nad pretepenimi političnimi zaporniki v dresurnem jahanju izživljal.
  Ta baraba si je zaslužila, da bi jo s tri tisoč metrov nad norveško, sredi zime brez padala brcnili iz avijona.

 • Andrej

  Ta norvežan ni nič proti našim. Naši heroji so Postojnsko jamo zažgali, pa Dražgoše tudi. Indirektno. Pa direktno ene 70 cerkva požgali, čez 50 gradov porušili, na desettisoče ljudi pobili in v jame pometali. Slavili so se pa kar sami že takoj od 1945 naprej in si vojne zasluge izplačevali. Še sedaj, čeprav so že pomrli.Ja, naši so tapravi.

  • freedomfighter

   Beh beh bolje kot druga stran ki se je cele dneve grela v.kasarni.in vsake toliko casa izdala kaksnega partizana

 • Filip Hubat

  Kaj ko bi nehali zavajati? Težka voda je uporabna za jedrske elektrarne in ne bombe. V Los Alamosu američani niso rabili težke vode ampak grafit(moderator). Vodilni (po znanju) nemški fiziki niso hoteli delati atomske bombe in so upali, da je ne bodo šli delati niti njihovi “kolegi” v ZDA. Motili so se.

  • usimoncic

   V težkovodnem jedrskem reaktorju lahko delaš plutonij brez poprejšnjega bogatenja urana (kar je tehnološko najbolj zahteven del pri izdelavi jedrske bombe). Je pa tako, da so Nemci večino težke vode po potopu trajekta rešili (sploh tiste sode, ki so imeli bolj obogateno težko vodo), njihov jedrski program je bil pa itak močno podfinanciran, ker ni nihče od njih verjel v uspeh tega programa. Ciniki pravijo, da so norveški diverzanti zgolj ubili nekaj nedolžnih Norvežanov v svoji operaciji, Nemcem pa niso povzročili omembe vredne škode. Seveda pa jaz verjamem, da so ti norveški diverzanti delali dobronamerno in tvegali svoje življenje v veri, da s tem rešujejo svet. Zato jim gre večna slava!

   • Filip Hubat

    Heisenberg kot vodilni jedrski znanstvenik tistega časa v Nemčiji je hotel narediti le jedrsko elektrarno. To je danes povsem jasno. Drži pa, da zavezniki niso vedeli, kaj počnejo Nemci in so hoteli preprečiti, da bi ti naredili A-bombo.

 • Matjaz Mraz

  Po mojem so ga na Norveškem bolj postrani gledali, ker ravno neki nasprotniki Nemcev niso bili.

 • Hribouc

  Velik človek!
  Odigral si veliko vlogo, da Satan ni zmagal.
  Veseli se pri Gospodu za vse čase časov!

 • Hun

  Zadnji vitez, generacije vohunov angleške Krone.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!