Urugvaj prodaja bronastega orla z zloglasne nacistične ladje Graf Spee, da bi zbrali denar za svoje oborožene sile

Foto: epa

Urugvaj prodaja bronastega orla, ki ga v spodnjem delu “krasi” nacistična svastika. Orla so Urugvajci dobili z nemške žepne bojne ladje Graf Spee, ki jo je decembra 1939 pred Montevideom potopila lastna posadka. 

Nemška ladja Graf Spee, ki je bila v tistem času ena najnaprednejših na svetu, je v južnem Atlantiku napadala trgovske ladje, vendar se ji je vsakič uspelo več ali manj uspešno izmuzniti nekaznovano. Do decembra 1939, ko je britanska kraljeva mornarica ladjo dokončno izsledila, v bitki, ki je sledila, pa je Graf Spee utrpela tako veliko škodo, da se je bila prisiljena zasidrati v nevtralnem pristanišču Montevideo, kjer bi jo popravili, da bi lahko spet izplula. Kraljeva mornarica pa je čakala na Graf Spee tik pred urugvajskimi teritorialnimi vodami, kjer bi nemško ladjo ponovno napadli, ko bi zapuščala pristanišče. Vendar pa se je kapitan Hans Langsdorff odločil, da ladjo potopi. Na ta način je rešil posadko, saj ji v primeru napada ne bi mogel pomagati. Kapitan Langsdorff je potopil ladjo tudi zato, da bi preprečil zaveznicam dostop do najsodobnejše tehnologije. Vrh nacistične Nemčije je njegovo dejanje obsodil, saj so pričakovali, da se bo spopadel s kraljevo mornarico, prav tako se niso strinjali, da ladjo potopi.

Ogromnega bronastega orla s svastiko, ki tehta med 300 in 400 kilogrami, je z morskega dna na površje spravil poslovnež Alfredo Etchegaray leta 2006.

Urugvaj si lasti polovico prodajnega zneska
Urugvajsko vrhovno sodišče je odločilo, da nacistični artefakt zdaj pripada državi. Etchegarayu, kot najditelju, in tistemu, ki je predmet spravil na površje, pa pripada 50 odstotkov prodajne vrednosti. Etchegaray sicer ocenjuje, da bi se cena orla lahko povzpela vse do 11 oziroma 12 milijonov evrov.

Kako velik je orel v resnici, lahko občudujete na tej fotografiji – v primerjavi s čepečim vojakom. (Foto: epa)

Nemčija pozvala, naj orla ne razstavljajo na javnih mestih
Nemško veleposlaništvo v Montevideu je pozvalo urugvajske oblasti, naj predmeta ne razstavljajo na javnem kraju, saj bi se k njemu lahko zatekali tisti, ki slavijo nacistični režim. Daily Mail poroča, da je takratni nemški zunanji minister Guido Westerwelle, ko je bil leta 2010 na obisku v Urugvaju, uradnikom v Montevideu dejal: “Želimo, da se ostanki z Graf Spee pravilno obravnavajo. Želimo preprečiti, da bi razbitine z ladje, sploh z nacističnimi simboli, pristale na črnem trgu vojaških insignij.”

BBC pa piše, da namerava urugvajska vlada najprej narediti repliko orla, šele nato prodati original. “Urugvaj bi lahko porabil svoj delež za izobraževanje, tehnologijo in boljšo opremo za mornarico. Orel v škatli nikomur ne koristi. V stiku smo bili že z dražbenimi hišami, ki so potrdile, da se ta vrsta spornih predmetov dobro prodaja.”

Ali urugvajska oblast res laže in zavaja?
Orel je bil le kratek čas razstavljen v preddverju nekega hotela v Montevideu, zadnjih devet let pa je pod nadzorom urugvajske vojske. Tiskovni predstavnik njihove vojske Gaston Jaunsolo je dejal, da je orel varovan s “strogimi varnostnimi ukrepi ter tudi z ustreznim nadzorom temperature in vlage”.  Lokalni urugvajski mediji pa so letos poročali, da je orel shranjen v leseni škatli v neki stari mornariški stavbi z manj kot ducatom delavcev, ki skrbijo za celoten kompleks.

M. S.

 

 

 

 

 

 

 • xtc

  No nekaj velja opozoriti,ladje,ki so se takrat nahajale pred Montevideom niso niti približno bile kos moči KMs Graf Spee šaj je najmočnejša ladja v eskadriHMS Exeter premogla komaj 203 mm topove spee pa 280 in Eveter je bil težka križarka Spee pa žepna oklepnica -bojna ladja,kar je pomenilo tudi veliko razliko v debelini oklepa,vse ostale ladje vAngleški eskadri so bile z komaj152 mm in manj.Aje Angležem z zvitimi manevri uspelo prepričati ,da je zunaj večja sila kot je bila.Če bi se Spee zapletel v boj z trenutno eskadro tam,bi le ta potegnila kratko,saj nobena ladja ni bila niti približno take moči in zaščite,navkljub poškodbamSpeeja.
  Orel v bistvu ni nič drugega kot relikt,ki je krasilSpeeja za normalne ljudi zgodovinski artefakt za ideološke bebce malik.

 • Darth Vader

  bilo bi pietetno od naših komunajzerjev, da ga na davkoplačevalske stroške odkupijo in ga položijo zraven kipa od kardelja

 • FUCK COMMUNISM

  Preberite si izjavo svinje Seftona Delmerja v intervjuju z dr. Friedrichom Grimmom kmalu po nemski vdaji in jasno vam bo zakaj Nemci tako mocno “verjamejo” v lastna “hudodelstva” in posledicno zakaj so proti razstavljanju tega orla v javnosti…

 • Božo

  Mogoče pa ga bo Janša kupil, ker je tak fan od nacijev.

 • Adolf Hitler

  Das wäre fantastisch wenn man diese Statue in die Mitte von Laibach hin gestellt hätten
  Dann hätte ich sagen ich komme wieder!

 • Minovak

  Na rdeče naj ga prefarbajo pa bo simbol levice, SMC in SD, ker gredo skupaj kot rit in srajca… kupijo ga za vsak denar, NAŠ denar, ki je še trenutno na Kajmanskih in Mehiki!!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!