Ustna higiena pomembna že pri otrocih zaradi ohranjanja mlečnih zobkov

Foto: iStock

Ustna higiena postane ključna že v rani mladosti. Poleg rednega ščetkanja zob je pomembno ohraniti mlečne zobe čim dlje zato, da bi se izognili morebitnim kasnejšim zapletom, kot so deformacija čeljusti. Otrokom je priporočena uporaba majhnih zobnih ščetk z mehkimi ščetinami, ki ne poškodujejo mlečnih zob ali obzobnega tkiva.

Splošno sprejeto mnenje je, da so prvi mlečni zobje zamenljivi, saj jih na neki točki v otrokovem odraščanju počasi zamenjajo stalni. Takšen odnos do zobne higiene lahko škodi otroku, saj lahko vodi do zapletov. Ključno je, da ohranimo mlečne zobe kar se da dolgo, piše Večernji list, saj na takšen način preprečimo potencialne deformacije čeljusti, do katerih lahko pride zaradi prerane izgube mlečnih zob.

Foto: iStock

Z ustno higieno je potrebno začeti že pri dojenčkih
Zobna higiena se začne že pri dojenčkih z za to posebej namenjenimi tekočinami in vato. Čeprav številni starši sami pregledujejo zobe svojih malčkov je ključen zgodnji obisk pri zobozdravniku z namenom preventive. Karies se lahko pojavi že pri dveletnih otrocih. Zgodnejši obisk zobne ordinacije se priporoča zato, da se otrok lahko privadi na novo okolje in ne povezuje skrbi za svoje zobe z bolečino in strahom ter vrtanjem zob.

Za otroke je priporočena uporaba manjših in mehkih zobnih ščetk, ki ne bodo poškodovale mlečnih zob ter obzobnega tkiva v ustni votlini.

Ivan Šokić

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!