V Nemčiji odprli muzej jazbečarjev – najmanjše, a najbolj srčne pasme lovskih psov

Kratkodlaki jazbečar (Foto: STA)

Ko gre za pse, ob omembi Nemčije običajno pomislimo na nemške ovčarje. A nemški kinologi so ponosni tudi na jazbečarje, pasmo, ki je danes dobila svoj muzej v bavarskem mestu Passau. V njem je na ogled več kot 2 tisoč eksponatov, od kruha v obliki jazbečarja do velikega zlatega kipa tega psa.

V muzeju jazbečarja, psa kratkih nog in značilnega dolgega telesa, predstavljajo kot lovskega in družinskega psa. Muzej sta ustanovila ponosna lastnika jazbečarjev, ki sta se doslej ukvarjala s cvetličarstvom. Po besedah enega od njiju, Josepha Küblbecka, gre za prvi muzej na svetu, posvečen tej pasmi, s partnerjem Oliverjem Storzem pa sta muzejske primerke zbirala več let.

“Temu psu sva želela dati dom. Ta pasma je vse bolj priljubljena, saj je osvojila srca mnogih,” je pojasnil Küblbeck. Na nekaj več kot 80 kvadratnih metrih si je mogoče ogledati najrazličnejše eksponate z jazbečarji – od znamk in umetniških slik do lutk, obeskov za božično drevo, odpiračev za steklenice in figuric iz porcelana.

 Med znanimi ljubitelji jazbečarjev so slikar Pablo Picasso, igralec Marlon Brando, nekdanji ameriški predsednik John F. Kennedy, znanstvenik Albert Einstein in Napoleon Bonaparte.

Jazbečarje odlikujeta srčnost in pogum, zaradi česar prekašajo marsikatere večje pse
Jazbečarje so kot lovske pse uporabljali že v srednjem veku za lov na zajce in jazbece, po čemer so tudi dobili ime. Kljub majhnosti so pogumni psi, ki se ne ustrašijo niti nasprotnikov, ki jih prekašajo tako po višini kot teži. “Jazbečarji so zviti, prijetni, družabni, hitri, inteligentni, trmasti in zvesti,” je lastnosti svoje priljubljene pasme opisal Küblbeck.

Resasti jazbečar (Foto: Fb)

C. Š.

 • cosmosjasnovidec

  Zakaj je pa v Sloveniji ne odprejo saj je Jazbečar tovariš “milan kurčan” enake pasme kar dokazuje tudi njegova pritlikava velikost.
  ————————————————————————
  Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
  DR.Cosmosjasnovidec

 • Darth Vader

  v nemčiji bi bilo bolj smiselno odpreti muzej nemcem, ker so kot narod/etnična skupina obsojeni na genetski propad oziroma bodo izbrisani iz genetskega zemljevida narodov in etničnih skupin……vse na račun življenjskega stila……

  • OrangeHitler

   Točno tako. In Hitler ni naredil nič narobe, bil je le patriot.

 • Soave

  Ha, dva zanimiva komentarja spodaj !
  Ampak, tile kužki so pa vseeno fletni, no . Zakaj ne bi imeli svoj muzej.

 • OrangeHitler

  In jasno, da ne gre brez kučana že takoj v prvem stavku prvega komentarja.
  Fašistična kloaka je tu očitno našla svoj dom.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!