Van Gogh Na robu norosti

foto: EPA

 

V prenovljenem Van Goghovem muzeju v Amsterdamu so odprli razstavo z naslovom Na robu norosti.
Na razstavi lahko obiskovalec dobi jasnejšo sliko o zadnjih mesecih umetnikovega življenja. Med drugim je na ogled tudi pištola s katero si je slikar vzel življenje.

Umiral je 30 ur

Van Gogh Na robu norosti 1

foto: EPA

Pištolo je 60 let po tem, ko se je na polju ustrelil, v zemlji našel domačin. Van Gogh se je ustrelil 27. julija 1890 in s strelno rano v rebrih še odšel v tamkajšnjo pivnico. Čez 30 ur je zaradi poškodbe umrl.

Za katero boleznijo je oboleval Van Gogh?

foto:EPA

foto:EPA

Razstava na ogled ponuja tudi dokumente s katerimi si Van Goghovi biografi lahko lažje pojasnijo dejstva iz slikarjevega življenja. Pismo Van Goghovega zdravnika daje odgovor na večno vprašanje o odrezanemu ušesu. Van Gogh si je odrezal celo uho in ne le dela, kot so nekateri razlagali. Pisma dajejo tudi podrobnejšo sliko o umetnikovi bolezni, a odgovor na vprašanje, za kakšno boleznijo je Van Gogh pravzaprav oboleval, ostaja odprto. Van Gogh si je življenje vzel pri 37 letih.

Eden največji umetnikov vseh časov
Bil je pionir ekspresionizma in imel močan vpliv na umetnost v 20. stoletju. Je eden največjih in najbolj prepoznavnih slikarjev v zgodovini. Njegovo doslej najdražjo sliko so leta 1990 prodali za 82,5 milijona dolarjev. Višjo ceno je dosegel le Picasso.

A.J., STA

 

 • Nata

  Veliki geniji so velikokrat na robu norosti !

 • macon

  Van Gogh umetniško nikoli ni bil eden največjih umetnikov človeštva in razen ekspresivne sile formalno ni prispeval kaj prida novega. Ekspresivno silo je prikazal marsikdo pred njim in po njem. Picasso je neprimerno pomembnejši tako formalno kot tehnično. Picasso je namreč vedel in znal, Van Gogh pa samo čutil. Veliko pomembnejši je v istem času Cezanne, malo za njim pa kubisti. Čutil in ZNAL je recimo Klimt. Še par umetniško pomembnejših imen in boljših slikarjev iz časov avantgard: Klee, Miro, Malevič, Mondriaan, De Chirico, Matisse, Chagall.

  Umetniškega svetnika in mučenika je iz njega naredil modernistični kulturni sistem 20. stoletja, ki je rabil junaške pionirje in prednike, da je na njih vzpostavil kanon. Od tod tudi absurdne cene.

  • Nata

   Oooooo, veliko veš !! In imaš prav , saj se ne spoznam veliko na slikarstvo .

   Vendar se mi pa zdi , da je v umetnosti – vseh vrst – tudi ekspresivna sila , čutenje , kar velik plus . Mene velikokrat ( v glasbi ) bolj prepriča muzikalna stran , , kot tehnična .
   Seveda pa je dobra tehnika osnova vsake umetnosti !!

   • macon

    Seveda je čutenje pomembno, vendar je samo del vsega. Čutenje in talent je treba oplemenititi z delom in znanjem, za to pa sta potrebna volja in značaj. Marsikdo prekmalu odneha.

    Van Gogh je bil delaven, ampak očitno tudi socialna izguba izgubljena, verjetno je bil shizofrenik.

    • Nata

     Ja, delo ……delo…..in znanje.
     No , in shizofrenija je vzrok za samomor. ,

  • indijanka

   Prav imaš. Slikal je s srcem. Zato te njegov muzej v Amsterdamu preprosto posesa vase. Ure lahko strmiš v slike, ki preprosto božajo dušo. Sicer sem pa ljubiteljica Moneta. Nežnejša sem :).

   • macon

    Jaz sem bil navdušen v Albertini na Dunaju. Stalna postavitev je izjemna: vsi mogoči iz začetka 20. stoletja.

    Van Gogh je bil divji, barve ima kot, da bi te usekal po glavi. Nisem videl originalov v živo, verjamem, da si jih zapomniš.

    • indijanka

     Med sončnicami občutiš sonce. Nizozemci so se poigrali s svetlobo v muzeju. Niti Louvre ne povzroči takega občutka, kljub mogočnosti.

    • Franc Šink

     In tudi takoj prepoznaš.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!