[VIDEO] Ganljivi trenutek, ko umirajoči šimpanz prepozna svojega starega prijatelja

Foto: youtube

Še eden izmed dokazov, kako inteligentna in čustvena bitja so šimpanzi ter kako odličen spomin imajo. K umirajočemu šimpanzu je prišel stari prijatelj, ki je nekoč zanj skrbel. Šimpanz, ki takrat ni hotel niti jesti, pa je bil presrečen, ko ga je zagledal.

Šimpanzovka Mama je svojih 59 let preživela v Royal Burgersu, živalskem vrtu na Nizozemskem. Toda aprila 2016 je bila nenehno bolna, med umiranjem pa je zavračala tudi hrano in vodo.

Čustven trenutek je šimpanzovko navdal z močmi
Gre za čarobni trenutek, ko umirajoča Mama prepozna svojega starega prijatelja, profesorja Jan van Hooffa, ki se je prišel posloviti. Mama je bila zvita v žogico in je zavračala hrano vse do prihoda profesorja van Hooffa, ki ga je poznala že od leta 1972. Ko je šimpanzovka, ki se je hitro bližala h koncu svojega življenja, prepoznala svojega starega prijatelja, se je odzvala z veliko radostjo.

Šimpanzovka Mama se je nasmejala in vidno uživala ob pogledu nanj ter iztegnila roko in glavo k profesorju van Hooffu v pozdrav. Njuna vez je bila dovolj močna, da je Mamo navdala z novimi močmi. Vendar pa je šimpanzovka umrla le teden dni po obisku njenega starega prijatelja.

D. Š.

 • karlina

  Ojoj, kar zjokala sem se, kako so lahko zivali hvalezne ljudem, ki jih imajo res srčno radi, hvala za takšne ljudi, ki imajo zlato srce !!!!!!

  • DJURO SUMAR

   To te pa ne moti, da pretepajo otroke.

 • xtc

  Ljudje ob živalih dostikrat egoistično izjavijo saj so le živali,a vendar ni res,živali dostikrat bolj iskreno kot ljudje pokažejo svoje občutke in simptije,pa četudi ob slovesu od nas,živali zelo dobro vedo ali smo z njimi ali proti njim in so neizmerno hvaležne za prijateljstvo in skrb nad njimi,le da ljudje to zelo redko opazimo.

 • Olga

  Živali so naši najboljši prijatelji! Prijatelje je treba varovati in spoštovati!

  • DJURO SUMAR

   Sicer imam rad živali, ampak prijatelje imam med ljudmi. Pse imajo za svoje ljubljenčke tisti, ki niso sposobni prijateljevati z ljudmi. Pes te pač uboga in ti je zvest, tudi če ga tepeš. Nasilje pa je značilno za klerikalce.

 • indijanka

  Šompanzovka je umrla v ujetništvu. Še njeno slovo so izkoristili za preučevanje. Bljek..Kako široko je njeno srce. Ljudi je kljub temu ljubila. Mogoče bomo nekoč ta veličastna bitja spoštovali namesto proučevali.

 • Hun

  se ko umira ji ne dajo miru v ujetnistvu

 • 5-RA

  Opice ne sodijo v živalski vrt in v ujetništvo, so med najbolj intelgentnimi živalmi in na stopnji vsaj 5 letnega človeka.
  Upam, da je našla svoj mir.

  • DJURO SUMAR

   Člani stranke SDS so na stopnji 5 letnega šimpanza.

 • Miha

  Živali zaslužijo spoštovanje in ljubezen.

  • milanček

   g. Miha, 100% se strinjam z vami, a žal mi delamo preveč gorja !

 • Cucurbita Pepo

  A šimpanz je tudi iz Adama in Eve ?

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!