Zaradi ugrizov modrasa ali gada letos doslej v bolnišnicah zdravili 11 ljudi

Slika je simbolična. (Foto: iStock)

V slovenskih bolnišnicah so letos do konca avgusta zaradi ugrizov strupenih kač, modrasa ali gada, zdravili 11 bolnikov. To je skoraj toliko kot v celem lanskem letu, ko so v bolnišnicah zaradi tega zdravili 12 bolnikov. Zdravniki so letos protistrup uporabili pri petih od omenjenih 11 bolnikov.

Bolnike so zdravili v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) v Ljubljani, v tamkajšnjem Centru za klinično toksikologijo in farmakologijo, in v drugih slovenskih bolnišnicah, pri čemer so v omenjenih podatkih upoštevani bolniki, pri katerih so se zdravniki o zdravljenju posvetovali z dežurnim toksikologom v sklopu 24-urne toksikološke službe Centra za klinično toksikologijo in farmakologijo.

Število zdravljenih bolnikov zaradi ugrizov gadov ali modrasov se sicer od leta do leta spreminja. Od leta 2010 je bilo največje letno število zdravljenih zaradi ugrizov gada ali modrasa lani in v letu 2013, in sicer po 12 oseb, najmanj pa leta 2010, ko so zdravniki zdravili dve osebi. V tem obdobju so v UKC Ljubljana obravnavali tudi en ugriz strupene klopotače.

V vsaj zadnjih 20 letih v Sloveniji zaradi ugriza kače ni nihče umrl, ker so bili vsi prizadeti pravočasno in ustrezno zdravljeni. Nekaj bolnikov je potrebovalo zdravljenje v intenzivni enoti, vključno z umetnim dihanjem. Ti bi verjetno umrli, če jih ne bi zdravili, so za STA pojasnili v UKC Ljubljana. Protistrup imajo sicer v mariborskem in ljubljanskem UKC.

Kako ukrepati ob ugrizu kače?
Kadar pride do ugriza modrasa, gada ali druge strupene kače, pristojni svetujejo, da naj prizadeti oz. očividci najprej poskrbijo za svojo varnost pri reševanju in odženejo kačo. Nato naj za pomoč pokličejo številko 112. Tisti, ki ga je ugriznila strupena kača, si mora odstraniti uro, zapestnice, prstane in drug nakit ter mirovati. Rano je treba očistiti, sterilno obvezati in hladiti z obkladki. Prizadeti ud, ki ga je treba imobilizirati, naj leži nižje od srca.

Kot še navajajo v UKC, lahko prevezovanje uda nad ugrizom modrasa ali gada poslabša stanje ponesrečenca, zato preveze uda pri ugrizu modrasa ali gada ne smemo narediti. Zastrupljenec tudi ne sme piti alkohola.

D. Č.

 • Anton

  če piše v naslovnici gad/modras, bi pričakoval temu primerno sliko kače , tole ap nevem kaj je belouška?

  sarkazem press

  • lokec

   Da, to je belouška. Ne vem, če bi se dal mož slikati , da bi ga ugriznila strupena kača.

   Drugače pa premalo modrasov se pobije v Sloveniji.

   • Cucurbita Pepo

    Zakaj bi se jih pobijalo?

 • gandrewhuke

  LOOOL T︆h︆an︆ks︆ B︆r︆o︆!︆︆! I︆’︆v︆︆e f︆oun︆d t︆h︆e︆r︆e︆︆e︆ m︆︆y Te︆ac︆he︆r N︆a︆k︆e︆d ! H︆a︆h︆a︆hh

  • dapfel06

   H︆a︆h︆a︆a︆︆h︆ l︆u︆c︆k︆y ︆d︆u︆d︆e︆

 • večni srb

  Na tisoče živalskh vrst izumre vsako leto, res ne razumem zakaj prav te strupenjače ohranjamo pri obstoju.

  • Jernej Arko

   Ker bi potem deželo preplavilo morje miši. poglej dokumentarc k so naselil volke nazaj v yelowstone.

   • lokec

    Ali misliš da, miške ne boli če jo ugrizne strupena kača.

    • Jernej Arko

     LOL valda da jo, sam raj vidm da kača poje miško kokr pa da je morje mišk ki okuži mene s rumeno mrzlico.

  • Ana Job

   Vsa bitja imajo pravico do življenja, tudi kače, ne moreš nasilno iztrebljati neke živalske vrste, ker je pač strupena, če te piči. Tudi konj je nevaren, če ga ne znaš jahati.

  • Cucurbita Pepo

   Vsaka žival ima v prehranjevalnem spletu svojo vlogo.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!