Želite obogateti? Potem se morate nujno potopiti v švicarsko kanalizacijo

Foto: epa

Naslednja zlata mrzlica se bo očitno dogajala kar v švicarskem kanalizacijskem sistemu. Strokovnjaki ocenjujejo, da Švica vsako leto odplakne za 43 kilogramov zlata v vrednosti 1,5 milijona evrov.

Strokovnjaki švicarskega inštituta za vodno znanost in tehnologijo EAWAG so na podlagi strokovnega pregleda 64 kanalizacijskih naprav po  celotni Švici prišli do neverjetne ugotovitve.

V kanalizacijski sistem naj bi vsako leto odplaknili kar 43 kilogramov zlata v vrednosti 1,5 milijona evrov. Koncentracijo te žlahtne kovine so sicer tako majhne, da ne predstavljajo okoljske grožnje.

V Švici je 70 odstotkov vsega zlata na svetu
Najvišje koncentracije zlata so našli v švicarskem kantonu Ticino na jugu države, kjer bi se marsikomu iskanje zlata tudi izplačalo. Poleg tega so strokovnjaki ugotovili, da gre skozi švicarsko kanalizacijsko omrežje poleg zlata tudi 3 tisoč kilogramov srebra, vrednega 1,4 milijona evrov. Švica je sicer ena najbogatejših držav sveta, v njihovih bankah in hranilnicah pa je 70 odstotkov vsega svetovnega zlata, piše RT.

Foto: STA

C. Š.

 • Franc Šink

  Naj zaposlijo bankirje tipa NLB.Bodo že videli vraga.

  • Ana Job

   Oni so že navajeni po dreku brskati.

 • Zima prihaja
 • dr Janez Sveti

  “Koncentracijo te žlahtne kovine so sicer tako majhne, da ne predstavljajo okoljske grožnje.”

  Ta ugotovitev je znak visoke izobrazbe avtorja!

  DR Janez Sveti zlatar

 • Valter BraniSlav

  ZLATO NI DOBRA INVESTICIJA.
  NE PRESEZE INFLACIJE IN MOCNO NIHA V CENI…

  • Ana Job

   Kaj pa je dobra investicija zate, Valter? ;-)

 • Valter BraniSlav

  pravijo da caka na moderatorja… mislim da bi bilo bolje da dajem to na Facebook.
  namrec izredno rad imam investiranje…ce ne bo administrator odobril bom napisal se enkart. Obvesti me… Rad pisem o tem…

  • Ana Job

   Zaradi popravljanja blokira. Spredaj jaz komentar ponavadi samo malo popravim, da zazna drugačen tekst in še enkrat objavim, ker moderator nikoli ne odblokira, ker ga sploh ni baje. Imaš izjemno veselje s svojim poklicem. Vsako delo, ki ga imamo radi in ga delamo s srcem, enkrat prinese rezultate. Tak človek tudi izžareva nekaj in ljudje mu zaupajo in z njim sodelujejo. Srečno še naprej. Hvala. :-) fb je dobra ideja!

   • Valter BraniSlav

    Se to, nimam nobenih utvar ne glede kapitalizma ne komunizma… Oba imata prednosti, pa tudi slabosti. Komunizem ni prezivel ker ni bil v skaldu z osnovno clovesko naravo… Vendar tudi kapitalizem ni tako nedolzen. Priporocam Naomi Klein DOKTRINA SOKA… to so hude jame sedanjega kapitalizma…
    http://www.naomiklein.org/shock-doctrine

    Sicer pa niti pri delnicah niti pri obveznicah ne gre za zajedalstvo. Gre za to kako je vladajoci razred pridobival denar.

    1) Leta 1365 je Genova rabila denar za vojno proti Firencam. Genovcani so bili siti davkov in so se bunili. Vladarji so jih zaprosili za denar in jim obljubili 5 % obresti ob koncu vojne. Tako so bili vsi srecni. (Takrat ni bilo inflacije ker se je placevalo v zlatu).

    Ce nisi hotel drzati obveznic do konca vojne si jih lahko prodal na sekundarnem trgu. Ce je izgledalo da bo Genova vojno dobila, je cena obveznic narasla, saj je obveznica bila sigurna nalozba. Ce pa je izgledalo da bo Genova vojno izbubila je cena obveznice padla. Tisti ki si je upal vloziti denar v vojno ki je izgledala izgubljena je lahko zelo obogate, ce je na koncu vendarle Genova vojno dobila.
    GRE ZA NACELO: NO GUTS = NO GLORY… Visok rizik, visok profit. (ce ne propade).

    2) Leta 1602 je West India company v Amsterdamu zacela uvazati disave iz Indije. Kompanija je rabila denar za nakup ladij, vendar kompanija ni bila mestna oblast da bi izdala obveznice. Zato je kompanija dala sledec predlog: Vlozite v naso kompanijo in dobili boste del kompanije in del dobicka oz del izgube. Ker je kompanija imela dobicek so delnice na leto narascale za 17%, ob inflaciji 0 (ker so imeli zlato osnovo). Tisi ki je hotel delnice prodati preje jih je prodal na sekundarnem trgu, na borzi. Ce so bili dohodki kompanije visoki jih je prodal za vec kot je placal, ce so bili dohodki manjsi jih je prodal z izgubo. Tisti ki je kupil poceni delnice ko je kompanija imela izgubo, je lahko zelo dobro zasluzil ce so se zasluzki kompanije povecali. S tem je bil pra tako nagrajen za svojo hrabrost, tako kot oni ki je kupil obveznice Genove ko je izgledalo da bo Genova vojno izgubila….

    Vlade in kompanije potrebujejo denar da lahko funkcionirajo. V srednjem veku so uprabljale metode palice (tlaka, davki), kasneje pa so uporabljale metode korencka (delnice, obveznice).

    Nobene magike, samo preprosta logika.

    • Valter BraniSlav

     V Benetkah so se obveznice imenovale Prestiti… Ko sva bila z zeno v muzeju sem tam videl Prestit iz leta 1600, na netu pa sem nasel tegale iz leta 1869:
     https://scripomuseum.com/dir/wp-content/uploads/2016/10/1869-citta-di-venezia-obbligazione-lire-30.jpg

    • Ana Job

     Zagotovo v poslu velja, da visoki riziki, ustvarjajo visoke dobičke. Moraš biti pa usposobljen, ali pa sodelovati z zaupanja vrednim človekom, ki se je sposoben odločat v teh vodah. Občutek si mi dal, da mora biti človek pri investicijah zagotovo tega “foha”, sicer lahko bankrotira z napačnimi odločitvami. Moj znanec je vložil precej veliko denarja v delnice in dvakrat pogorel. Nadvse tvegano se mi zdi to vrstno poslovanje. Dejstvo pa je, da si se ti tega posla izvrstno izučil, če to že dolgo počneš in si v tem stari maček. Zagotovo pa poleg spremljanja borz potrebuješ tudi stalne vire informacij, da prestaviš delnice, kajti včasih malenkosti vplivajo na padec delnic. Mogoče bi odprl izobraževanje v tej smeri v Sloveniji. Naši faksi so, kar se tega znanja tiče precej ohlapni. Lp ;-)

     • Valter BraniSlav

      Mogoce bi odprl tecaj na TV, tako kot je Ivacic imel tecaj kuhanja ko sem bil jaz otrok. Zena zeliva da se vrneva v SLO ko bo firmo v Londonu prevzel starejsi sin.

      Prav nobene od teh lastnosti nimam. Vsi preucujejo delniski trg, torej je vsaka informacija ki je na voljo ze inkorporirana v ceno. Jaz nimam ne vec informacij ne vec pameti kot poprecen clovek (moj IQ je 110, le malo nad poprecjem)

      Takole naredis: vedno vlozis le v index fundacijo (sklad). . Obicajno imajo okrog 500 delnic. Ce firma propade delnico manager zamenja z drugo delnico.

      Zanimivo je da preko 90% aktivno vodenih skladov (to je kjer managerji hocejo nadmudriti poprecje) v 10 in 15 letih producira manj denarja kot index. Index je popolnoma pasiven… zato so stroski nizji, npr 0.2%, v primerjavi z 2% pri aktivnih vzajemnih skladih.

      Stroski vodenja in stroski zaradi nakupov in prodaj, in stroski zaradi davkov potem unicjio skoraj vsak aktivno vodeni vzajemni sklad. Torej gremo pasivno…

      John Bogle je takole rekel: INVESTIRANJE JE EDINO PODROCJE KJER DOBIS TO KAR NE PLACAS…

      Vrednosti delnic zavise od prihodnosti, le te pa ne zna nihce napovedati… Se tega ne vemo sigurno kdo bo zmagal na volitvah v Sloveniji, le kaj naj vemo kaksni bodo zasluzki podjetij cez 5 ali 10 let in kako bodo ljudje psiholosko reagirali na zasluzke.

      Pri vlaganju v delniske trge rabis le znanje obrestno obrestnega racuna. Drugega nic. Seveda pa mnogo emocionalne zrelosti… NE poskusaj biti prevec pameten, se bos na dolgi rok (15 let) opekel v 92%..

      https://blogs.wsj.com/moneybeat/2017/04/12/for-90-of-all-stockpickers-a-decade-and-a-half-of-underperformance/

     • Ana Job

      Koliko super informacij! Sem skopirala, da bom imela vsaj osnovne informacije. Splošna razgledanost v okviru delništva ne škodi nikomur, čeprav zaenkrat denar sproti potrošim. To glede oddaje je super ideja. Ljudi investiranja zanimajo zagotovo. Denar, ki leži v banki pa ni nič vreden, vrednost lahko povečaš, šele ko ga investiraš v pravo stvar.

      Ko sem še delala v turizmu, sem imela veliko opravka z Angleži. Zelo vljudni in prijazni so se mi zdeli. Razumem vse. Govoriti znam običajne stvari, brez kakšnih profesionalnih izrazov in tujk. Obvladam pa londonski naglas, sprva sem se hecala, ker se rada šalim, ampak turisti so bili pa presenečeni nad izgovorjavo in naglasom.

      Prisrčen pozdrav. ;-)

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!