Želite vaš prostor ogreti le za nekaj centov? Potem si oglejte to inovacijo

Foto: Youtube

Italijanski študent dizajnerske šole je izumil simpatičen pripomoček Egloo, s katerim lahko ogrejete vaš prostor le za nekaj centov, toliko, kot stanejo male svečke. 

Želite prihraniti pri ogrevanju vašega prostora v hladnih zimskih dnevih? Sedaj lahko to storite s pomočjo glinenega pripomočka, ki ga je izoblikoval italijanski študent oblikovanja Marco Zagaria, ogreva pa se s pomočjo malih sveč. Da boste vašo sobo segreli za tri stopinje v samo 30 minutah, boste potrebovali štiri svečke.

Egloo je narejen iz gline, manjših rešetk in dveh kupol. Štiri manjše sveče je potrebno namestiti na dno baze, preko njih pa postaviti rešetke, na katere se nato postavita kupoli. Manjša in tanjša kupola v sredini zbira toploto visoke temperature in jo prenaša na zunanjo kupolo. Sveče gorijo približno pet ur in ustvarijo dovolj toplote, da ogrejejo 20 kvadratnih metrov prostora.

 

C. Š.

 • toxico

  to je kopija neke slovenske babice ki je bila na preverejeno ko ni imela za ogrevanje

  • Steiermark

   Tale je preveč poslušal pravljico o deklici z vžigalicami…..

 • Morala

  Svečke so tudi drage, če vzamemo v obzir, da gorijo le štiri ure…in vsak dan takšno ogrevanje…hm…

 • [42]

  Inovacija ali samo dražja (več kot 70 €) verzija grelca iz cvetličnih lončkov?

  http://cekin.si/clanek/mali_nasveti/tako-se-lahko-ogrevate-prakticno-zastonj.html

  Sicer pa tak grelec ne proizvede zadosti toplote, da bi ogreli prostor.

  Kot izhaja iz prvega zakona termodinamike, se energija ne more tvoriti ali uničiti ali, količina energije, ki se v ravnovesni spremembi izgubi, ne more biti večja kot pridobljena energija. To pomeni, da namestitev dveh keramičnih loncev na štiri sveče ne poveča proizvedene toplote. Dobite torej enako količino toplote, kot če gorijo štiri sveče brez loncev. Ena čajna sveča lahko proizvede približno 30 vatov toplote, kar pomeni, da potrebujete najmanj 20 do 30 svečk (600-900 W), da segrejete majhen prostor, ker pa ta grelec nima odvoda dimnih plinov iz prostora, je tu še vprašanje ogljikovega dioksida, ki se sprošča pri gorenju.

  • Igor Karlić

   Končno glas razuma.

 • Novakec1

  Sonce v mini izvedbi, za nekatere?

 • Pezde

  Nočem biti prinašalec slabih novic, ampak sobe nikoli ne segreješ za 3 stopinje v 30 minutah s takšno napravo, če ima soba oziroma stanovanje slabo toplotno izolacijo. Če bi nalimal povsod (tla, stene, okna, strop, vrata) stiropore, potem bi šlo, ampak to bi odprlo nov problem (požarna varnost, nabiranje vlage, izgled, nefunkcionalnost).

 • Pezde

  Jaz bi rekel, da dve človeški telesi bolj ogrejeta prostor, kot pa tale maček v žaklju :)

 • Stajerka

  naprava je sicer na prvo idejo super……obstaja pa drug problem – SVEČE……pa ne zaradi cene, ampak same sestave in sproščanja strupenih hlapov v zaprt prostor……tudi dišeče sveče, ki jih nekateri tako radi uporabljajo so ob redni uporabi in na dolgi rok strupene…….zato previdno!!!

 • Jan Kovalski

  Zaenkrat še vedno veljajo fizikalni zakoni. Stvar je uporabna kvečjemu za majhno pasjo uto.

  • ahnenpass

   Sem pravkar mislil napisati, da je to stvar kalorij, v tistih svečah preprosto ni dovolj energije, da bi zagrele karkoli oddaljenega več kot pol metra stran.

 • dr Janez Sveti
 • Burek Burecki

  Ma ja. Ogrejte prostor za par centov, da vam nebo z bundo hladno v prostoru. Vcasih se radiatorji ne pomagajo boste vi flancali centralno ogrevanje z parimi sveckami… Lol

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!