Znanstveniki izračunali, kdaj se bo zgodilo izumrtje človeštva

Foto: iStock

Od zadnje velike vojne je minilo več kot 70 let. Vsi ostali konflikti so se v primerjavi z II. svetovno vojno dogajali na območnih ravneh, običajno hermetično zaprto v lastnem balončku, v katerega ni vstopal nihče drug razen vpletenih v vojno. Mnenja analitikov so deljena. Nekateri so prepričani, da smo presegli vojne svetovnih razsežnosti, medtem ko drugi menijo, da se počasi približujemo naslednji katastrofi.

Raziskovalec z Univerze v Koloradu Aaron Clauset se je odločil za študijo, s katero je raziskoval trende med obdobji vojn in obdobji miru po svetu. S pomočjo podatkov iz projekta o vzporednicah vojne je po poročanju RT izluščil vzorce, trende in verjetnosti, ki bi lahko nakazovali naslednji izbruh velike vojne.

Projekt vzporednic vojne je podatkovna baza vojn, ki vključuje datume in smrti v vojnah vse od leta 1823. Clauset je preučil podatke 95 meddržavnih konfliktov vse do leta 2003. Podatki ne vključujejo državljanskih vojn ali terorističnih napadov. V svoji študiji je preučeval stanje pred, med in po določeni vojni z namenom, da bi ugotovil, ali je v preteklosti obstajala družba, ki je živela v daljšem obdobju miru.

Foto: iStock

Po njegovih ugotovitvah dolga obdobja brez večje vojne, tako imenovana obdobja “dolgega miru”, niso nič novega, do njih prihaja relativno pogosto, a se ravno tako hitro obrnejo. Kakor je povedal Clauset, “vzorec dolgega miru bi moral obstati vsaj še naslednjih 100 do 150 let, preden bi mu lahko rekli resnični trend.”

Zatišje pred viharjem
Rezultati študije so pokazali, da je trenutni mir šibek in nadvse iluzoren. Skozi zgodovino je obdobju miru namreč vedno sledilo obdobje intenzivnega konflikta. “Zgodovinski vzorci vojne tako implicirajo, da bi dolg mir lahko bil veliko bolj šibek kot bi si zagovorniki teorije upali priznati, kljub vsem poskusom, da identificirajo mehanizme, s katerimi bi zmanjšali verjetnost meddržavnih vojn.”

“Tako imenovani trend ‘dolgega miru’ mogoče ne bo tako dolg in mogoče ne bo trend,” je izsledke študije komentiral antropolog Rahul Oga, ki je sodeloval pri raziskavi. Clauset je uporabil računalniški model tudi za to, da bi napovedal, kdaj bi lahko prišlo do pogube človeštva. Po njegovi oceni naj bi človeštvo na Zemlji imelo pred seboj še nekje med 383 in 11.489 let.

Ivan Šokić

 • ĐĐ Style

  Napačen naslov “Znanstveniki izračunali, kdaj se bo zgodilo izumrtje človeštva zaradi Komunističnega terorja”

  • Steiermark

   Ali tebi ne zadošča 200 milionov in več, žrtev komunistinega terorja, ki še ga vedno in na veliko izvajajo na kubi, v s. koreji, na kitajskem in še kje……. Torej, če se ne bo poskrbelo za izumrtje komunističnih podgan, potem nam res grozi izumrtje, posebaj sedaj, ko tem spakam pomagajo islamske spake, ki po “nalogu” pedofilskega mohameda, množičnega morilca, izvajajo genocid nad evropejci oz. belci!

  • Sadako

   Komunistov je premalo, da bi človeštvo zaradi njih izumrlo.

 • milanček

  če bo slovenski narod še gledal to kućanovo in jankovićevo jugo mafijo, da jugo mafijo, je konec za slovenski narod! Torej moramo odreagirati, vsa ta golazen mora oditi !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • tarantela

  Natančen izračun, nekako enajst tisoč let med prvo in drugo številko, melo več gor ali dol, jest grem pripraut rukzak s hrano in pijačo.

  • tohuvabohu

   Zemlja je stara 5 milijard let in v primerjavi s tem je enajst tisoč let drobiž. Pol Milankovićevega cikla.

 • Sadako

  Človeštvo ne more izumreti, tudi če se uresniči napoved Nostradamusa in Babe Vange in propade Evropsko krščanstvo in Evropa postane muslimanska. Človeštvo ne more izumreti tudi, če vse kristjane pokoljejo, ker na svetu so še hindujci, budisti, Japonci in Rusi, ki niso tako neumni kot so katoliki, da bi spustili islam v svoj dom. Niti Mehičani, Indijci in Brazilci niso tako neumni, da bi sprejemali muslimane. Tako neumne so samo papeževe ovčice, ki mislijo, da se bodo volkovi spremenili. Pa se ne bodo.

  • šmentanamuha

   Sadako, mislim, da tule malo mahaš mimo. Tisti, ki spuščajo muslimane v hišo so predvsem levičarji – ateisti. Kristjani se jim upirajo, zato jih črni papež zmerja, da niso dobri verniki. Malo premisli, kaj napišeš.

  • tramal

   Teb se je pa popolnoma zmešalo.Toliko neumnosti na enem kraju pa še nisem kje prebral.

 • Aresnica

  Bla,bla, bla.-_- ………
  __________
  Lep pozdrav

 • Franc Šink

  Včasih imam občutek da ljudi sploh ni več na svetu. Samo še živali.

 • šmentanamuha

  Dragi znanstveniki, ko se bo Stvarnik odloču, da nas ima zadosti, takrat bo konec in ne takrat, ko boste vi rekli. Nakladači brezvezni.

 • tramal

  Samo Bog ve kdaj bo konec in nov začetek ,za ene v peklu za nas kristjane pa v nebesih.

  • ĐĐ Style

   Ti boš verjetno na dnu pekla odtočne cevi čistil.

 • FUCK COMMUNISM

  Med 383 in 11.489 let…!?!?!?!?!? To pa je natancna studija! Kok let je pa ta debil porabil za tako “preciznost!”?!?

 • Burek Burecki

  Za to ne potrebujes znanstvenika. Konec clovestva bo takrat ko bo ameriski nato in njihovi hlapci hotel napadit rusijo v strganih opankah in z nedelujocimi tanki…

  • pajot

   JNA je že zdavnaj pokojna

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!