100. obletnico nastanka Češkoslovaške bodo spremljali številni svetovni voditelji, tudi ameriški sekretar Mattis

Foto: Tw

V Pragi bodo danes ob 100. obletnici nastanka Češkoslovaške pripravili veliko vojaško parado, ki se je bo med drugim udeležil tudi ameriški obrambni minister James Mattis. Prav tako se bosta v Pragi predsednik in premier Češke, Miloš Zeman in Andrej Babiš, sestala s slovaškima kolegoma, Andrejem Kisko in Petrom Pellgrinijem.

Na vojaški paradi naj bi sodelovalo več kot 4 tisoč vojakov in reševalcev. Zaradi parade bodo tudi za 90 minut zaprli praško letališče, saj bo češka prestolnica med parado območje, kjer so prepovedani poleti.

Z razpadom avstro-ogrske monarhije ob koncu prve svetovne vojne so pred sto leti, 28. oktobra 1918, razglasili nastanek nove države, Češkoslovaške, ki je sicer leta 1993 na miren način razpadla na Češko in Slovaško. V Pragi stoto obletnico nastanka države obeležujejo s številnimi slavji in obiski svetovnih voditeljev. Poleg vojaške parade se bodo danes ob 19.18 z velikim ognjemetom spomnili na leto 1918.

Zasluge za nastanek Češkoslovaške ima filozof in prvi češki predsednik Tomas Garrigue Masaryk, ki je že maja 1918 s pittsburškim sporazumom češke in slovaške emigrante v ZDA pridobil na svojo stran z idejo o skupni državi. Kasneje je Masaryku uspelo v to prepričati tudi takratnega predsednika ZDA Woodrowa Wilsona.

Dejstvo, da je Masaryk Slovakom naprej obljubil veliko mero samostojnosti, je pri Slovakih kasneje privedlo do velikega razočaranja. Na Slovaškem še dandanes Češkoslovaško dojemajo predvsem kot češko in v manjši meri kot skupno državo, poroča STA. To ponazarja tudi dejstvo, da na Slovaškem komajda obeležujejo stoto obletnico ustanovitve Češkoslovaške.

C. Š.

 • porkamashina

  Škoda Avtro Ogrske.

  • Franc Šink

   Še kako prav imaš.

 • RATATA

  Slovenci bi morali največji državni praznik veličastno obhajati tri dni zatem, saj je 31.10.1918, Vlada v Parlamentu Dežele Krajnske razglasila prevzem vseh ustavnih pooblastil v vseh slovenskih Deželah!
  Vse to, kot tudi Avstrija, je lahko nastalo na osnovi karlovega Manifesta objavljenega 16.10.1918.
  In Avstrija prav na tem pravnem temelju stoji še danes!
  Slovenija, zedinjena 31.10.1918 pa ne!
  Kakšna kapitalna neumnost!
  Namesto da bi uveljavili Zvezno Republiko Slovenijo, kar bi ob upoštevanju vseh pravil in principov internacionalnega prava bilo edino smiselno in prav,
  se oklepamo neke osamosvojene socialistične respublike Slovenije, temelječe na neki zlagani eNOBejevsko/komunistični morilski revoluciji ter zlaganega “bratstvainjedinstva” nikdar obstoječega troedinega plemena!!

 • RATATA

  Glede na pomanjkanje komentarjev tule, pod tem prispevkom se potrjuje,
  da je v Slovencih nacionalna zavest popolnoma ubita!
  Sploh ne vemo več, kaj pomeni Država kot Subjekt!
  Niti tega se ne zavedamo, da so bile starodavne slovenske Dežele od nekdaj Države in s tem Subjekti mednarodnega prava!
  Bogi Slovenci!
  Dajte no, ne bodite leni in se sami poučite o tem kaj je bilo,
  saj lahko le to vedenje privede do vzpostavitve normalnosti v držbi in državi!
  http://www.domovinasospomini.eu/slovenci_in_drzava.html

 • xtc

  Vsi so ponosni na nastanek svoje države.
  Le bebavi Slovenceljni še naprej častijo okupatrsko Yugo in Balkansko-srbsko -ruske okupatorje in hlapce ter hlevarje.

 • skorpijon93

  lep pozdrav na češko in slovaško, naši prijatelji, bratje in zavezniki ! rad vas mam !

 • skorpijon93

  češka,slovaška nimajo muslimanov, bosancev, nimajo multikulturnosti !

 • hle

  Razlika med nami in Čehi je bila takrat predvsem v tem da so oni že leta 14 bili odločeni zapustit AO že takrat napravili vlado samostojne države z Masarykom na čelu lobirali po vseh državah Antante od Moskve do Washingtona med tem ko so naši politiki do konca vojne lezli v rit presvitlemu cesarju za nas v tujini ni lobiral nihče in enaka zgodba se je ponovila tudi v naslednji vojni

  • skorpijon93

   čehi so 100 let pred nami po pameti in inteligenci predvsem , tudi gospodarsko so pred nami, res svetli vzor za slovenijo

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!