Enaintridesetletni Kurz napoveduje novo vlado že pred božičem

Sebastian Kurz (Foto: epa)

Mandatar za sestavo nove avstrijske vlade Sebastian Kurz želi hitro – še pred božično-novoletnimi prazniki – sestaviti vladajočo koalicijo. “Avstrijci kmalu pričakujejo stabilno in močno vlado,” je dejal 31-letni zmagovalec nedeljskih parlamentarnih volitev.

V intervjuju za časnik Kronen Zeitung je prvi mož ljudske stranke (ÖVP) Kurz glede časovnice poudaril, da je “hitro dobro, a je kakovost še pomembnejša”. “Moj cilj je vlada še pred božično-novoletnimi prazniki,” je povedal in dodal, da želi pogajanja končati v manj kot 60 dneh.

Glavni cilji nove vlade bodo znižanje davkov, vitkejša oz. cenejša država, ustavitev vpliva prisiljevanja na socialni sistem ter borba proti nezakonitim migracijam, je obljubil državljanom.

Obeta se črno-modra koalicija
Kurz je sicer že začel prve pogovore z morebitnimi koalicijskimi partnericami, med drugim je pozitivno ocenil pogovore, ki jih je v soboto zvečer imel s prvim možem svobodnjakov (FPÖ) Heinzem-Christianom Strachejem. Strache z optimizmom pričakuje, da ga bo Kurz povabil h koalicijskim pogajanjem. Medtem pa bo avstrijski mandatar pogovore z vodji strank danes zvečer zaključil na pogovorih s kanclerjem in prvim možem socialdemokratov (SPÖ) Christianom Kernom. Zbližanje stališč na tem srečanju si je težko zamisliti že zaradi ledenih odnosov med obema politikoma.

Za najverjetnejšo sicer velja koalicija ÖVP z FPÖ. Kurz je v intervjuju napovedal še, da bo njegova vlada sestavljena iz kombinacije strokovnjakov in politikov.

 • xtc

  Kurz ,če da nabije Cerarja in SLO vevake na kuraz.

 • Olga

  Čestitke Avstrijcem za pametno izbiro! Srečno!

 • totex39

  Škoda, da se pri nas ne najde tak mlad človek s takimi idejami, ki bi bil brez vpliva komunizma.

  • stajerc5

   Na zalost se ne bo nasel tako hitro. Vzgoja se zacne doma in sigurno prevlada proti rdeci megli v solanju. Ker prevlada, se mladi zaletavajo v rdeci zid na vsakem koraku. Ker ne morejo in nocejo veslati po rdeci gnojnici, se pac odlocijo za edini izhod kjer lahko prosperirajo.
   In to je, na zalost: Tujina!
   Nikdar vec jih ne bo nazaj….

   • Steiermark

    Menda jim ja ne privoščiš, da bi se vračali v nam vkradeno deželo, kjer vladajo rdeči turški hlapci, poturice in ostali socialistični ološ, ki si še ni uspel naropati toliko, kolikor bi še njihovim 10 generacijam zagotavljalo luxuzno življenje, za kar so nam itak, že ob osamosvojitvi , pokradli 100 miliard, ki jih pa bodo naši potomci morali vrniti! Ta zadeva je podobna časom, 80-ih let, ko je veliko slovenskih zdomcev, potem ko so si zgradili v Sloveniji svoje hiše, se nato , na podlagi obljub jugovlade, vrnili v Slovenijo, kjer pa niso zaslužili dovolj, niti za ogrevanje svojih hiš – vzdrževanje. To je naša realnost!

  • Steiermark

   Moraš razumeti, da je komunizem , na avstrijskem vladal le do 55 leta prejšnjega stoletja, potem so pa rusi , po vseh pbojih, posilstvih, ropanjih, morali spokat in oditi nazaj za Karpate, v močvirje duha, kjer pač so doma! Mi pa te sreče nismo imeli, te rdeče zveri so nas klale in uničevale, do 1991, potem pa naprej – po svojih potomcih

 • stajerc5

  Upam, da zna par rdecih pijavk tudi kaksen tuj jezik in si precita link!
  .
  https://www.blick.ch/news/ausland/hc-strache-unser-unheimlicher-nachbar-er-bestimmt-die-zukunft-oesterreichs-und-war-ein-nazi-id7493920.html
  .
  Vam je zdaj jasno, kam ste pripeljali s svojo socialisticno svinjarijo narode Evrope!?

 • Caetano

  Na naših mejah se stvari spreminjajo na bolje… temu trendu moramo slediti tudi mi v Sloveniji.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!