65-letni ruski diktator gre ponovno v predsedniško tekmo brez resne opozicije

Foto: epa

Ruski predsednik Vladimir Putin je najavil svojo kandidaturo na predsedniških volitvah leta 2018. Če zmaga, bo to Putinov tretji predsedniški mandat na čelu Ruske federacije. “Hvala za vašo podporo, kandidiral bom za predsednika,” je dejal pri obisku tovarne avtomobilov GAZ. Edini resni opozicijski kandidat ima prepoved kandidature volitvah. 

Ruski predsednik Vladimir Putin je objavil, da namerava ponovno kandidirati za predsednika Rusije na volitvah v 2018. Po poročanju spletnega portala Breitbart je Putin svojo namero objavil v tovarni avtomobilov GAZ, simbolu moči ruske industrije. Putin je med delavci tovarne našel navdušene podpornike, ki so njegovo kandidaturo pozdravili z glasnimi vzkliki. “Ne bi mogel izbrati boljšega časa in kraja,” je rekel Putin, ko je množica začela ploskati. “Hvala za vašo podporo, kandidiral bom za predsednika.”

65-letni Putin med ruskimi volivci uživa stalno visoko podporo, ki ne pada pod 80 odstotkov, kar naj bi mu omogočilo zmago na naslednjih predsedniških volitvah. Razlog razmeroma pozne objave Putinove kandidature naj bi bile skrbi Kremlja nad apatijo volilnega telesa. S prelaganjem objave Putinove kandidature so v ruskih volivcih želeli zbuditi zanimanje za predsedniške volitve. “Bilo je nujno za mobilizacijo volilnega telesa,” je odločitev Kremlja komentiral politični svetovalec Dimitrij Orlov.

Kontrolirana opozicija
Med Putinovimi protikandidati se v glavnem pojavljajo imena s prejšnjih volitev, kot so vodja komunistične partije ruske federacije Genadij Zjuganov, ultranacionalist Vladimir Žirinovski ter vodja socialnih liberalcev Grigorij Javlinski. Med bolj zanimivimi velja izpostaviti hčerko nekdanjega Putinovega šefa, 36-letno televizijsko voditeljico Ksenijo Sobčak. Najvidnejši Putinov nasprotnik Aleksej Navalnji ne sme kandidirati zaradi politično motivirane obsodbe, kakor jo je sam označil. Z namenom, da bi prisilil rusko oblast, da mu vseeno dopusti kandidaturo na predsedniških volitvah, je organiziral niz shodov po celi Rusiji. Edini vidnejši rezultat Navalnjijeve kampanje je bila obsodba njegovega šefa kampanje, Leonida Volkova, na 20 dni zaporne kazni zaradi organizacije neprijavljenega zborovanja.

Aleksej Navalnji ne sme kandidirati (foto: Twitter)

Rusija se v resnici sooča s hudo gospodarsko krizo
Rusija se od leta 2014 sooča z gospodarskimi sankcijami, ki jih je uvedel Zahod zaradi ruskega zavzetja krimskega polotoka. Vojna v Krimu je do leta 2017 terjala več kot 10 tisoč žrtev. Kijev obtožuje Moskvo spodbujanja konflikta na krimskem polotoku. Po trditvah Moskve naj bi se v Ukrajini borili le prostovoljci in ruski vojaki, ki so uradno na dolžnosti. Posledice gospodarskih sankcij je v Rusiji čutiti še danes. Ruska ekonomija je utrpela milijardne izgube zaradi padca cene nafte, kar je sprožilo padec vrednosti rublja in s tem podražitev cene živil v Rusiji. Prav tako je svoje prispeval beg kapitala v tujino, saj so premožni želeli zavarovati svoje premoženje s pretvorbo rubljev v bolj stabilne evre in ameriške dolarje.

Ivan Šokić

 • hle

  Pa z katerega planeta ste vi padli na Krimu ni nobene vojne in tudi žrtev tam ni na povsem demokratičen način se je nekdaj avtonomni del Ukraine odcepil in se pridružil Rusiji od katere ga je že takrat protipravno odtrgal nekdanji diktator Hruščov tudi Slovenija je imela na tem referendumu opazovalci ki je poročal o mirnem in dostojanstvenem glasovanju

  • xtc

   Od kdaj pa je bila v komunizmu demokracija.Komunist Putin KGB jevec ne more biti nikoli demokrat kot Kučan ne.

 • Asterix in Obelix

  http://www.blatata.com/songs/27640-sergey-lyubavin-volchonok-tekst-pesni.html

  V Rusiji je ta pesem dovoljena. V multikulti Evropi bi jo že prepovedali ali pa bi IS obiskala koncert…

  Ruska cerkev bo pomagala kristjanom v Siriji.

  http://www.druzina.si/icd/spletnastran.nsf/all/FCE415405039634FC12581EE00418EE9?OpenDocument
  http://reporter.si/clanek/svet/karitas-bo-ilegalne-migrante-integriral-z-ucenjem-boksa-608790 za razliko od naše.

 • Vlado77

  Demokracija je invalidna če imaš vse medije pod kontrolo. Pa še edinega niti ne nevarnega konkurenta zapreš in mu prepoveš na volitve kot protikandidat. Še enkrat bo brez težav izvoljen. V Rusiji spremembe niso možne dokler bo na oblasti Putin ali nekdo drug njemu podoben. Glede na vse potenciale, naravne vire in tudi znanost, bi bila Rusija najmanj na nivoju Francije ali celo Nemčije. Zaradi takih diktatorjev ,ki manipulirajo s ljudmi pa je daleč za vsemi EU državami. Tudi tistimi ,ki so trenutno v krizi. Rusija ne proizvaja nobenih ( skoraj) potrošniških dobrin- vse uvaža iz “pokvarjenega” komunističnega zahoda ali Kitajske. Kitajska je vsaj toliko bolj pametna , da ima lastno proizvodnjo potrošniških dobrin. Diktature ,ki ne dovolijo svobode v gospodarstvu in ostalih področjih nimajo napredka in ne morejo zagotoviti blaginje ljudem. Žal te preproste logike ne razumejo navadni ljudje v Rusiji. Večini je pomembna vojaška moč in odločna politika . Mnogi živijo še vedno v hladni vojni. Vse to veliko stane in ne prinaša ničesar ljudem. Ker tam ni svobodnih medijev – ljudje vidijo le eno resnico Putinovo . Zato bo Putin do smrti – ljudem pa pada standard. Akcije na Krimu, Donbasu in Gruziji Osetiji,Čečeniji so neumne napake ,ki drago stanejo Ruse. Večina se dogaja prav zaradi Putina. Krim je formalno nepriznan od nikogar in je del Ukrajine. Ne moreš si nekaj kar vzeti in si po svoje razlagati dejstev. Vsi se sklicujejo na dogovor Hruščova ,ki je podaril Krim Ukrajini. Toda Krim je fakt i je del Ukrajine- ne moreš se čez leta premisliti in si to vzeti nazaj s silo. V resnici je šlo za Maidan in padec Janukoviča ( naklonjen Rusiji) in željo Ukrajine da se pridruži EU in NATU. Ker gre za samostojno in suvereno državo je tega nihče ne sme preprečiti od zunaj.

  • sodnikisozločinci

   Svetu vlada zakon moči in ne moč zakona. Kadar je zakon v nasprotju z interesi ZDA, ga brez oklevanja kršijo, zakaj bi bili Rusi drugačni. Če bi v svetu imeli glavno moč zakoni, bi bil Mitja Ribičič in vsa komunistična banda obsojena za genocid nad slovenskim narodom, tako pa še vedno poslušamo, da zgodovino pišejo zmagovalci in da se zmagovalcem ne sodi. To podpira tudi EU, saj je v njihovem interesu, da je v Sloveniji na oblasti lastnemu narodu sovražna klika, ki pridno izvršuje EU agendo kolonizacije Slovenije z afriškimi migranti in genocid nad slovenskim narodom. Vladavina prava je vladavina brutalnega terorja države nad nasprotno mislečimi ljudmi s pomočjo policije in vojske, pravosodje kot “neodvisni” vmesni člen služi le temu, da se prikrije “slamnatega lastnika” terorja, to je državno oblast.

   • Vlado77

    Kakor kje. Absolutno to velja veliko bolj v državah kjer je na oblasti diktator kot je Putin. Kje ZDA kršijo zakon? Gre za človekove pravice? Ni mi jasno kako bi država delovala brez policije nad tistimi ,ki kršijo zakon. Je že prav , da je oblast s palico nad kršitelji pravil . Če tega ni je anarhija ker je katastrofa. Pri nas je problem ,ker imamo slabo sodstvo in policijo in tožilstvo. Vse je okuženo s prejšnjim režimom in ideologijo . V tem nismo primerljivi niti s Nemčijo niti ZDA. Naše sodstvo je prava katastrofa- selektivno za naše in druge. Isto velja za tožilstvo

 • soc

  To je tema, kjer bodo vsi rusofilčki in ruski plačanec obvezno udarili na plan.

 • xtc

  Rusija je primer avtokratsko komunistične tvorbe skritim za majhnim figovim listom demokracije-kao.
  V resnici je Rusija komunistkleptomanskopajdaško kapitalistična avtoritarna nedemokratična tvorba-Putina lahko mirno prinmerjate s Titom,Stalinom in drugimi komunisti ti pač ne morejo iz kože kot tudi Kučan ne,radi se kažejoi kot demokrati v resnici pa so avtokrati ,ki s trdo roko obvladujejo represivni in drug aparat za vzdrževanje avtoritarne vlade,za zatiranje opozicije so dovoljena vsa sredstva tudi umori po naročilu kot zloraba represivnih organov, če se kdo iz opozicije opomore ga takoj z represivnim organom onemogočijo ali pa kar nad njega pošljejo plačane morilce.
  Skratka Rusija je mafijskokomunistična tvorba z generalnim sekretarjem partije na vrhu,ki je spretno zamaskiran z raznimi populističnimi potezami kako hodi okrog cerkva in poppov,v resnici pa je le in samo avtoritarni grabežjivi rdeči car.

  • sodnikisozločinci

   Tako kot ne moreš biti sit preko izvoljenih jedcev, tako tudi ne moreš vladati preko izvoljenih predstavnikov. Demokracija je prevara!

  • Silvester Alič

   Idiot.On se bori proti islamu.On je edini voditelj na sveti ki brani krščanstvo

 • garfi

  prave kandidate zapre ali pošlje pod zemljo
  vsaka podobnost s KurĆanom je zgolj točna

 • Anonimni_Profesor

  Putin za predsednika bez ograničenja. Kot Tito in Mugabe.

 • sodnikisozločinci

  Katera država pa ni diktatura? Tudi demokracija je diktatura, le da je pod krinko, kar je še slabše od odkrite diktature. Ta krinka so volitve, potem pa “izbranci ljudstva” lahko počnejo kar jih je volja, enako kot diktator, razlika je edino v tem, da so v demokraciji za vso sranje diktatorja odgovorni volivci, v diktaturi pa diktator.

 • freedomfighter

  Desnicarji bi se lahko kaj naucili od putina tip je center komunizma spremenil v najbol desnicarsko drzavo na svetu…ne podpiram njegove politike a spostujem njegovo moc ki si jo je nabral v 20 letih najbrs najvecji politicni um 21. Stoletja

 • Sadako

  Rusija bo ostala krščanska (pa čeprav diktatura), a Evropa bo postala muslimanska in vladala nam bosta katarska vazala Francija in Nemčija. http://hudo.com/si/2017/12/07/macron-v-katarju-sklenil-za-12-milijard-poslov/
  https://siol.net/novice/svet/megainvesticije-bogatega-katarja-v-evropo-286842

 • karpelec

  Zakon moči ni nobena umetnost na volitvah-to je kvećjemu zloraba.

 • Merkava4

  Kakšn bedn Sorosev zmazek!! Ko bo SLO vsaj pol toliko počistila z rdečo kugo – kot Putin – bomo že napol Švica…

  • Meho

   Ampak Sputnik v Slovenistanu ravno ne čisti z rdečo kugo, a se ti ne zdi? Prej obratno. Rdeča kuga ga slavi kot kakega mesijo, odrešitelja. “Čistilec rdeče kuge”, malo morgen.

 • šmentanamuha

  Men je pa vredi dec tale Putin, vsekakor boljši kot diktator Cerar.

 • Silvester Alič

  Kaj je potem Trump.Idiot ki se gre predsednika

 • cosmosjasnovidec

  Putin bo vsekakor ostal še naprej predsednik,ker enostavno nihče drug ali na takšen ali drugačen način ne more priti na njegovo mesto.
  Ne pomagajo ne demonstracije Rusov kateri ga ne trpijo ne kaj drugega.
  Izid je vedno pozitiven za njega enako kot pri nas za levuharje.
  Kjer je prisoten komunizem je vedno tako saj je vse podkupljeno in ni ga kateri se ne bi prodal za denar.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!