72. obletnica bombnega napada na Hirošimo. Ob spominu na številne žrtve pozivi k svetu brez jedrskega orožja. ZDA, Britanija in Francija so odločno proti

Foto: epa

Danes so se na Japonskem spomnili prvega napada z jedrsko bombo na svetu. Točno 72 let je preteklo, odkar so ZDA prvič uporabile jedrsko orožje v vojnem napadu in na Hirošimo odvrgle atomsko bombo. Japonski premier upa, da jim bo s spominjanjem na nesrečne žrtve uspelo svet prepričati v delovanje brez jedrskega orožja, saj to prinaša grozljive posledice.

Premier Shinzo Abe je dejal, “da bi si dejansko prizadevali za svet brez jedrskega orožja, potrebujemo sodelovanje tako držav, ki imajo in ki nimajo jedrskega orožja, ter da so odločeni, da bodo ”vodili mednarodno skupnost z opogumljanjem obeh strani, da naredijo napredek pri odpravi jedrskega orožja’.’ Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP naj bi s tem meril na mednarodno pogodbo o prepovedi jedrskega orožja, ki jo je prejšnji mesec podpisalo 122 držav.

Japonska, ZDA, Velika Britanija in Francija pogodbe niso podpisale. ZDA, Velika Britanija in Francija so pogajanja bojkotirale, pogodbe pa ne nameravajo podpisati, saj se po njihovem mnenju ”ne ozira na realnost okolja mednarodne varnosti”. Tudi Japonske oblasti so do sporazuma ZN o prepovedi jedrskega orožja kritične, saj države deli na tiste z in tiste brez jedrskega orožja. Med njimi poglablja razlike, saj nobena od devetih držav, ki ima jedrsko orožje, ni niti podpisala sporazuma niti ni sodelovala v pogajanjih.

Foto. epa

Podpis mednarodne pogodbe je na današnji slovestnosti v Hirošimi pozdravil njen župan Kazumi Matsui. Na spominski slovesnosti je dejal, da je odločen doseči prepoved jedrskega orožja. V sporočilu udeležencem slovesnosti je generalni sekretar ZN Antonio Guterres dejal, da je uporaba jedrskega orožja nesprejemljiva in da države, ki ga posedujejo, nosijo veliko odgovornost ter morajo zato sprejeti razorožitvene procese.

Foto: epa

Na spominski slovesnosti se je več kot sto tisočim žrtvam jedrskega napada z minuto molka poklonilo več tisoč ljudi. To so storili ob 8.15 po lokalnem času, saj je ravno ob tej uri nad Hirošimo eksplodirala štiri tone težka atomska bomba, imenovana Little Boy (deček). Udarni val, ki ga je bomba sprožila, je potoval s hitrostjo 440 metrov na sekundo in z močjo 35 ton na kvadratni meter uničeval stavbe in ljudi. V trenutku je umrlo več deset tisoč ljudi, do konca usodnega leta pa je zaradi posledic življenja izgubilo še okoli 140.000 oseb. Ljudje zaradi takratne izpostavljenosti sevanju še danes trpijo posledice ter bolehajo za različnimi vrstami raka. ZDA so zatem z jedrskim orožjem napadle še Nagasaki, kar je terjalo še več kot 70.000 žrtev. Šest dni kasneje je Japonska kapitulirala, s čimer se je končala druga svetovna vojna.

A. L., STA

 • Morala

  Iz preteklih strahot se niso nič naučili!!

 • Antonius

  Japoncem je danes od vsega, kar so zverinskega počeli v vojni, ostala v spominu samo Hirošimska atomska bomba. Nič od nič jim je ostalo v spominu, da bi se imeli komu opravičiti za strahotne zločine nad množicami, kjer koli so se okupatorsko pojavili. Kitajce vseh let so metali v jame in jih ranjene, žive zakopavali. Sekanje glav vojnim ujetnikom so povzdignili na športni nivo angleškega kriketa. V filipinski Manili so ob umiku pomorili prek sto tisoč nedolžnih ljudi, danes nam pa s spominjanjem na atomsko bombo, ki so si jo sami spravili na vrat, dopovedujejo, da so prav oni največje žrtve II. svetovne vojne.
  Človeka skoraj zapelje pomisel, da so Američani največji vojni zločinci, ker so Japoncem z uporabo dveh atomskih bomb umorili prek 150.000 tisoč nesrečnih ljudi.
  Japonci bodo postali žrtve prve in druge atomske bombe šele takrat, ko se bodo vsem, ki so jih z vojno okupirali, opravičili za storjene zločine, ki so jih storili nad vsemi civilnimi prebivalci držav, ki so jih okupirali.
  Kmečki ljudje na delu kitajske zaradi japonske vojne svinjarije v posledici še danes na kmetih nenadoma zbolevajo za neozdravljivo boleznijo, ki jo prenašajo miši in podgane.
  Japonci bi se morali vsem svojim žrtvam najprej OPRAVIČITI, potem bodo pa tudi oni postali žrtve okoliščin druge svetovne vojne.

  • FUCK COMMUNISM

   In to napise nekdo, ki ima za avatar svinjo Churchilla, enega najvecjih vojnih hujskacev in vojnih zlocincev v zgodovini!

   • Antonius

    V 125-ih dneh ste sproducurali 2773 komentarjev, kar znese dobrih 22 na dan.
    Predahnite kdaj, vzemite si čas, da malo razmislite, preden vam neumnost iz glave uide.
    Vsakdo more biti česa kriv in odgovoren tudi za tiste, ki ga z lažmi informirajo.
    Churchill je dvakrat “kriv”. Prvič zato, ker je zaupal prevarantskemu informatorju SOE v Kairu, drugič pa zato, ker ni imel več vpliva na britansko vojaško odločitev, ko so vrnili prebegle Slovence in domobrance v Titove partijske kremplje, da jih je dal pomoriti z otroki vred do zadnjega.
    “Churchill, eden največjih vojnih hujskačev in vojnih zločincev v zgodovini” je intelektualni presežek vreden Repetove nagrade. Najbrž ne veste?! Repe je tisti zgodovinar, ki je Kučanu s knjigo slavospevov, pripel odlikovanje najbolj zaslužnega osamosvojitelja.

 • karpelec

  Ob takih obletnicah si naj vsak očisti vest: najboljše kar želim zase, naj ostane tudi za druge.

 • Najplemenitejši

  Japonci bi se radi svetu pokazali kot žrtve, čeprav so sami izvršili ogromno vojnih zločinov. Zelo podobna scena je s kolaboranti v Sloveniji!

  • FUCK COMMUNISM

   Tebe ne bi na gobec zato, ker si kreten. Tebe bi zatolkel iz uzitka!

   • Najplemenitejši

    Ne se jeziti, ker škoduje lepoti!

 • FUCK COMMUNISM

  Hiroshima in Nagasaki – najvecja nekaznovana vojna zlocina v zgodovini clovestva!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!