72. obletnica bombnega napada na Hirošimo. Ob spominu na številne žrtve pozivi k svetu brez jedrskega orožja. ZDA, Britanija in Francija so odločno proti

Foto: epa

Danes so se na Japonskem spomnili prvega napada z jedrsko bombo na svetu. Točno 72 let je preteklo, odkar so ZDA prvič uporabile jedrsko orožje v vojnem napadu in na Hirošimo odvrgle atomsko bombo. Japonski premier upa, da jim bo s spominjanjem na nesrečne žrtve uspelo svet prepričati v delovanje brez jedrskega orožja, saj to prinaša grozljive posledice.

Premier Shinzo Abe je dejal, “da bi si dejansko prizadevali za svet brez jedrskega orožja, potrebujemo sodelovanje tako držav, ki imajo in ki nimajo jedrskega orožja, ter da so odločeni, da bodo ”vodili mednarodno skupnost z opogumljanjem obeh strani, da naredijo napredek pri odpravi jedrskega orožja’.’ Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP naj bi s tem meril na mednarodno pogodbo o prepovedi jedrskega orožja, ki jo je prejšnji mesec podpisalo 122 držav.

Japonska, ZDA, Velika Britanija in Francija pogodbe niso podpisale. ZDA, Velika Britanija in Francija so pogajanja bojkotirale, pogodbe pa ne nameravajo podpisati, saj se po njihovem mnenju ”ne ozira na realnost okolja mednarodne varnosti”. Tudi Japonske oblasti so do sporazuma ZN o prepovedi jedrskega orožja kritične, saj države deli na tiste z in tiste brez jedrskega orožja. Med njimi poglablja razlike, saj nobena od devetih držav, ki ima jedrsko orožje, ni niti podpisala sporazuma niti ni sodelovala v pogajanjih.

Foto. epa

Podpis mednarodne pogodbe je na današnji slovestnosti v Hirošimi pozdravil njen župan Kazumi Matsui. Na spominski slovesnosti je dejal, da je odločen doseči prepoved jedrskega orožja. V sporočilu udeležencem slovesnosti je generalni sekretar ZN Antonio Guterres dejal, da je uporaba jedrskega orožja nesprejemljiva in da države, ki ga posedujejo, nosijo veliko odgovornost ter morajo zato sprejeti razorožitvene procese.

Foto: epa

Na spominski slovesnosti se je več kot sto tisočim žrtvam jedrskega napada z minuto molka poklonilo več tisoč ljudi. To so storili ob 8.15 po lokalnem času, saj je ravno ob tej uri nad Hirošimo eksplodirala štiri tone težka atomska bomba, imenovana Little Boy (deček). Udarni val, ki ga je bomba sprožila, je potoval s hitrostjo 440 metrov na sekundo in z močjo 35 ton na kvadratni meter uničeval stavbe in ljudi. V trenutku je umrlo več deset tisoč ljudi, do konca usodnega leta pa je zaradi posledic življenja izgubilo še okoli 140.000 oseb. Ljudje zaradi takratne izpostavljenosti sevanju še danes trpijo posledice ter bolehajo za različnimi vrstami raka. ZDA so zatem z jedrskim orožjem napadle še Nagasaki, kar je terjalo še več kot 70.000 žrtev. Šest dni kasneje je Japonska kapitulirala, s čimer se je končala druga svetovna vojna.

A. L., STA

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!