Akcija Agrokor: policisti zgodaj zjutraj vdrli v Todorićeve dvore

Ivica Todorić (Foto: Twitter)

V Zagrebu se je zgodaj zjutraj začela akcija kriminalistov proti nekdanjim vodilnim v Agrokorju. Akcijo so izvedli zaradi suma, da so Todorić in sodelavci lažno prikazovali podatke o poslovanju. Pod drobnogled so vzeli tudi njihove zasebne finance.

Policisti so nekaj pred 6. uro najprej vstopili v družinske prostore Todorićevih, bolj znane kot Kulmerjevi dvori. V poslopju ni bilo nobenega od članov družine Todorić, so pa nekaj po 7. uri tja prišli odvetniki. Domnevajo, da je Todorić v Londonu ali v Beogradu. Hrvaški mediji še poročajo, da so kriminalisti istočasno prišli tudi na dom nekdanjega finančnega direktorja Agrokorja Ivice Crnjaca. Njegov odvetnik Ljubo Pavasović Visković pa je novinarjem povedal, da so Crnjaca prijeli in pričakuje njegovo zaslišanje na državnem tožilstvu še danes.

Tristo kriminalistov, šestdeset preiskav
Okoli 300 kriminalistov in policistov preiskave opravlja na več kot 60 lokacijah. Med drugim naj bi hišne preiskave potekale tudi na domu nekdanje članice uprave Agrokorja Piruške Canjuga in starejše izvršne podpredsednice Agrokorja Ljerke Puljić.

Policija za zdaj ne daje informacij o preiskavi. Po neuradnih podatkih naj bi nekdanje člane uprave in nadzornike Agrokorja sumili odgovornosti za sporna finančna poročila za leta od 2006 do 2017. Hrvaški notranji minister Davor Božinović je potrdil, da akcijo usmerja državno tožilstvo, ni pa odgovoril, ali policija ve, kje je Todorić.

Foto: epa

Todorić: Dokazov ne boste našli
Medtem se je Ivica Todorić oglasil na svojemu blogu in ocenil, da je bila današnja policijska akcija “vendarle nepričakovana”. Kot je zapisal, institucije pravne države ne bodo našle dokazov za nobeno kaznivo dejanje.

“Če bi mi našli en sam evro odtujenega ali poneverjenega denarja, bi že bil v zaporu. Sicer pa to preprosto ni res. Gre za politični proces,” je zapisano na blogu ivicatodoric.hr. Todorić je tudi napovedal, da bo v naslednjih dneh objavil svojo obrambo in bo na voljo državnemu tožilstvu in parlamentarni preiskovalni komisiji za Agrokor.

Več kot tri mesece pod drobnogledom
Preiskovalci hrvaškega državnega tožilstva sicer morebitne finančne malverzacije v Agrokorju preiskujejo že več kot štiri mesece. Nedavno objavljeno revidirano poročilo o poslovanju Agrokorja je pokazalo na več milijard evrov veliko nesorazmerje med letnimi finančnimi poročili prejšnje uprave s Todorićem na čelu in izredne uprave, ki jo s pooblastili hrvaške vlade od 10. aprila vodi Ante Ramljak. Ta je minuli teden ob predstavitvi revidiranih podatkov povedal, da je vložil kazenske ovadbe proti odgovornim zaradi finančnih malverzacij v koncernu, piše STA.

B. O.

 • Novakec1

  Butalski hrčki mu glih tako nič ne morejo kot naši Zokitu, sta iz istega legla pohlepne zalege.

 • RATATA

  Todorići, jaka familija izmed 200 hrvatskih familij z vezami tudi v Moody’s-u.

 • Olga

  Todorića ni v državi…

 • althar

  Kot se verjetno še marsikdo spomni, pred Todorićem ni bil nihče (Carrefour itd.) dovol dober, da bi se mu prodalo slovensko “družinsko srebrnino” (copyright: veliki Jože Mencinger) v podobi Mercatorja.

  Primer prodaje Mercatorja naravnost vzorno prikazuje kakovost prodajnega inženiringa slovenske udbomafije in jasno napoveduje, kako bo udbovska sodrga prodala vse, kar je že in kar še bo uspela nagrabiti zavhaljujoč slovenskim volilnim ovcam rdeče opranih možganov. A ne se sekirat preveč. Za zahvalo, ovčke, dobite novo porcijo Denisa Avdića na poop TV in Mance Košir na hanzi TV. Radujte se!

 • garfi

  leviĆarji so Mercator podarili kriminalcem
  naši murgelski mafiji se ne more nič zgoditi
  ščitijo jih stotisoči Butalcev in VOLIvcev

  • Ivan Friderik Novak

   Janša&Co so podcenjenega prodali. . .

   • garfi

    kdo je bil predsednik leta 2014 ?

   • Olga

    Spet butarija! Če bi prodali takrat, ko je to predlagala Janševa vlada, bi bila kupnina bistveno višja! Zahvalite se levakom! Kot vedno!

   • Marijan Tončić

    Butalec na deseto

   • xtc

    Levaki so na vsak način hoteli prikrasti Mercator poleg tega ,da so ga molzli,najpreje Jankovič a ni šlo nato ga je Kosmova prodala Šrotu SD in Bavčarju LDS,ki so nato LP in Stra benz tako izčrpali ,da zadnjega ni več LP v rokah Heinekena Mercator pa po nenehnem odganjanju resnih kupcev s strani levakov,ki so še vedno želeli roke v njem pristal pr Agrokorju.
    No treba je povedati ,da so levaki s Kučanom in Zokijem na čelu z odganjanjem,prvotno ceno za Mercator na koncu spravili na tretinjsko,šele ,ko jev pritisnila EK se je norost ustavila.

 • Marijan Tončić

  Še vedno mi ni jasno kdo je lastnik Agrokorja, Todorovič ali država. Če je država lastnik je potem on direktor, ki še v najbolj kapitalistični državi ne bi zaslužil več kot 30 jurjev bruto. Če pa je lastnik se enostavno zaseže, proda in poplača vse upnike in čao. Kako lahko sploh trgovina propade, če v praksi poceni kupujejo in drago prodajajo?

  • tohuvabohu

   Če država zaseže in proda Agrokor, ne more poplačati upnikov, ker se dolgovi prenesejo na kupca.

 • dr Janez Sveti

  Komedija.
  A zdaj so se spomnili, da bi bilo mogoče dobro najt kakšne papirje o izginulih milijardah €€? A ta scenarij deluje povsod enako v bivših republikah Jugoslavije?
  DR Janez Sveti genij

 • karpelec

  Ha-ha, a bo to prestava za javnost ali se bo kaj rodilo iz tega?

  • Olga

   Katera prestava pa, peta?

   • Franc Šink

    Komedija v več dejanjih.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!