Ali bo Velika Britanija s pošiljanjem svojih vojnih ladij v Južno kitajsko morje sprožila začetek 3. svetovne vojne?

Foto: epa

Britanci so odločili, da bodo kljub veliki napetosti, zaradi nevarnosti začetka 3. svetovne vojne, poslali svoje nove ‘ogromne’ letalonosilke v Južno kitajsko morje.

Britanski politik Boris Johnson je razkril, da bodo to akcijo izpeljali z namenom predstavitve svoje podpore, za navigacijske pravice po mednarodnem morju, v času ko želi Kitajska morje imenovati za svoje. Ta poteza bo najverjetneje povzročila ogenj v strehi pri pekinških uradnikih.

Johnson pove, da je prva misija novih letalonosilk, preprosta plovba na območju mednarodnih voda, kjer je nujno potrebna svobodna plovba, zaradi svetovnega trgovanja.

Britanski zunanji minister je v svojem govoru v Avstraliji še povedal, da sta po površini letalonosilki večji, kot westminstrska palača, še večji njihov argument pa so pravične plovne poti, ki jih Kitajska želi imenovati za svoje. Dodal je, da ni namen misije razjeziti sovražnike, temveč le zagotoviti, da se upoštevajo zakoni, ki omogočajo pomembna mednarodna trgovanja.

Foto: Twitter.

Britanski obrambni minister Michael Fallon je včeraj potrdil, da bodo naslednje leto na to območje poslali vsaj eno vojno ladjo, vendar ni želel izdati, katero.

Novi letalonosilki, Queen Elizabeth in njena sestra Prince of Wales, ki sta skupno vredni dobre 3 milijarde funtov, sta največji vojni ladji, ki so ju kdaj koli zgradili inženirji kraljeve mornarice. Vendar pa po informacijah nekaterih virov letalonosilka Queen Elizabeth, ki je odplula na preizkusno vožnjo že prejšnji mesec, naj še ne bi bila operativna do leta 2020, Prince of Wales pa ne bo pripravljena do leta 2023.

Foto: Twitter

Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministra Geng Shuang je izjavil, da upoštevajo pravila navigacijskih pravic po mednarodnem morju, vendar nasprotujejo vsem državam, ki želijo njihovo suverenost izkoristiti in ogroziti varnost njihove države.

N. Š.

 • Franc Šink

  In tu naj bi bil problem Piranski zaliv.

  • opazovalec

   Boš že videl kakšen problem bo nastal iz Savudrijske vale/Piranskega zaliva ko bodo Britanci v stilu svojih svetlih vojaških tradicij poslali neoborožene letalonosilke branit prosto plovbo. Za oborožitev, beri letala, po nekaterih virih namreč ni majo denarja in si bodo letala menda začasno najeli….. za samo ladjo so dosedaj zaružili že preko 6M£ in je zmanjkalo za oborožitev. Sicer pa en komad F-35B stane brez oborožitve spoštljivih 122,8$, pomislite vključno z motorjem….. Na takšni nemajhni “letalonosilki” s skakalnico jih je pa v miru do 40…., ali naslednjih 5M $. To se bodo še Kitajci smejali, kot takrat, ko so nadlegovali floto ZDA v svoji bližini in jim s transparenti dali vedeti, da plujejo na njihov denar.

 • pajot

  No,ne pretiravajte. Tretje svetovne vojne ne bo. Bo pa vojna med kristjani in mohamedanci. Lahko jo tudi tako imenujemo. Tretja svetovna.

  • samsara

   Musliji pa ji bodo preprosto rekli križarska, saj številke pač niso njihovo področje, pa niti pisava kaj dosti in ne globalna zgodovina. Pravzaprav razen norenja, pobijanja, posiljevanja, mičenja, teroriziranja nedolžnih in fantaziranja, ne obvladajo skora nič drugega.

 • Gru

  Kod da beres o Piranskem zalivu a v malo vecji perspektivi ;)

 • bisabre

  Po moje je ocena o verjetnosti III.SV, zaradi prihoda britanskih bojnih ladij v Kitajsko morje pretirana. III.SV se mi zdi bolj kot ne želja ljubiteljev ZF, saj bi pomenila konec za velik del človeške civilizacije in tudi drugih oblik življenja na zemlji. Kaj takega si želi zgolj norec.
  Lahko bi sicer prišlo do omejenega konflikta s konvencionalnim orožjem, ki pa se po moji oceni, za nobeno vpleteno stran ne bi končal triumfalno, saj tako Kitajska kakor zahodne zaveznice razpolagajo z močnim orožarskim arzenalom, ki je skoraj nepresušen, boje pa se tudi ekoloških kakor gospodarskih posledic, ki bi jih tak konflikt prinesel, saj ne smemo zanemariti ruskih interesov na tem področju, ki jih bo sledja zagotovo zaščitila.
  Postavlja pa se še eno vprašanje, ali so vse članice NATO pripravljene sodelovati v morebitnem spopadu z “rumeno raso”? Po moje bi že pred spopadom prišlo do “špetirja” ter odpovedi sodelovanja kar nekaj njih.

  • FUCK COMMUNISM

   NWO si zeli zmanjsanja svetovne populacije za 90%. Kdo fura idejo o NWO in kdo namerava vladat, se pa tut dobr ve…

 • xtc

  Nobene nevarnosti no,Kitajci se malce napenjajo,a dobro vedo kje je meja in ne bodo tvegali.

 • Božo

  Ma če bojo kitajci hoteli pozobajo obe ladji za malco. To je ravno tako kot če bi mi poslali naš Triglav v Francijo in se tam repenčili.

  • sprehajalec

   Božo, kot ste jih pozobali Švabe leta 1942 v Dražgošah?

   Omejena pamet navijača Crvene Zvijezde, pa 4 najjači na svetu, pa Juga najbolja na svetu. Kdaj vas bo zmanjkalo?

 • soc

  Ali bo Slovenija s pošiljanjem ribiških čolnov v Savudrijsko valo zanetila novo balkansko vojno? Ali bodo Mongoli in Marsovci še pravočasno intervenirali?

  Ga ni čez rumene novice v političnem mediju.

 • sprehajalec

  Angleška mornarica s tem le dokazuje svoje zavezništvo z ZDA. Ta naveza ima dolgo zgodovino, skupni nastop je bil tudi na Okinawi leta 1945, ko so bile angleške letalonosilke zaradi oklepljene palube manj ranljive za zadetke japonskih kamikaz. Ameriške so imele lesene palube, bilo jih pa je seveda bistveno več.

  Pa potem boji v koreji in Vietnamu. Zaveznika nastopata skupaj. Ne pa kot tukaj, ko bi pa ne bi pa. jasno, da potem ne moreš imeti nobenega zaveznika, če bi samo jemal, kot je v levičarski navadi. Oziroma edoino zavezništvo, ki ga Slovenija izkazuje je privrženost kultu Rdeče zvezde…

  • opazovalec

   da te malo popravim:

   -v Vietnamu VB ni delovala v nobeni obliki, torej ni sodelovala z vojaškimi rodovi ZDA
   -v Koreji je vojska VB delovala zelo omejeno, komaj omembe vredno glede na obseg bojev, v glavnem v 1. Commonwealt diviziji, RAF sploh ni sodeloval, razen posamičnih pilotov na izmenjavi. Razlog je bil preprost, niso imeli aviona enakovrednega S. Korejskim/Ruskim.

   V obeh vojna so pa bile aktivne posamezne članice Commonwealtha, recimo Avstralija v obeh in NZ v Vietnamu in so se temu primerno opekle.

   Je pa res, da se VB rada šlepa za drugimi vojskami, recimo francosko v Evropi v 1. SV in na začetku 2. SV, nato pa za amerikansko. Toda kakšnega večjega vpliva na boje rezultat 2. SV vojne ni bilo. Pravzaprav so bili največji poraženci 2. SV in za ilustracijo so živilske nakaznice ukinili menda kot zadnji v Evropi, nekje po letu 1950… Glede na uspešno vojaško delovanje ni čuda, da slavijo svoj veliki poraz leta 1940 v filmih!

   • sprehajalec

    Zelo površno, vendar kažeš določen napredek v splošnem znanju. kar tako naprej.

    Uradno ni sodelovala v Vietnamu, je pa preko svojih dominionov. Ni bilo potrebe, urila je pa južne vietnamce. Če rečeš opeči se situaciji

    V Koreji niso delovali zgolj Migi, ampak tudi propelerski. Iljušini, lavočkimi. Britanski meteor bi bil dovolj za njih, za mige pa bi kupili Ameriške Sabre, kar so tudi storili. Vloga Miga je precenjena, kot povsod, kar se tiče vzhodne tehnike. na en izgubljen ameriški, je padlo 9 Migov. To so imeli že tudi nemci nekoč.

    V prvi cojni je britanska številčno začela presegati francosko, na sredini vojne. Imeli so polovico fronte.

    • opazovalec

     Repliciral ti bom samo na to, da je bilo razmerje 9:1 v Korejski vojni.
     -SK letalstvo je bilo ustanovljeno nekaj mesecev pred vojno in ni čuda, da piloti niso bili kos letalom
     -če so bili v letalih rusi so se amerikanci raje obrnili. Njihov Mig je imel na določenih višinah absolutno prednost pred F86i. Vendar so Rusi sodelovali le občasno, bolj za svoj trening kot trajno pomoč.
     -z štetjem izgub je pa tako, da so imeli že v 2. SV amerikanci najmanj dodelan sistem štetja. Še angleži, ki so imeli hude kriterije (topovska foto kamera, s pričami potrjene razbitine na tleh) so precenili izgube sovražnika za faktor 2. pri amerikancih pa je ta faktor še bistveno višji. So poznane anekdote, kako je nekdo ubil SV asa in dobil kolajno, po vojni sta pa klepetala, kako je sploh bilo, samo setreljen pa res ni bil….. res pa je odpikiral z dimom na repu….
     O angleškem ponosu Meteorju pa samo to, po prvem srečanju z Migi so bili umaknjeni z lovskih dolžnosti in so delili usodo propelerskih avionov kot podporna letala.
     Angleži so pa res začeli voditi 2. tip vojne, na Z. fronti so se predvsem borili do zadnjega Francoza. Primerjaj izgube… in bo takoj jasno. V 2. SV je pa to bilo še bolj očitno, le da Francoze zamenjali po letu 1940 Rusi.

     • sprehajalec

      -če so bili v letalih rusi so se amerikanci raje obrnili.

      lari fari, notri ni mogel videti Rusa. Američani so imeli radarski strelski vizir, ki jim je dajal bistveno prednost v boju. Tudi danes lahko Mig-29 odpleše Kobro pa akrobacije vseh vrst, vendar mu to v boju z elektroniko ki jo ima nič ne pomaga.

      Obe letali sta bili izpeljani iz nemškega, katerega nasprotnik je bil mišljen angleški Meteor. Med Migom in Meteorjem je torej 7-10 let razlike.

      Glede kamer na strojnicah, so jih vsaj imeli. Dokazati so morali sestrelitev z foto posnetkom, drugače je ni bilo. Bilo pa je veliko pretiravanja o sestrelitvah NA VSEH STRANEH.

      Kaj pa potem nemške sestrelitve (150 pilotov z več kot 100 zmagami). Tudi pretiravanja?

      Da imaš ogromno izgub na fronti, si zahodne demokracije niso mogle več privoščiti. Že pred pričetkom Somme, so Haighu grozili v parlamentu, da mora prekiniti, če ne bo šlo naprej. Američani so dobili vojno z 450.000 mrtvih vojakov, pa so porazili tako nemčijo kot japonsko. Vojno so zahodne demokracije bile namreč z materialom, kar je pravilna strategija. Drugi so material nadomeščali z prsmi vojakov. kdo ima bolj prav in kaj je humanejše? Poslati val vojakov v frontalni napad na utrdbo, ali privleči havbico in jo z njo razbiti? Si kao zato manj vojska če s havbico. neumnost.

     • opazovalec

      Se opravičujem, videl ga res ni, so pa slišali medsebojne pogovore v ruščini. In na začetku vojne so to bili prekaljeni piloti, tako da so uspešno izkoriščali prednosti svojih letal in je menda bilo razmerje 2:1 za ruse. Kasnjši ruski piloti so bili neizkušeni, o korejskih pa ni da bi govoril, letalstvo so v SK ustanovili nekaj mesecev pred vojno.

      Mig 15 in F86 sta bili narejeni na podlagi nemških raziskav kompresibilnosti pri visokih hitrostih. ker so pač Amerikanci zelo samozavestni so spregledali aeronavtično konferenco leta 1935, kjer se je podala rešitev v obliki puščičastih kril. Bila je seveda v Nemčiji. kakšno pomajknaje znanja so imeli pa pove le to, da so za prvi dejavni reaktivni lovec Me 262 trdili, da ima rahlo puščičasta krila zaradi napake v težišču… Ne meteor ne P80 pa nista bila nikoli preiskušena v boju. So dobro vedeli, da z zastarelo aerodinamiko nista kos me262.
      meteor je resda bil starejši, toda bil bi naj steber angleškega letalstva…. So takoj preklopili na ameriške.
      Nemške zmage so vsaj pri asih v mnogočem prenapihnjene, propaganda. So pa klatili na začetku kot za stavo na V fronti, kasneje pač ne več. Vsekakor je pa zanimivo, da imajo še Hrvati, Romuni, Finci, Slovaki ase z mnogo več sestrelitvami kot Amerikanci ali Angleži in tudi Rusi. veliko število je tudi rezultat, da so letali do sestrelitve. Sicer je pa zanimivo, da je večina preživelih nemških asov kasneje postala inštruktorji v NATO paktu. So že vedeli zakaj.
      In v posvečenih krogih se šteje, da so ruski rezultati še najmanj napihnjeni, za Ameriške pa velja da so najbolj, vsaj pri velikihsilah. Pred invazijo so ugotavljali stanje Luftwaffe. Na podali analize serijskih številk so imeli dokaj točno oceno produkcije, problem je nastal, ko so Amerikanci navajali gromozansko število sestrelitev in bi nemci letali na negativnih letalih. Potem so se strinjali da bodo ameriške ocene zreducirali za 3x. In ne pozabi, pri ameriških pilotih se je štelo tudi letalo uničeno na tleh, drugod pač ne!
      Fotokamere so imeli vsi, in v RAF nisi dobil potrjene zmage, če se ni jasno videlo na posnetkih da je letalo uničeno, ali so bile potrjene razbitine. pa so še vedno precenili za faktor 2. Podobne kriterije so imeli Rusi, Amerikanci so pa to delali po domače…..
      Zahodne demokracije niso dobile vojne z materialom. 85% nemške vojske je bilo uničene na V fronti. V času, ko so potekali najhujši boji leta 1941-42 so Amerikanci vojsko šele ustvarjali. in njihov prvi poseg v SA je bil blamaža. vsaka stvar pač potrebuje čas. In ne pozabi, na Z fronti so se predvsem borile divizije s številkami nad 200, temu primerno opremljene, eleitne pa le, ko so prišle razbite na dopust. primer Remagen, ko je sesuta tankovska divizija na dopustu premagala celoten Angleški desant.
      In ne pozabi, septembra 1944 so bili Amerikanci na Nemški meji, Rusi pa še šrecej daleč. in vendar so Berlin zasedli Rusi in ne Amerikanci, ki so prečkali Ren šele Aprila 45.
      Tako je težko govoriti, da so Z zavezniki premagali Nemčijo, recimo da so bili potrebni vzajemni napori in Angliji (PM Ch) gre pomembna zasluga, da so vztrajali vnaprej v neenakem boju in da so spoznali nujnost sodelovanja s SZ.
      Vsekakor bom pa še enkrat napisal, vojne brez žrtev se ne da zmagat. To so vedeli že stari Grki v vojni s Perzijo! Kdor računa na kaj takega pač zavaja svoje prebivalce in vojake same.

     • sprehajalec

      zelo dober dokumentarec, ruskim pilotom je bilo prepovedano leteti nad sovražnim ozemljem in pa prepovedano uporabljati radio. včasih so se v žaru boja seveda spozabili.

      https://www.youtube.com/watch?v=zwNzHfNtwWc

      Tako sovjeti kot američani so Me-262 izdatno preiskusili in razrezali. ker je bil na voljo že močnejši motor, so turbine prestavili v trup. Pojavila sta se oba približno istočasno, Saber in mig-15.

      http://albumwar2.com/wp-content/uploads/2016/10/00702.jpg

      Zmage nemških pilotov, zaradi njihovega gromozanskega števila so bile izdatno raziskane v 70 letih in pa primerjane z dnevnimi izgubami. Ugotovljeno je bilo, da v precejšni meri držijo, še sploh pri pilotih, kjer je bilo to mogoče, naprimer Joachim Marseille, 150 zmag in vse nad britanskimi letali. kakšme so pa seveda bile dodane. Poanta je v tem, da če si preživel prvih nekaj bojev, si imel potem velike možnosti postati dober. Veliko jih ni preživelo prve boje. S sistemom rotacije, pri zaveznikih, jim je bila odvzeta možnost, ki so jo imeli nemški piloti, Flieg und stirb, leti dokler ne umreš. Rezultat je bi prvovrstni pilot, ki je bil skoraj nesestreljiv, še sploh s strani mladih neiskušenih pilotov. Sovjetski naprimer so na vrhuncu krize imeli po pet ur trening letenja. Tudi angleški na vrhuncu krize bitke za Anglijo ne dosti več. Takšen pilot ni imel možnosti proti izvrstnemu pilotu na enakovredni mašini. Če je preživel prve boje, pa se je njegova možnost zelo povečala, za preživetje. Tudi angleški piloti so kazali tendence doseganja zelo visokih številk sestreljenih letal, v časih kriz, Bitka za Anglijo (Lock 26 sestrelitev v času bitke) pa že iskušeni češki in poljski piloti v njihovi službi z več ur letenja. Številke so primerljive z nemškimi. vendar so zavezniki potem pilote umaknili za inštruktorje. Pa potem kriza na malti proti manj vrednim italijanskim letalom, pa Grčija in Balkanska kampanja pa severnoafriška proti Italijanom (pattle 51 zmag). Enako je bilo z Japonci in enako z Američani. Veterani Wehrmachta se spominjajo, da so prvič zagledali sovjetska letala v večjem številu na nebu šele tam leta 1944. Da so sovjeti ponovno zgradili svoje uničeno letalstvo, je trajalo kar nekaj let in vzelo mnogo krvi.

      zahodni zavezniki bi zagotovo zmagali nad nemčijo tudi brez Sovjetov, saj bi se nad berlinom leta 1945 razpočila atomska bomba ter odnesla firerja.

      Seveda se da zmagati skoraj brez žrtev, nad močnim nasprotnikom, Puščavski Vihar naprimer. Zmaguje namreč tehnologija, ki štedi z življenji tvojih.

     • opazovalec

      No kar korektno. samo to bi dodal, da rusi niso smeli leteti preko fronte zaradi tega, ker uradno sploh niso bili v vojni, isto velja za radijske zveze, ko pa ima hudič mlade, se pa na prerado pozabi. Z drugim se pa kar strinjam, le da so sovjeti prevzeli strateško pobudo v zraku nekje pri bitki pri Kursku, leta 1944 so pa Nemci samo še skrajševali fronto (uradna razlaga umikov). Vsekakor so pa takrat naredili tudi bistveni preskok v tehniki in njihovi avioni so bili več kot konkurenca zahodnim. kar jim očitajo so slabe višinske lastnosti, toda na vzhodni fronti v višini ni bilo bojev. Letalstvo je podpiralo vojsko na tleh, kar se pa iz višine ne da.
      O tem kako uspešno so pa letala delovala proti tankom se pa da razpravljat v neskončnost, načelno pa do pojava raket HVAR s kumulativnimi glavami v začetku leta 1945 niso imela frače, ki bi preluknjala tank. zadetki z pred-HVAR raketami so bili pa zgolj slučajni, prav tako tudi z bombami. In številke uničenih tankov z letali so čista fikcija. Pri Falaisu so letala dokazano uničila celih 13 tankov. ostali so bili pa v glavnem zapuščeni zaradi okvar in minornih poškodb. Edini učinek so letala imela na neoklopljene spremljevalne kolone in seveda na psiho tankistov v železnih kletkah.
      O umestnosti umikanja izkušenih pilotov v svrho treninga se pa da razpravljat. Kljub dobrim pogojem za šolanje je bila življenska doba novinca v recimo 122 polku Tempestov manj kot teden dni, ali kakor so rekli v 1. SV, seven minute man.
      V Iraku jue res Bushi izjavil mishion accomplished, toda sranje se je potem šele začelo in se še ni končalo. islamska država je namreč kar lepo naslednica tega sranja osvajanja državebrez zadostne vojske in izdelanih načrtov za kasnejšo preobrazbo.

 • učko

  Vojna bo ! Samo vprašanje časa je ! Kdaj ?!

  • sprehajalec

   daj, daj, česar si pa Kitajska najmanj želi, je pa vojna, kakršnakoli. Kitajska rabi odprte meje zahoda za njihove produkte. Nič drugega.

   • dr Janez Sveti

    Zahod pa njihove produkte in kapital Vprašaj Američane, koliko so dolžni KItajcem. Dolžni so sicer vsem,..
    DR Janez Sveti Spetznatz

    • sprehajalec

     Sem jih vprašal. Če bi pogoje kitajskih podjetij z izvoznimi stimulacijami (kako znano iz Juge) izenačil z pogoji podjetij pri nas in na Zahodu, gre 70% Kitajskih podjetij v stečaj.

     Po kolenih prosijo za posel, trump samo prst dvigne, bodo plesali okoli njega…

     • ah ja

      ti skoz govoriš o moških, o ” odzadaj”, o dviganju…… Hm… :-)

     • sprehajalec

      Te je to morda pritegnilo?

     • dr Janez Sveti

      Tebi je ekonomija španska vas, zato pojdi raje pometat dvorišče, če boš sposoben najt metlo.
      DR janez Sveti genij

     • sprehajalec

      Svetac, kolikokrat si bil pa tam, ajde majke mi? Ti se spoznaš verjetno na Tozde, pa združeno delo, od takrat se je marsikaj spremenilo. Pa posle z gadafijem. Kitajska se je zelo spremenila.

     • dr Janez Sveti

      S pometači cest ne bom debatiral o denarju. Kako pa veš, da sem odlično služil z Libijo? Dokler je bil Gadafi vas ni bilo strah islamistov, ki vam jih servirajo Židi in Cia. Od kje pa tebi ta neumnost s Tozdi in frozdi pa ve le tvoj psihiater.
      DR janez Sveti genij

     • sprehajalec

      Marš Jovane Svetace. Ti Gadafiju kalašnikovke, pa njegove gumpce šolati po JNA, pa tistih par starih krntij po imenu Jastreb, on pa bog ve kaj v žep Udbovcem. Ko je bila pa kriza leta 1980 pa par nepar, pa ta tvoj gadafi ni nič hotel slišati za kakšno pomoč v nafti. Samo za devize. Spelji se s tem svojim cirkusantom. Pravzaprav sta oba cirkusanta…

     • dr Janez Sveti

      Skoda da ni res kar fantaziraš. Ne vem zakaj nebi uradni oblasti v Libiji prodal orožja? Ker si neizobrazen primitiven bedak, ti povem, da Libijci zelo pogrešajo Gadafija in lagodno življenje pod njegovo “diktaturo”. Sedaj bodo ameriški roparji pobrali ves zaslužek od nafte, drobtine pa podarili zločincem, ki pobijajo lastmi narod. Že uveljavljen recept “demokracije”.
      DR NJanez Sveti genij

     • sprehajalec

      Trosiš naprej svoje neuvrščene nebuloze, kot sam dr. Bebler. Praviš bolje ležati na nafti, kot Venezuelci?

      zakaj so pa gadafija ubili, če so ga imeli tako radi. verjetno bi ga branili?

     • dr Janez Sveti

      Gadafija so ubili Američani-posredno. Če ne razumeš, kaj pišem ne komentiraj!
      DR Janez Sveti genij

     • sprehajalec

      neumnost ki jo napišeš je v nebo vpijoča. Od vseh protestov, ki so se začeli z odstavitvijo tunizijskega Ben Alija pa šli na Egipt Alžirijo Libijo, maroko, Iran, libanon, Sirijo, Jemen, si izberete ravno starega neuvrščenega maršalovega prijatelja gadafija. A! Američani so gadafija.

      Svetovne dogodke interpretirate na način, da se vklapa v vašo teorijo imperializma. Kdor je z Rusi je ok, npr. asad, kdor je proti rusom je imperialistična lutka. bedaki. zakaj so Američani vrgli svojega zaveznika ben Alija v zavezniški državi tuniziji?

     • dr Janez Sveti

      Dolgoročni načrti dragi moj. Pojdi v šahovski krožek, se boš kaj naučil.
      DR Janez Sveti El Husein

     • sprehajalec

      Ni ga šahista na svetu, ki bi strmoglavil zaveznika ben Alija, pa Egiptovskega, pa naredil demontsracije v Maroku pa Alžiri, Iranu pa Jemnu, potem se pa lotil Libije. pa po Libiji Sirije, vmes pa vrnil Egipčana nazaj na prestol.

      Samo levičarska bolna logika je sposobna takšnih kombinacij….

     • dr Janez Sveti

      Za vse ljudi kratke pameti, so dogodki spontani.
      DR Janez Sveti genij

  • Volkhv

   upam, da kmalu. Da se spremeni te poševnooke v prah in steklo. Sicer pa bi bila blokada kitajskega sranja na zahodu dovolj, da bi pognali te parazite v dodatni kanibalizem.

 • dr Janez Sveti

  Grozni Kitajci. Rinejo v Rokavski preliv in ubogi Angleži se bojijo. Kakor Rusi, ki premikajo svoje meja na Ameriko. Imajo svoje baze v Kanadi in Meksiku.
  Ubogi Američani se morajo branit. Pa še demokracijo morajo branit v Arabskih državah.
  DR Janez Sveti Neuvrščen

  • stajerc5

   Dobro si to napisal, zelo dobro. Vse bi bilo tocno tako in se vec, kot na primer; malo po baltskih drzavah, pa malo BG in ROM, pa se kaksna otocja na brzino kot Krim, pa mogoce cez noc malo beogradskega pasaluka do crnogorskega morja, verjetno kar vse severnoafriske naftne “zaveznice”, ……………ce ne bi bilo………??? Koga?
   No, zdaj mi pa resno odgovori, ker verjamem, da mi tudi bos!

   • dr Janez Sveti

    Nisem razumel vprašanja. Poskusi jutri, ko boš trezen
    DR Janez Sveti genij

    • stajerc5

     Saj bi lahko brez strahu napisal, KGB ja ne obstoja vec, ta novi so pa ze bolj na nasi strani, sploh odkar jih dobijo pri vsakem umoru.
     Aja, da ti pomagam iz dremanja pri poslusanju Podmoskovskih veeeceera;
     Brez USA bi se ruska zvezda razsirila na vsaj taksno podrocje kot ga je imel Aleksander Veliki!
     Haraso?

     • dr Janez Sveti

      Super. Brez Rusov, bi se USA okupatorjem še bolj zmešalo in bi pobili še več milijonov nedolžnih ljudi po svetu, za obrambo “demokracije”!
      https://www.youtube.com/watch?v=lOfvkmJ7AR0
      DR Janez Sveti Perun

  • Volkhv

   “… svoje meja na Ameriko…”

   Janez, štajerski pijanec

   • dr Janez Sveti

    A ste tukaj res sami debili, ki še žalit ne znate?
    DR janez Sveti genij

 • .

  Anglija je v rokah zionistov! To britanski narod ve.

  • sprehajalec

   Si spet tukaj s svojim antisemitizmom? V nazi Nemčiji bi bil verjetno zastavonoša pri hitlerjevih mladincih….

   • sem kristjan

    poslušaj ti vohljač za ljudmi in jim ne daš miru, TO NI ANTISEMITIZEM, KER SO PALESTINCI TUDI SEMITI, PA ZAGOVARJAMO PALESTINCE!

    • sprehajalec

     Pojdi torej k svojim palestincem. Da te malo obdelajo od zadaj, levičarske ritke so v Gazi zelo cenjene….Je veliko povpraševanja.

     • kr

      A tebe obdeluje tvoj ž, od zadaj?

     • sprehajalec

      Zopet si antisemitičen? To je bolezen. Juda komaj kje srečaš na svetu (14 milijonov) tvojih potrebnih palestincev je pa poln svet (500 milijonov s svojimi brati arabci, kotijo se kot kunci). Zato se bo že v ljubljani kakšen našel, da te bo napičil….

     • evropa krščanskih korenin

      VSI SMO LJUDJE. Srečno.

     • kr

      PRAVI EVROPSKI KRŠČANSKI DESNIČARJI ne marajo zionistov.

 • luckyss

  Rusi in Kitajci takšne ladjice potopijo pred zajtrkom….
  Pa ni panike…gre se le za to, da ovce dobijo nekaj krme ..evropske in kitajske…
  V stilu dogovorjenih incidentov v Piranskem zalivu (Sanader -Janša)…

  • sprehajalec

   Ti še vedno verjameš v jugo mige pa stare neve pa Same? zarota je bila tista, ki je spravila sadama, pa vseh pet sosedov Izraela, pa Jugovino, pa Korejce, pa Vietnamce na kolena….

   • luckyss

    Ja, bivša Jugoslavija bi bila premočna grožnja za sedanjo Evropo…Preko njenih mej bi prišlo točno 0 “beguncev”
    Zato jo je bilo treba razbiti…..

    • sprehajalec

     Ha, ha, ha, belosvetska zavjera ubila Jugu… Četvrtu najjaču…

     • luckyss

      Sigurno se sedaj ne bi pogovarjali o kvotah ali gledali sto tisočev golazni, ki leze preko mej…

     • sprehajalec

      Juga je bankrotirala, kdo bi gledal tistega Slobota pa rdeče zvezde pa tisto nakladanje. Pa stare jugote vozil, kot na Kubi. Vendar tisti na Kubi imajo vsaj nekaj vrednosti, jugo pa nikakršne. V Avstriji pa še za kofe ne bi imel s 300 mark plače (150 Eur)

     • luckyss

      “Yuga” je bila manj zadolžena kot smo sedaj v “dejmokrastiji”…
      In sedaj še prebeliti niste zmožni tistega kar smo takrat zgradili..
      Ovce bedaste..

     • sprehajalec

      Poslušaj, ljudje niso hoteli Slobota in tako je pač bilo. Zato so prijeli za orožje….

     • luckyss

      Ma kakšen “Slobo”, ti si očitno Srb…sedaj mi je jasno od kod taki butasti komentarji…

     • sprehajalec

      Opcija leta 1988 je bila projugoslovanska, ki sta jo zagovarjala JNA in Slobo, ali pa druge nedefinirane oblike.

      Če si za Slobota = si bil za JNA in Jugo.
      Če nisi bil za njih – nisi bil za Jugo.

      Tretje opcije ni bilo. Ni obstajala, ker se Slobo ni z njo strinjal. Torej kdor danes joka za Jugo, joka za Slobotom, ki bi edini ohranil unitarno Jugo. S pomočjo JNA.

     • historia

      Jugoslavija je bila sicer zelo prijazna do Judov. Judje niso kristjani, zato so se bolj identificirali z komunizmom takrat, komunizem je tudi nekrščanski. https://sh.wikipedia.org/wiki/Jevreji_u_Narodnooslobodila%C4%8Dkoj_borbi

     • sprehajalec

      Jugoslavija pravzaprav ni imela judov, ker so vsi pobegnili v Izrael pred komunizmom konec 40tih let. Tito je podpiral Arabske sovražniek izraelcev. le v sarajevu je ostalo nekaj sefardov.

     • historia
     • kristjan

      komunizem so izumili antikristi zionisti in spet ga hočejo uvesti, skozi cenzure.

     • sprehajalec

      Zopet te razganja, najdi si na metelkovi kakšnega mladega palestinca, pa se olajšajta.

      Slovenci imamo radi Izrael in na judaizem gledamo kot na veroizpoved.

     • hm hm

      Slovenci so kristjani, NE Judje. A SI VEDEL, DA SO BILI JUDJE PREGNANI IZ KRŠČANSKE SLOVENIJE IN VSEH EVROPSKIH DRŽAV, PREDVSEM V 15 STOLETJU IN TUDI POZNEJE, IZ VSEH EVROPSKIH KRŠČANSKIH DRŽAV? https://www.etno-muzej.si/files/etnolog/pdf/0354-0316_4_hudelja_judje.pdf

     • sprehajalec

      Ne nisem vedel. mislil sem, da so jih pregnali iz Prekmurja šele leta 1948.

      Si prepričan, da je to res, kar govoriš?

     • historia

      Pregoni nekrščanskih Judov skozi zhodovino, so zgodovinski FAKT. Celo kralj Britanije je izdal edikt o ekspulziji, leta 1290, Maribor in Ljubljana pa v 15 stoletju. https://en.wikipedia.org/wiki/Edict_of_Expulsion

     • sprehajalec

      kako pa da so šele pred komunisti zbežali iz Prekmurja, potem ko so preživeli Holokaust? Da nisi datume zamenjal?

     • pestro

      Izraelci ubijajo Palestince že ves čas. Mednarodni sodniki pravijo, da je to vojni zločin in zahtevajo rušenje izraelskega zidu na ozemlju palestinskega naroda. https://www.theguardian.com/world/2004/jul/10/israel3

     • sprehajalec

      kako jih ubijajo, če jih je pa zmeraj več, palestincev? na začetku je bilo obeh po Milijon, danes je takratnih Izraelcev 3 milijone, Palestincev pa 12 milijonov. kje jih kdo ubija? vedno več jih je….

     • historia

      Kralj Španije, odredil izselitev Judov v 15 stoletju, kot pri nas v 15 stoletju in skozi zgodovino na sploh, zaradi blasfemije Kristusa ( žaljenje Kristusa, da je pankrt, sveta Marija pa da je vlačuga). https://en.wikipedia.org/wiki/Alhambra_Decree

    • xtc

     A bi šlo brez kretenizmov in idiotizmov’
     Nekaj kar ni bilo sekunde rentabilno in je živelo le na račun pufov in nepovratnih krediitov ne more biti niti grožnja niti močno je le hiša iz kart,kar se je pokazalo takoj ,ko zahod ni dal niti fičnika več,najprej bankrot,kolaps in razsip nato pa vojna za katero so vključno z svinjarijami odogovorni ravno levaki.

   • wtf

    pojdi k svojim v Izrael če bo srečnejši.

    • sprehajalec

     Ti pa k svojim palestincem. Da te malo obdelajo od zadaj, levičarske ritke so v gazi zelo cenjene….

  • rubec

   Tega pa očitno sploh še ne veš da je janša bil v jajcu in da je kradu orožje. In da je leta 1991 napadu slovenijo ane da ne teslo zarukano.

  • xtc

   Veš tepček to ni zarostani pokvarljivi zastareli parnik,Kuznjetcev.

 • wtf

  Zahod je v rokah zionistov, ki iz dna duše sovražijo krščanstvo.

  • sprehajalec

   Metelkova pa Rog sta pa v rokah levičarskih antisemitov in sovražnikov Judov. Kot delavski socialisti nekoč v nemčiji.

 • wtf

  Američani so šokirani. Oblast v ZDA ( ki ni ameriška krščanska) želi uvesti prepoved kritiziranja zionistov. Ameriški narod gre na ulice, ne morejo sprejet, da bi bila svoboda govora omejena!!! https://iak.salsalabs.org/antiboycottbill/index.html

 • logica

  Zahod je v rokah zionistov! Vsi vemo!

  • sprehajalec

   Lepo pojdi v stolnico, pa se spovej za svoje grešne misli in besede. pa za pokoro zmoli nekaj očenašev. Pa ponavljaj za pokoro: Slovenski in Izraelski narod sta trdna zaveznika. Slovenci spoštljivo gledajo na judaizem kot eno od temeljev treh najbolj množičnih religij.

   • Dear Jesus help us all

    Judaizem ne gleda spoštljivo na KRISTUSA, katerega so izdali in še danes o njem pišejo, da je pankrt, Marija pa kurba. To piše v Talmudu, na lastne oči videno. Toliko o tem.

    • mannuro

     Kaj ti bereš?! Naj razlagajo, kar hočejo.. bil je Jud, od glave do peta! Avstrijci se tudi Hitlerja hočjo losat, pa nič ne koristi,.. bil je Avstrijec. Pa, če ga lastni marajo ali ne. – seveda edino v primeru, če je res živel. To pa je že drugo vprašanje in nekako ne spada v to temo.

   • Dear Jesus help us all

    Slovenci NISO “zavezniki” izraelcev.

    • sprehajalec

     seveda so. Lepo si ponavljaj, Rad imam Izraelce in jude. 100x. ANtisemitizem je bolezen, ki se jo zdravi s terapijo. Po drugi vojni so jo pa zdravili s kuglo, pa zanko na gaugah.

     • žnjj

      Slovenija JE SVOJ NABOLJŠI ZAVEZNIK. Izraelcev PA NE MARAM. LP

     • sprehajalec

      Seveda jih imaš rad. jutri pojdi na bled, poišči skupino Hebrejcev, turistov tam, pa vsakemu daj lubčka, pa povej mu, da ga imaš rad.

     • žnjj

      če si ti homoseksualec jaz s tem nimam nič. Lp

     • sprehajalec

      Lažeš, na Metelkovi imate radi vse, kar pride pod roke…

     • :-)

      sprehajalec srečen si s svojim moškim, razumemo te

     • sprehajalec

      To ste pa zadeli, imam ljubljenca moškega spola. Vas pa privlačim, a? Pa saj imate toliko izbire, quer, trans, homo, morda še celo kakšna mladinka, čeprav ni v navadi. Ne vem kaj ste se name spravili.

   • Dear Jesus help us all
   • mannuro

    ne razumem nekaterih pacientov, kje imajo fobijo pred Izraelci. Najprej moraš poznat kakšnega, pa ugotoviš, da so čisto normalni dečki. So hrvati veliko hujši, pa se tako na veliko prijateljuje z njimi, pa izgovarja na politiko. Neki nori kompleks.. ni drugega. Če bi Slovenci dali za svojo državo toliko, kot so Izraelci, v zgodovini po drugi sv. vojni, bi verjetno drugače gledal na na razraščanje komunizma v lastni deželi.

    + dodati potrebno, da Jezus je bil tudi tiste rase..

    • sprehajalec

     vse to vleče korenine od socialistov pokojnega Adolfa. Oziroma ima isti izvor v slumih vzhodne Europe in dunaja.

     • historia

      krščanska katoliško protestantska Nemčija je bila od začetka dobra država, imela je priden in deloven narod…potem so prišli problemi

     • sprehajalec

      potem so prišli problemi = socialisti. Kar imenuj jih.

     • Štalmajster

      Bulšit ! Komunisti Roza Luxemburg &Co,….. in kaos v državi !

     • mannuro

      ja! to bo. + eno veliko nepoznavanje zgodovine.

 • logica

  ” sprehajalec” je očitno Ž. in piše o tem, da so Slovenci Ž. O Marija pomagaj.

 • logica

  Ameriški krščanski brat Nathanel povedal tukaj: https://www.youtube.com/watch?v=fsXTP4aK298

 • logica

  “Britanci so odločili, da bodo
  kljub veliki napetosti, zaradi nevarnosti začetka 3. svetovne vojne,
  poslali svoje nove ‘ogromne’ letalonosilke v Južno kitajsko morje.

  Britanski politik Boris Johnson
  je razkril, da bodo to akcijo izpeljali z namenom predstavitve svoje
  podpore, za navigacijske pravice po mednarodnem morju, v času ko želi
  Kitajska morje imenovati za svoje. Ta poteza bo najverjetneje povzročila
  ogenj v strehi pri pekinških uradnikih.”

  NEKDO ima očitno ogromen profit od vojn. Ljudje pa molčimo ves čas.

 • logica

  “Britanci so odločili, da bodo
  kljub veliki napetosti, zaradi nevarnosti začetka 3. svetovne vojne,
  poslali svoje nove ‘ogromne’ letalonosilke v Južno kitajsko morje.

  Britanski politik Boris Johnson
  je razkril, da bodo to akcijo izpeljali z namenom predstavitve svoje
  podpore, za navigacijske pravice po mednarodnem morju, v času ko želi
  Kitajska morje imenovati za svoje. Ta poteza bo najverjetneje povzročila
  ogenj v strehi pri pekinških uradnikih.”

  NEKDO ima očitno ogromen profit od vojn. Ljudje pa molčimo ves čas

 • macon

  Prosim, izogibajte se 3. svetovne vojne v naslovih in nasploh v tekstih, da bodo malo manj debilni.

 • Janez

  “PRIČEVALCI – 2017”
  ŠT. 34, KOMENDA

  PREDLOG: UMIRAJO NAJ VOJN ŽELJNI POLITIKI – NE MIROLJUBNI LJUDJE
  A?
  Ima kdo kak pameten predlog, kako bi jim to dopovedali?
  Npr. Politiki, ki se jim ne ljubi živeti – lahko odplavajo na odprto morje.
  In?
  Utonejo.
  Ali jih bo kdo pogrešal. Jaz bi le? No – Trump je kar ok. L.r. J, KOMENDA

  • janko

   Kje imaš Tunneka?

 • Anton Slapnik

  to je ona barka ki ima še vindovs xp os ?, so ga že zamnejali za dos ali ubuntu ?

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!