Ali je tudi robot rasist?

Zajem fotografije na Facebooku.

Novozelandski državljan Richard Lee je azijskega porekla, zato se je zaradi svojih oči soočil z zavrnitvijo fotografije za podaljšanje potnega lista. Afera z zavrnitvijo je najprej v medijih odmevala kot rasistična zavrnitev, saj je znano, da so potencialni azijski migranti – zlasti v Avstraliji – nezaželeni. Ker o tem odloča robot, tega 22-letni DJ in študent letalstva ni vzel preveč osebno.

Richard se je rodil v Tajvanu, odraščal je na Novi Zelandiji, in ker študira v Avstraliji, je želel obnoviti potni list, da bi se po božiču lahko vrnil v Avstralijo. Fotografijo je Richard Lee poslal po elektronski pošti, da bi jo preveril sistem za elektronsko preverjanje pri novozelandskem notranjem ministrstvu. Računalniški program je poslal sporočilo o napaki in jo utemeljil, da je zavrnjena, ker so Richardove oči zaprte, čeprav so jasno odprte.

V branje vam predlagamo tudi: Zakaj je poslanec stranke Karla Erjavca odpovedal sejo v zvezi s primerom koroških dečkov?

“Ne gre za rasizem, ker je o tem odločal robot. Nisem prizadet, vedno imam zelo majhne oči in tehnologija za prepoznavanje obrazov je relativno nova in ni izpopolnjena,” je Richard izjavil za medije.

Po komunikaciji z notranjim ministrstvom so povedali, da je bilo preveč senc v očeh. Tiskovni predstavnik ministrstva je za medije povedal, da elektronska naprava za preverjanje fotografij zavrne do 20 % fotografij, poslanih po elektronski pošti, navadno zaradi preveč zaprtih oči. “To je tipično generično sporočilo o napaki,” je še dodal uslužbenec ministrstva, kot poroča BBC.

A. B.

 • avtohtoni neandartalec

  Cela biometrika je genocidno rasistična, zakaj sploh klasificirajo ljudi, če ne zaradi kontrole in prepresije, ki ju rabijo za uničevanje posameznikov.
  Program ne razmišlja nič, v nekem zaporedju izračunava podatke, ki mu jih sporočijo senzorji, gre za matematične algoritme, ki omejujejo tok podatkov in jih ločijo na predvidene sklope.
  Biometrika se je razvila iz nacističnih metod proučevanja rasnih posebnosti različnih ljudstev, verjeli so, da bi jih lahko evgenično ločili po zunanjih znakih telesa, vendar jim seveda ni uspelo, ker smo ljudje v temeljih popolnoma isti. Odkrili so ma primer, da imajo zamorci iste oči kot Nemci. Za norce, je bilo pomembno, da se prav zaradi kompleksnih vzorcev v očesu ne da ničesar klasificirati, sodobni fašisti izkoriščajo variacije za določanje individualnih lastnosti posameznika, ki so unikatme podobjo kot prstni odtis. In to velja za vse telesne dele, tudi ušesa imamo zelo različna.
  Zakaj zgledni katoliki, kakršni Novozelandci zagotovo so, sploh zavračajo azijce, če pa so otok prvi odkrili prav domorodci, zgleda hočejo ustvariti posebno ideološko skupnost.
  Obstaja tudi nekaj tKega kot kopna polovica planeta, če pogledamo globus Zemlje, lahko vidimo, da je na enem delu oble zbrano kar 90% kopne mase, medtem ko sta Avstralija in Nova zelandija praktično dva izoliran otoka sredi morja, isto kot velja za naše rovte, nikoli se me bodo razvili enako kot večinski del, ker so razdalje prevelike, vse traja ogromno časa in stane neprimerno več energije. Ne morejo centralni kontinenti plavati k njim, mogoče jih bo tektonika počasi prestavila bližje celinam, ampak verjetno se bodo prej potopili.

  • dr Janez Sveti

   Dobro, da sem vesoljc, ker ti imaš proti vsemu na tem planetu nekaj proti.
   DR Jnez Sveti vesoljc

   • kokobily

    Antiprotivan

 • dr Janez Sveti

  A bolj butalske novice niste našli na vsem spletu?
  DR Janez Sveti genij

  • fmg9

   No ja, pa saj ni slaba iztočnica za diskusijo.
   Namreč Avstralija in NZ sta namenili precej cekina za razvoj naprednih “face recognition” algoritmov.
   To, da jih avtomatsko zavrne 20%, ker so pri poslani fotografiji preveč zaprte oči se mi zdi okej.
   Je pa dobro, da algoritem upošteva azijate. Kar pa v tem primeru očigledno tudi je upošteval, “problem” je, da ima preverjana oseba tudi za azijske korenine razmeroma ozke oči.
   Skratka, zadevo se splača izpopolniti.
   Sicer pa IT sistem nikogar ne obdolži česarkoli sam po sebi. Samo izloči anomalije, da jih preverijo še ljudje.

   • dr Janez Sveti

    Želim povedat, da je to za ta medij zanimivo samo zato, ker je notri RASIST! Hate page! Če bi želeli povedat kaj o tehničnih zadevah, kakor si ti, ti povem, da je tvoj komentar veliko boljši, jasnejši in zanimivejši, kot pa tale skrpucalo!
    DR Janez Sveti kritik

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!