Američani z novimi sankcijami proti Rusiji, Rusi grozijo: “Škodo bo občutila tudi Evropska unija”

Vzpon mu je omogočil ruski predsednik Putin (Foto: epa)

Predstavniški dom ameriškega kongresa je z veliko večino glasoval za sprejetje novih sankcij proti Rusiji, hkrati pa zahtevajo potrditev kongresa, da predsednik ZDA Donald Trump ne bi mogel ‘razrahljati’ ali odpraviti obstoječih sankcij. Predlog zakona sicer vključuje tudi sankcije proti Iranu in Severni Koreji.

Člani Predstavniškega doma so glasovali s kar 419 proti tremi glasovi za odobritev zakonodaje, s katero želijo kaznovati Rusijo zaradi številnih vprašanj, vključno z domnevnim vmešavanjem v predsedniške volitve leta 2016, podporo sirski vladi in domnevno podporo upornikom v Ukrajini ter tudi priključitvi Krima Rusiji, piše Russia Today. Če bo predlog zakona tudi potrjen, bo ukrep še zaostril že obstoječe sankcije proti Rusiji, tako da bo moral kongres dati zeleno luč, preden bi odpravili ali omilili gospodarske kazni proti Moskvi. “Kongres pooblašča, da pregleda in ne odobri kakršnih koli sankcij,” je dejal Ed Royce, član Predstavniškega doma ZDA, pred glasovanjem.

Sankcije so namenjene številnim subjektom in tudi posameznikom – vključujoč ruski energetski sektor, banke in proizvajalce orožja, vključujejo pa tudi tiste, ki so jih ZDA obtožile, da so se vmešavali v ameriške predsedniške volitve. Za ukinitev vsake sankcije bi morala uprava predložiti dokaze in potrdila, da so bili pogoji, ki so spodbudili te sankcije, odstranjeni.

Na to odločitev Predstavniškega doma pa se je odzval tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov, ki je prepričan, da bi se nove sankcije proti Rusiji izkazale za škodljive, ne le za Ruse, temveč tudi za ZDA in druge države, predvsem Evropske unije. “Če Trump podpiše sankcijske ukrepe, ne bo pomiril svojih sovražnikov, ki želijo njegov odstop. Vendar bo hkrati povzročil dvojno škodo – tako v odnosih z Rusijo kot z Evropsko unijo,” pa je dejal ruski senator Aleksej Puškov.

ZDA naj uskladi protiruske ukrepe z ZDA
Organi EU so že pozvali zakonodajalce ZDA, naj uskladijo svoje protiruske ukrepe z evropskimi partnerji. “Enostranski ukrepi” bi namreč lahko spodkopali transatlantsko enotnost in imeli “nenamerne posledice”, je opozorila Evropska komisija.

M. S.

 • xtc

  Putina sankcije vse bolj dušijo,če se še zaostrijo sploh pa na energetskem delu je velika nevarnost zloma,kajti Rusija je življensko odvisna od izvoza energentov in surovin,najboljši preplačljiv kupec paEU vsi ostali so slabši in tega sePutin zaveda,seveda pa bi ga to sililo v še nižje cene in seveda peša mu moč s katero bi si rad podjarmilEvropo,kar pa muZDA nikoli ne bodo dovolile.Če sankcije trajajo še nekaj časa,bo nezadovoljstvo g
  hitro raslo in to ravno med putinovim krogom saj bo začel izgubljati preveč denarja.

  • čak mal

   Kdaj bodo sankcije proti židom izraelcem in proti ameriki, ker bombe mečeta na ljudi!?!???

  • hle

   Problem je v tem da Putina sankcije vse manj dušijo njihovo gospodarstvo konstantno raste notranja konkurenčnost se je neverjetno dvignila kar kravarje spravlja ob pamet so pa tokrat jasno pokazali kakšni so njihovi nameni odrezati Evropo od Ruskega plina in ji prodajati svojega nafrekanega po bistveno višji ceni vendar je tokrat tudi Evropa mnenja da so prestopili rdečo črto

   • xtc

    Ja sej zato jih pa pobira pr 52 od ciroze,mamil in revščine-če to pojmuješ kot konkurenčnost je to definitivno to to.Jasno pa je,da je hotel Putin preko energentov inEUpoturic zasužnjiti EU kar so prvi zavonjaliVišegrajci,ki ne marajoNe Rusov ne multikulti levakov.Seveda pa večini še vedno ni jasno da vlada v Rusiji mafijsko pajdaški kapitalizem,kolovodje pa bivši komunisti,oficirji in KGB jevci in njihovi otroci ,identično kot vSloveniji.

 • premislek

  Drži se krščanska Rusija! Antikristi zionisti so uničili američane, zdaj bi radi še druge narode, vse kar je krščanskega hočejo uničit.

 • premislek

  Nemci želijo normalno poslovati z Rusijo. Američani med Evropo in Rusijo želijo vnesti probleme. Sram nas bodi, če to mislimo dovoliti.

 • xtc

  Človek se preprosto zareži,ko začno rusofilski levi troli govoriti o ruski konkurenčnosti,najbolj zanimivo pa je to,da razen energentov,dela orožja in surovin izvoznih artiklov pač ni,ker so slabe kvalitete,neustrezne sestave in zanič kvalitete,da o estetiki raje nebi kot tudi zdržljivosti.

  • hle

   Napisal sem spodaj notranje konkurenčni denimo mlečni sektor z takim trendom kot jim raste zdaj bodo že v nekaj letih samozadostni podobno je tudi v drugih panogah tudi avtomobilska industrija jim ponovno cveti nekaj zaradi protiukrepov nekaj pa zaradi padca rublja za dosedanje sankcije Rusi trdijo da so za njihovo gospodarstvo kot božji dar kaj bodo prinesle nove pa se še ne ve edino kar je gotovo je da bomo največjo škodo zopet utrpeli Evropejci ti pa kar zganjaj svoje fobije z prazno denarnico

   • xtc

    Avto industrija jim cveti’I’
    Katera’Ural?
    To je še edina njihova znamka ostale so propadle,ne delaj debila iz sebe.
    In še nekaj enako je z vso ostalo nevojaško industrijo,ki je v rokah predvsem tujih firm saj so aparati in izdelki ruskih proizvajalcev bili krš in niso bili konkurenčni.
    In še nekaj zradi padca rublja niso nič bolj konkurenčni preje delajo z izgubo,kajti rubelj je tretje razredna ne svetovna obračunska valuta.Padec rublja pomeni ,da morajo za en dolar ali evro ali jen prodadi več surovine kot pred padcem.ORuski SAMOOSKRBI LAHKO LE SANJAŠ ,ker je nikoli ni bilo zaradi lenobe in nesposobnosti,še najbolje jim je šlo za carja glede tega.

    • hle

     Vidim da si z ekonomijo nista ravno blizu mi v jugi smo devalvacijo poznali kot nekaj negativnega že čisto drugače je bilo v sosednji Italiji tam so vsakič ko jih je zadela gospodarska kriza devalvirali Liro kar je dalo gospodarstvu zaradi večje konkurenčnosti velik zagon danes imajo največji problem ker nimajo več lastne fiskalne politike surovine na svetovnem trgu se ne menijo za vrednost Rublja v bistvu je šibak Rubelj za izvoznike blagor ravno obratno pa je za izvoz v Rusijo danes je še vedno prvorazredna valuta židovski dolar kar postaja problem celotnega človeštva saj niti slučajno nima več pokritja v materjalnih dobrinah glede avtoindustrije denimo Lada resda v povezavi z Renaultom danes ruši rekorde v proizvodni saj lahko filozofiraš ampak številke ne lažejo

     • xtc

      Jep!
      Ti in ekonomija sta res dva pojma vidim.Nauk ena,Rusija rublja ne devalvira sama pač pa ga degradira svetovni trg,kar pomeni,da je gospodarstvo na poti v k…….
      Drugič tisto kar omenjaš pri Italiji in velja za ostale Mediteranske države je umetno devalviranje valud,da s tem nasilo ohranjaš konkurenčnost in vzdržuješ neproduktivne lenuhe in firme,ki bi morale crkniti in socialo vse to pa kriješ z najemanjem pufov,ko se zadeva zalomi izbruhne Grčija.Tretjič
      Kitajska umetno niža vrednost juana zaradi konkurenčnosti a cene lezejo vse bolj gor saj standard narašča,vendar pa za to politikoKitajska plačuje velik davek,preonesnaženost,premajhno domačo potrošnjo in ogromno revščino zunaj centrov in obupno izkoriščanje delavcev in mizerne,plače,kar vodi v vse večje konflikte v državi.
      Težava,ki je ne razumeš je ,da bolj ko rubelj slabi,pod nižjo ceno prodajaš energente,surovine,kar predstavlja 95% ruskega izvoza,na drugi strani pa se ti dvigujejo stroški eksplatacije(težak teren) in stroški strojne opreme in stroški transporta in samih investicij.Skratka ekonomija in ti sta hudo različna pojma,s tvojo razlago pa si tudi pokazal kje miselno si v komunizmu,saj ne razumeš niti osnov in samo lupetaš nekaj kar pobereš od tu in tam.
      Pa še nekaj kjerkoli v razvitejših državah prideš kupovat z euri,dolarji,funti aliFranki ni težav kupiti robo z rublji pa je precej težko.

     • xtc

      Vidim da sta ti in ekonomija dva različna pojma.
      Prvič,rubel ne deprecira Rusija pač pa svetovni trg,kar pomeni,da ti gospodarstvo tone,to potrjuje,da v resni dobro gospodarsko stoječi državi težko kaj kupiš za rublje,če sploh kaj,pa še to po ubijajočem menjalniškem tečaju.Med tem ko rusija pod ceno izvaža surovine in energente(92%)izvoza ob enem pa ji narašča uvoz,draži se strojna oprema,ki jo rabi za eksplotacijo(ogromno so jo prisiljeni uvoziti),cena surovin pada,rubelj pada zunaj pa se zadeve dražijo ne glede da se realno v drugih valutah ne,posredno pa se s tem drežijo že tako drage investicihe v ekslpotacijo,,kar te ob nizkih cenah še bolj tišči k dnu ali podomače vse več delaš in prodajaš ampak zaslužiš pa vse manj.
      Drugič italijansko mediteranski vzorec,ki ravno tako ne deluje,konkurenčnost vzdržuješ z državno depreciacijo valute in s tem umetno vzdržuješ konkurenčnost in na silo ohranjaš firme,ki bi morale crkniti zaradi nizke produktivnosti in lenobe ali slabe kvaliteta,posledica tega je vse večji obtok nič vrednega denarja,s katerim si država kupuje lažno konkurenčnost in socialni mir,ob enem pa nezadržno rasejavna poraba,dolg inzadolženost,da država servisira vse te norosti se vse bolj zadolžuje dokler se gospodarstvo,ki se nasilno vzdržuje ne zlomi pod težo javne porabe-glejGrćija.
      Tretji primer Kitajska,ki namerno depreciera juan ,da lahko še izvaža,ćeprav to počne vse težje zaradi notranjih težav,kajti ta depreciacija gre na račun ogromne onesnaženosti,nizkih okoljevarstvenih standardov,ravščino zunaj velikih mes in v njih,izkoriščanju delavcev,ničelni socialni in delovni varnosti ter zaviranju lastne porabeljudstva,kar se že odraža vvse večjih socialnih in drugih napetostih,ki vse bolj pestijo državo,navkljub vsem tem trikom paKitajska nezadržno postaja predraga saj se kljub temu standard dviguje in firme se že umikajo drugam.Glede avto industrije pa toleVečinski lastnik VAZa je Renault,ki ga je rešil sesipa,proizvodni program je že bolj kot ne Renaultov tazen parih tipov Lad,ki pa bodo verjetno brez naslednikov.Nadaljecrknil jeZil,Crknil je Moskvič,ZAZ,iŽ,Niva je v rokahGM,nekaj še migaUral pa še to z zastarelo zahodno licenco,pakAMAZ VENDAR OBA BOLJ KOT NE V USIHANJU,Trudi se šeYarovitz,ki pa je v bistvu komponent truck,sestavljen iz delovZF,Terberga,Volva,Ginafa,DAF a,Meritorja,Mercedeza in drugih komponent.Torej nič ali zelo nmalo ruskega.Pravzaprav o ruski avtoindustriji domala ni sledu več.
      Pa še eden ekonomski nauk,za državo,ki izvaža predvsem surovine in energente,kotRusija je drsenje valute zaradi tujine pogreb,za države,kiizvažajo predvsem storitve in tehnološke izdelke in to v velikih količinah in hitro,ter z znatno dodano vrednostjo pa namerna depreciacija valute s strani države lahko res naredi državo še konkurenčnejše vendar slednje za Rusijo ne velja saj teh izdelkov pač nima veliko.

  • Lewuh

   Bebec, ne bom te pustil pr miru.

 • xtc

  Prav smešno je brati malodane že slaboumne komentarje komurusofilov,ki pojejo hvalnice Ruskem gospodarskem potincialu in komumafijozotuVladotu,seveda pa hipokritsko vozijo in kopujejo vse zahodno ali Japonsko.Korejsko ali Kitajsko,prav zanima me zakaj ne gredo vRusijo po nakupih tehniškega blaga in avtomobilov ter ostaleruske robe.

  • hle
   • xtc

    Glej ti se s svojimi rusofilskimi oslovsskimi štimami spokaj v Rausijo tja taki sodite,srečni boste v putinovem raju.

    • hle

     Drugače me boli qrac za Rusijo in Putina vidim pa da so postali zadnji branik zdrave pameti v Evropskem prostoru in zadnja nehlapčevska Slovanska država problem je v tem kaj se nam pripravlja z strani naših takozvanih prijateljev moti me da je pri nas vse več takega hlapčevskega razmišljanja kot je tvoje in si z tem žagamo lastno vejo

     • xtc

      Glej rusokumunistični bebo, dokazal sem ti da nimaš pojma o ekonomiji in ne bluzii nadalje od ruskih avto proizvajalcev kot ruski obstaja lešeKamaz inUral oba pa usihata,kljub teu ,da svoje lastne motorje še komaj uporabljata,Avto Vaz,ki si ga pa omenjal pa je v večinski lastiRrnaulta,proizvodnja modelov Lada pa predstavlja le še par procentov in tudi usiha,AvtoVaz pa je pred sesipom rešil Renault sicer bi šel po potiZAZ-a,Moskviča,Iž-a,Zil-a,Gaz-a,,Volge v sesip,Niva jeGM,Yrovtz pa komponent truck (deli Terberga,Ginafa,Meritorja;Volva,Cumminsa),pa še ta je v malih serijah.
      Putin pač ni nobeden branik zdrave pameti je le eden od komunističnih klik(vzhodna) inZAHODNE,KI UNIČUJETA KRŠČANSKO JUDOVSKI ZAHOD IN SE POVEZUJEJO Z ISLAMISTI TIPA ERDOGAN,iranska teokracija itd.

     • hle

      Z zadnjim odstavkom si lepo prikazal opranost tvojih možganov krščansko judovski zahod daj malo pomisli kaj si napisal

     • xtc

      Sem vedel da si levi bebo nisem pa vedel da si še idiot samo ti mislijo,da jePutin kaj drugega kot komunist,nikoli ni bil in nikoli ne bo nič drugega je le vzhodna varianta komunizma,ki se previdno kriva za nacionalnimi parolami in ni nič manj grabežljiva kot zahodna multi kulti različica obe pa ekstremno nevarni.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!