Amerika uresničuje svoje obljube: Obnovila je prvo super letalonosilko ameriške vojne mornarice

(Foto: epa)

Ameriški predsednik Donald Trump se približuje svojemu cilju o obnovi in izgradnji večje ter boljše ameriške vojske in vojne mornarice; natančneje, povečanju flote na dvanajst letalonosilk. Najnovejša in najnaprednejša letalonosilka USS (United States Ship) Gerald Ford, ki velja za vodilno v svojem razredu super letalonosilk, se bo floti pridružila ta konec tedna. Prireditve naj bi se udeležila ameriški obrambni minister James Mattis in hčerka 38. predsednika ZDA, Geralda R. Forda, po katerem je letalonosilka tudi poimenovana.

S tem bo končano petletno obdobje, ko je ameriška vojna mornarica imela le deset ladij, kljub sprejetemu zakonu iz leta 2012, v katerem jih je bilo določeno enajst. Dolgoročni načrt nove ameriške administracije pa predvideva vključitev treh Fordovih letalonosilk in s tem ‘upokojitev’ stare USS Nimitz, ki bo leta 2025 imela že 50. leto delovanja. Preostale nove letalonosilke in s tem dopolnitev ameriške flote na dvanajst ladij naj bi bilo končano do konca Trumpovega prvega mandata leta 2021.

Ffoto: epa

Letalonosilka Ford je zasnovana kot smrtonosna, tehnološko najbolj napredna in najučinkovitejša letalonosilka doslej. Trump jo je poimenoval kot “največjo in najboljšo” in dodal, da gre za “izjemno dopolnitev flote, da nikjer na svetu ni enake in da predstavlja prihodnost pomorskega letalstva”. Najnovejša pridobitev ameriške vojske bo ponujala tudi boljše življenjske pogoje za mornarje.

Istočasno tudi najdražja bojna ladja, ki je stala skoraj 13 milijard dolarjev, je bila mornarici dostavljena 31. maja letos, po dveh uspešno opravljenih preizkusih.

U. V.

 • joza joza13

  Imamo mi zelo kvalitetne gumenjake…

  • AIRWAYS

   Res je. Iz njih pa “spuščamo” drone z bombami. Hehe. Se ne čudim stagnaciji razvoja slovenske vojske, saj je levičarjem oziroma komunistom bližje gverilsko bojevanje. Udari in zbeži…

 • RealRevolution

  Z taksno ladijo nas pa hrvatje ne bi upali izrinati z colnicki…
  Bi se pa zagozdila se pred pristaniscem,sploh sedaj ko nam je ta vlada z……. neposreden stik z odprtim morjem.
  Ampak ce bi jo res imeli,ta njihova navidezna meja ne bi bila vec problem.

 • Hun

  treba je iz javnega korita cim vec dnarja izcrpat za velke posle…Jst sm pa ze verjel kot desna ovca da bo prvo za rajo Trump piskrbu..potem pa za orozarske korporacije..ta je isti k Jansa..spila domoljuba pol pa manipulira rajo češ oborožitev je nujna za varnost drzavljanov…bučke

  • Olga

   Po vaše bi Trump moral počakati, da mu levaki Ameriko in svet sesujejo?!
   Brez Janše in osamosvojiteljev bi bili v Srboslaviji!

   • Hun

    jst sm tam kjer mi pase ne mislm leđa nastavljat za domoljubje in koscek zelenja, da me jebe vsak k ma 5min cajta…jst stvari vzamem v svoje roke…volijo in cakajo na bols samo strahopetci

    • Janez

     In kaj si vzel v svoje roke? Svojo prazno glavo in”leđa”.Hrbtno boš plaval do Hrčkove meje.

     • Hun

      Hrcki bodo žabco plaval do Trsta…Janko ne sopir se k ne pase imenu da si zajeban…

  • Bozz

   Ja, in da varujejo ZDA na drugem koncu sveta. To so vse buče za naivne. Saj ne rečem, če bi Američani res bili pošteni policaj sveta, samo vsi vemo, da to (že dolgo več) niso. Vojne, ki jih vodijo že dolgo niso več upravičene, ampak služijo nekomu drugemu.

   Oborožitev v današnjem svetu je pa žal res nujna. Poslušal sem radijsko oddajo nekoga, ki je omenil zgodovinske citate Japoncev v 2. svetovni vojni, da se na ZDA ne splača napraviti invazije, ker so njihovi ljudje vsi oboroženi. Torej, če bi jim slučajno uspelo premagati njihovo vojsko, bi jih v ZDA še vedno čakalo vsaj 150 milijonov (če predvidevamo, da vsi nimajo orožja, še posebej v liberalno levičarskih mestih) do zob oboroženih Ameriških patriotov. Zato pa se njihovi notranji izdajalci tako trudijo odpraviti njihov 2. amandma, kot so ga v Veliki Britaniji in Avstraliji.

 • Olga

  Bravo Trump!

 • soc

  Hipotetična smrt za zblojene levake in islamiste celega sveta. Koliko novinarjev se zdajle že v strahu in od besa trese in pripravlja predvidljive podivjane članke o ameriškem trumpovskem imperializmu… Doma in na tujem. To mi deli, slovenski zet!

 • FeriSS.H

  Tudi tale U.V. je komedijant svoje vrste … da začnem kar takoj s tem naslovom – “Amerika uresničuje svoje obljube: Obnovila je prvo super letalonosilko ameriške vojne mornarice”

  Ne uresničuje obljube Amerika ampak Trump, čeprav letalonosilka Gerald Ford NI NJEGOVA obljuba ampak se je začelo že zdavnaj prej leta 2008, in tudi to ne po Husseinovi zaslugi ampak programsko še celo prej. Predvsem se pa povsem NOVA ladja NE OBNAVLJA ampak se DAJE v UPORABO (commission) kot temu pravijo tam.

  CITAT – “Letalonosilka Ford je zasnovana kot smrtonosna ….” … No ja … lahko bi se tako reklo, ampak Ameriške Letalonosilke tam raje vidijo kot “ambasadorje”, zato ker kjerkoli se taka pojavi deluje bolj prepričljivo kot vsako ambasadorsko leporečje pravih ambasadorjev.

  CITAT – “…tudi najdražja bojna ladja…” – Ne ni bojna ladja, takih ne delajo več že od začetka WW2, in edine ki so jih pa dejansko OBNAVLJALI po WW2 in vrnili v uporabo vsaj za nekaj časa so bile USS IOVA in USS Wisconsin. Zanimiv podatek pri temu je da so obe stale vojaški proračun 1,4 milijarde US$ letno.

  Bojne ladje ne obstajajo več … podobno, čeprav v malo drugačnem lapsusu ne obstajajo BOJNI TANKI in LOVSKE BOMBE, sicer iz enega drugega a podobno “expertnega” članka že precej nazaj.

 • Steve

  lahko preiskusijo novo letalonosilko pa napadejo hrvaško

 • mojadezela

  se ena zgresena investicija. To je se ena ogromna tarca na morju, ki jo tezko spregledas. Vazno, da so davkoplacevalci spet podarili nekaj denarja orozarski industriji.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!