Ameriška vojna ladja plula blizu otoka, ki si ga lasti več držav in razburila Kitajsko

foto: iStock

Svetovni mediji poročajo, da je bila v bližini otoka v Južnem kitajskem morju, ki si ga lasti več držav, med drugim tudi Kitajska, opažena že najmanj tretja ameriška vojna ladja. Pentagon je sporočil, da je šlo za operacijo, s katero so ZDA izrazile pravico za dostop do teh voda. Vojne ladje so se obali približale na razdalji do 12 navtičnih milj.

Tiskovni predstavnik Pentagona Jeff Davis je v sporočilu zapisal, da so izvedli operacijo svobodne plovbe v Južnem kitajskem morju. Operacijo so izvedli okoli 12 navtičnih milj daleč od otoka Triton v otočju Paracel, z razlogom, da bi izpodbijali pretirane pomorske zahteve strani, ki si lastijo morje. Davis je še dejal, da je v operaciji sodelovala ameriška vojna ladja USS Wilbur in da v tem času v bližini ni bilo nobene kitajske ladje.

Dokaj miren odziv Kitajske je bil precej presenetljiv, saj naj bi bil to, kot poudarjajo na portalu USNI, še najmanj dvoumen izziv za Kitajsko. Ameriški obrambni uslužbenec pa je še dejal, da je bila podobna operacija v maju bistveno bolj agresivna, saj je bila vojna ladja oddaljena le 6 navtičnih milj od Kitajske in je vključevala tudi vodeno uničevalen rušilec. Takrat se je na omenjenem območju zadrževala kar 90 minut, kar je dovolj, da bi izvedli kakršenkoli poseg.

Foto: iStock

CBS je poročal: “Zgodilo se ni nič, kar bi ameriška mornarica razumela kot nevarno ali neprofesionalno.” Filipinska vlada je bila predhodno obveščena o patrulji, čeprav filipinske sile v zadevo niso bile neposredno vključene. Filipinska vojska naj bi bila zadolžena za spremljanje in nadzor svobodne plovbe z bližnje sipine. Kitajska vlada se je na plovbo že tretje patrulje relativno mirno odzvala, kljub temu pa je zaradi omenjenega že prišlo do prvih pritožb komunističnih političnih strank. Kitajski analitiki so “svobodne” plovbe tako razumeli bolj kot taktiko ustrahovanja, pri čemer trdijo, da ZDA  v Južnem kitajskem morju predstavljajo težavo in spodkopavajo regionalno stabilnost.

K. F.

 • soc

  “vodeno uničevalen rušilec”???

  Od kje neki jemljejo vaši blesteči prevajalci te cvetke… Google translate?

  • Snorri Sturluson

   To je nova vojaska ameriška tehnologija.Secret weapon

   • Novakec1

    Bolj sekret kot orožje

 • valentin

  Svet je v lasti “hudobnega”, ki obvladuje in zapeljuje človeštvo. Z izredno pretkanostjo, polno pokvarjenosti, pohlepom in posesivnostjo si na vso moč prizadeva pogubiti človeštvo, saj ve, da ima časa na razpolago malo. Do sedaj mu uspeva, a upanje ostaja, da bodo potenciali pozitivne energije uspele ohraniti človeštvo in planet.

  • sprehajalec

   Ja, se kar strinjam s tvojo mislijo, Kitajska je grožnja za naš svet.

   • hle

    Kitajska ne obvladuje človeštva obvladuje pa ga dolar in tisti ki ga izdajajo sveta ne bo rešila pozitivna energija ampak samo dedolarizacija vendar so tisti ki so poskušali v tej smeri žalostno končali Moamer Sadam danes je jedro dedolarizacije Rusija in Kitajska zato so tudi tak trn v peti lastnikom dolarja

    • sprehajalec

     Leta 1918 je boljševiška vlada poskušala uvesti nemonetarno poslovanje v času Vojnega komunizma, vendar je poskus klavrno propadel. Z Novo ekonomsko politiko 1922 je bil uveden novi rubelj. Toliko o teh poskusih.

     Problem dolarja je, ker ga ima Američan. Če bi ga imel Rus, ne bi bil problem. Če se izloči svetovna valuta, kaj bo potem merilec vrednosti v mednarodnih menjavah? Zlato? Kdaj je bila zlata podlaga opuščena, ker je zavirala razvoj gospodarstva.

     Iz Zimbabweja ti bo nekdo ponujal banane v vrednosti 100 miljard trilijonov njihove valute.

     http://i2.cdn.cnn.com/cnnnext/dam/assets/160504154606-one-trillion-dollar-exlarge-169.jpg

     S čim mu boš plačal, z lekovimi lekadoli, koliko mu jih boš poslal za 100 milijard Trilijonov Zimbabvejskega dolarja banan? Kaj ni elegantneje, da tako lekadol in banana imata svojo vrednost v dolarjih, pa se potem izvrši transakcija…

     Njamočnejša svetovna valuta naj bo tudi svetovna. V čem je problem, saj kitajci sami hočejo da je tako. gadafije blodnje pod puščavko luno jemlji kot blodnje.

     • hle

      Problem dolarja je da ga nima Američan on ga samo uporablja v rokah ga ima fed ki je v lasti privatnih židovskih bankirjev oglej si grafe o svetovnem dolgu in razporeditvijo premoženja med 1 odstotkom najbogatejših in 99 ostalih bodi pozoren na prvo polovico 70ih ko je dolar opustil zlato podlago v bistvu je dolar kakršen je danes največji organiziran rop v zgodovini človeštva skupek vseh dolgov se pravi svetovni dolg tu se šteje od dolga držav gospodarstev do gospodinstev je podatek sem zasledil pred kratkim 324 odstotkov svetovnega bdp in nihče se ne vpraša kdo za vraga pa je ves ta denar zaslužil kaj misliš od kod pa pride denar ko ti politiki razlagajo da smo se zadolžili na finančnih trgih

     • sprehajalec

      Der ewige Jude, je bil naslov filmske uspešnice posnete v Tretjem rajhu…..

     • hle

      A je Oskarja dobu?

    • xtc

     Da si ekonomsko nepismen sem ti že dokazal in da pišeš ekonomske kretenizme tudi.
     Da si ekonomski trol pa ti bom povedal še enkrat ,nehaj nabijati o dolarju in ostalih neumnostih,Rusija in Kitajska so dve identično zgrešeni ekonomiji pa če še ti tako napletaš in streljaš kozle.Ruska ekonomija je na popolnoma trhlih nogah,saj v 92% temelji na izvozu energentov in surovim,ki ob devalvariji rubla izgubljajo ceno med tem ko cene pridobivanja rasejo zaradi uvoza tehnelogije za eksplotacijo .ker rubelj velja za tretjerazredno valuto moraš stvari dobesedno razprodajati pod ceno,ker so obračunske valute drug denar ali podomače delaš vse več in vse ceneje prodajaš in delaš dvojno škodo izčrpavaš firme,posredno gospodarstvo,peša ti finančni sistem in delavce plačuješ vse slabše in razrašča se kriza in nezadovolhstvo,edini ,ki imajo kaj koristi od tega so putinova mafija ,ki pljačka denar od prodanega.
     Rusija je oznanila ,da je kupila toliko in toliko ton zlata-to drži ampak ga ni kupila pačpa so morali oligarhi lastniki rudnikov to robo pač preprosto podariti proračunu,drugače bi jih Putin ugasnil,a to kljub temu ne rešuje več gospodarstva rubelj devalvacijsko drsi ne depreciacijsk in to je bistvena razlika,ki je nisi zmožen razumeti.Kitajska je enak problem le na drug način z ubijajočim javnim in zasebnim dolgom ter sorazmerno majhno domačo poravo na trg in kakršne koli ekonomske sankcije državEU ,ZDA in anglosaških držav po svetu,Kitajsko takoj porinejo v gospodarski zlom in vojno,saj ekonomuja dobesedno obstoji,ker nimajo kam izvažati.

     • hle

      Mislim da si med zadnjimi ki bi lahko predaval o ekonomski nepismenosti kdo misliš da plačuje prenapihnjenost dolarja mi vsi deset let je trajalo da smo se nekako pobrali od zadnjega zloma na ameriških finančnih trgih in po napovedih ekonomistov se nam bliža nov zlom

   • valentin

    Sam menim, da je Kitajska nevtralizator polarizacije sveta.

    • sprehajalec

     Svet potrebuje svetovnega policaja.

     Ko je štrajk policajev, je veselo po mestu zvečer, sem in tja švigako mladci z avtomobili, lokali pa polni….

     • valentin

      Ne potrebujemo policajev ampak osveščene, site in zadovoljne ljudi.

     • sprehajalec

      Nikoli jih ne boš nasitil, ker se prehitro rojevajo. Nikoli ne boš dovolj ustvaril, ker se bodo še hitreje rojevali….

     • valentin

      Drži kar si zapisal, a res je tudi, da človek nikoli ne bo uredil sveta s vojsko in policijo ne,da bi povzročil nesrečo, žalost in obup drugemu.

     • sprehajalec

      nekoč sem to razlagal policaju, ki me je ustavil z avtomobilom, pa se ni dobro končalo. …

     • valentin

      Verjetno je bil pameten Štajerc, ha,ha..

  • Snorri Sturluson

   Chuck Norris bo to rešil.

   • valentin

    Zagotovo, saj je bil babica ob porodu Chuck Norisu sam premier Borut Pahor.

 • Johan

  Američani vedno provocirajo in naredijo svetovne vojne.

  • rrrrr

   Tako je. Povzročili so predvsem I. in II. svetovno vojno. Pred Američani so nas rešili nacisti, fašiti komunisti in japonske kemikaze.
   Brez njih bi danes v Sloveniji govorili angleško

 • Johan

  Otok je od nekdaj od Kitajcev !!!

  • sprehajalec

   otok je od nekdaj od Filipincev.

 • valentin

  Trinajst zgodovinskih in še kako resničnih stavkov ruskega predsednika Vladimirja Putina (ki jih je povedal spomladi 2017):

  – Vidimo, da so
  NATO države sprejele pot, na kateri zanikajo ali zavračajo svoje lastne
  korenine, vključno s krščanskimi koreninami, ki so temelj zahodne
  civilizacije

  – V teh državah
  zanikajo ali relativizirajo moralne osnove in tradicionalno identiteto:
  nacionalno, religiozno, kulturno in celo identiteto spola

  – Tam politiki
  pravno obravnavajo družino z več otroki kot enakovredno istospolnemu
  partnerstvu, vero v Boga pa enačijo z vero v Satana

  – Skrajna in
  pretirana politična korektnost v teh državah dejansko vodi v resna
  razmišljanja o legalizaciji strank, ki promovirajo odobravanje
  pedofilije

  – Ljudje v mnogih zahodnih državah se dejansko sramujejo svoje religiozne pripadnosti in se bojijo spregovoriti o njej

  – Krščanski
  prazniki in proslave se ukinjajo ali so poimenovani nevtralno, kakor bi
  se jih sramovali. S tem se skriva globlja moralna vrednost krščanskih
  praznovanj

  – In te (NATO)
  države skušajo vsiliti ta model globalno tudi drugim državam. Globoko
  sem prepričan, da je to neposredna pot v degradacijo in primitivizem. To
  vodi v poglabljanje demografske in moralne krize na Zahodu

  – Kaj je lahko
  boljši odraz moralne krize človeške družbe na Zahodu, kakor izguba
  naravne reprodukcije. Danes skoraj nobena zahodna država ne more
  preživeti z naravno reprodukcijo, celo s pomočjo migrantov ne

  – Brez moralnih
  vrednost, ki so zakoreninjene v krščanstvu in drugih svetovnih
  religijah, brez pravil in moralnih vrednot, ki so se oblikovale in
  razvijale skozi tisočletja, bodo ljudje neizogibno izgubili svoje
  človeško dostojanstvo (postali bi primitivci)

  – In mi mislimo, da je pravilno in naravno braniti in ohraniti te moralne (krščanske) vrednote

  – Spoštovati je potrebno pravico vseh manjšin so samo-opredelitve, a hkrati ne sme biti nobenih dvomov glede pravic večine

  – Ob tem procesu na
  nacionalnem nivoju zahodnih držav, lahko opazimo da na mednarodnem
  nivoju poskušajo (ZDA) ustvariti enoten model sveta z enim polom,
  relativizirati in odstraniti ustanove mednarodnega prava in nacionalne
  suverenosti. V takšnem združenem svetu (op. prev: = New World Order) ni
  postora za suverene države. Takšen svet potrebuje le vazale.

  – Iz zgodovinske
  perspektive takšen svet z enim polom (ZDA) pomeni podrejanje lastne
  identitete in od Boga ustvarjene raznolikosti

  • sprehajalec

   Sladko govori Vladimir, za tvoja ušesa. Naenkrat je Vladimir zaščitnik krščanstva, tako kot nekoč njegov predhodnik Stalin, ki je v govoru 07.11.1941, ko so Nemci stali v predmestju Moskve se naenkrat začel pozivati na slavno rusko zgodovino pa tradicijo pa krščanske korenine.

   Prej je pa cerkve dal spreminjati v skladišča, pa preganjal pope.

   • valentin

    Resnica je resnica, ki ne gre vsakomur v ušesa.

    • sprehajalec

     Gre za resnico valentin, za katero ve, da bo sedla v tvoja in tvojim podobna ušesa. Nekaj podobnega kot Volk iz Rdeče kapice, ki sladko govori preoblečen v babico….

 • RATATA

  Tisti, ki dobro pozna zgodovino in mednarodno pravo ve, da je otok del hrvatske.

 • xtc

  Kitajci se “razburjajo”,he,he,he ,malce se repenčijo .ker vedo do kam se lahko,več pa si niti pod razno neupajo vedo kaj se lahko zgodi. in niso neumni.
  Dobro vedo ,da Kitajska mornarica in aviacija niti približno nebi vzdržali spopada na morju.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!