Ameriški turist preživel napad v carigrajskem nočnem klubu, ker je naboj zadel njegov pametni telefon

Foto: Facebook.

Iz Carigrada prihaja nenavadna zgodba o 35-letnem ameriškem poslovnežu Jacobu Raaku, ki je preživel novoletno streljanje v nočnem klubu Reina, v katerem je pripadnik Islamske države ubil 39 ljudi. Terorist je Raaka zadel v nogo, a je po mnenju zdravnikov ravno mobilni telefon, ki ga je imel turist v žepu hlačnice, preprečil hujšo strelno rano, saj naboj ni zadel arterije. V nasprotnem primeru bi lahko Američan izkrvavel. Poslovnež iz Delawara, ki ima sicer v lasti podjetje z vesoljsko tehnologijo, je bil samo eden izmed 600 gostov, ki so bili v času strelskega napada v nočnem klubu in proslavljali novo leto.

Kot poroča Daily Mail, je bil Jacob Raak edini Američan v nočnem klubu v času napada, ustreljen v levo nogo, a je naboj zadel njegov mobilni telefon in mu morda celo rešil življenje. Raak je trenutno še vedno v carigrajski bolnišnici, a se bo že čez nekaj dni lahko vrnil v Filadelfijo, kjer je trenutno doma.

Ameriški mediji so sicer pred dnevi poročali, da so bile v bližini nočnega lokala Reina tudi tri ameriške košarkarice iz ekipe Los Angeles Sparks, ki igrajo v ameriški ženski profesionalni ligi. Dekleta so praznični premor izkoristile za obisk največjega turškega mesta.

Dve tretjini žrtev turistov iz tujine
So pa medtem v Kanadi potrdili, da je bila ena izmed 39 žrtev terorističnega napada tudi kanadskega državljanstva. Identitete sicer tamkajšnji predsednik vlade Justin Trudeau ni razkril, čeprav mediji  raziskujejo ozadje dogodka.

Kot smo že poročali, sta napadalca v nočnem lokalu ubila 39 ljudi in jih ranila 70, kar 25 smrtnih žrtev pa je bilo turistov iz tujine. Turški mediji so razkrili, da so med drugimi življenje izgubili tudi trije Indijci, Izraelka, trije Libanonci, dva Jordanca, Belgijec in Kuvajtčan. Turške oblasti so v ponedeljek začele s prenosom posmrtnih ostankov žrtev njihovim svojcem.

Turški diktator Recep Tayyip Erdogan je napad obsodil, a mu mnogi očitajo, da se je to zgodilo prav zaradi islamske radikalizacije v državi, ki jo sam podpira. Turška policija storilca še išče, stanje pripravljenosti v državi ostaja na najvišji ravni.

Islamska država prevzela odgovornost za napad
Teroristična islamska skupina IS je sicer že prevzela odgovornost za napad. V sporočilu, objavljenem na družbenih omrežjih, je skupina zapisala, da je napad v klubu izvedel eden izmed vojakov kalifata. Bela hiša je sicer Turčiji že sporočila, da ji je pripravljena priskočiti na pomoč pri iskanju odgovornih.

L. S.

 • Olga

  Terorizem je treba zatreti v kali! Vse vpletene pa najostreje kaznovati!
  Erdogan je osebno odgovoren, zaradi Islamizacije Turčije in podpore teroristov t.im. “islamske države”!

  • Caetano

   Erdogan=muslimanska bratovščina.

 • Bastian

  Jacoba je obvaroval Bog.Mohamed ali kera đukela ga je že hotela ubiti?

 • Brutus

  So že stari rimljani iumeli pregovor, da ”kdor se meča loti bo tudi od meča umrl”…! Očitno Erdogana niso v šoli učili zgodovine človeštva….

  • TadejM

   To je Jezusov citat v Matej 26 poglavju, 52 vrstica.
   Tedaj mu je Jezus rekel: »Spravi meč na njegovo mesto, kajti vsi, ki primejo za meč, bodo z mečem pokončani.

 • Hun

  Erdogan ma prste globoko v “maslu terorja”

 • garfi

  telefon pametnejši od lastnika
  ti tujci hodijo tja gledat smrtonosne ognjemete

 • Vrhovni sodnik

  Kateri normalen gre pa v Turčijo silvestrovat.

 • Vrhovni sodnik

  V poljskem mestu Elk po smrti mladeniča izbruhnili spopadi – siol.net
  siol.net/aktualno/…/v-poljskem-mestu-elk-po-smrti-mladenica-izbruhnili-spopadi-972…

 • tzt

  Namesto, da Erdogan skrbi za nacionalno varnost, diktatorsko obračunava z vsemi za katere misli, da so mu grožnja večnega vladanja. Zato pa se mu dogajajo explozije vsakih 14 dni.

  Američan pa kot Američan. Bolj po Holywoodsko kot pa Delawarsko: iPhone i kutija cigara u levom đepu spasili su mu život. Mali Čak Noris :-)

 • Silka

  Upam, da je bil vsaj Apple iphone 8

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!