Ameriški zračni napadi v Siriji ubili več deset vojakov

Foto: epa

Koalicija v Ameriki je priznala, da so njihova letala izvedla napad na vzhodu Sirije in da ruska vojska poroča, da je bilo ubitih vsaj 62 sirskih vojakov, ki so se bojevali proti IS.

V ZDA poročajo, da so njihova letala ustavila napad v Deir-al-Zouru. Tiskovni predstavnik ZDA je izrazil “obžalovanje za nenamerno izgubo življenja”. Napad je vsekakor ustvaril grenak priokus med ZDA in Rusijo v Varnostnem svetu Združenih narodov.

Bila je pomota
V Centralnem poveljstvu ZDA so že dali izjavo, da so bili v mednarodni koaliciji prepričani, da ciljajo na pripadnike Islamske države in da so racije “takoj ustavili, ko so jih ruski uradniki obvestili, da je velika verjetnost, da so osebe in vozila del sirske vojske.” Izjava pa vključuje tudi obrazložitev, da je “v Siriji zapletena situacija z različnimi vojaškimi silami in policijo v neposredni bližini, vendar ameriške sile ne bi namerno ciljale znane sirske vojaške enote.”

Ogrožen dogovor o Siriji med ZDA in Rusijo
Rusko Ministrstvo za obrambo je že dejalo, da če se bo za zračni napad ZDA izkazalo, da je bil v resnici napaka, bi bilo to zgolj zato, ker je Washington zavrnil njihov predlog, da usklajuje vojaške akcije z Moskvo. Samo če bo sedanje premirje – ki se je začelo s ponedeljkom – zdržalo sedem dni, bosta ZDA in Rusija začeli skladno ukrepati proti skupini Jabhat Fateh al-Sham , ki je bila prej znana kot al-Nusra Front, in proti Islamski državi. Rusko obrambno ministrstvo je še zapisalo v izjavi, da je s tem napadom, ki so ga izvedle ameriške zračne sile, ogrožen dogovor o Siriji med ZDA in Rusijo.

Dokaz, da ZDA podpira džihadistično skupino?
So pa svojo izjavo podali tudi v Siriji, kjer so zapisali, da je bil ameriški zračni napad prepričljiv dokaz, da so ZDA in njeni zavezniki podprli džihadistično skupino. Sirski Observatorij za človekove pravice je sicer prišel do ugotovitve, da je bilo ubitih najmanj 80 ljudi.

Se je pa podoben incident zgodil že lanskega decembra, ko je Sirija obtožila mednarodno koalicijo, da so napadli njihovo vladno vojsko v Deir-al-Zouru, vendar so ZDA njihovo trditev zanikale.

M. S.