Angleži v podjetju za izdajanje vizumov odkrili ruskega “krta”, ki je omogočil prihod atentatorjev na Skripala in njegovo hčerko

Foto: iStock

Ruska obveščevalna služba FSB je imela v podjetju, ki za Veliko Britanijo in nekatere druge države obdeluje prošnje za vizume, svojega krta, je danes razkrila britanska preiskovalna skupina Bellingcat. Šlo naj bi za širšo strategijo, ki naj bi prihod v Veliko Britanijo omogočila tudi osumljencema za zastrupitev Sergeja Skripala.

Ruski informatik je imel ob prihodu iz Pekinga, kjer je delal za podjetje TLSContact, v Moskvo leta 2015 velike težave z urejanjem statusa svoje žene mongolskih korenin in v tujini rojene hčerke. Agent FSB mu je v zameno za razrešitev težav ponudil podpis pogodbe o tajnem sodelovanju, kar je tudi sprejel, je informatik povedal za Bellingcat, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Obveščevalna služba je od njega zahtevala informacije o tem podjetju, ki je v Rusiji zbiralo podatke o prosilcih za vizume v Veliki Britaniji in več drugih državah. Zahtevali so tudi podatke o dokumentih konzulatov, s katerimi je TLSContact sodeloval. Nazadnje so želeli dostop do britanskega vizumskega sistema. Ker jim tega ni mogel zagotoviti, se je odločil, da bo zapustil Rusijo in zaprosil za azil v ZDA.

Na britanskem veleposlaništvu v Moskvi so za AFP pojasnili, da je podjetje opravljalo zgolj administrativne postopke. Poudarili so, da ni bilo vključeno v odločanje o podelitvi vizumov. Po mnenju Bellingcata, ki je pri preiskavi sodeloval z rusko preiskovalno spletno stranjo The Insider, pričanje informatika ne dokazuje, da so se ruski vohuni uspešno infiltrirali v vizumske sisteme zahodnih držav.

Domnevni nekdanji ruski vohun, ki naj bi bil kriv za zastrupitev Skripalov (Vir: Twitter)

Domnevajo, da gre za širšo strategijo, ki je ruskim agentom omogočala, da so prišli na Zahod. Med drugim naj bi tako v London prišla agenta ruske vojaške obveščevalne službe GRU, ki sta v britanskem Salisburyju domnevno zastrupila nekdanjega ruskega dvojnega agenta Sergeja Skripala in njegovo hčerko.

H. M., STA

 • 10mile30

  sami sebe negirate.

  naslov: Angleži v podjetju za izdajanje vizumov odkrili ruskega “krta”, ki je omogočil prihod atentatorjev na Skripala in njegovo hčerko

  v tekstu:Po mnenju Bellingcata, ki je pri preiskavi sodeloval z rusko preiskovalno spletno stranjo The Insider, pričanje informatika ne dokazuje, da so se ruski vohuni uspešno infiltrirali v vizumske sisteme zahodnih držav.

 • Slovenc

  Eh se ena zgodbica za lahko noc….

 • BorisDe

  Po mnenju posranih zločinskih anglosaksonov bivših genocidnih kolonizatorjev je to kar oni pravijo čista resnica in če se kdo ne strinja z njihovo resnico je terorist! Samo oni lahko sodijo ostalim po svetu, ker oni so “neomadeževani” in primer “kulturnih” ubijalcev Indijancev in Aboriginov/Afričanov ter ostalih staroselcev na raznih otočjih ter metalcev uranijuma na Srbe. Prekleti anglosaksonski pedri sebe ne bodo nikoli videli v ogledalo in še vedno so vmešani v vsako župo na svetu. Verjemite mi, tam kjer je katerikoli angleški peder vmešan v politično dogajanje, tam se dogaja eno veliko sranje in zločin ali pa se samo čaka kdaj bo eksplodiral kak voden separatizem in vodena fake revolucija. Kdor jih ne pozna si zatiska oči.

  • soc

   Primitivne bebce na vrvico. Oziroma v forumsko greznico. Uživaj v vonjavah.

   • BorisDe

    Fafi ga neoliberalni globalistični multikulturni sprijenec pedofil džihad importer preveč čustven mentalni bolnik, vas bomo dali v greznico zgodovine kmalu upam skupaj s tvojim sorošem oziroma skupaj s tvojimi lgbt bolanimi anomalijami, ki se združujejo po svetu in delajo proti normalni večini.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!