Aretirali Amrijevega nečaka in islamska skrajneža, ki sta povezana z njim

Foto: STA

Tunizijsko notranje ministrstvo je sporočilo, da so aretirali nečaka glavnega osumljenca za ponedeljkov teroristični napad s tovornjakom in še dva islamska skrajneža, ki sta povezana z njim. Vsi trije so člani teroristične celice, povezane s teroristom Anisom Amrijem, ki je izvedel napad v Berlinu.

Amrijev nečak je priznal, da ga je osumljenec za berlinski napad pozival, naj se pridruži skrajnežem Islamske države. Po pošti mu je poslal denar za pot v Nemčijo, je sporočilo tunizijsko ministrstvo. V stiku sta bila, da bi se izognila policijskemu nadzoru, preko kriptirane aplikacije Telegram. Sin Amrijeve sestre je  priznal, da je bil stric ’emir’ džihadistične skupine s sedežem v Nemčiji, znane pod imenom brigada ‘Abu al Vala.’ Danes aretirani so stari med 18 in 27 let, prijeli  so jih v pokrajini Kairouan v osrednjem delu Tunizije, od koder bil doma tudi Amri, ki je bil v noči na petek ubit  v spopadu s policijo na severu Italije.

Amri je v napadu v Berlinu  ubil 12 ljudi in jih okoli 50 ranil.

Nemški notranji minister, Thomas de Maiziere, je v pogovoru za nedeljsko izdajo časnika Bild zavrnil kritike, da se nemške oblasti niso ustrezno lotile preiskave, ker Amriju niso preprečile pobega iz države. “Neprimerno bi bilo govoriti o napaki varnostnih služb. Seveda pa bomo zadevo natančno preučili in pripravili ustrezno poročilo,” je dejal de Maiziere. 24-letni Amri je v Nemčijo iz Italije pripotoval lani, nemške varnostne službe pa so ga od marca spremljale, ker so sumile, da pripravlja napad, vendar so septembra nadzor opustile. Prošnjo za azil so mu zavrnili, a ga niso mogli izgnati iz države, od Tunizije namreč  niso prejeli njegovih dokumentov. Nemške oblasti nadaljujejo preiskavo tudi o tem, kako mu je uspelo po napadu v ponedeljek zvečer pobegniti iz države oziroma ali je imel pomagače.

B. J., STA

 • RealRevolution

  Ljudje sedaj je bozicni cas!!Rojstvo nasega odresenika Jezusa Kristusa.
  Malo odmora od vseh teh novic nova24.Drugace ste pa najboljsi medij dalec od vseh v Sloveniji.To drzi kot pribito!Nekateri mediji pa naj bi bili objektivni,pa niso!Ze v tako malem casu ste dobili veliko bralcev.
  Cestitke!

  Na kratko in jedrnato.
  Ne veseli prazniki.Praznik je praznik, Bozic je pa Bozic.

  VESEL BOZIC!

 • Olga

  Niso ga mogli izgnati iz države, ker od Tunizije niso prejeli njegovih dokumentov??!!! A sprejeli so ga pa lahko NEZAKONITO, brez dokumentov?! Ali je Tunizija v VOJNI??!!!!
  Žlahtna je vedela, da je terorist?!! Naredila ni nič!?? So čakali nagrado??! Vse v zapor zaradi posrednega sodelovanja v terorizmu! Iz tega vidimo, da so vsi enaki! Islam je terorizem!

 • Nekako takole bo: Čez nekaj dni ga bodo zaradi pomanjkanja dokazov izpustili na prostost, omenjeni terorist pa bo to izkoristil in čez nekaj mesecev pobil nekaj Evropejcev.. Takrat bodo vse varnostne službe trdile, da so ga že dlje časa opazovali in mu sledili.. Žal…

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!