Argentina: Potreben bo drugi krog volitev

Foto: EPA

Argentina v prvem krogu volitev še ni dobila novega predsednika. Izid med kandidatom vladajoče stranke Danijelom Sciolijem in njegovem konzervativnim tekmecem Mauriciom Macrijem je bil tesen.

O novem predsedniku bo odločal drugi krog
Po delnih izidih sta Scioli in Macri na nedeljskih volitvah prejela vsak po približno 35 odstotkov glasov. Do zdaj so prešteli glasovnice z nekaj več kot 86 odstotkov volišč, rezultati pa še vedno prihajajo iz Sciolijeve baze – pokrajine Buenos Aires, kjer je bil zadnjih osem let guverner, poroča STA.

Scioli veljal za favorita
58-letni Scioli, ki je v nesreči med tekmo z motornimi čolni leta 1989 izgubil desno roko, je pred volitvami veljal za favorita, vendar ga je župan Buenos Airesa, 56-letni Mauricio Macri, presenetil. Ta je v govoru pred prvirženci komentiral izide volitev: “Kar se je zgodilo danes, je spremenilo argentinsko politiko. Izzivi niso lahki, vendar imam vero vase.”

Takšen izid ni bil pričakovan
Kot smo že poročali, so javnomnenjske raziskave napovedovale zmago Sciolija že v prvem krogu, vendar se je izkazalo, da je izid precej bolj tesen, kot je bilo pričakovano. Argentinci bodo tako o predsedniku prvič odločali v drugem krogu volitev, ta pa bo potekal 22. novembra.

V skladu z volilno zakonodajo mora kandidat za zmago v prvem krogu dobiti več kot 45 odstotkov glasov ali najmanj 40 odstotkov z 10 odstotnimi točkami prednosti pred prvim zasledovalcem.

N. K.

  • CheEsloveno

    Težko bo tudi v drugem krogu. Upam, da zmaga Scioli, ki si bo prizadeval nadaljevati pogajanja za vstop v skupino BRICS in ohraniti dobre odnose s temi državami ter še dodatno spodbuditi gospodarstvo. Mislim, da je Scioli boljši oziroma bolj primeren za predsednika Argentine, saj bi se še naprej prizadeval, da dobra argentinska podjetja še naprej ostanejo v argentinski lasti z razliko od Macrija, ki bi večino prodal in to celo tujcem, ki nimajo dobrega namena. Tudi glede vprašanja v zvezi z otočja Malvinas, ki so že dolga leta okupirana s strani kolonialistične Velike Britanije si Scioli bolj prizadeva za dialog in rešitev tega vprašanja ter kaže večjo željo po pridobitvi otočij nazaj v Argentinsko last, ter tako nadaljevati do zdajšnje prizadevanje za rešitev tega perečega vprašanja na miren način. Zato verjamem, da je Scioli bolj primeren od Macrija, ker je Macri bolj ko ne vsaj tako se mi dozdeva in slišati je bilo tudi, da je s tem že v preteklosti z dejanji pokazal, da je oseba, ki dela zase oziroma za elito in mu država ne pomeni veliko, saj namerava prodati večino dobrih podjetij ter izboljšati odnose med VB in Argentino v škodo Argentini. Srčno upam, da zmaga boljši kandidat Scioli, ki je za vse državljane oziroma navadno rajo in ne Macri, ki je za elito. Frente Para la Victoria!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!