Avstrija naj bi kmalu podaljšala nadzor na mejah

Foto: epa

Potem, ko so podaljšanje nadzora na svojih mejah v četrtek napovedale Nemčija, Danska in Francija, naj bi to storila tudi Avstrija. Tiskovni predstavnik avstrijskega notranjega ministra Wolfganga Sobotke je dejal, da bo Dunaj odločitev o tem Evropski komisiji uradno posredoval “v kratkem”.

Avstrija naj sicer ne bi načrtovala le podaljšanja že obstoječega nadzora na mejah s Slovenijo in Madžarsko, ampak naj bi bila znova oz. še vedno aktualna tudi uvedba nadzora na t. i. brennerski meji z Italijo.

Pred tem je nemška vlada v četrtek za nadaljnjih šest mesecev podaljšala nadzor na svoji meji z Avstrijo in na letalskih povezavah iz Grčije. Za Berlinom sta v četrtek podaljšanje nadzora na svojih notranjih schengenskih mejah napovedali še Danska in Francija.

Foto: epa

Strah pred terorizmom
Vse tri države so ukrep utemeljile s povečano nevarnostjo terorističnega napada, nemški notranji minister Thomas de Maiziere pa je obenem opozoril tudi na še vedno nezadosten nadzor zunanjih meja EU in nadaljevanje nezakonitih migracij znotraj schengenskega območja, piše STA.

Zdajšnji notranji nadzor, ki so ga Nemčija, Avstrija, Norveška, Danska in Švedska uvedle zaradi migracijskih pritiskov, se izteče 11. novembra in ga na enaki pravni podlagi ni več mogoče podaljšati. Francija nadzor že zdaj izvaja zaradi teroristične grožnje. Morebitno podaljšanje nadzora so države Evropski komisiji dolžne napovedati vsaj štiri tedne pred iztekom.

B. O.

 • Caetano

  Upam, da se bo Avstrijska zunanja politika pocasi le zblizala z Visegrajci.

  • Matt_von_Glanz

   če bomo obkroženi z višegrajci, bomo morda …!

  • sprehajalec

   Pravzaprav bi bil čas, da prevzame vodenje Višegrajcev.

   • Caetano

    Zaenkrat za kaj takega se prevec zaostaja…

 • Franjo Trojner

  Slovenski levi Cerarjevi vladi, ki je na meje Avstrije pripeljala več, kot 500 000 ekonomskih migrantov nihče več ne zaupa, ker sta Grčija in Slovenija zrušili schengen. Cerar in njegova leva vlada, koalicija so zakuhali vstopne kolone za vstop v Avstrijo, še malo pa bo, kot v stari Jugoslaviji, kolona od Šentilja do Šentiljske ceste v Mariboru.

 • Olga

  Edino pravilno! Kriv je pa Cmero, ki je divjakom kar mejo odprl! Sramota!

 • sprehajalec

  Sem poslušal, ko Slovenija in Slovaška obtožujeta Avstrijo zaradi podaljšanja kontrol.

  Avstrijec je rekel, da Avstrija pač faše daleč največ migrantov. Cerara jih je pa pol milijona spustil čez, Slovaki jih pa niso hoteli, kar je sicer prav. Samo pietetno ni potem Avstrijcem težiti.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!